Deel via

De impact van dementie

November 2023
We moeten niet rond de pot draaien: dementie is de grootste doodsoorzaak bij senioren en heeft een grote impact op zowel de patiënt als de omgeving. Maar - lees het artikel tot het einde - gelukkig zijn er ook manieren om positief met deze aandoening om te gaan. En nieuw wetenschappelijk onderzoek biedt hoop op gunstige resultaten in de toekomst.

Verwoestende aandoening

Dementie is niet zomaar een ziekte; het is een verwoestende aandoening die niet alleen de getroffen persoon treft, maar ook zijn omgeving in de greep kan houden. Deze slopende aandoening heeft zich in de afgelopen decennia gestaag ontwikkeld tot een wereldwijde crisis en is nu de belangrijkste doodsoorzaak bij senioren. Dementie brengt niet alleen het fysieke en mentale welzijn van de patiënt in gevaar, maar plaatst ook een zware last op de schouders van hun naaste familie en verzorgers. 

Dementie begint meestal met subtiele symptomen, zoals vergeetachtigheid en verwarring, maar escaleert vaak tot een aandoening die het dagelijks leven van de patiënt ernstig verstoort. Het geheugenverlies kan zo ver gaan dat dierbare herinneringen en zelfs de herkenning van naaste familieleden verloren gaan.

De patiënt kan worstelen met dagelijkse activiteiten, zoals aankleden en eten, waardoor hij volledig afhankelijk wordt van anderen.

Verwarring en deoriëntatie

Dementie heeft ook een diepgaand effect op de emotionele en psychologische toestand van de patiënt. Verwarring en desoriëntatie veroorzaken vaak angst en frustratie, wat leidt tot stemmingswisselingen en soms agressie. Het besef van de geleidelijke achteruitgang van hun mentale vermogens kan diepe wanhoop veroorzaken, wat een enorme emotionele tol eist.

De impact van dementie beperkt zich echter niet tot de patiënt alleen. Familieleden en verzorgers worden geconfronteerd met een zware last. De constante zorg en begeleiding die nodig is voor iemand met dementie kan leiden tot fysieke en emotionele uitputting. Relaties binnen de familie kunnen onder druk komen te staan, en financiële zorgen kunnen ontstaan door de hoge kosten van zorg en medicijnen.

dement1

Symptomen van dementie

Dementie is een slopende aandoening die zich met een breed scala aan symptomen manifesteert. Deze symptomen variëren van persoon tot persoon en evolueren na verloop van tijd. Het begrijpen van deze symptomen is van cruciaal belang voor een tijdige diagnose en het bieden van de juiste zorg en ondersteuning aan de getroffen personen. Hieronder worden de meest voorkomende symptomen van dementie besproken:

Geheugenverlies: Een van de meest opvallende tekenen van dementie is geheugenverlies. Patiënten hebben moeite met het onthouden van recente gebeurtenissen, namen van familieleden en vrienden, en zelfs dagelijkse taken zoals het klaarmaken van een maaltijd.

Het verlies van herinneringen kan een diepgaand gevoel van verlies van identiteit en eigenwaarde veroorzaken.

Verwarring en desoriëntatie: Dementiepatiënten kunnen vaak in tijd en plaats verward zijn. Ze kunnen de huidige datum of het seizoen niet correct identificeren en kunnen zelfs vergeten waar ze zich bevinden.

Deze desoriëntatie beperkt hun vermogen om zelfstandig te functioneren en kan leiden tot een gevoel van angst en onzekerheid.

Taalproblemen: Afasie, een stoornis in taalbegrip en -productie, is een veelvoorkomend symptoom van dementie. Patiënten kunnen moeite hebben met het begrijpen van gesprekken en het vinden van de juiste woorden om zich uit te drukken.

Dit belemmert effectieve communicatie en kan leiden tot sociaal isolement.

Problemen met redeneren en besluitvorming: Dementie beïnvloedt het vermogen om logisch te denken en weloverwogen beslissingen te nemen.

Patiënten kunnen moeite hebben met het plannen van dagelijkse activiteiten, financiële zaken, en het beoordelen van risico's, wat kan leiden tot situaties waarin ze zichzelf in gevaar brengen.

Gedragsveranderingen: Stemmingsschommelingen, prikkelbaarheid en agressie zijn veelvoorkomende gedragsveranderingen bij mensen met dementie. De patiënt kan plotselinge stemmingswisselingen ervaren, van gelukkig naar boos of verdrietig, zonder duidelijke reden.

Prikkelbaarheid kan optreden in reactie op frustratie over hun cognitieve beperkingen, terwijl agressie zich kan manifesteren als reactie op verwarring of angst. Deze gedragsveranderingen kunnen de relaties met dierbaren onder druk zetten en de zorglast vergroten.

Evenwichtsproblemen en verminderde mobiliteit

Het is belangrijk op te merken dat dementie zich niet beperkt tot deze symptomen, en sommige patiënten kunnen ook fysieke problemen zoals evenwichtsproblemen en verminderde mobiliteit ervaren. Deze symptomen kunnen de algehele gezondheid van de patiënt verder compliceren. Het begrijpen van de diversiteit aan symptomen is van essentieel belang voor zowel de vroege diagnose als het bieden van de juiste zorg en ondersteuning aan mensen met dementie. Het is raadzaam om bij het waarnemen van deze symptomen een arts te raadplegen voor een grondige evaluatie en passende begeleiding.

dement2-640

Verbeteren van de kwaliteit van leven

Dementie, een verwoestende aandoening die de levens van miljoenen mensen over de hele wereld beïnvloedt, is momenteel ongeneeslijk. Het gebrek aan een definitieve remedie kan ontmoedigend zijn, maar er bestaan behandelingen die gericht zijn op het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van dementiepatiënten. 

Medicijnen voor symptoombestrijding

Hoewel er geen genezing is voor dementie, zijn er medicijnen beschikbaar om de progressie van de ziekte te vertragen en de symptomen te beheersen. Twee van de meest voorgeschreven medicijnklassen zijn cholinesteraseremmers en N-methyl-D-aspartaat (NMDA)-receptorantagonisten.

Cholinesteraseremmers: Deze medicijnen, waaronder Donepezil, Rivastigmine en Galantamine, werken door de afbraak van acetylcholine, een neurotransmitter in de hersenen, te vertragen. Dit helpt bij het verbeteren van geheugen, denkvermogen en stemming.

NMDA-receptorantagonisten: Memantine is een veelgebruikte NMDA-receptorantagonist die de symptomen van dementie helpt beheersen door de effecten van glutamaat, een andere neurotransmitter, te reguleren. Dit kan leiden tot verbeteringen in denkvermogen en gedragsproblemen.

Hoewel deze medicijnen de symptomen kunnen verlichten, hebben ze beperkte effecten en zijn ze niet geschikt voor alle patiënten. De behandelende arts zal de geschiktheid van deze medicijnen evalueren op basis van de individuele behoeften en medische geschiedenis van de patiënt.

Psychosociale therapie

Naast medicatie is psychosociale therapie een integraal onderdeel van de behandeling van dementie. Deze vorm van therapie omvat verschillende benaderingen om patiënten te ondersteunen bij het omgaan met de emotionele en praktische uitdagingen die dementie met zich meebrengt. Enkele belangrijke vormen van psychosociale therapie zijn:

Cognitieve gedragstherapie: Deze vorm van therapie richt zich op het helpen van patiënten bij het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën om met de symptomen van dementie om te gaan. Dit kan onder meer het aanleren van geheugentrainingstechnieken en stressmanagement omvatten.

Ergotherapie: Ergotherapie is gericht op het verbeteren van de dagelijkse functionele vaardigheden van patiënten. Dit omvat het aanleren van technieken om zelfstandig dagelijkse activiteiten uit te voeren, zelfzorg te bevorderen en de veiligheid in huis te waarborgen.

Deze vormen van psychosociale therapie kunnen de kwaliteit van leven van dementiepatiënten aanzienlijk verbeteren en hen in staat stellen om zo zelfstandig mogelijk te blijven functioneren.

dement4-640

Professionele begeleiding voor familieleden en zorgverleners

Dementie heeft niet alleen invloed op de patiënt zelf, maar ook op degenen die voor hen zorgen. De fysieke en emotionele last van de zorg voor iemand met dementie kan aanzienlijk zijn. Het is van vitaal belang dat familieleden en zorgverleners professionele begeleiding en ondersteuning ontvangen om hen te helpen omgaan met de stress en emotionele uitdagingen die gepaard gaan met de zorg voor iemand met dementie.

Het delen van ervaringen, leren omgaan met gedragsveranderingen bij de patiënt, en het ontwikkelen van effectieve communicatiestrategieën zijn enkele van de vele aspecten die in professionele begeleiding aan bod kunnen komen.

Hoewel dementie momenteel niet te genezen is, zijn er behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren voor zowel de patiënt als hun zorgverleners. Het combineren van medicatie, psychosociale therapie en professionele begeleiding kan een holistische benadering bieden om de uitdagingen van dementie aan te pakken en de best mogelijke zorg te bieden aan degenen die ermee te maken hebben.

Het is belangrijk om met een zorgverlener samen te werken om een behandelplan op maat te ontwikkelen dat het beste past bij de behoeften van de individuele patiënt en hun ondersteunend netwerk.

Het beheersen van de risicofactoren en het verbeteren van de gezondheid van de hersenen

Dementie is een angstaanjagende aandoening die niet alleen het leven van de getroffen persoon verstoort, maar ook hun dierbaren en de bredere samenleving beïnvloedt. Hoewel dementie momenteel niet volledig te voorkomen is, is er groeiend bewijs dat een gezonde levensstijl en preventieve maatregelen het risico op dementie aanzienlijk kunnen verminderen.

Een gezond dieet voor de geest

Een uitgebalanceerd dieet is van cruciaal belang voor de gezondheid van de hersenen. Voedingsstoffen zoals antioxidanten, omega-3-vetzuren en vitaminen dragen bij aan de bescherming van de hersenen tegen schadelijke oxidatieve stress en ontstekingen.

Een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, noten, vis en gezonde vetten kan het risico op dementie verminderen. Het zogenaamde mediterrane dieet, dat de nadruk legt op deze voedingsmiddelen, wordt vaak aangeprezen vanwege de gunstige effecten op de cognitieve gezondheid.

Regelmatige lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de hersenen. Regelmatige fysieke activiteit verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen en bevordert de groei van nieuwe zenuwcellen, wat kan helpen bij het behoud van cognitieve functies.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die actief blijven, zelfs in de vorm van wandelen of tuinieren, een lager risico op dementie hebben. Het streven naar minstens 150 minuten matige tot intensieve lichaamsbeweging per week kan aanzienlijke voordelen opleveren.

Beheersen van risicofactoren

Er zijn verschillende risicofactoren voor dementie die kunnen worden beheerst of aangepakt. Hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en hoog cholesterol zijn aandoeningen die het risico op dementie kunnen vergroten. Het effectief beheren van deze gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld door middel van medicatie en een gezonde levensstijl, kan het risico op dementie verminderen. Het is raadzaam regelmatig medische controles te ondergaan en de aanbevelingen van zorgverleners op te volgen om deze risicofactoren aan te pakken.

dement3-640

Mentale stimulatie

Het actief houden van de geest door middel van mentale stimulatie is een andere preventieve maatregel tegen dementie. Activiteiten zoals lezen, puzzelen, het bijhouden van sociale contacten en het aanleren van nieuwe vaardigheden houden de hersenen actief en kunnen de cognitieve functie behouden. Het streven naar een levenslang leren en het aannemen van nieuwe uitdagingen kan helpen de geest scherp te houden.

Sociale betrokkenheid

Sociale isolatie kan een risicofactor zijn voor dementie. Het onderhouden van sterke sociale banden en betrokkenheid bij gemeenschapsactiviteiten kan de geestelijke gezondheid bevorderen en het risico op dementie verminderen. Regelmatige interactie met vrienden en familie, deelname aan groepsactiviteiten en vrijwilligerswerk zijn manieren om sociaal betrokken te blijven.

Dementie is een slopende aandoening die wereldwijd steeds meer mensen treft. Hoewel er geen garantie is tegen de ontwikkeling van dementie, kunnen gezonde levensstijlkeuzes en preventieve maatregelen het risico aanzienlijk verminderen. Het aannemen van een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, controle van risicofactoren, mentale stimulatie en sociale betrokkenheid kunnen allemaal bijdragen aan het behoud van de cognitieve gezondheid en het welzijn van individuen. Het is nooit te laat om te beginnen met preventieve maatregelen en te werken aan het behoud van een scherpe geest gedurende het hele leven.

Omgaan met dementie: Tips voor patiënten, familie en verzorgers

Dementie is een slopende aandoening die niet alleen het leven van de getroffen persoon, maar ook dat van hun familie en verzorgers ingrijpend verandert. Het kan een uitdaging zijn om effectief om te gaan met dementie, maar met begrip, geduld en empathie kan de last draaglijker worden. Hier zijn enkele essentiële tips en aanvullende informatie om het omgaan met dementie te vergemakkelijken:

Informeer jezelf

Dementie is een complexe aandoening die zich op verschillende manieren kan manifesteren, afhankelijk van het type en de fase van de ziekte. Het is essentieel om jezelf te informeren over de ziekte, de symptomen en hoe deze zich in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen.

Begrijp dat de persoon met dementie de controle over hun geheugen en cognitieve vermogens verliest, wat vaak leidt tot verwarring en angst.

Het leren herkennen van deze symptomen en begrijpen dat ze niet opzettelijk handelen, kan helpen bij het ontwikkelen van realistische verwachtingen.

Creëer een veilige omgeving

De veiligheid van de persoon met dementie is van het grootste belang. De woonruimte moet worden aangepast om ongelukken te voorkomen. Verwijder potentieel gevaarlijke voorwerpen, zoals scherpe voorwerpen, giftige stoffen en losse tapijten. Het installeren van beveiligingsmaatregelen, zoals handgrepen in de badkamer en antislipmatten, kan de kans op vallen verminderen.

Het is ook belangrijk om deuren en ramen te beveiligen om te voorkomen dat de persoon ongewenst naar buiten gaat.

Geduld en empathie

Dementie kan frustratie, angst en stemmingswisselingen veroorzaken bij de persoon met dementie. Het is cruciaal om geduldig te zijn en begrip te tonen voor hun emotionele toestand. Herhaal dezelfde informatie indien nodig en vermijd conflicten. Probeer de situatie vanuit hun perspectief te bekijken en bied troost en geruststelling wanneer dat nodig is.

Het is ook essentieel om te onthouden dat ze nog steeds emoties ervaren, zelfs als ze moeite hebben om ze te uiten.

dement6-1140

Communiceer effectief

Het vermogen om effectief te communiceren met iemand met dementie kan de zorgervaring aanzienlijk verbeteren. Praat in eenvoudige bewoordingen en stel gesloten vragen om keuzes te beperken. Gebruik non-verbale communicatie, zoals oogcontact en aanraking, om genegenheid en betrokkenheid te tonen.

Luister geduldig naar wat ze te zeggen hebben, zelfs als het onsamenhangend lijkt.

Zorg voor jezelf

Het zorgen voor iemand met dementie kan fysiek en emotioneel veeleisend zijn. Verzorgers ervaren vaak stress en burn-out. Het is van vitaal belang om voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken wanneer dat nodig is. Familieleden en verzorgers moeten tijd nemen voor rust en ontspanning, en overwegen om ondersteuning te krijgen van professionele zorgverleners of ondersteuningsgroepen.

Dementie kan een uitdagende reis zijn, maar met de juiste ondersteuning en begrip kan de last voor zowel de persoon met dementie als hun zorgverleners draaglijker worden. Het koesteren van kostbare momenten, het bieden van liefdevolle zorg en het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving zijn essentiële stappen in deze reis van zorg en mededogen.

Samen leven met dementie: Kracht, liefde en begrip

Dementie mag dan een uitdagende aandoening zijn, maar het betekent niet het einde van het leven. Er is altijd ruimte voor liefde, begrip en positiviteit, zowel voor de persoon met dementie als voor hun familie en verzorgers. Hier zijn enkele gedachten over hoe je positief kunt omgaan met het leven met dementie:

Voor de persoon met dementie:

Het vieren van kleine overwinningen: Onthoud dat zelfs kleine prestaties en momenten van helderheid waardevol zijn. Geniet van de mooie momenten en vier ze.

Blijf actief: Fysieke activiteit en mentale stimulatie kunnen de hersenen gezond houden. Doe lichte oefeningen, ga wandelen of neem deel aan hobby's die je leuk vindt.

Geniet van de liefde en ondersteuning: Familie en vrienden zijn er om je te steunen. Sta open voor hun liefde, betrokkenheid en hulp.

Blijf verbonden: Blijf in contact met vrienden en geliefden. Sociale interactie en vriendschap zijn belangrijk voor je emotionele welzijn.

Voor familie en verzorgers:

Geduld en empathie: Toon begrip en geduld bij het omgaan met gedragsveranderingen en verwarring. Herinner jezelf eraan dat de persoon met dementie nog steeds dezelfde persoon is van wie je houdt.

Verrijkend samen zijn: Creëer momenten van verbinding en vreugde. Doe activiteiten die de persoon met dementie leuk vindt, zelfs als ze worden aangepast aan hun mogelijkheden.

Ondersteuning zoeken: Wees niet bang om hulp te vragen. Familie, vrienden en professionele zorgverleners kunnen waardevolle steun bieden.

Zorg voor jezelf: Om goed voor anderen te zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Neem regelmatig pauzes, zoek ontspanning en blijf fysiek en mentaal gezond.

Samen:

Levenskwaliteit is prioriteit nummer één: Onthoud dat de kwaliteit van leven altijd voorop moet staan. Het draait niet alleen om overleven, maar ook om het koesteren van gelukkige momenten.

Liefde en mededogen: Liefde en mededogen zijn de krachtigste wapens in de strijd tegen dementie. Houd altijd de liefde voor elkaar in gedachten.

Levensverhalen delen: Deel verhalen, herinneringen en de geschiedenis van het leven. Het delen van deze momenten kan een diepe verbinding creëren.

Positiviteit cultiveren: Focus op de positieve aspecten van het leven met dementie. Het kan een kans zijn om op een andere manier met elkaar te verbinden en te groeien.

Hoopgevend onderzoek?

In de voortdurende strijd tegen dementie hebben recente onderzoeken opwindende ontdekkingen gedaan die een sprankje hoop werpen op een toekomst waarin de impact van deze verwoestende aandoening aanzienlijk kan worden verminderd. Wetenschappers over de hele wereld hebben de handen ineengeslagen om de complexiteit van dementie te begrijpen en innovatieve benaderingen te ontwikkelen voor preventie, vroegtijdige detectie en behandeling.

Een veelbelovende ontwikkeling komt voort uit de vooruitgang in genetisch onderzoek. Onderzoekers hebben genetische markers geïdentificeerd die verband houden met een verhoogd risico op dementie. Deze ontdekking opent de deur naar vroegtijdige screening en gepersonaliseerde benaderingen voor preventie. Met gerichte interventies kunnen mensen met een genetische aanleg voor dementie mogelijk op maat gemaakte behandelplannen krijgen om de ontwikkeling van de ziekte te vertragen of zelfs te voorkomen.

Een andere veelbelovende piste is neurologisch onderzoek, dat zich richt op het begrijpen van de mechanismen achter de progressie van dementie. Recente studies hebben aangetoond dat de hersenen een opmerkelijk vermogen hebben om zich aan te passen en te herstellen. Door deze neuroplasticiteit te begrijpen, kunnen wetenschappers manieren ontwikkelen om het brein te stimuleren en te beschermen tegen de schadelijke effecten van dementie. Dit opent de deur naar innovatieve therapieën en behandelingen die niet alleen symptomen verlichten, maar ook de onderliggende oorzaken aanpakken.

Technologische vooruitgang speelt ook een cruciale rol in het hoopgevende landschap van dementieonderzoek. Van geavanceerde beeldvormingstechnieken tot draagbare apparaten die continue monitoring mogelijk maken, moderne technologieën stellen onderzoekers in staat om vroegtijdige tekenen van dementie te detecteren en de voortgang van de ziekte nauwkeurig te volgen. Dit opent de deur naar snellere en effectievere interventies.

Naarmate het onderzoek naar dementie vordert, ontstaat er een groeiend gevoel van optimisme. Hoewel er nog veel werk te verzetten is, bieden deze recente ontwikkelingen een glimp van een toekomst waarin de last van dementie aanzienlijk kan worden verminderd. Door voortdurende samenwerking en investeringen in onderzoek kunnen we blijven streven naar een wereld waarin de diagnose van dementie geen zin meer is, maar eerder het begin van doeltreffende behandelingen en, uiteindelijk, genezing.

Dementie biedt ook kansen voor liefde, verbinding en groei. Samen kunnen we een betekenisvol leven blijven leiden. Het is een reis die ons dichter bij elkaar kan brengen en ons de kracht geeft om door te gaan met liefde en begrip.

Auteur: Stefaan Van Laere

39 reacties

antsoe
Dementie: goed nieuws: dit kan genezen worden,, ik (Antoon Soetens) heb de oplossing zoals voorzien door planeet Aarde heeft dit voorzien ontdekt. Het zijn de biocomputers in het hoofd die ontregeld zijn. Ik doe een diagnose van 50 vragen en ik weet hoe het moet behandeld worden, binnen de 3 weken voelt u het verschil. Een totale genezing vergt 3 tot 5 maanden, maar iedere week voelt men het verschil. Ik heb dit aangetekend medegedeeld aan de Eerste ministers sedert 2008 maar zonder reactie. Ik bestempel de genezingsmethode als :logical healing, de natuur bevat de oplossing en dit zonder neveneffecten. Medicijnen verdoezelen de persoon en genezen niets, de neveneffecten zijn het bewijs dat men iets verkeerd doet.
27/11/23 08:55 REAGEER
Meermans
Mooi voorbeeld van Fake News !
30/11/23 13:20 REAGEER
antsoe
Gelieve het bewijs te leveren.
30/11/23 15:36 REAGEER
antsoe
Mooi voorbeeld van laster, zonder bewijs van Fake news leg ik klacht neer binnen de 24 uur.
30/11/23 18:03 REAGEER
antsoe
Uw laster wordt volgens de wetgeving onderzocht, gezien de 24 uur verstreden zijn.
1/12/23 19:19 REAGEER
antsoe
Een persoon in Tenerife bedankt mij duizend maal omdat hij genezen werd van diabetes in 2 maand. Opmerkelijk: de dokters in Tenerife hadden gezien de ernst van de gevolgen van diabetes zijn tenen geamputeerd en hij was niet meer instaat om 2 meter zonder hulp zich te bewegen, meer men had besloten om nu zijn voeten te amputeren. Op dat moment ontmoette ik deze persoon en ik besloot hem gratis te genezen. Reeds na 1 week voelde hij een verbetering en vertrok dan met zijn caravan naar het eiland La Gomera waar zijn moeder woonde. Twee maanden later nam hij contact per telefoon om te melden dat hij terug in Tenerife was. Ik ontmoette hem en vroeg of ik hem mocht filmeren maar ik wist niet in welke mate hij verbeterd was. zie de beelden, https://www.youtube.com/watch?v=5OKkLgAWlUo Veel mensen concludeerden: dat is een mirakel en in Belgie word ik bestempeld als een kwakzalver!
2/12/23 01:09 REAGEER
jessie veyt
Een uitgebreid en interessant artikel dat hoop geeft! Een vraag voor Antsoe: als je de oplossing hebt voor dementie, waarom deel je die dan niet gewoon met iedereen?
27/11/23 09:15 REAGEER
antsoe
De oplossing is gepersonalizeerd en de oorzaak wordt ook in kaart gebracht. De politiekers hadden dit moeten meedelen aan de bevolking, ik heb meerdere voorstellen gedaan maar zonder resultaat.
27/11/23 10:09 REAGEER
Ortho
"Een frequentie die de hersenen reinigt" : een nieuwe techniek (zonder medicatie) die veelbelovend lijkt. Meer weten : https://www.directe-sante.com/etonnant-bain-contre-alzheimer-la-science-approuve/#respond
27/11/23 10:08 REAGEER
anakwaboo
In het Frans? Als dit toch zo goed werkt, waarom is het dan al niet lang algemeen bekend???
27/11/23 10:17 REAGEER
werner van aken
Over dementie kunnen niet genoeg artikels geschreven worden. Ik maakte in mijn eigen omgeving van dichtbij mee hoe mijn oudere broer er op 87-jarige leeftijd uiteindelijk aan overleed en ken nog andere gevallen. Ik heb soms het gevoel dat hij bij ook begint maar dat kan natuurlijk ook gewoon de leeftijd zijn. Goed dat alles eens op een rijtje gezet wordt en dat we neutrale, maar uiteindelijk toch enigszins hoopgevende informatie over deze aandoening krijgen. De reactie van de eerste lezer - die voor mij als kwakzalverij aanvoelt - is voor zijn rekening al heeft uiteraard iedereen recht op zijn mening.
27/11/23 10:11 REAGEER
antsoe
U voelt aan als een persoon met weinig inzicht en respect.
29/11/23 09:46 REAGEER
anakwaboo
Dementie is een ernstige aandoening die het leven van miljoenen mensen wereldwijd beïnvloedt. Terwijl de wetenschappelijke gemeenschap voortdurend zoekt naar effectieve behandelingen, zijn er helaas talloze alternatieve therapieën die worden gepromoot als oplossingen voor dementie. Alternatieve behandelingen hebben heel wat potentiële risico's en een gebrek aan wetenschappelijke basis. Ik beschrijf maar uit de losse pols de volgende:.

Geheugentraining
Een veelvoorkomende alternatieve benadering van dementie is geheugentraining. Hoewel cognitieve stimulatie belangrijk is, is er weinig wetenschappelijk bewijs dat specifieke geheugentraining de progressie van dementie kan vertragen. In feite kunnen sommige vormen van intensieve geheugentraining stress veroorzaken, wat schadelijk kan zijn voor mensen met dementie.

Voedingssupplementen
Talrijke voedingssupplementen worden geadverteerd als wondermiddelen voor het verbeteren van de hersenfunctie bij mensen met dementie. Echter, de meerderheid van deze supplementen mist wetenschappelijk bewijs om hun effectiviteit te ondersteunen. Bovendien kunnen sommige supplementen interfereren met medicijnen die traditioneel worden voorgeschreven voor dementie, waardoor ernstige gezondheidsrisico's ontstaan.

Alternatieve geneeswijzen
Van acupunctuur tot kruidengeneeskunde, er zijn talloze alternatieve geneeswijzen die beweren dementie te behandelen. Helaas ontbreekt het aan degelijk wetenschappelijk bewijs om de effectiviteit van deze benaderingen te ondersteunen. Bovendien kunnen sommige alternatieve geneeswijzen schadelijke bijwerkingen hebben, en het gebruik ervan zonder de juiste medische supervisie kan de gezondheid van de patiënt in gevaar brengen.

Magnetische therapie
Een opkomende trend in de alternatieve behandeling van dementie is magnetische therapie. Hoewel sommige studies hebben gesuggereerd dat magnetische stimulatie positieve effecten kan hebben op de hersenfunctie, is het onderzoek nog in een vroeg stadium. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het omarmen van deze therapieën zonder voldoende wetenschappelijke validatie, omdat ze potentieel gevaarlijk kunnen zijn en onbedoelde bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Conclusie

Terwijl de zoektocht naar effectieve behandelingen voor dementie voortduurt, is het van cruciaal belang om kritisch te blijven ten opzichte van alternatieve benaderingen die niet worden ondersteund door degelijk wetenschappelijk bewijs. Het blindelings omarmen van alternatieve behandelingen kan niet alleen kostbaar zijn, maar ook de gezondheid van de patiënt in gevaar brengen. Patiënten en hun families moeten worden aangemoedigd om medisch advies in te winnen bij erkende professionals en zich te richten op behandelingen met een solide wetenschappelijke basis.
27/11/23 10:15 REAGEER
antsoe
Blijkbaar bent u een wetenschapper die nooit aan onderzoek heeft gedaan.
1. In de biologie kan niets wetenschappelijk bewezen worden gezien niet 1 biologische formule gekend is, ook niet van water en dat is geen H2O (chemische formule) indien men het drinkt dan is men dood.
2. Gelieve een voorbeeld te geven van een biologische formule.
3. Mijn onderzoek wordt bewezen met proefondervindelijke bewijzen, en er zijn er genoeg om te bwijzen dat mijn vinding werkt en dat de huidige geneeskunde met medicatie niet werkt want de neveneffecten zijn het bewijs: het lichaam meldt: u doet iets verkeerd, u beschadigt mij.
4. Het is de gas chromotograaf die verkeerde besluiten geeft want die vernielt de electromagnetische waarden van het universum: die basis basis zijn voor leven, hierdoor geeft hij een formule die chemisch is.
5. Chemie en biologie hebben geen enkel raakvlak.

27/11/23 11:08 REAGEER
zwemmer
Hahaha! Weer iemand die van wetenschap niets weet maar beweert HET te weten!
28/11/23 10:51 REAGEER
antsoe
Welke studies, wat is uw beroep en hoeveel uitvindigen bezit u.
28/11/23 20:58 REAGEER
Ortho
Degelijk wetenschappelijk bewijs ? Erkende Professionals ? Solide wetenschappelijke basis ?
Wat onze gezondheid betreft, lijken we dit te zijn vergeten. Jij bent baas over jouw lichaam. Jij bent de enige die daar iets over te zeggen heeft. Jij kan bepalen wat je ermee doet. Je lijf, je gedachten en je gezondheid zijn van jou. En van niemand anders. Laat je daarover niks wijsmaken. Niet door zogenaamde experts, niet door ministers en niet door influencers.
Doe de dingen die je gezondheid versterken. Ga als je je ziek voelt naar een arts – voor advies. Want beslissen doe je altijd zelf! Je lichaam is van jou : https://artsencollectief.nl/jelichaamisvanjou/
27/11/23 13:52 REAGEER
Ortho
= 'n reactie op de conclusie van anakwaboo
27/11/23 13:55 REAGEER
antsoe
Het is correct dat iedereen het recht heeft zichzelf te genezen zoals planeet Aarde het heeft voorzien: mijn vinding van 2007. Daarnaast heb ik ook de onredelijke diagnoses en medicatie onderzocht van de dokters en die was zeer negatief omdat neveneffecten scheer en inslag zijn, die het bewijs is dat het lichaam dit niet aanvaardt en door mutaties van onredelijke neveneffecten ontstaan kankers, dementie, schizofrenie, Alzheimer, ...enz. Waarom controleert de dokter zijn leerstof op fouten. Gelukkig heeft de wet voorzien dat iedereen zichzelf mag genezen.
1/12/23 12:36 REAGEER
antsoe
Foutje: Waarom controleert de dokter zijn leerstof niet op fouten, hij ziet toch ook dat zijn patienten niet gezonder worden.
1/12/23 16:59 REAGEER
freddy verbaere
De vorige tekst lijkt mij verschillende beweringen te bevatten die niet volledig wetenschappelijk onderbouwd zijn. Hier zijn enkele wetenschappelijke reacties op de gepresenteerde punten:
Biologische formules en water:
In de biologie worden concepten vaak niet uitgedrukt in de vorm van strikte chemische formules zoals in de chemie. Desondanks is de chemische samenstelling van water algemeen bekend als H2O. Water bestaat uit waterstof- en zuurstofatomen in een bepaalde verhouding. Het idee dat water geen H2O is en dat het drinken ervan dodelijk is, is niet consistent met de bekende wetenschappelijke feiten.
Voorbeeld van een biologische formule:
Traditioneel worden biologische processen en structuren niet uitgedrukt in formules zoals in de chemie. Bijvoorbeeld, DNA-sequenties en eiwitten worden eerder beschreven met behulp van genetische codes en aminozuurnotaties. Dit is echter anders dan chemische formules.
Bewijs en huidige geneeskunde:
Het gebruik van proefondervindelijke bewijzen is essentieel in wetenschappelijk onderzoek. Echter, het idee dat de huidige geneeskunde niet werkt en dat neveneffecten automatisch betekenen dat iets verkeerd is, is te simplistisch. Geneeskunde is een complex veld, en de beoordeling van de effectiviteit ervan vereist uitgebreide klinische studies en evaluaties.
Gaschromatograaf en elektromagnetische waarden:
De claim dat een gaschromatograaf verkeerde conclusies geeft door de vernietiging van de elektromagnetische waarden van het universum lijkt mij niet op wetenschappelijke feiten gebaseerd te zijn. Gaschromatografie is een gevestigde techniek in de analytische chemie en wordt gebruikt om de samenstelling van mengsels te scheiden en te analyseren. Het heeft geen invloed op de fundamentele elektromagnetische waarden van het universum.
Chemie en biologie:
Chemie en biologie hebben wel degelijk raakvlakken. Biochemie is een vakgebied dat zich bezighoudt met de chemische processen en stoffen die plaatsvinden in levende organismen. De samenhang tussen chemie en biologie is diep en wordt erkend door de wetenschappelijke gemeenschap.
In het algemeen is het belangrijk om wetenschappelijke beweringen te ondersteunen met solide, herhaalbare experimenten en peer-reviewed publicaties om hun geldigheid te waarborgen.
27/11/23 11:47 REAGEER
antsoe
Welke studies hebt u gedaan en welke praktijk hebt u uitgeoefend: vreemde reacties.
27/11/23 13:47 REAGEER
antsoe
Bij controle is uw uitleg gesteund op publicaties in Wikipedia en die hoofdzakelijk door personen van de farmaceutica geschreven zijn en die geen waarde hebben want men vemengt scheikunde: dode bestanddelen met biologie levende bestanddelen.
Dode bestanddelen kan men enkel in industrie gebruiken door middel van chemische reacties waarbij de electronen affiniteit bepaald wordt volgens de tabel van Mendeljeev.
Levende bestanddelen (mens, dieren en natuur) die zich kunnen vermenigvuldigen en dood gaan en die ontstaan door de electromagnetische eigenschappen van planeet Aarde en het Universum. Hoe dit geschiedt weet men niet maar men kan hun kwaliteiten proefondervindelijk gebruiken, de mens heeft middelen om dit te ontdekken. In 2007 heb ik ontdekt hoe de mens zichzelf kan genezen met behulp van de natuur. Ik heb ook ontdekt welke fouten de wetenschappers hebben gemaakt door soms chemische bestanddelen aan te wenden in de natuur en mens: de neven effecten zijn het bewijs: kwaliteit vermindert en ziekten ontstaan. De gas chromatograaf kan enkel in de chemie gebruikt worden want men vernietigt de electromagnetische waarden van planeet Aarde en het universum die de basis zijn van levende bestanddelen. Deze electromagnetische eigenschappen zijn ongekend en worden beschermd om manipulaties te voorkomen, zoals onredelijke genetische praktijken.
29/11/23 07:13 REAGEER
antsoe
Nog dit: In het algemeen is het belangrijk om wetenschappelijke beweringen te ondersteunen met solide, herhaalbare experimenten en peer-reviewed publicaties om hun geldigheid te waarborgen.
Hoe kunt u beweren dat neveneffecten (negatieve signalen) goed zijn voor het lichaam.
Het is het bewijs dat uw lichaam de medicatie verwerpt.
Besluit: de huidige geneeskunde met zijn medicatie die onoverzichelijke neveneffecten veroorzaken nieuwe ziekten, kankers, virussen, ... Hoe kunt u dat goedkeuren, uw antwoord is toaal onlogisch. Gelukkig heb ik de oplossing ontdekt en mensen met inzicht maken er gebruik van, de wereld wordt gezonder en logischer.
1/12/23 10:25 REAGEER
antsoe
Nog dit: de formule van drinkbaar water is ongekend want het water is ontstaan bij de creatie van de planeet Aarde. Zelfs de gas chromatograaf kan de formule niet bepalen of men wil ze niet mededelen ... omdat men dan kan besluiten dat niets gekend is
1/12/23 12:55 REAGEER
freddy verbaere
Waar de vorige reacties grotendeels aan voorbijgaan is dat dementie wel degelijk een groot probleem is. Misschien niet leuk om te lezen maar gelukkig is er voorzichtig positief nieuws vanuit de medische wetenschap.
27/11/23 11:49 REAGEER
antsoe
Dementie is volgens mijn vinding gemakkelijk te genezen, maar het probleem stett zich bij de kinderen van de demente persoon want die kan niet meer oordelen voor zichzelf en de kinderen hebben meestal weinig wetensschappelijke kennis van de gezondheid en sturen de demente persoon naar een dokter en die heeft het verkeerd aangeleerd.(sterk maar de waarheid)
Geneeskunde voor ziekten met medicijnen is een manipulatie: de neveneffecten zijn het bewijs. De dieren kunnen zichzelf genezen door hun instinkten en de mens diende de oplossing zelf te ontdekken: wat ik heb ontdekt: de grootste vinding sinds de mensheid: de resultaten zijn het bewijs. Meer inlichtingen betreffende mijzelf www.HealthyMeToo.org
27/11/23 15:43 REAGEER
dekri
Dit artikel over dementie is mijns inziens zeer degelijk ! Spijtig dat er geen bronvermelding is ! Dit zou eerlijker zijn en het echt verantwoord maken .
Ik ben 100 % akkoord met 'anakwaboo'. Al te veel worden mensen misleid door onbevoegden in de aard van 'antsoe' met pseudowetenschap, die er alleen op uit zijn de geldbeugel van mensen te ledigen !!
27/11/23 12:34 REAGEER
antsoe
Waar is het bewijs van pseudowtenschap, zie de reacties van de mensen die werden genezen, www.HealthyMeToo.org Meer dokters nemen het vliegtuig om mij te bedanken, want zij kunnen nu ook zichzelf genezen. Een Parijse wetenschapper meldde mij in 2008: "De wetenschappers van de geneeskunde hebben in de verkeerde richting gekeken".
27/11/23 13:21 REAGEER
youri
Als je even de naam Antoon Soetens googelt kom je al snel uit op artikels als dit:
https://www.quofataferunt.com/viewtopic.php?t=674
27/11/23 15:40 REAGEER
antsoe
Een goede publicatie, in die tijd had ik tot 10.000 bezoeken per dag.
Het is normaal dat de farmaceutica niet de rode loper uitspreidde, boycott was scheer en inslag.
De naam van de websites heb ik meerdere malen moeten veranderen: www.logicalwayshealing.health.officelive.com is niet meer actief wel https://www.HealthyMeToo.org In 2017 heb ik ontdekt wie beweerde dat chemische bestanddelen de planten vlugger deden groeien, dat was Friedrich Wohler 1828, maar dit was een neven effect om het vergif vlugger te verwijderen, de kwaliteit van de plant was dan ook veel kleiner. vb aardappel moet hard zijn en als u die doorsnijdt moet de oppervlakte bijna droog zijn, heden loopt het water er bijna uit: gevolg smaak niet goed en voedsel kwaliteit laag. Besluit: chemie en biologie hebben geen raakvlak, De electronen affiniteit is totaal verschillend: chemie volgens de tabel van Mendejeev , biologie: electronen affiniteit is ongekend.
27/11/23 17:06 REAGEER
marina bal
Ik lees bij wikipedia op hun helpdesk: "Het artikel Antoon Soetens bestaat niet, maar is herhaaldelijk verwijderd wegens reclame". Dat zegt alles zeker.... Kunnen we ons bij deze reacties tot de kerk van de zaak houden, namelijk dementie? En hoe verschrikkelijk dat kan zijn?
Ik vond alvast deze hoopgevende artikels:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/09/30/sensibilisering-dementie-dag-van-de-klant/
https://www.kuleuven.be/fondsenwerving/openingthefuture/hoopgevende-resultaten
https://www.dementie.be/home/zorg-onderzoek-2/archief-gesprek-onderzoeker/in-gesprek-met-onderzoeker-christine-van-broeckhoven/
Dit zijn artikels over échte wetenschappers...
27/11/23 18:19 REAGEER
antsoe
Marina Bal, uw opmerking is simplistisch: dit zijn echte wetenschappers...
Een echte wetenschapper onderzoekt wat bekend is en wat niet.
Als meer dan 50% onbekend is, kun je niet in die richting kijken, in de biologie is niet één formule of cel bekend, dus kan niemand biologie studeren.
De mens is het zwakste element op planeet Aarde omdat hij weinig kwaliteiten heeft om zichzelf te helpen, zijn instinct is minimaal. De dieren hebben meer kwaliteiten om zichzelf te helpen en zichzelf te genezen, hun instinct vertelt hen wat ze moeten doen. De mens beschikt wel over de middelen om iets op te lossen, als hij maar in de goede richting kijkt. Bij gezondheidsproblemen moet hij zijn lichaam controleren op signalen en vervolgens producten uit de natuur gebruiken en deze vervolgens uitwendig of inwendig op de huid toedienen. Bij een positieve reactie kan het lichaam hersteld worden: mijn ontdekking van 2007.
Wikipedia gemaakt door mensen heeft grote problemen met publicaties, want wie controleert wat. Dit maakt de biologiepublicaties vrijwel waardeloos omdat niemand de kern van de biologie had gecontroleerd, vandaar hun arrogante reacties. Ik werkte bij het onderzoekscentrum Simon Stevin van Brugge (1964) en kwam iedere dag in contact met de resultaten van de gaschromatograaf en de opmerking was: als men de sleutel heeft, vinden wij het sleutelgat niet en omgekeerd, dus men had een onmogelijke taak. Omdat ik in 2007 ziek werd, volgde ik de logica en controleerde ik mijn lichaam op pijnpunten en behandelde deze met natuurlijke producten. Binnen 24 uur had ik een positieve reactie, de rest volgde.
28/11/23 08:28 REAGEER
ARGAN
Een atoom en een chemische stof
27/11/23 18:19 REAGEER
rafand
Hallo Iedereen,
Ik heb de tekst en al de reacties gelezen. Geen enkele heeft het bij het rechte eind. Ikzelf gebruik nu al 4 jaar elke dag een hoeveelheid van 2 à 3 eetlepels kokosnootolie, te koop bij Bioplanet: NIET ONTSMAAKT. Ik ben er dit jaar 84 geworden. Ik kan nog situaties beschrijven van toen ik 10 maanden was. Ik kan nog al de leerkrachten van het kleuter-en het lager onderwijs bij naam noemen, ook die van al de medeleerlingen. Jullie moeten mij niet geloven, Doe het gewoon en jullie zullen versteld staan! Laat jullie niet vangen door de farmasektor, want die willen alleen maar hun kassen spijzen. Groeten Rafand
27/11/23 23:33 REAGEER
marina bal
Leuk dat je geholpen bent met kokosnootolie, maar dat zal toch voornamelijk tussen de oren zitten...
29/11/23 12:43 REAGEER
antsoe
Terug een bewijs dat u niet de kwaliteiten van de natuur hebt ontdekt, maar wel de onzin van de farmaceutica die iedereen zieker maakt
29/11/23 13:13 REAGEER
rafand
In Frankrijk zijn de mutualiteiten al gestopt met terugbetalingen voor dementie en Altzeimer, sedert 18 aug. 2018. Om reden: HET HELPT TOTAAL NIET. Groeten Rafand
27/11/23 23:52 REAGEER
ferencenken
Edmond, ik heb de indruk, dat ik stilaan naar dementie afsteven, Bij mijn uitleg, sommige woorden verdwijnen, wanner ik ze wil uitspreken, Een voorbeeld: op voorhand weet ik de woord, ik begin over Carrefour spreken, en wanneer de woord wil gebruiken Carrefour, is die woord gewoon verdwenen. later weet ik het weer. Ik heb soms lichte duizeligheid en evenwicht stoornissen, maar ik rijd met de auto, en ik heb niet het minste problemen van duizeligheid of van wat ook. en ik ben nog een redelijk sterke schaker, en ik speel in clubverband. Ben bijna 83 jaar oud.
28/11/23 08:32 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels