Deel via

Waarom bewegen op elke leeftijd belangrijk blijft

January 2024
Een actieve levensstijl is van onschatbare waarde, vooral voor senioren, omdat het niet alleen de fysieke gezondheid bevordert, maar ook het welzijn in elke levensfase verrijkt. Het is een bron van vitaliteit die de zogenaamde zilveren (of zijn het gouden?) jaren kan transformeren in een periode van groei, plezier en voldoening.

Overvloed aan voordelen

Regelmatige lichaamsbeweging is als een sleutel die deuren opent naar een overvloed aan voordelen. Het kan hartaandoeningen verminderen door de bloedsomloop te verbeteren en de kracht van het hart te vergroten. Diabetes kan worden voorkomen of onder controle worden gehouden dankzij beweging, wat de gevoeligheid voor insuline verhoogt en de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Bepaalde vormen van kanker kunnen worden afgeschrikt door het lichaam te versterken en het immuunsysteem te ondersteunen. Bovendien kan beweging de pijn verminderen die gepaard gaat met artritis door de gewrichten soepeler te maken en spieren te versterken.

Maar laten we niet alleen de fysieke voordelen benadrukken. Bewegen heeft een diepgaande impact op de mentale veerkracht van iedereen en dus ook senioren.

Het stimuleert de productie van endorfines, neurotransmitters die het humeur verbeteren en stress verminderen. Actief blijven houdt de geest fris en alert, en kan zelfs helpen bij het vertragen van de cognitieve achteruitgang die vaak geassocieerd wordt met veroudering.

bewegen1-1140

Levenslange metgezel

Laten we de kracht van beweging omarmen als een levenslange metgezel. Het is niet alleen een manier om gezond te blijven, maar ook om elke dag te omarmen met een glimlach en een gevoel van prestatie. Door te bewegen, openen we de deuren naar een leven dat rijk is aan ervaringen, zelfvertrouwen en geluk, en dat is iets waar senioren van alle leeftijden van kunnen genieten.

De voordelen van bewegen

Aerobics voor hartgezondheid

Actief blijven begint met aerobe activiteiten. Deze helpen calorieën te verbranden, bloeddruk te verlagen, gewrichten soepel te houden, en de algehele gezondheid van het hart te bevorderen. Begin met korte cardiosessies van 5 minuten en werk geleidelijk naar 30 minuten aerobe activiteit de meeste dagen van de week. Wandelen, tennis en zwemmen zijn uitstekende opties voor matige intensiteit, terwijl wandelen en hardlopen intensievere aerobe activiteiten zijn.

Voor senioren met beperkte mobiliteit zijn er zittende aerobics- en stoelgymnastiekoefeningen beschikbaar die helpen bij het behouden van cardiovasculaire gezondheid. Raadpleeg een fysiotherapeut voor geschikte aanpassingen.

Krachttraining voor spieropbouw

Het opbouwen van spiermassa is cruciaal voor senioren. Begin met eenvoudige, impactarme oefeningen, zoals squats met een stevige stoel als ondersteuning. Zorg voor goede vorm en doe twee sets van 10 herhalingen. Als de oefening te uitdagend is, gebruik dan kussens op de stoel om de moeilijkheidsgraad te verminderen.

Voor senioren met beperkte kracht kunnen elastische weerstandsbanden worden gebruikt om zachte spierversterkende oefeningen uit te voeren, zelfs vanuit een zittende positie.

Training voor het bovenlichaam

Versterk het bovenlichaam met weerstandsoefeningen met lichte gewichten of elastische banden. Voer oefeningen uit zoals zijarmheffingen en voorwaartse armheffingen om de armspieren te versterken. Streef naar twee sets van minimaal 10 herhalingen voor elk van deze oefeningen.

Staand of zittend, kunnen senioren gebruikmaken van een vaste balk of deurhendel om arm- en schouderoefeningen uit te voeren, wat handig is voor degenen die zich niet goed kunnen bewegen.

bewegen3-1140

Oefeningen voor dagelijkse bewegingen

Vergeet niet de spieren te trainen die betrokken zijn bij alledaagse taken, zoals tillen. Gebruik handgewichten om bicep curls uit te voeren en versterk de armen die nodig zijn voor dagelijkse activiteiten. Doe een set van 10 herhalingen, rust uit en herhaal nog een set.

Het opheffen van boodschappentassen of zelfs gevulde waterflessen kan dienen als vervanging voor gewichtstraining voor degenen die niet in staat zijn om traditionele oefeningen uit te voeren.

Aangepaste push-ups

Push-ups kunnen moeilijk zijn naarmate je ouder wordt, maar je kunt ze aanpassen om nog steeds de voordelen te plukken. Doe push-ups tegen de muur door je handen plat tegen de muur te plaatsen en je lichaam naar voren te leunen en terug te duwen. Voer een set van 10 herhalingen uit, rust uit en herhaal nog een set.

Senioren kunnen ook gebruikmaken van een verhoogd oppervlak, zoals een keukentafel, om push-ups uit te voeren en de weerstand geleidelijk te vergroten.

bewegen5-1140

Beenoefeningen voor balans

Versterk de dijen, heupen, billen en onderrugspieren terwijl je je balans verbetert. Gebruik een stoel voor ondersteuning en til je benen opzij en naar achteren, waarbij je elke beweging langzaam en gecontroleerd uitvoert. Doe twee sets van minimaal 10 herhalingen voor elk been, afwisselend tussen de sets.

 Als lopen moeilijk is, kunnen staande balansoefeningen worden aangepast voor zittende senioren, waarbij het gewicht van het lichaam naar de zijkanten wordt verplaatst terwijl ze op een stoel zitten.

Zittende oefeningen voor de televisie

bewegen6-1140

Voor senioren die graag voor de televisie zitten, zijn er eenvoudige oefeningen die ze kunnen doen zonder hun zetel te verlaten:

Beenheffingen

Zit rechtop in de stoel en til een been langzaam op, houd het enkele seconden omhoog en laat het dan zakken. Herhaal dit met het andere been. Doe dit 10 keer per been.

Kniebuigingen

Zittend in de stoel, til je je knieën op en breng ze naar je borst. Houd ze een paar seconden vast en laat ze dan zakken. Herhaal dit 10 keer.

Voetbewegingen

Houd je voeten plat op de grond en til je tenen omhoog en omlaag, alsof je op een gaspedaal drukt. Doe dit gedurende 1-2 minuten.

Armzwaaien

Zwaai je armen voorzichtig op en neer terwijl je zit. Dit kan helpen om je armen te activeren en de bloedsomloop te verbeteren.

Deze zittende oefeningen zijn geweldig om spieren te activeren en de mobiliteit te behouden, zelfs tijdens het televisiekijken.

bewegen4-1140

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

rdckx
Die zittende oefeningen spreken mij wel aan !

BETRAPT
Trappen,
ik ken het probleem maar al te goed.
Na mijn eerste knieprothese (06 2019) dacht ik,
wij lopen (vliegen) er terug in. Had ik gedacht.
Nog steeds sleur ik me op de trap naar boven, en
achterstevoren naar beneden met beide voeten
op elke tree. De 1000 meter heb ik nog niet
gehaald, laat staan mijn gedroomde marathon.
maar ik treur noch klaag , ik heb mijn tuintje van
een zakdoek groot, een dagelijks tochtje op mijn
hometrainer (met accent op. .... “je”) en vanuit mijn
luie zetel annex tv, het voor mij perfecte raam
op de buitenwereld ! En tijdens mijn vele dromerijen
begeleidt radio nr.50/Classica mij met zoete en
woeste muziek die eeuwen trotseert. Zalig….
En op rare momenten, als inspiratie toch nog eens
aan mijn deur klopt, raken mijn vingers nog even,
euforisch, het toetsenbord, …. maar dat gebeurt
gewoonlijk ‘s nachts. Mijn Ipad ligt naast mijn bed.
Slaapapnoe wekt mij toch zo goed als om het uur.
En ‘s morgens stap ik stijf van leden “fluks” weer
uit bed, klamp me aan de leuning vast en strompel
stram met rasse schreden de trap af, achterstevoren,
naar beneden. Je weet wel, zo . .. … …. tree per tree.
10/01/24 11:28 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels