Deel via

Een blik in de glazen bol van Madame Soleil

January 2024
Met 2024 is een nieuw jaar In de 21e eeuw aangebroken. Wat zal dit jaar brengen? We kijken even in onze glazen bol.

Vooral hopen op een goede gezondheid

Om maar meteen met een dijk van een cliché te beginnen: het allerbelangrijkste blijft onze gezondheid. Laten we ervan uitgaan dat we dit jaar mentaal en fysiek in goede staat zullen doorbrengen.

Maar wat zijn te verwachten trends voor 2024? We nemen even een kijkje in onze glazen bol.

glazenbol1

Sociale trends

Digitalisering van sociale interactie

De digitalisering heeft niet alleen invloed op de economie maar heeft ook de manier waarop mensen met elkaar omgaan veranderd. Verwachting is dat de digitalisering zich in 2024 zal verder zetten. Sociale media, videoconferenties en online communicatieplatforms zijn nu essentiële tools geworden voor sociale interactie,

Dit als rechtstreeks gevolg van de COVID-19-pandemie, waarin veel mensen gedwongen waren om fysieke afstand te bewaren en de technologie te gebruiken om met elkaar te kunnen communiceren. Dit is intussen gemeengoed geworden, en volgens recente cijfers heeft intussen zowat 66% van de  senioren in België een smartphone. Dit toestel wordt niet alleen gebruikt om te surfen op het internet, maar ook om via de sociale media met andere mensen contact te hebben.

De digitalisering zal naar verwachting doorgaan en nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, 5G-netwerken en het Internet of Things zullen een grotere rol spelen in de Belgische samenleving en economie. Dit kan leiden tot meer efficiëntie in verschillende sectoren, maar zal ook vragen oproepen over privacy en gegevensbeveiliging.

glazenbol3-1140

Mentale gezondheid

De pandemie heeft de aandacht gevestigd op het belang van mentale gezondheid. Dit is intussen zelfs een hot topic geworden. In België en elders groeit het bewustzijn en worden er inspanningen geleverd om de toegang tot geestelijke gezondheidszorg te verbeteren en het stigma rond psychische problemen te verminderen.

Diversiteit en inclusie

Er is een groeiende erkenning van het belang van diversiteit en inclusie in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Bedrijven en organisaties in België werken aan het bevorderen van een diverse en inclusieve werkomgeving, en er zijn beleidsmaatregelen om discriminatie tegen te gaan. In het verkiezingsjaar 2024 zal ongetwijfeld aan belang winnen.

Economische trends

Telewerken en hybride werkmodellen

De COVID-19-pandemie heeft het telewerken versneld, al lijkt deze trend intussen weer afgevlakt.

Toch overwegen heel wat bedrijven permanente hybride werkmodellen waarbij werknemers zowel vanuit huis als op kantoor werken. Dit heeft gevolgen voor vastgoed, stedelijke planning en de manier waarop bedrijven hun werkorganisatie beheren.

E-commerce en online retail

De groei van e-commerce is een wereldwijde trend en ook in België blijft de online detailhandel groeien. Steeds meer koeriers rijden intussen rond om tot In de verste uithoeken van het land hun pakjes te leveren.Dit heeft gevolgen voor traditionele winkels en logistiek, met een toenemende vraag naar efficiënte leveringsdiensten.

glazenbol4-1140

Duurzaamheid en groene economie

België, net als veel andere landen, heeft zich geëngageerd tot het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzame praktijken in verschillende industrieën, zoals energie, transport en landbouw. Dit heeft geleid tot investeringen in groene technologieën en groene banen.

Financiële trends

Lage rentetarieven

Gedurende een lange periode hielden de lage rentetarieven aan, wat invloed heeft op spaarders en investeerders. Beleggers zoeken naar alternatieve beleggingsmogelijkheden, zoals aandelen en cryptocurrencies, om rendement te behalen. Eind 2024 stond de goudprijs overigens hoger dan ooit.

Digitale valuta en fintech

De financiële sector ondergaat een digitale revolutie, met de opkomst van fintech-bedrijven en de exploratie van centrale bank digitale valuta's (CBDC's). België volgt deze ontwikkelingen nauwlettend en overweegt de implicaties voor haar financiële systeem.

Economische naweeën van de pandemie 

De economische gevolgen van de pandemie zijn nog steedsvoelbaar in België, met tijdelijke werkloosheid, stimuleringsmaatregelen en een heroverweging van de gezondheidszorguitgaven. Het herstel van de economie en het beheer van de overheidsfinanciën zullen belangrijke financiële trends blijven in de komende jaren.

Klimaatverandering en duurzaamheid

België zal – gedwongen door de recente klimaattop in Glasgow en de publieke opinie - doorgaan met het intensiveren van inspanningen om de klimaatverandering tegen te gaan. Investeringen in hernieuwbare energiebronnen, energie-efficiëntie en groene technologieën zullen blijven groeien, met als doel de CO2-uitstoot te verminderen en de transitie naar een duurzame economie te bevorderen.

Vergrijzing van de bevolking

De vergrijzing van de bevolking in België zal zich naar verwachting voortzetten. Dit zal gevolgen hebben voor de gezondheidszorg, sociale zekerheid en de arbeidsmarkt. Er zullen meer inspanningen nodig zijn om de zorg voor ouderen te waarborgen en om flexibele arbeidsregelingen te bevorderen om de arbeidsparticipatie van oudere werknemers te ondersteunen.

glazenbol5-1140

Senioren spelen een steeds belangrijkere rol in de Belgische samenleving en economie. Enkele belangrijke aspecten van hun betrokkenheid zijn:

Arbeidsparticipatie

Veel senioren blijven actief op de arbeidsmarkt, of het nu gaat om deeltijdbanen, vrijwilligerswerk of ondernemerschap. Ze brengen waardevolle ervaring en kennis met zich mee en dragen bij aan de economie.

Zorg en gezondheid

Naarmate de bevolking ouder wordt, zal de vraag naar gezondheidszorg en langdurige zorg toenemen. Senioren spelen vaak een rol als zorgontvangers, maar velen dragen ook bij als mantelzorgers voor hun familieleden.

Bijdrage aan de samenleving

Senioren zijn vaak actief in hun lokale gemeenschap, deelnemend aan sociale en culturele activiteiten, en ze kunnen een bron van wijsheid en sociale cohesie zijn.

Economische impact

Senioren vormen een aanzienlijk deel van de consumentenmarkt en hebben invloed op de vraag naar bepaalde producten en diensten, zoals gezondheidszorg, reizen en vrijetijdsbesteding.

Het is van vitaal belang dat de samenleving zich voorbereidt op de vergrijzende bevolking en te zorgen voor passende sociale zekerheidsprogramma's, gezondheidszorg en werkgelegenheidskansen voor ouderen. Een integrale aanpak die rekening houdt met de diverse behoeften en bijdragen van senioren zal essentieel zijn voor de toekomstige welvaart en welzijn van het land.

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

Cyper
In de politiek zorgt het groeiende legioen van senioren ook voor een negatieve trend: conservatisme, vrees of scepticisme voor alle vooruitgang, en koppig vasthouden aan verouderde en door de nieuwe kennis voorbijgestreefde overtuigingen. Dat heeft een vertragend effect op de vooruitgang van een land. Je ziet het in bijna alle landen waar de oude-mensen-demografie hoogtij viert: dat is alsof er een grote bus vol volk de berg op wil rijden, maar drievierden van de passagiers staan op de rem...
1/01/24 01:46 REAGEER
Tonnelier L
Niet akkoord.
De zoveelste herhaling van ongestrafte criminele activiteiten van "jongeren" tijdens het eindejaar en de aangetoonde onbekwaamheid van onze politici om effectief iets te doen aan de wateroverlast, tonen duidelijk aan dat onze "bus" met steeds grotere snelheid richting afgrond raast. Hopelijk kan het afremmen van de senioren met hun levenservaring nog iets doen aan de teloorgang van onze maatschappij, onze normen en onze waarden.
4/01/24 19:10 REAGEER
Cyper
Bij die zogenaamd onbekwame politici zitten nochtans een flink aantal bijna-senioren en effectieve senioren.
En.... dat beeld van die bus heb je verkeerd begrepen, vrees ik.
4/01/24 20:07 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels