Deel via

Intimiteit kan op elke leeftijd, ook als je alleen bent

January 2024
Intimiteit op latere leeftijd blijft vaak een taboe, vooral voor alleenstaanden, vanwege diepgewortelde culturele en sociale stigma's rondom seksualiteit en ouderdom. Het is dan ook geen onderwerp waarover je het tussen pot en pint hebt, maar heel wat mensen worstelen ermee.

Intimiteit

Seksualiteit is de manier waarop we onszelf seksueel ervaren en uitdrukken. Het omvat gevoelens, verlangens, handelingen en identiteit, en kan vele verschillende vormen van fysiek contact of stimulatie omvatten. Intimiteit is een gevoel van nabijheid en verbondenheid in een relatie dat kan optreden met of zonder een fysieke component.

Het ouder worden brengt levensveranderingen met zich mee die oudere volwassenen de mogelijkheid bieden om opnieuw te definiëren wat seksualiteit en intimiteit voor hen betekenen.

Sommige oudere volwassenen streven naar zowel een seksuele als intieme relatie, sommigen zijn tevreden met één van beide.

Verwachte veranderingen

Seksualiteit wordt vaak beïnvloed door iemands emotionele en fysieke toestand. Hoe je je lichamelijk voelt, kan van invloed zijn op wat je kunt doen, en hoe je je emotioneel voelt, kan van invloed zijn op wat je wilt doen.

Veel oudere stellen vinden meer voldoening in hun seksleven dan toen ze jonger waren. Ze hebben mogelijk minder afleiding, meer tijd en privacy, en geen zorgen over zwangerschap. Ze zijn ook misschien beter in staat om uit te drukken wat ze willen en nodig hebben, wat kan leiden tot grotere intimiteit en verbinding.

Normaal ouder worden brengt ook fysieke veranderingen met zich mee die soms de mogelijkheid om seks te hebben en ervan te genieten kunnen beïnvloeden. Naarmate we ouder worden, veranderen onze lichamen, inclusief ons gewicht, de huid en de spiertonus. Sommige oudere volwassenen voelen zich niet comfortabel in hun verouderende lichaam. Ze kunnen zich zorgen maken dat hun partner hen niet langer aantrekkelijk zal vinden. Gezondheidsproblemen kunnen fysieke problemen veroorzaken, samen met stress en zorgen, die intimiteit in de weg kunnen staan of het moeilijker kunnen maken om van een bevredigend seksleven te genieten.

intimiteit1

Erectiestoornis en menopauze

Twee veelvoorkomende veranderingen die oudere volwassenen ervaren, hebben betrekking op de geslachtsorganen. De vagina kan korter en smaller worden, en de vaginawanden kunnen dunner en stijver worden. Bij de meeste mensen zal er minder vaginale smering zijn, en het kan langer duren voordat de vagina zich natuurlijk smeert. Deze veranderingen kunnen bepaalde vormen van seksuele activiteit, zoals vaginale penetratie, pijnlijk of minder wenselijk maken.

Met de leeftijd wordt impotentie (ook wel erectiestoornis genoemd) ook vaker voorkomend. Impotentie is het verlies van het vermogen om een erectie te hebben en te behouden, en de erectie kan niet zo stevig of groot zijn als vroeger. Het is geen probleem als het af en toe gebeurt, maar als het vaak voorkomt, praat dan met uw arts.

Menopauze is een andere verandering die seksualiteit en intimiteit bij oudere volwassenen kan beïnvloeden. Tijdens de menopauze-overgang van een vrouw, die enkele jaren kan duren en eindigt wanneer ze 12 maanden geen menstruatie heeft gehad, kunnen er verschillende symptomen optreden. Deze kunnen onder andere opvliegers, moeite met in slaap vallen en blijven slapen, en stemmingswisselingen zijn. Het verlangen om seks te hebben kan toenemen of afnemen. Vrouwen die hormonale therapie gebruiken om opvliegers of andere menopauzeklachten te behandelen, kunnen een aanzienlijke toename van seksuele interesse en verlangen ervaren.

Wat veroorzaakt seksuele problemen?

Sommige ziekten, handicaps, medicijnen en chirurgische ingrepen kunnen uw vermogen om seks te hebben en ervan te genieten beïnvloeden.

  • Alcohol: Te veel alcohol kan erectieproblemen bij mannen veroorzaken en orgasme vertragen bij vrouwen.

  • Artritis: Gewrichtspijn door artritis kan seksueel contact ongemakkelijk maken. Oefeningen, medicijnen en mogelijk gewrichtsvervangende chirurgie kunnen helpen om deze pijn te verlichten. Rust, warme baden en het veranderen van de positie of timing van seksuele activiteit kunnen nuttig zijn.

  • Chronische pijn: Pijn kan interfereren met intimiteit. Het kan ook vermoeidheid en uitputting veroorzaken, waardoor er weinig energie of interesse overblijft voor seks. Chronische pijn hoeft geen deel uit te maken van het ouder worden en kan vaak worden behandeld. Sommige pijnmedicijnen hebben echter invloed op de seksuele functie. Bespreek altijd eventuele bijwerkingen met je zorgverlener.

  • Dementie: Mensen met sommige vormen van dementie kunnen een verhoogde interesse in seks en lichamelijke nabijheid tonen, maar ze kunnen niet in staat zijn om te beoordelen wat passend seksueel gedrag is. Mensen met ernstige dementie herkennen mogelijk hun echtgenoot of partner niet meer, maar kunnen nog steeds verlangen naar seksueel contact. Ze kunnen dit soms zelfs bij iemand anders zoeken. Het kan verwarrend en moeilijk zijn om te weten hoe je deze situatie moet aanpakken. Praten met een arts, verpleegkundige of maatschappelijk werker met opleiding in dementiezorg kan nuttig zijn.

intimiteit3-1140

Emotionele verbondenheid

Intimiteit gaat niet alleen over fysieke nabijheid, maar ook over emotionele verbondenheid. Voor veel senioren kan intimiteit een bron van troost en emotionele ondersteuning zijn, vooral na het verlies van een levenspartner of vrienden. Het delen van gevoelens en ervaringen met een nieuwe partner kan leiden tot diepere emotionele banden.

Communicatie

Communicatie is essentieel voor het behouden van een bevredigend seksleven en intimiteit op latere leeftijd. Senioren in Vlaanderen kunnen baat hebben bij open gesprekken met hun partners over hun verlangens, zorgen en verwachtingen met betrekking tot seksualiteit en intimiteit. Dit kan leiden tot een beter begrip en een versterkte band tussen beide partners.

Gezondheidsvoordelen

Seksualiteit en intimiteit kunnen ook gezondheidsvoordelen bieden voor senioren. Regelmatige seksuele activiteit kan bijvoorbeeld de bloeddruk verlagen, stress verminderen en de kwaliteit van de slaap verbeteren. Het kan ook bijdragen aan een positieve stemming en algemeen welzijn.

Hormonale veranderingen

Naarmate mannen en vrouwen ouder worden, vinden er hormonale veranderingen plaats in hun lichaam. Deze veranderingen kunnen de seksuele verlangens en reacties beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze veranderingen normaal zijn en dat er nog steeds manieren zijn om van seksualiteit en intimiteit te genieten.

Gezonde levensstijl

Het handhaven van een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een bevredigend seksleven voor senioren. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en het vermijden van tabak en overmatig alcoholgebruik. Een gezonde levensstijl kan de algehele fysieke en mentale gezondheid bevorderen, wat van invloed kan zijn op seksuele tevredenheid.

Professionele hulp

Voor senioren die te maken hebben met seksuele problemen als gevolg van gezondheidsproblemen, medicijnen of andere factoren, is professionele hulp beschikbaar. Het raadplegen van een seksuoloog, psycholoog of arts kan helpen bij het identificeren van oplossingen en behandelingsopties om seksuele problemen te overwinnen.

Veiligheid en preventie

Het is belangrijk dat senioren zich bewust zijn van de risico's op seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) en veilige sekspraktijken blijven toepassen, zelfs op latere leeftijd. Het gebruik van condooms en andere beschermingsmiddelen kan bijdragen aan het behoud van een gezonde seksuele relatie zonder risico op SOA's.

intimiteit4-1140

Zelfzorg

Het is belangrijk dat senioren aandacht besteden aan zelfzorg en hun eigen behoeften erkennen. Dit omvat het nemen van de tijd voor ontspanning, het aanpakken van stress en het prioriteren van hun eigen welzijn, wat allemaal kan bijdragen aan een gezond seksueel en intiem leven op oudere leeftijd.

Senioren hebben het recht om te genieten van seksualiteit en intimiteit gedurende hun hele leven. Het begrip van de fysieke en emotionele veranderingen die optreden naarmate men ouder wordt, samen met open communicatie en professionele ondersteuning, kan senioren helpen om van een bevredigende seksuele en intieme relatie te blijven genieten.

Wat als je geen partner hebt

Voor senioren die geen partner hebben, kan het behouden van intimiteit en seksualiteit een andere benadering vereisen, maar het is zeker mogelijk om nog steeds bevrediging en verbondenheid te ervaren. 

Zelfbevrediging, ook wel masturbatie genoemd, is een gezonde en natuurlijke manier om seksuele bevrediging en ontspanning te ervaren, ongeacht de leeftijd. Senioren kunnen ontdekken wat voor hen werkt en op hun eigen tempo genieten van zelfbevrediging. Het kan helpen om te experimenteren met verschillende technieken en hulpmiddelen, zoals vibrator of glijmiddel, om het comfort en genot te vergroten.

Fantasie kan een krachtige manier zijn om intimiteit en opwinding te ervaren, zelfs zonder een partner. Senioren kunnen hun fantasie gebruiken om erotische verbeelding te stimuleren tijdens zelfbevrediging. Het kan helpen om erotische literatuur of films te verkennen die aansluiten bij hun interesses.

Er zijn verschillende seksuele hulpmiddelen en speeltjes beschikbaar die zelfbevrediging kunnen verbeteren. Senioren kunnen deze hulpmiddelen veilig en op een comfortabele manier verkennen. Het is belangrijk om te kiezen voor kwaliteitsproducten en zorgvuldig de instructies te volgen.

intimiteit5-1140

Sociale interactie

Het behouden van sociale interacties is belangrijk voor het welzijn van senioren. Dit kan ook de kans bieden om nieuwe vriendschappen te ontwikkelen en zelfs intieme relaties aan te gaan als dat gewenst is. Gemeenschapsactiviteiten, hobbygroepen en online communities kunnen gelegenheden bieden om nieuwe mensen te ontmoeten.

'Friends with benefits'

Een 'friend with benefits' (FWB) voor senioren die geen partner hebben, is een term die verwijst naar een intieme relatie tussen twee mensen van een gevorderde leeftijd, waarbij ze genieten van fysieke intimiteit zonder de verplichtingen of verwachtingen van een traditionele romantische relatie. Deze arrangementen kunnen ontstaan om tegemoet te komen aan de menselijke behoefte aan genegenheid, aanraking en seksuele bevrediging, zonder dat beide partijen zich in een toegewijde relatie willen begeven.

Hoewel het concept van FWB relatief populair is in de moderne samenleving, kunnen er morele kwesties ontstaan. Het is belangrijk dat beide partijen open en eerlijk communiceren over hun verwachtingen, grenzen en gevoelens om ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel en gerespecteerd voelen binnen de relatie. Bovendien moeten senioren in dergelijke situaties bewust zijn van de mogelijke emotionele complicaties en de noodzaak om elkaars welzijn te respecteren, ongeacht de aard van hun relatie.

Het is cruciaal dat je zorgvuldig overweegt wat voor jou persoonlijk acceptabel is en dat je op verantwoorde wijze handelt, met respect voor elkaars waarden en grenzen.

Auteur: Stefaan Van Laere

0 reacties

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels