Deel via

Zal Artificiële Intelligentie ons leven veranderen?

December 2023
Moeten we schrik hebben van Artificiële Intelligentie (AI), of dit nieuwe 'wonder' eerder omarmen? Volgens sommigen zal AI in 2024 verder doorbreken en ons leven steeds meer beïnvloeden.

Artificiële Intelligentie en Machine Learning als drijvende krachten van verandering

Artificiële Intelligentie (AI) en Machine Learning (ML) staan aan de vooravond van een indrukwekkende toekomst die onze levens op revolutionaire wijze zal beïnvloeden. Zo beweren toch sommige experts, al blijft het natuurlijk afwachten of de soep zo warm gegeten wordt als ze opgediend wordt.

In de komende jaren zullen deze technologieën naar verwachting verder integreren in diverse aspecten van ons dagelijks leven, waardoor niet alleen de efficiëntie wordt verhoogd, maar ook nieuwe mogelijkheden ontstaan die voorheen ondenkbaar waren. Zo luidt toch de theorie...

In dit artikel nemen we zelf geen standpunt in en proberen we pro en contra op een rijtje te zetten.

ChatGPT

ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, vertegenwoordigt een geavanceerde stap in de wereld van Kunstmatige Intelligentie (KI) en natuurlijke taalverwerking. Het is een state-of-the-art taalmodel gebouwd op het GPT-3.5-framework, ontworpen om mensachtige interacties te faciliteren en een breed scala aan toepassingen te ondersteunen.

Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT is getraind met behulp van een immense dataset van diverse internetteksten, waardoor het een indrukwekkend begrip van menselijke taal heeft ontwikkeld. Het model maakt gebruik van een zogenaamde transformer-architectuur, waardoor het patronen kan herkennen en context kan begrijpen over lange reeksen van woorden. Het genereert responsen op basis van de input die het ontvangt, met het vermogen om coherent, informatief en contextueel relevante antwoorden te produceren.

ai1-1140

Toepassingen van ChatGPT

Natuurlijke taalgesprekken: ChatGPT kan worden gebruikt voor het voeren van natuurlijke en intuïtieve gesprekken. Het model begrijpt context en kan reageren op verschillende soorten vragen en opmerkingen, waardoor het geschikt is voor zowel informele als formele interacties.

Contentcreatie: Het model kan worden ingezet voor het genereren van tekstuele inhoud, zoals creatief schrijven, blogposts, en marketingmateriaal. Het kan ook dienen als een brainstormhulpmiddel om ideeën te verkennen en concepten te ontwikkelen.

Programmeringshulp: ChatGPT kan worden gebruikt om programmeergerelateerde vragen te beantwoorden en hulp te bieden bij het schrijven van code. Het begrijpt programmeertaal en kan suggesties geven voor probleemoplossing.

Ondersteuning bij onderzoek: Voor academisch onderzoek of informatieve doeleinden kan ChatGPT fungeren als een bron voor het verkrijgen van beknopte uitleg over diverse onderwerpen. Het kan helpen bij het begrijpen van complexe concepten.

Taalvertaling: ChatGPT kan dienen als een taalvertaler, waarbij het in staat is om teksten van de ene taal naar de andere te vertalen, wat handig is voor communicatie in een wereldwijd perspectief.

Educatieve doeleinden: Het model kan worden ingezet als een onderwijsinstrument, waarbij het studenten kan assisteren bij het begrijpen van lesmateriaal, het beantwoorden van vragen en het verstrekken van uitleg over verschillende onderwerpen.

Belang van bewust gebruik

Hoewel ChatGPT veelzijdig en krachtig is, is het belangrijk om te benadrukken dat bewust en verantwoord gebruik essentieel is. Het model heeft beperkingen en kan fouten bevatten. OpenAI moedigt gebruikers aan om bewust te zijn van mogelijke vooringenomenheden en om kritisch na te denken over de gegenereerde inhoud.

In essentie vertegenwoordigt ChatGPT een opwindende stap voorwaarts in de evolutie van AI, waarbij natuurlijke taalbegrip en -generatie nieuwe deuren openen voor interactie en communicatie tussen mens en machine. Het model is beschikbaar voor gebruik via API's en biedt een scala aan mogelijkheden voor individuen en bedrijven om hun digitale interacties te verbeteren.

Gepersonaliseerde diensten

AI zal een steeds grotere rol spelen bij het leveren van gepersonaliseerde diensten. Van aanbevelingssystemen op streamingplatforms tot op maat gemaakte gezondheidsadviezen op basis van individuele genetica, AI zal data analyseren om op maat gemaakte ervaringen te creëren. Dit betekent niet alleen een betere klanttevredenheid, maar ook efficiëntere dienstverlening.

Slimme assistenten

Slimme assistenten, zoals Siri, Alexa en Google Assistant, zullen een nog prominentere plaats innemen in ons dagelijks leven. Ze zullen niet alleen eenvoudige taken uitvoeren op basis van spraakopdrachten, maar ook leren van onze gewoonten en voorkeuren om proactief suggesties te doen. Denk aan een assistent die niet alleen je afspraken beheert, maar ook weet wanneer je het meest productief bent.

ai2-640

Geavanceerde automatisering 

In verschillende sectoren zal geavanceerde automatisering door AI en ML de norm worden. In de gezondheidszorg kunnen diagnoses sneller en nauwkeuriger worden gesteld met behulp van machine learning-algoritmen. In de productie zullen robots steeds complexere taken uitvoeren, terwijl AI in de financiële sector snellere en meer gepersonaliseerde adviezen zal genereren.

Educatieve revolutie

AI zal volgens sommige bronnen een revolutie teweegbrengen in het onderwijs. Adaptieve leertechnologieën zullen zich aanpassen aan de individuele behoeften van studenten, terwijl virtuele docenten en tutors de toegang tot onderwijs wereldwijd zullen vergroten. Dit zal een impact hebben op zowel formele als informele educatieve settings.

Preventieve gezondheidszorg

Met AI kunnen gezondheidsrisico's beter worden voorspeld. Van het monitoren van vitale functies tot het analyseren van genetische data, AI zal een sleutelrol spelen in preventieve gezondheidszorg. Dit kan leiden tot vroege detectie van ziekten en meer op maat gemaakte behandelplannen.

Autonome voertuigen

De ontwikkeling van autonome voertuigen zal versnellen dankzij AI. Zelfrijdende auto's zullen niet alleen zorgen voor veiligere wegen, maar ook de mobiliteit vergroten voor mensen die anders beperkt zouden zijn, zoals ouderen en mensen met mobiliteitsproblemen.

Een nieuw tijdperk van mogelijkheden

De verwachte integratie van AI en ML in ons dagelijks leven opent de deur naar een nieuw tijdperk van mogelijkheden. Terwijl deze technologieën ons leven verrijken en vereenvoudigen, brengen ze ook ethische en privacy-uitdagingen met zich mee die nauwlettend moeten worden gevolgd. Als samenleving zullen we moeten streven naar evenwicht, waarbij we profiteren van de voordelen van AI en ML terwijl we de nodige waarborgen treffen om onze waarden en privacy te beschermen. In de nabije toekomst zullen we getuige zijn van een transformeren van ons dagelijks bestaan, waarin AI en ML niet alleen dienen als tools, maar als essentiële metgezellen in ons streven naar vooruitgang.

Of gelooft u er toch niet zo in?

Mischuien bent u eerder een 'disbelieve'r in de vooruitgang van kunstmatige intelligentie (AI), dus iemand dier er niet ingelooft of het niet vertrouwt. Er kunnen verschillende redenen aangevoerd worden.  Hier zijn enkele mogelijke standpunten:

Beperkte capaciteiten van huidige AI-systemen: Een disbeliever kan beweren dat de huidige AI-systemen nog steeds beperkt zijn in hun capaciteiten en niet in staat zijn tot echte zelfbewustzijn of autonoom denken. Ze kunnen stellen dat de huidige AI-systemen vooral gespecialiseerd zijn in specifieke taken en niet de algemene intelligentie van een mens benaderen.

Ethiek en regelgeving: Vanuit dit perspectief kan worden betoogd dat er strikte ethische normen en regelgevingen zijn die de ontwikkeling en implementatie van AI begeleiden. Disbelievers kunnen vertrouwen op de overheid, industrienormen en internationale wetgeving om ervoor te zorgen dat AI-ontwikkelingen binnen ethische grenzen blijven en niet leiden tot ongewenste scenario's.

Onvoldoende begrip van menselijke intelligentie: Sommigen kunnen beweren dat ons begrip van menselijke intelligentie nog te beperkt is om het volledige scala aan menselijke cognitieve vaardigheden in een machine te reproduceren. Hierdoor geloven ze dat het moeilijk zal zijn om een AI te ontwikkelen die daadwerkelijk een bedreiging vormt voor de mensheid.

ai4-1140

Afwezigheid van zelfbewustzijn: Een disbeliever kan betogen dat AI-systemen geen zelfbewustzijn hebben en daarom niet de capaciteit hebben om autonomie te ontwikkelen. Zonder zelfbewustzijn zou een AI niet in staat zijn om zijn eigen doelen te stellen of te begrijpen, waardoor het minder waarschijnlijk is dat het een bedreiging vormt.

Afwezigheid van emotie en moraliteit: Sommigen zouden kunnen betogen dat AI geen emoties of moreel besef heeft, wat het minder waarschijnlijk maakt dat het kwaadaardige intenties ontwikkelt. Ze geloven mogelijk dat ethische richtlijnen die zijn ingebed in AI-systemen, in combinatie met menselijke supervisie, voldoende zijn om ongewenste scenario's te voorkomen.

Auteur: Stefaan Van Laere

2 reacties

antsoe
AI: artificiele intellegentie is een wondermiddel voor alles wat gekend is: vertalen, wegcontrole: vertrek en aankomst, aflevering per drone, constructies, ...kortom alle technische doeleinden want de basis is gekend. Ook de chemie (dode bestanddelen) kan het aanwenden want de tabel van Mendeljeev bepaalt de electronen activiteit.
Het kan niet gebruikt worden voor alles wat het universum heeft geschapen: mens, dier, natuur, water, lucht,(samenstelling), elctromagnetisch stralingen, luchtstromingen, vulkaan uitbarstingen,…. want de basis behoort tot de geheimen van het universum. Daarom kan men ook geen biologie bestuderen, maar men kan wel de natuur aanwenden om zich te verhelpen: proefondervindelijke bewijzen geven aan wat uw lichaam verbetert of verslechtert. Dit werd reeds in 2007 door Antoon Soetens ontdekt https://HealthyMeToo.org Gezien de eenvoud van behandeling kan iedereen zichzelf genezen zonder neveneffecten. Mensen met inzicht behandelen zich want de wet heeft het voorzien.
25/12/23 16:22 REAGEER
Cyper
"Ook de chemie (dode bestanddelen) kan het aanwenden want de tabel van Mendeljeev bepaalt de electronen activiteit"
Jouw tactiek is om zinnen te vormen die voor oningewijden weliswaar zinnig klinken, maar in feite complete wartaal zijn.
30/12/23 16:08 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels