Deel via

Het geheim van echt geluk: meer dan alleen plezier

January 2024
Stel je een zonnige dag voor in een rustig park. Om je heen spelen kinderen, fluiten vogels, en de wereld lijkt vol vreugde. Maar wat als er iets ontbreekt? Tal Ben-Shahar, Harvard-professor en auteur, leert ons dat echte vreugde meer is dan deze momenten van plezier.

Plezier vs. betekenis: het evenwicht

Plezier is als een schitterende sterrennacht, betoverend maar vluchtig. Echt geluk daarentegen, zoals Ben-Shahar benadrukt, is het samenspel van plezier en betekenis. Dit kan zijn het genieten van een hobby, zoals tuinieren, waarbij je niet alleen vreugde vindt in de activiteit zelf, maar ook in de diepere betekenis van het verzorgen van leven en het bijdragen aan de natuur.

Vind jouw betekenisvolle doelen

Reflecteer op momenten in je leven die je als zinvol hebt ervaren. Was het toen je vrijwilligerswerk deed, of toen je een vriend hielp in moeilijke tijden? Deze reflecties kunnen helpen bij het bepalen van doelen die echt resoneren met wie je bent.

Denk aan de 75-jarige Mia die, na haar pensioen, besloot om haar passie voor schilderen te herontdekken. Niet alleen bracht het haar plezier, maar het gaf haar ook een gevoel van betekenis door haar kunst te delen met de lokale gemeenschap.

plezier2-1140

Eenvoudige stappen naar een betekenisvol leven

  1. Dagelijkse dankbaarheid: Begin en eindig je dag met het opnoemen van drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Dit kan variëren van kleine geneugten tot grote levenslessen.
  2. Mindfulness: Besteed elke dag ten minste 10 minuten aan mindfulness of meditatie. Dit helpt je om je te concentreren op het huidige moment en de schoonheid in het alledaagse te vinden.
  3. Leer en groei: Neem je voor om elke dag iets nieuws te leren, of dat nu een hobby, een taal of een vaardigheid is. Dit verrijkt niet alleen je leven, maar geeft ook een gevoel van prestatie en groei.
  4. Verbind met anderen: Maak tijd om regelmatig contact te maken met vrienden en familie. Dit kan via een telefoongesprek, een koffiedate, of zelfs een handgeschreven brief.
  5. Vrijwilligerswerk: Zoek naar mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen in je gemeenschap. Dit kan variëren van het helpen bij een lokaal evenement tot het ondersteunen van een goed doel.

Een pad van vervulling

Door deze praktische stappen te volgen, kun je een leven opbouwen dat zowel plezier als diepe betekenis biedt. Onthoud dat geluk een voortdurende reis is, geen eindbestemming. Elk moment en elke keuze biedt een kans om dichter bij een vervuld en gelukkig leven te komen.

plezier1-1140

Auteur: Wim Annerel

0 reacties

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels