Deel via

Goede voornemens voor 2024: Realistische doelen voor een succesvol jaar

January 2024
Het nieuwe jaar is intussen al een week ver. Wellicht heb jij ook goede voornemens gemaakt, of geloof je daar niet in? Naar schatting heeft 60% die intussen al gebroken... Wat is dan de zin of onzin ervan?

Het vlees is zwak...

We bevinden ons nu in de tweede week van het nieuwe jaar, en velen van ons hebben waarschijnlijk al goede voornemens gemaakt voor 2024. Het is een traditie die we allemaal kennen, maar hoe vaak slagen we erin om deze voornemens ook daadwerkelijk waar te maken?

Volgens professor psychologie Tom Beckers (KU Leuven) houden we onze voornemens niet vol en zal binnen de zes weken 80% van de goede voornemens al sneuvelen. Maar er is goede hoop.

De start van het nieuwe jaar is niet per se het beste moment om te beginnen met goede voornemens, Het is aartsmoeilijk, maar niet onmogelijk. (Tom Beckers)

Heb jij goede voornemens gemaakt?

Laten we beginnen met de eerste vraag: heb jij goede voornemens gemaakt voor 2024? Het is niet ongewoon om aan het begin van het jaar een lijstje te maken met dingen die we willen veranderen of verbeteren in ons leven. Misschien wil je wat gewicht verliezen, gezonder eten, stoppen met roken, meer tijd doorbrengen met familie en vrienden, of een nieuwe hobby oppakken. Het maken van goede voornemens is een mooie traditie, omdat het ons de kans geeft om na te denken over wat we echt belangrijk vinden in ons leven.

Wat zijn de meest voorkomende goede voornemens?

Er zijn enkele veelvoorkomende goede voornemens die mensen elk jaar maken. Hier zijn een paar van de meest gehoorde:

Gewichtsverlies en gezond eten: Veel mensen willen hun gezondheid verbeteren door gewicht te verliezen en gezonder te eten. Dit kan gaan om het volgen van een dieet, meer bewegen, of beide.

Stoppen met roken: Roken is een gewoonte die veel mensen willen doorbreken vanwege de gezondheidsrisico's die ermee gepaard gaan.

Meer tijd doorbrengen met dierbaren: Het streven naar meer quality time met familie en vrienden is een nobel voornemen dat de relaties kan versterken.

Nieuwe vaardigheden aanleren: Of het nu gaat om het leren bespelen van een muziekinstrument, een nieuwe taal leren of een creatieve hobby oppakken zoala leren schilderen, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden staat vaak op de lijst.

voornemens4

Goede voornemens zijn cheques die mensen innnen bij een bank waar ze geen rekening hebben lopen. (Oscar Wilde)

Welke goede voornemens zijn realistisch?

Een van de belangrijkste aspecten van goede voornemens is dat ze realistisch moeten zijn. Het is prima om grote doelen te hebben, maar het is ook belangrijk om te erkennen dat verandering tijd kost en dat het niet altijd gemakkelijk is. Hier zijn enkele tips om realistische goede voornemens te formuleren:

Specifieke doelen stellen: In plaats van te zeggen "ik wil gezonder eten," kun je jezelf bijvoorbeeld het doel stellen om elke dag een portie groenten te eten.

Stapsgewijze aanpak: Verdeel grote doelen in kleinere, haalbare stappen. Als je wilt stoppen met roken, overweeg dan om eerst je dagelijkse rookmomenten te verminderen.

Realistische tijdlijnen: Geef jezelf voldoende tijd om je doelen te bereiken. Verwacht niet dat veranderingen van de ene op de andere dag plaatsvinden.

voornemens1-1140

Hoe kun je je goede voornemens waarmaken?

Het waarmaken van je goede voornemens vereist vastberadenheid, discipline en focus. Hier zijn enkele strategieën om je te helpen op weg naar succes:

Maak een plan: Schrijf je doelen op en maak een gedetailleerd plan over hoe je ze gaat bereiken.

Betrek anderen: Vertel je vrienden en familie over je voornemens, zodat ze je kunnen ondersteunen en motiveren.

Wees geduldig: Verwacht niet onmiddellijk resultaat. Wees bereid om tegenslagen te accepteren en weer op te staan.

Beloon jezelf: Stel beloningen in voor het bereiken van mijlpalen. Dit kan je extra motivatie geven om door te gaan.

voornemens2-1140

Met de beste voornemens iets beginnen is altijd aan te raden. Je hebt daarna gelegenheid te over om slecht te eindigen. (Vlaams auteur Hector-Jan Loreis)

Waardevolle traditie

Goede voornemens kan je op elk moment van het jaar maken. Het is een waardevolle traditie, omdat het ons aanmoedigt om na te denken over ons leven en onze doelen.

Testaankoop geeft een aantal tips mee: "Waarom wil jij je voornemen graag realiseren? Wat is jouw persoonlijke drijfveer? Belangrijk om te weten daarbij is dat drijfveren zoals druk van buitenaf (van je dokter, je partner ...) of schuld- en schaamtegevoelens doorgaans niet erg goed werken. We spreken in dat geval van gecontoleerde motivatie. Die kan je doorgaans wel motiveren om te starten, maar het effect van zo’n drijfveer is veeleer kortstondig. Wanneer de druk wegvalt, vervallen velen opnieuw in hun oude gewoonten. Om je kans op een duurzame gedragsverandering te vergroten, is het daarom belangrijk dat jij er zelf voor kiest om te veranderen (autonome motivatie)."

Met realistische doelen en een plan van aanpak, kunnen we stappen zetten in de richting van een gezonder, gelukkiger en succesvoller jaar. We wensen jullie allemaal een geweldig en voorspoedig jaar toe, waarin jullie jullie doelen kunnen bereiken en dromen kunnen verwezenlijken.

voornemens3-1140

Vandaag: dag waarop men zich aan goede voornemens houdt. Morgen: eerste dag van hun realisatie. (Duits chemicus en aforismeschrijver Ron Kritzfeld)

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

de wandelaar
ook alle goeds voor 2024 Stefaan en ik ga proberen een beperkt aantal voorgestelde lichaamsoefeningen verder uit te bouwen .
De wandelaar
8/01/24 22:31 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels