Deel via

Gezond koken

January 2024
Gezond koken is als het bouwen van een huis: je moet beginnen met goede fundamenten, want hoe duur en trendy de verdiepingen die je erboven bouwt ook zijn, je huis zal altijd bouwvallig blijven als de funderingen niet solide zijn. Wil je echt gezonde voeding klaarmaken, dan moet je ingrediƫnten met een voldoende hoge voedingswaarde aankopen en vooral variƫren.

Voor alle leeftijden belangrijk

 

Gezond koken is voor mensen van alle leeftijden belangrijk, maar het is inderdaad bijzonder belangrijk voor senioren om verschillende redenen.

Voedingsbehoeften veranderen met de leeftijd: Naarmate mensen ouder worden, veranderen hun voedingsbehoeften. Senioren hebben vaak minder calorieën nodig, maar hebben meer behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamine D en calcium, om botten, spieren en algemene gezondheid te ondersteunen. Gezond koken kan ervoor zorgen dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen.

Verhoogd risico op chronische aandoeningen: Oudere volwassenen lopen een verhoogd risico op chronische gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Door gezonde maaltijden te bereiden, kunnen senioren deze risico's verminderen en hun algehele welzijn verbeteren.

Spijsverteringsproblemen: Met de leeftijd kunnen spijsverteringsproblemen, zoals constipatie, meer voorkomen. Gezonde kookmethoden, zoals het eten van voldoende vezels en het vermijden van te veel bewerkte voedingsmiddelen, kunnen helpen bij het handhaven van een gezonde spijsvertering.

gezond2-1140

Behoud van spiermassa: Senioren kunnen spiermassa verliezen naarmate ze ouder worden, wat kan leiden tot zwakte en een verhoogd risico op vallen. Voldoende eiwitten en een uitgebalanceerde voeding zijn essentieel om spiermassa te behouden en de algehele mobiliteit te verbeteren.

Ondersteuning van de immuniteit: Een gezond voedingspatroon kan het immuunsysteem van senioren versterken, waardoor ze beter bestand zijn tegen infecties en ziekten.

Sociale en emotionele voordelen: Samen koken en genieten van gezonde maaltijden kan sociale interactie bevorderen en het geestelijk welzijn verbeteren, wat belangrijk is voor senioren, vooral als ze mogelijk geïsoleerd zijn.

Medicijninteracties: Sommige voedingsmiddelen kunnen interageren met medicijnen die senioren mogelijk moeten nemen. Het is belangrijk dat senioren zich bewust zijn van deze interacties en gezond koken kan helpen bij het verminderen van ongewenste effecten.

Over het algemeen draagt gezond koken bij aan de kwaliteit van leven en de algehele gezondheid van senioren, helpt het bij het behouden van zelfstandigheid en vermindert het het risico op ziekten en complicaties die vaak voorkomen bij ouderen.

Gezonde maaltijden hoeven niet per definitie duurder te zijn: wanneer je de ingrediënten van het seizoen aankoopt, zijn die doorgaans ruim beschikbaar en valt het prijskaartje bijgevolg ook mee. Door de groenten van het seizoen te kiezen, ben je er ook zeker van dat ze qua mineralen, vitamines, vezels en andere voedingsstoffen op hun top zijn en dat proef je gewoon op het bord. Lekker, voedzaam en goedkoper, het zijn argumenten waar elke kok gevoelig voor is.

Voedsel bewaren

Gezonde ingrediënten moet je correct bewaren. Voorraadbeheer is van groot belang, en hierbij spelen de duur van de bewaring en de temperatuur een essentiële rol. Fruit en groenten koop je best in niet te grote hoeveelheden aan zodat je steeds met verse ingrediënten kunt werken.

Om ook later verzekerd te zijn van ingrediënten van de hoogste kwaliteit kan je de groenten van het seizoen invriezen of vacuüm garen. Waak er ook over dat alles wat in de koelruimte, koelkast en de diepvries ligt, correct gelabeld is en hou de bewaartemperatuur nauwlettend in het oog. Een voldoende lage temperatuur beperkt de activiteit van bacteriën die de kwaliteit van de voeding aantasten, en de continuïteit van de koudeketen moet een constante zorg van iedereen zijn.

Wil je gezond koken, dan is een onberispelijke hygiëne in de keuken noodzakelijk. Dat houdt in dat je de handen wast zowel voor, tijdens als na de bereiding en de rauwe en bereide voedingsmiddelen strikt gescheiden houdt. Het afval meteen opruimen en de werkbladen geregeld schoonmaken moet vanzelfsprekend zijn.

gezond3-1140

Begin met de groenten

Veel thuiskoks gaan bij het samenstellen van hun recepten nog steeds uit van vlees of vis en kiezen daar dan de passende groenten en garnituur bij, maar de omgekeerde werkwijze is eigenlijk logischer en gezonder. Door de groenten manifest op de voorgrond te plaatsen en te gaan voor de producten van het seizoen, werk je met verse ingrediënten waaraan je het vlees of de vis kunt aanpassen. De westerling eet trouwens gemiddeld nog steeds véél te veel vlees, en de keuze dringt zich op om de hoeveelheid te beperken en resoluut te opteren voor kwaliteit en ook geregeld vis.

Minder vet

Een van de meest voorkomende keukenfouten, die ook professionele chefs spijtig genoeg nog weleens maken, is te veel vet gebruiken. Zowel de bereidingswijze als het toegevoegde vet bepalen het vetgehalte van de maaltijd. Vetarme bereidingswijzen zoals stomen, koken eerder dan bakken in boter of olie, pocheren, roosteren, grillen, wokken of papillot, zijn een uitdaging voor de kok. Een heel klein beetje boter of olie is voldoende om de smaakpapillen extra te stimuleren.

Vlees bak je best in een pan op maat. In een te grote pan zal je boter sneller aanbranden. Uiteraard zorg je dat de vetstof voldoende heet is maar toch weer niet verbrand, zodat het vlees snel dichtschroeit en geen grote hoeveelheden vet opneemt. Zo behoudt het zijn smaak.

Groenten en aardappelen schil je best zo kort mogelijk voor de bereiding en je spoelt ze wel grondig af maar laat ze niet in water liggen om geen vitamines en smaak te verliezen. Uiteraard zet je ze niet op in koud water maar voeg je ze pas toe wanneer het water kookt. De groenten beetgaar bereiden zorgt ervoor dat meer van de pure smaak behouden blijft.

Sauzen

Een saus kan heerlijk smaken bij een bereiding. De verleiding is groot om er de nodige vetstoffen in te vermengen omdat dit nu eenmaal een belangrijke smaakbrenger is. Gezondheidsadepten staan nu ongetwijfeld op hun achterste poten. Saus moet een bijrol spelen en steeds op de achtergrond staan om zo de pure smaak van de ingrediënten volop tot hun recht te laten komen.

Sauzen kan je minder vet maken door extra vocht of vetarme (liefst groente-)bouillon toe te voegen. Je kan saus ook op smaak brengen met aromaten zoals tomaat en kruiden, wat kookvocht van de groenten met een paar lepels kruidenkaas, sojaroom… Een alternatief voor de klassieke maar zware roux van bloem met boter is in water of melk opgeloste bloem of aardappel- en maïszetmeel. Vis en vlees kan je ook vooraf op smaak brengen door ze in een olie- en vetarme dressing met de nodige kruiden te marineren.

Zelfgemaakte sauzen kunnen gezonder zijn dan kant-en-klare opties, omdat je de ingrediënten kunt controleren. Experimenteer met gezondere alternatieven voor boter en room, zoals Griekse yoghurt, magere kwark of avocado.

gezond4-1140

Algemene tips

Eiwitten en alternatieven: Naast het verminderen van vleesconsumptie, kun je ook overwegen om alternatieve eiwitbronnen toe te voegen aan je maaltijden. Denk aan peulvruchten, noten, zaden en tofu. Deze zijn rijk aan eiwitten en bieden variatie aan je dieet.

Vermijd bewerkte voedingsmiddelen: Probeer bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, zout en kunstmatige ingrediënten te vermijden. Kies in plaats daarvan voor hele, onbewerkte ingrediënten.

Portiecontrole: Let op de portiegrootte. Zelfs gezonde ingrediënten kunnen ongezond worden als je er te veel van eet. Gebruik kleinere borden en schalen om je te helpen bij het beheersen van de portiegrootte.

Kruiden en specerijen: Gebruik kruiden en specerijen om smaak toe te voegen aan je gerechten in plaats van zout en suiker. Dit zal je maaltijden op smaak brengen zonder extra calorieën of natrium.

Balans en diversiteit: Zorg voor een gebalanceerde maaltijd met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Inclusief verschillende kleuren groenten en fruit in je dieet zorgt ervoor dat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hydratatie: Drink voldoende water gedurende de dag. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven, vooral als je veel groenten en vezels eet.

Gezonde bereidingsmethoden: Naast vetarme bereidingswijzen, zoals stomen en grillen, kun je ook experimenteren met het gebruik van gezonde oliën zoals olijfolie of avocado-olie voor koken en saladedressings.

Leer etiketten lezen: Wanneer je ingrediënten koopt, lees dan de etiketten op verpakte producten om te controleren op toegevoegde suikers, conserveringsmiddelen en ongezonde vetten.

Mindful eten: Neem de tijd om van je maaltijden te genieten en kauw langzaam. Dit kan helpen om overeten te voorkomen en je bewuster te maken van wat je eet.

gezond5-1140

Voedingsplanning: Plan je maaltijden van tevoren en maak boodschappenlijstjes. Dit helpt je om gezonde keuzes te maken en impulsieve aankopen te vermijden.

Leer van andere culturen: Ontdek gezonde kookmethoden en recepten uit verschillende culturen. Dit kan je inspireren om nieuwe ingrediënten en smaken in je keuken te introduceren.

Door deze aanvullende punten in gedachten te houden, kun je nog gezonder koken en genieten van heerlijke, voedzame maaltijden die zowel goed zijn voor je lichaam als voor je smaakpapillen.

Auteur: Stefaan Van Laere

0 reacties

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels