Deel via

Op cultuurreis door Polen: in de voetsporen van Copernicus

November 2023
Naast Warschau en Krakau is de rest van Polen bij veel Belgen nog onbekend, en dat is jammer! Cultuurliefhebbers kunnen een heel andere kant van het Oost-Europese land meepikken in de voetsporen van astronoom Copernicus, de man die de aarde rond de zon liet draaien.

Cultuurreis start in Gdansk

 Met de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT vlieg je in minder dan vier uur van Brussel naar de Poolse Hanzestad Gdansk. Hoewel de stad niet op de officiële Copernicusroute ligt, is de plek zeker de moeite om te bezoeken tijdens een cultuurreis.

Het is hier dat in 1980 op een scheepswerf Solidarnosc is ontstaan, de vakbond van de latere Poolse president Lech Walesa. Het is dan ook niet voor niets dat Gdansk zichzelf nog steeds als stad van vrijheid en solidariteit ziet. Over deze woelige periode is een modern museum gewijd dat de moeite is voor iedereen met een interesse in de geschiedenis uit de jaren ’80. Op het dakterras pik je bovendien nog een prachtig panoramisch uitzicht over Gdansk en de haven mee.

Foto1,2- centrum Gdansk (6,7)-1140

Historische heropbouw

 Gdansk heeft een fraai historisch centrum, dat bij nader inzien toch niet zo historisch is. De stad werd namelijk volledig gebombardeerd door de Sovjet-Unie in 1945. Bij de heropbouw is gekozen voor een historiserende stijl, om de stad dezelfde uitstraling als ervoor te geven en dat is goed gelukt. Van stadspoorten en burchten uit de 16de en 17de eeuw tot de karakteristieke gevelwoningen.

Voor wie het allemaal wat minder historisch mag: bezoek het winkelcentrum Forum met zomaar 250 luxewinkels. En wie culinair wil genieten kan profiteren van een lunch of diner bij restaurant Fino: Poolse topcuisine!

Foto 3- standbeeld Copernicus (11)-1140

Turend over de Wisla bij Grudziadz

 De cultuurreis brengt ons naar Grudziadz, een ommuurde stad waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13de eeuw. Op het centrale plein is een standbeeld van Copernicus terug te vinden op een bankje, ideaal om je naast te vleien. De Polen zijn terecht trots op ‘hun’ Copernicus, die niet alleen astronoom, maar ook priester, arts, bestuurder, econoom, jurist, ingenieur en vertaler was.

Geboortestad Torun
           

Volgende halte is de Hanzestad Toruń, geboortestad van Copernicus. De stad prijkt met haar schat aan gotische gebouwen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het centrum van Torun is dan ook prachtig bewaard gebleven. Zo is er bijna geen enkel gebouw vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het middeleeuwse stratenplan is nog intact, Nicolaus Copernicus zou zelfs vandaag zijn weg nog vinden in zijn geboortestad.  

Foto 4,5- foto’s Torun (13,14,15)-1140

Het huis van Copernicus


Een bezoek aan het geboortehuis van Copernicus mag niet ontbreken op deze cultuurreis. Dankzij zijn rijke moeder stond Copernicus’ wieg in een fraai gotisch koopmanshuis, dat nu een modern, interactief museum is over zijn leven en werk. Wat hem ongetwijfeld hielp tijdens zijn opzienbarende loopbaan is dat de broer van zijn moeder prins-bisschop was.

Nog een aanrader; beklim de toren van het Gotische stadhuis en waai uit met zicht op de rivier de Wisla.

Foto 6- uitzicht vanop stadhuis (18)-1140

Lubawa


Ook Lubawa mag niet ontbreken tijdens deze trip. Volgens de legende was het op deze plek dat Copernicus besloten heeft om zijn revolutionaire heliocentrische theorie op schrift te stellen. De theorie dat het de aarde was die rond de zon draaide, en niet omgekeerd, was niet alleen revolutionair maar ook gevaarlijk. Copernicus ontving een eerste exemplaar van zijn boek uiteindelijk op zijn sterfbed.

Lubawa is nu vooral gekend voor zijn mooi gerestaureerde middeleeuwse ruïne waar op verschillende momenten concerten en tentoonstellingen plaatsvinden.

Foto 7- theorie Copernicus (21)-1140

Duizend meren


De voetsporen van Copernicus brengen je tot in Olstzyn, de hoofdstad van Warminsko-Mazurskie, de provincie van de duizend meren. Het is een geliefde vakantiebestemming voor Poolse watersportliefhebbers. Copernicus zwaaide hier als bestuurder zes jaar de scepter over het middeleeuwse kasteel. Op de muren zijn nog astronomische tekeningen van zijn hand terug te vinden.

Laatste stop: Frombork


De laatste halte van deze cultuurreis brengt je naar de laatste rustplaats van de Poolse astronoom. De geniale duizendpoot verdween roemloos in een naamloos graf in de kathedraal bij kasteel Frombork. Pas in 2008 hebben wetenschappers het lichaam van Copernicus geïdentificeerd aan de hand van DNA-testen. Het huidige museum dat nu gevestigd is in de kathedraal en de bijgebouwen, doet de Poolse wetenschapper de eer aan die hij verdient.

Foto 8- kathedraal van Frombork (27)-1140

 

Praktische info

Algemeen

Toerisme Polen | Internet: polen.travel

Overnachten

Central Hotel Gdansk | Sfeervol (vlakbij station) en prima gelegen uitvalsbasis voor het historisch stadscentrum | Internet: centralhotelgdansk.pl/en/home
Hotel Eter in Toruń | Voormalig ziekenhuis, sfeervol getransformeerd tot hotel. Tegenover de St. Jacobskerk (14e eeuw) | Internet: hotel-eter.pl/en
Hotel Przystan in Olsztyn | Business hotel met een uitstekend restaurant met uitzicht over één van de ‘duizend’ meren | Internet: hotelprzystan.com/en
Hotel Narusa bij Frombork | Splinternieuw (2022) kleinschalig hotel, gelegen in het bos | Internet: narusa.pl

Eten en drinken

Restaurant Fino | ul. Grzaska 1 Gdansk | Internet: restauracjefino.pl/en/fino-gdansk-en

 

Bron: © reisreporter.be

Auteur: ReisReporter

1 reactie

Audass
ik vind nergens de prijs voor deze reis ; voor het eten zoe ik maar 1 vermelding Is er niks vpprzien voor elke dag ??

R. KINGET
21/11/23 07:20 REAGEER

Login Registreer

ReisReporter

Reisreporter is een onafhankelijk, gratis, interactief en digitaal reismagazine (e-zine) voor en door reizigers. Een hele mond vol om enkel te zeggen dat we bruikbare informatie willen verstrekken uit de eerste hand. ReisReporter is bedoeld voor een breed publiek, dit wil zeggen voor jong en oud, van backpacker tot levensgenieter. https://reisreporter.be/

Meer artikels van ReisReporter

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels