Deel via

Vergeet ons niet, heren en dames politici...

December 2023
Ben Boomer is pissig. Dit om meerdere redenen, maar deze kwieke 65-plusser buigt zich deze week over de politiek. Hij voelt zich als krasse meerwaardezoeker op leeftijd in de kou staan omdat de 'dames en heren politici' zoals hij ze noemt volgens hem veel te weinig rekening houden met zijn leeftijdsgroep.

We staan in de kou!

Nee, ik ben geen pessimist, maar wel een beetje - excusez le mot - pissig. Terwijl de gure winterwind ons ouderen in Vlaanderen in zijn greep houdt, voelen we ons niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk in de kou staan, vergeten door een aantal politici die schaamteloos hun eigen zakken vult. Het is een bittere realiteit dat de generatie die met noeste arbeid ons land heeft opgebouwd, nu gedwongen wordt te overleven met pensioenen die de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen, terwijl sommige politici zichzelf hullen in privileges en excessen.

Uiteraard zijn ze niet allemaal zo en hebben sommigen het wel goed met ons voor, waarvoor dank. Over hen ga ik het niet hebben en zij moeten zich niet aangesproken voelen door mijn klachtbrief. Maar er zijn er helaas ook andere. En dat mag wel eens gezegd worden.

Onze politieke leiders falen globaal gezien in hun verantwoordelijkheid om onze belangen als senioren te behartigen.

Terwijl bepaalde politici zich koesteren in de weelde van riante salarissen en buitensporige voordelen, vechten wij om de basisbehoeften te vervullen. Het is hoog tijd om de hypocrisie van deze politieke heerschappen onverbloemd bloot te leggen.

In plaats van zich te wijden aan het verzekeren van de welverdiende rust van onze ouderen, kiest een reeks politici ervoor om hun eigen zakken te vullen met belastinggeld. Ze lijken te vergeten dat het de oudere generatie is die de hoeksteen heeft gelegd voor de welvaart die ze nu genieten. Het gebrek aan respect voor senioren is schrijnend, en de arrogantie waarmee sommige politici zichzelf verrijken is ronduit verwerpelijk. Akkoord, sommigen men het ongetwijfeld goed maar bij mijn leeftijdsgenoten kan het beroep van politicus helaas op maar weinig waardering rekenen.

senioren1-640

Verantwoording gevraagd!

De zakkenvullers onder de politici moeten ter verantwoording worden geroepen. Het is volstrekt onacceptabel dat terwijl senioren worstelen met de stijgende kosten van levensonderhoud, onze politieke vertegenwoordigers onbeschaamd profiteren van privileges die voor de gewone burger onbereikbaar zijn. De tijd van zwijgen is definitief voorbij; we moeten luid en duidelijk laten horen dat we niet langer dulden dat sommige politici hun eigen belangen boven die van de samenleving plaatsen.

In de schaduw van voorspoed en vooruitgang blijft er een prangend vraagstuk onopgelost in het hart van Vlaanderen: onze pensioenen. Terwijl de kosten van levensonderhoud gestaag stijgen, dreigen de pensioenen achter te blijven, waardoor we worden geconfronteerd met een toekomst vol financiële onzekerheid. De tijd is gekomen voor daadkracht, voor verandering, en bovenal voor het herstellen van de waardigheid die onze ouderen zo terecht verdienen.

Harde realiteit

Het huidige pensioensysteem in Vlaanderen schiet tekort om een comfortabel leven te waarborgen voor heel wat mensen die decennialang toewijding hebben getoond aan werk en samenleving. Een grote groep ouderen, de bouwers van ons land, worden nu geconfronteerd met de harde realiteit van pensioenen die ontoereikend zijn. Dit is een onacceptabele situatie die schreeuwt om onmiddellijke verandering.

De politiek staat voor de uitdaging om deze kwestie met vastberadenheid aan te pakken en onze ouderen te voorzien van pensioenen die recht doen aan hun inzet en bijdragen aan de maatschappij. Het recht op een fatsoenlijk pensioen is geen gunst, maar een verworvenheid voor de generatie die de basis heeft gelegd voor de welvaart die we vandaag de dag ervaren.

senioren2-1140

Concrete maatregelen gevraagd

Wij roepen onze politieke leiders op om de pensioenproblematiek onmiddellijk bovenaan de agenda te plaatsen en concrete maatregelen te treffen. Er moet worden geïnvesteerd in een eerlijk pensioensysteem dat de stijgende kosten van levensonderhoud weerspiegelt en onze ouderen de mogelijkheid biedt om hun gouden jaren met waardigheid door te brengen.

Wij dulden niet langer dat de groep van ouderen in stilte lijden terwijl de politiek aarzelt. De tijd van compromissen is voorbij; wij eisen doortastende besluiten die een duurzame oplossing bieden voor de pensioenproblematiek in Vlaanderen. Wij hebben recht op een pensioen dat niet alleen voorziet in basisbehoeften, maar ook als vangnet dient voor onvoorziene omstandigheden.

Gezamenlijk staan wij sterk in deze strijd voor rechtvaardige pensioenen. Laten wij onze stemmen bundelen en de politiek aansporen om de noodzakelijke veranderingen door te voeren om de ongelijkheid in pensioenen aan te pakken.

senioren3-330

Respect, zekerheid en een pensioen dat de bijdragen aan onze samenleving weerspiegelt, zijn onontkoombare eisen. De tijd om te handelen is nú!

Stemmen verenigen

De strijd voor rechtvaardigheid begint hier en nu. Laten we als senioren onze stemmen verenigen, een krachtige vuist maken tegen politieke onverschilligheid en eisen dat er onmiddellijke actie wordt ondernomen om de pensioenen te verhogen. Daarnaast moeten we blijven pleiten voor het beperken van de privileges van de zakkenvullende politici. Onze senioren verdienen niet alleen respect, waardigheid en financiële zekerheid, maar ook een politieke elite die hun belangen serieus neemt.

In het stemhokje zullen we onze verontwaardiging omzetten in een krachtige stem voor een Vlaanderen waarin onze ouderen met eer en waardigheid hun gouden jaren kunnen beleven. Het is tijd voor een politieke koerswijziging, waarbij het algemeen belang boven persoonlijke belangen wordt gesteld. Als senioren nemen we onze verantwoordelijkheid en eisen we een politiek die ons respecteert, waardeert en beschermt.

Volià, het is gezegd! Afspraak in het stemhokje, waar we als senioren samen de koers van de toekomst bepalen!

Een nieuw hoofdstuk in onze samenleving

Ben Boomer komt misschien scherp uit de hoek, maar legt een pijnpunt bloot. In de afgelopen decennia heeft onze samenleving een opmerkelijke demografische verschuiving ondergaan met een groeiend aandeel van senioren in onze bevolking. De vergrijzing is niet alleen een statistisch fenomeen; het is een teken van vooruitgang in de gezondheidszorg en de levensomstandigheden. Met deze vergrijzing komt de noodzaak om serieus rekening te houden met de behoeften, bijdragen en ervaringen van deoudere generaties.

senrioren4

Senioren brengen niet alleen een schat aan levenservaring met zich mee, maar spelen ook een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Velen van hen blijven actief op de arbeidsmarkt, zijn betrokken bij vrijwilligerswerk en dragen bij aan de gemeenschap op manieren die verder reiken dan de traditionele pensioenleeftijd.

Het is van cruciaal belang dat we als samenleving rekening houden met de unieke behoeften van senioren. Van gezondheidszorg tot huisvesting en openbare ruimte, moeten beleidsmakers en ontwerpers hun inspanningen richten op het creëren van een omgeving die levenskwaliteit en inclusie ondersteunt, ongeacht leeftijd. Dit omvat ook het bieden van mogelijkheden voor voortdurende educatie en professionele ontwikkeling, zodat senioren hun kennis kunnen blijven delen en vergroten.

Bovendien is er een groeiende erkenning van het belang van het betrekken van senioren bij besluitvormingsprocessen. Hun perspectieven en inzichten zijn waardevol, en het bevorderen van een inclusieve dialoog zorgt ervoor dat beleid en maatregelen aansluiten bij de diverse behoeften van alle generaties.

De vergrijzing is niet alleen een uitdaging, maar ook een kans om een samenleving te creëren die leeftijdsvriendelijk is, waarin mensen van alle leeftijden volledig kunnen deelnemen en bijdragen. Door samen te werken en rekening te houden met de groeiende demografische diversiteit, kunnen we een toekomst creëren waarin alle leden van de samenleving, jong en oud, zich gesteund en gewaardeerd voelen.

 

Maar wat denkt u over de politiek? Laat hieronder uw reactie achter!

Auteur: Ben Boomer

5 reacties

Lampenman
Beste Ben, 100% gelijk maar of we de politici kunnen overtuigen? De verkozenen des volks doen na de kies dag meestal hun eigen zin
11/12/23 09:25 REAGEER
Yannick62
Ben heeft grotendeels gelijk. Alleen zijn de pensioenen federale materie en geen Vlaamse. Kijk eens goed rond op internet, facebook, ... er is een partij die in België opkomt voor de pensioenen van de werkende mensen en tegen de graaipensioenen van de grootverdieners. Die opkomt voor het verhogen van de koopkracht voor iedereen.
Misschien moeten we dan massaal voor die partij stemmen.

12/12/23 09:28 REAGEER
DECR4711
Heel juist man ik denk dat wij mensen in pensioen hoe moeilijk het is voor sommige onder ons om op straat te komen en onze stem te laten horen niet anders zullen kunnen anders zullen ze zeker niet luisteren het liefst zouden ze ons één pilletje geven dat ze van ons af zijn want de zogezegde politiek correct denkende politici zeggen die groep brengt niets meer op en kosten enkel veel aan de sociale zekerheid en de jongeren mogen niet vergeten dat ze ook ouder gaan worden en ze ook in ons straatje komen waar onze politici zo minachtig over denken en geen enkel aandacht aan schenken en dan geven ze eens 15 of 20 euro verhoging voor de kleinste pensioenen en denken ze dat ze de problemen opgelost hebben onze groep mensen krijgen ook te weinig aan dacht op de sociale media kranten op de tv en zo voort welke partij durft zijn nek uitsteken of gaan ze alles over laten aan het Vlaams belang en de partij van de arbeid
11/12/23 09:51 REAGEER
beek1950
Beek1950

Helemaal eens met de reacties , ook bij het toepassen van de stijging van de index, worden de lagere inkomens benadeeld = 1000€ +10% ( index 2023) = 1100 € hogere inkomens bv 4000€= 4400€, wat een verschil is van 400- 100= 300€/maand op jaarbasis 300*12= 3600€ moet er nog zand zijn? Op 10 jaar is alleen met deze index aanpassing een verschil van 3600*10= 36000€ ; waar is rechtvaardigheid gebleven??? Als de lagere inkomens naar de bakker of winkel gaan kosten hun inkopen evenveel , het
eerlijkste zou zijn dat de index aanpassing gebeurd in €'s , en voor iedereen hetzelfde bedrag berekend op het gemiddelde inkomen van de Belgen , zodat de index er niet voor zorgt dat de inkomens verder uit elkaar gereon
11/12/23 11:15 REAGEER
FERDINAND47
Als je de leeftijd hebt van 76 dan weet je het wel. In mijn jeugd had je de macht van de kerk en dat was voelbaar in heel de samenleving. Dat is vanaf de jaren 1965 steeds minder geworden. Wij waren op weg naar hetgeen men noemde : een vrije-tijds economie. Maar dat was zonder de politieke macht gerekend die zich bedreigd voelde. Zij willen en wilde : controle. Vanaf de jaren 1980 hebben wij dan de opmars van "EUROPA" . Nefast voor de vrijheid van individuele landen. Al wat de politiekers niet willen is de schuld van Europa. Migratie: geen grenzen controle want Europa wil dat niet. Dat de samenleving veranderd zien vooral de ouderen. Wij, de ouderen, hebben de welvaart geschapen, vele met verlies van hun gezondheid in smerige fabrieken. Nu vergooit men alles en als wij iets zeggen zijn wij : ontevredenen of racisten. Aan het hoofd van rechtbank, vakbonden, enz... staan universitairen die totaal niets hebben met de werkende klasse en zichzelf verrijken. Ik vrees dat een nieuwe politieke macht niet voor morgen is. Hopelijk worden ooit alle diensten die mensen controleren verplicht een attest van "eerlijkheid" voor te leggen want daar gaat het om: democratie is geen garantie van eerlijkheid. Groetjes Ferdinand47.
11/12/23 15:42 REAGEER

Login Registreer

Ben Boomer

Gepensioneerd, gepassioneerd, ervaringsdeskundige, het hart op de tong, recht voor de raap. Kritisch maar positief.

Meer artikels van Ben Boomer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels