Deel via

Nieuwste Trend: Verwerk hippe nostalgie in je woning.

Interieurarchitect
Stefan Martens
Stefan Martens
Retro, vintage, nostalgie... het is helemaal in. Je kan er je interieur meer kleur en authenticiteit mee geven. Interieurarchitect Stefan Martens van ontwerpbureau IDFou vertelt je wat er hip en trendy is, waar je spulletjes op de kop kan tikken en wat de addertjes onder het gras zijn. Je interieur een hedendaagse look en feel geven kan wel eens veel goedkoper zijn dan je dacht. Of heb je net alle oude troep weggedaan?

Advertentie uit het magazine DU, 1959<br />Staande lampen uit staal en kunststof waardoor er een elegante en lichte vormgeving gecreëerd kon worden.Advertentie uit het magazine DU, 1959
Staande lampen uit staal en kunststof waardoor er een elegante en lichte vormgeving gecreëerd kon worden.

Helemaal 'in': van de fifties tot en met de seventies.

Meer dan ooit hangen er drie decennia uit de vorige eeuw in de lucht als het om interieur gaat.
Zowat alles van de fifties tot en met de seventies kan je tegenwoordig schaamteloos recycleren en in de woning brengen. Meer nog, het maakt je hip als je het doet.

Trek je haren maar uit het hoofd of tel uit je winst.

Misschien frons je de wenkbrauwen als je dit leest, ben je hogelijk verbaasd om dit te constateren of kan je jezelf wel voor het hoofd slaan omdat je juist net alle troep uit die periode hebt weggegooid. Helaas, spijt komt altijd te laat, je had beter moet weten dan je spullen naar de kringloopwinkel brengen. Want nu hebben ze een tweede leven gekregen. Wie toch nog eigenaar is van leuke spulletjes uit deze tijden; in een vintage store kan je er misschien nog een leuke deal voor afsluiten.

Retro hip door tv invloeden en de crisis.

Tv-series zoals 'Mad Men' en 'The Hour', bevestigen enerzijds de trend die retro hip maakt, maar hebben anderzijds zelf ook veel in beweging gezet. En wellicht heeft het succes van retro ook wel te maken met de economische crisis en ons groeiend ecologisch bewustzijn. Daardoor gaan we spaarzamer om met onze producten. Feit is dat de hele periode van 50-er tot 70-er jaren qua vormgeving gewoon cool is. En dat geldt zeker ook voor de mode en de muziek van toen.

Advertentie uit het magazine DU, 1955.<br />Het moderne interieur anno 1955, licht en praktisch.Advertentie uit het magazine DU, 1955.
Het moderne interieur anno 1955, licht en praktisch.

Retro is goed voor de portemonnee.

Je interieur een hedendaagse look en feel geven zou dus wel eens veel goedkoper kunnen zijn dan je gedacht had. En wie weet, misschien heb je zonder het te weten een moderne klassieker in huis die ondertussen door velen begeerd wordt.

Het zijn de gelijkenissen die het geheel maken.

Hoewel er verschillen zijn tussen de drie periodes fifties, sixties, seventies, zijn het toch vooral de gelijkenissen die ze op de één of andere manier samenbundelen tot één geheel. Het is soms veel makkelijker om een meubel uit de jaren veertig te onderscheiden van één uit de jaren vijftig, dan om hetzelfde fifties meubel uit een ensemble sixties meubels te halen.

Volgens mij heeft dit te maken met de zoektocht naar het gebruik van de materialen, vormen, kleuren en productietechnieken die uiteindelijk het design bepaalden.

Vormen uit een optimische periode waarin 'de sky de limit' was.

De vormen waren organisch of geïnspireerd op de ontluikende ruimtevaart. Kunststof deed massaal zijn intrede, maar ook het plooien van hout was hightech design dat grote vormvrijheid bood. Meubels en objecten werden hierdoor compacter en konden op grote schaal geproduceerd worden. Het was een optimistische periode waar de sky de limit was en de welvaart zich verdeelde onder een breed publiek.

Uiteraard werd er hierdoor ook veel kitsch geproduceerd, maar zelfs dit vinden we nu charmant zolang het maar met mate in het interieur aanwezig is.

Opgepast met vintage design.

Het is altijd leuk om op zoek te gaan naar originele vintage meubels en objecten. Dikwijls is het patine dat de tijd erop gelegd heeft veel dieper dan de glossy look van het meubel dat net de fabriek heeft verlaten. Maar onwetendheid kan patine doen ontstaan in 'the eye of the beholder'.

Gelukkig is er tegenwoordig internet en kan je zeer snel alle informatie vinden over de ontwerper, de fabrikant, het productiejaar, en de courante prijzen. Deconet is een portaalsite waar je al deze info makkelijk vindt en huist daarenboven verkopers van over heel de wereld.

Ik heb de theorie aan de praktijk getoetst nadat ik in een vintage shop een tafel en vier stoelen had gezien van Hans Olsen, gemaakt in 1957. Het bijzondere aan het setje, volledig gemaakt uit rozenhout, was dat de stoelen precies onder de tafel passen en de vijf stuks zo één geheel vormen. Typisch Deens design, geënt op de relatief beperkte woonoppervlakte die iedereen daar ter beschikking heeft. Na consultatie van Deconet bleek dat de aangeboden meubels helemaal niet in originele staat waren gerestaureerd, en dat de vraagprijs driemaal de marktwaarde was.

Een handelaar uit de UK had precies dezelfde set staan, bood het aan tegen de marktwaarde en heeft het binnen de week kunnen leveren. De meubels zien er uit als nieuw, zijn prachtig gerestaureerd, dragen de originele productiestempels, en hebben het juiste patine.

Shopadresjes voor vintage.

Shoppen voor vintage kan onder andere in de Kloosterstraat te Antwerpen, of in de Zavel te Brussel.

Advertentie uit het magazine DU, 1958.<br />Deze Nordic stoel is weer helemaal terug van weggeweest.<br />Op de tweede hands markt is dit een geliefd product.<br />En in Japan is er een bedrijf die deze stoel terug in productie heeft genomen, en helemaal met de hand maakt uit teak en leder voor het milde bedrag van 3.000,00€Advertentie uit het magazine DU, 1958.
Deze Nordic stoel is weer helemaal terug van weggeweest.
Op de tweedehands markt is dit een geliefd product.
En in Japan is er een bedrijf die deze stoel terug in productie heeft genomen, en helemaal met de hand maakt uit teak en leder voor het milde bedrag van 3.000,00€

Waar vind je retro?

De Kringloopwinkel is een ideale plaats om accessoires te vinden die je interieur meer kleur en authenticiteit zullen geven. Maar ook meubilair, vooral dan stoelen en bijzettafeltjes kan je er dikwijls voor een leuke prijs op de kop tikken. 8 maart is het trouwens 'Vintage en Retro dag' in de Kringloopwinkel.

Verwacht niet om in de Kringloopwinkel al te waardevolle designklassiekers tegen te komen. Deze zul je eerder ontdekken in één van de talrijke vintage design shops die zowat elke stad rijk is tegenwoordig. Hier moet je meestal wel de prijs in de gaten houden. Want een meubel, geproduceerd in die periode en in goede staat, zou wel eens meer kunnen kosten dan hetzelfde meubel dat gisteren pas uit productie is gekomen. Dit geldt zeker voor heel veel Scandinavische producten.

Of gebruik nieuwe ontwerpen die de sfeer van toen uitademen.

Naast de echte oude meubels of het design van toen dat nu nog gemaakt wordt, zijn er ook nieuwere ontwerpen te vinden die helemaal de sfeer van weleer uitademen, zonder te kopiëren of kitscherig te zijn. En jawel ook deze komen uit Scandinavië. Ze zijn mooi vormgegeven, verwerken mooie materialen, texturen en kleuren, en hebben een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Je kan er originele interieurs mee creëren, trendy maar niet mainstream.

Snuffeltips.

Voor authentiek Scandinavisch design moet je in de Nordic Vintage Store zijn.
Hedendaags Deens design vind je bij Hay.

Advertentie uit het magazine Du, 1958.<br />Eames Chair, uit de Herman Miller Collectie.<br />Nog steeds in productie bij Vitra, en nog steeds het ideale meubel om stijlvol de krant in te lezen.Advertentie uit het magazine Du, 1958.
Eames Chair, uit de Herman Miller Collectie.
Nog steeds in productie bij Vitra, en nog steeds het ideale meubel om stijlvol de krant in te lezen.

Wil je meer over designgeschiedenis weten?

Voor meer over de designgeschiedenis kan je onder andere terecht in het Design Museum Gent, Jan Breydelstraat 5 te 9000 Gent.
Of in het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven, Jan Van Rijswijcklaan 155 te 2018 Antwerpen.

Hou ook het programma van Beaux-Arts te Brussel in de gaten want er zijn dikwijls retrospectieven van bekende, beruchte of beroemde ontwerpers.

Design inspiratie verder van huis.

Iets verder van huis is het Vitra Design Museum nabij Basel zeker een aanrader. Charles-Eames-Str. 2, D-79576 Weil am Rhein, Sweiss.

Als je daar dan toch bent moet je ook het Fondation Beyerler gaan bezoeken, Baselstrasse 101, 4125 Riehen, of je misschien eens laten verrassen door het Goetheanum te Dornach.

 
Stefan martens
Interieurarchitect Stefan Martens
Interieurarchitect Stefan Martens realiseert met zijn ontwerpbureau IDfou diverse projecten. Hij is docent aan de Universiteit Antwerpen en voorzitter van de onderwijscommissie van de opleiding interieurarchitectuur.

2 reacties

britt
waar kan ik ideen krijgen voor muur vol boeken heb 2 grote kasten maar wil er 1 muur van maken , met oud materiaal iemand idee ( heb 1000 boeken ong.)
26/02/14 09:29 REAGEER
armantherese
om de zoveel jaar komen veel dingen terug,wegens orginaliteit,op de radio hoor ik regelmatig de Beatles en de Stones ,hoe zou dit komen,is het de bloedarmoede van vandaag in vele dingen. Armand
26/02/14 12:07 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels