Deel via

11 gouden regels om je relatie op een goede manier te beëindigen.

February 2014
Relatiedeskundige
Mieke Mievis
Mieke Mievis
Een relatie beëindigen is nooit gemakkelijk, hoe goed of slecht ze ook was. De twee belangrijkste vereisten om op een goede manier een relatie te beëindigen zijn respect voor je partner en duidelijkheid. Want het is niet omdat je niet verder wil of kan met een partner, dat die persoon niet belangrijk voor je is geweest. Mieke Mievis helpt je om het goed aan te pakken met 11 gouden regels.

1. Beëindig een relatie in hoogst eigen persoon.

Ten eerste een gouden regel, een relatie beëindig je niet met een smsje of een telefoontje. Dat doe je persoonlijk. Het geeft ook de ander de kans om zijn of haar gevoelens te ventileren en jouw gelaatsuitdrukking te zien, en bijvoorbeeld op te merken dat jij het hier ook moeilijk mee hebt.

2. Beëindig een relatie nooit in het openbaar.

Het feit dat je het beiden moeilijk kan krijgen is ook de reden om je relatie niet in het openbaar te beëindigen. Ga naar zijn of haar huis en zeg daar wat je te zeggen hebt.

3. Beëindig je relatie niet in je eigen woning.

Naar het huis van je partner gaan is beter dan hem of haar bij jou te laten komen. Het is immers makkelijker om zelf weg te gaan dan om iemand te moeten buiten zetten.

4. Breng je partner op de hoogte voordat je het iedereen vertelt.

Wanneer je een relatie wil beëindigen, moet je partner dit van jou zelf als eerste horen. Dus zorg daarvoor. Het toont van weinig respect en is helemaal niet fijn om op de hoogte gebracht te worden door de goegemeenschap.

5. Kies het juiste moment.

Kies een beetje een goed moment uit. Net voor iemand een belangrijke vergadering moet leiden, jullie samen naar een feestje moeten of net naar het werk moeten vertrekken, is echt 'not done'.

Daarom is er een voorkeur voor vrijdagavond. Dat geeft de ander een weekend de tijd om de bittere pil te slikken. En in het weekend kan hij/zij sneller haar/zijn netwerk inschakelen om de nodige steun te krijgen.

6. Wees heel erg duidelijk in je boodschap.

Je woorden zullen pijn doen, dus het op een zachte manier vertellen kan niet. Het geeft de andere hoop en de kans om je besluit in twijfel te trekken. Hier is geen omkeren aan. Hier is geen weg terug. Argumenteren moet en kan niet meer. Ik wil kinderen en jij niet. Ik wil niet verhuizen en jij ook niet. Je woorden zullen pijn doen, dus het op een zachte manier vertellen kan niet. Het geeft de andere hoop en de kans om je besluit in twijfel te trekken. Jullie hebben al vaak genoeg gepraat over bijvoorbeeld kinderen of niet en het is niet omdat je de relatie nu wil beëindigen dat die wensen plots anders worden. Als je partner onder druk toch bijdraait, zal je de rekening achteraf dubbel en dik terug krijgen.

7. Respecteer de gevoelens van de ander.

Soms kan jouw beslissing ook net hetgeen zijn waar ook de ander al aan heeft gedacht. In dat geval spreek jij alleen iets eerder je conclusies uit. Meestal reageren de partners dan opgelucht. Zij wilden eigenlijk hetzelfde.

Maar vaak is dit niet het geval en wil de ander bijvoorbeeld helemaal geen einde van de relatie. Dan krijg je te maken met veel verdriet en/of woede. Respecteer die gevoelens, die zijn logisch. Jij bent hier immers diegene die dit al weken of maanden overdacht heeft; jij hebt je zelf ook boos en droef gevoeld; dus het is niet onlogisch dat de ander nu ook zo reageert.

8. Geef je partner de kans om zijn/haar gevoelens te ventileren.

Geef de kans aan je partner om nu alle gevoelens te uiten, later kan dit niet meer. Maar wanneer de reactie te heftig is en praten kan niet meer, wees dan opnieuw duidelijk. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik heb mijn beslissing genomen. Ik wil daar met jou gerust over spreken als je rustig bent.'

9. Bel hem of haar later niet op, ook al ben je bezorgd.

Bel niet zelf. Maar wanneer hij of zij jou belt, neem dan wel de telefoon op. Dat niet doen zorgt alleen voor frustratie en woede en dat staat het verwerkingsproces van de ander in de weg. Blijf wel vastberaden en herhaal keer op keer dat je bij je standpunt blijft.

10. Maak niet de fout om aan je ex te beloven dat jullie vrienden gaan blijven.

Zeker na een intense relatie is 'vrienden blijven' de eerste maanden of zelfs jaren na de relatie een illusie. Vrienden blijven zorgt er alleen maar voor dat de ander hoop blijft houden en zichzelf moet kwellen door jou verder te zien stappen ondernemen in je leven.

11. Je hoeft anderen niet te overtuigen hoe slecht de ander was.

Voor elke relatie die eindigt, zijn er altijd wel honderden redenen op te noemen.. De schuld ligt nooit volledig bij een iemand, wat anderen ook zeggen of doen. Je hoeft mensen niet te overtuigen van hoe slecht de ander was; jullie hebben hier allebei zeker een aandeel in. Hoe anderen ook op jullie relatie kijken, alleen jullie twee weten waar het echt fout gegaan is. Dat ook op dezelfde duidelijke manier en met respect voor elkaar naar de vriendenkring communiceren, is het best wat je kan doen.

 
Relatiedeskundige Mieke Mievis
Relatiedeskundige Mieke Mievis werkt als coach voor de datingsite Parship. Je hoort en ziet haar regelmatig in de media, ze heeft een eigen praktijk in Haacht en Ternat en heeft al 3 boeken op haar naam staan.
 

Discreet en veilig daten!
Laat liefde niet aan het toeval over. Vind de partner die echt past op www.parship.be

Mieke Mievis

2 reacties

will
Gelukkig gaan de meeste koppels als goede vrienden uit elkaar maar de kinderen zij toch meestal de dupe.
Waarom blijven ze niet als goede vrienden bij elkaar dan hoeven d kinderen niet de dupe te zijn
6/03/14 18:40 REAGEER
jan7
gdm
juist,waarom moeilijk maken ,maar was die maar..... er maar niet :)
soms is een knoop doorhakken simpelder dan een blijvend knagend probleem
alles,iedereen,constant verandert alles,iedereen constant dus zeg nooit nooit.
waarden en afspraken behouden is voor en tegen zou ik zeggen.
grs
27/09/14 09:02 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels