Deel via

Molecuul zorgt dat kankercellen exploderen en sterven.

March 2014
New Scientist
Een nieuwe stof zorgt ervoor dat cellen van glioblastoma's, de meest agressieve soort hersentumor, letterlijk exploderen. De resultaten uit dit onderzoek werden zo interessant bevonden dat deze meteen werden gepubliceerd in het vakblad Cell. Het artikel is te lezen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Nieuw mechanisme ontdekt om kankercellen te doden.

Onderzoekers van het Karolinska instituut en collega's van de Universiteit van Uppsala hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat gebruikt kan worden om kankercellen in glioblastoma's te doden. De huidige behandelingsvormen tegen deze ongeneeslijke vorm van kanker zijn chirurgische ingrepen, bestraling en chemotherapie. Na deze behandelingen groeit de tumor weer aan en verlengt de overlevingsperiode met gemiddeld 'slechts' 15 maanden.

Eén van moleculen blijkt effectief.

Een van die moleculen blijkt erg effectief in het doden van kankercellen. De onderzoekers stelden kankercellen bloot aan 200 verschillende soorten moleculen, waarna de meest effectieve tumor dodende moleculen verder werden onderzocht. Een van die moleculen blijkt erg effectief in het doden van kankercellen. Muizen met een glioblastoma die de stof kregen, bleken na 80 dagen nog te leven. Muizen die de stof niet kregen, overleden na gemiddeld 30 dagen.

Kankercel explodeert en sterft.

Het molecuul stimuleert een proces genaamd vacuolisatie. Vacuolisatie is een proces waarbij een cel stoffen uit zijn omgeving inkapselt waardoor vacuolen in de cel ontstaan. Deze vacuolen, met vocht gevulde blaasjes, groeien uit hun voegen tot de kankercel letterlijk explodeert en sterft.
'Dit is een totaal nieuw mechanisme tegen de behandeling van kanker. Een mogelijk medicijn, gebaseerd op deze bevindingen, zou glioblastoma's op een geheel nieuwe manier kunnen bestrijden. Het zou mogelijk ook kunnen werken tegen andere vormen van kanker, hoewel we dit nog niet hebben onderzocht', zegt Patrik Ernfors, verbonden aan het Karolinska instituut.

Hoop maar nog in kinderschoenen.

Het effect van de nieuwe stof is nu slechts getest op glioblastoma's in muizen. Hoewel deze ontdekking hoop geeft voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen glioblastoma's, staat het onderzoek nog in de kinderschoenen. Het effect van de nieuwe stof is nu slechts getest op glioblastoma's in muizen. De volgende stap van de onderzoekers is nu om de bijkomende effecten te onderzoeken in muizen, om zo vast te stellen of het veilig genoeg is om te testen op mensen.

29 reacties

defruyt
De farmacuetisch multinationals zullen NOOIT dergelijke uitvinding toepassen
Hun millardenomzet zou te veel dalen
Alleen het geweld van het geld telt
1/04/14 21:30 REAGEER
jacqgoethals
Ik lees in deze rubriek een onthutsende hoeveelheid wantrouwen naar de farmacie en de geneeskunde toe. Wie heeft efficiënte zorg zoals met antibiotica en vaccinaties ontwikkeld of tegengehouden?
Wat de huidige berichtgeving betreft is ze vooral zeer voorbarig: een kankercel doden is niet moeilijk, wel haar vernietigen zonder het organisme waarin ze zit onherstelbaar te beschadigen. Ook normale cellen bevatten vacuolen.
Indien men dit spoor verder volgt en er komt een schitterende behandeling dan zal ze jarenlange studies en enorm veel geld gekost hebben.
J. Goethals
2/04/14 20:52 REAGEER
wamery
Dit lijkt me een reactie met een combinatie van paardenbril + zeer donkere zonnebril op. Uiteraard zijn de farma-bedrijven in dergelijke zaken geïnteresseerd - ik zie geen enkele reden waarom ze dit niet zouden zijn. Wel is het ongelooflijk hoeveel invloed het doorzichtige "farma bashen" door al wat links is (via onze media), de "bon ton" in onze hedendaagse maatschappij bepaalt. Wie weet of gaan ze straks nog verkondigen dat het zonlicht ons meer kwaad dan goed doet!?
7/04/14 18:44 REAGEER
stallonesardo
gelijk heb je ,alleen met kracht uit te oefenen via de media en de bevolking zalf kan dat waar worden en dat gaat het !
26/04/14 16:40 REAGEER
cataya
Ik drink zuurzaksap. In de Carribean en Latijns Amerika groeit deze boom met enorme vruchten.
Google en je bent meteen verkocht.(Soursop of guanábana).
Schijnt zowel preventief als curatief te werken.
2/04/14 04:29 REAGEER
AMonteny
waar kan ik dat kopen ?
3/04/14 22:30 REAGEER
AMonteny
waar kan ik dat zuur zak sap kopen ?
3/04/14 22:44 REAGEER
Gregory
Waar kan ik dat kopen en wat is de prijs?
8/04/14 11:59 REAGEER
loek1957
Ik heb een paar weken terug een 1,5 uur durende film op Youtube gezien waarin uiteengezet werd hoeveel tegen middelen kanker, MS, Parkinson en meer ziektes waar nu nog nauwelijks of geen geneesmiddelen bestaan, zich in de cannabisplant bevinden.
Ook dáár wordt natuurlijk niets mee gedaan omdat dat ook weer ten koste gaat van de inkomsten van de farmaceutische industrie èn doordat die plant in het verdomhoekje zit. Dat er waarschijnlijk duizenden, nu nog ten dode opgeschreven, mensen genezen kunnen worden als die stoffen uit de cannabisplant daadwerkelijk genoemde ziektes kunnen genezen, daar praten we maar niet over....juist, want de farmaceutische multinationals werken dit gewoon maar tegen. Mensenlevens doen er niet toe. Hun inkomsten wél...!!!!!!
2/04/14 08:52 REAGEER
trentdrive
Waar kun je de stoffen die in canabis planten kopen, en die goed kunne werken voor Parkingson .
2/04/14 10:27 REAGEER
trentdrive
Ik bedoel, waar kun je de stoffen die in Canabis planten zitten, kopen.?
Blijkbaar zijn die goed voor Parkingson.
2/04/14 10:30 REAGEER
navyman
Moet je een adresje hebben waar ze THC, Tetrahydrocannabinol, de werkzame stof van Cannabis, ook wel 'wiet' genoemd, verkopen. Nederlandse 'coffeeshop'?
Bij sommige ziektes zoals bepaalde soorten van reuma, spierziektes e.d. kan het verlichting brengen maar genezen doet het niet. In Nederland wordt soms medicinale THC voorgeschreven
8/04/14 16:52 REAGEER
lydia185
Ik ben ook MS patiente en wil ook graag weten hoe je aan die cannabis komt.
3/04/14 19:06 REAGEER
lydia185
Ik ben zelf ook MS pat en zou ook graag willen weten hoe je aan die cannabis komt.
3/04/14 19:11 REAGEER
Mary
Mensen die meer te weten willen komen over medicinale cannabis kunnen terecht op Medicinale Cannabis Startpagina. Die site biedt onafhankelijke informatie over cannabis als medicijn.
4/04/15 11:53 REAGEER
DJP
Sluit me zeker aan bij de voorgaande berichten.Zeker over de farmaceutische multinationals.
2/04/14 09:20 REAGEER
moemoe
Zelf ex-kankerpatiente, heb ik sterk het vermoeden dat werkelijke genezing van kanker in het algemeen , door de hoofdrolspeler, GELD, tegengehouden wordt.
Doemdenker?? Hopelijk wél, maar denk er maar eens aan welke gevolgen deze grote stap , genezing van kanker, economisch teweeg zou brengen......
Vermoedelijk zijn er reeds duurzame geneesmiddelen op de markt, maar.....
2/04/14 10:08 REAGEER
moemoe
Verbetering: Doemdenker, hopelijk niet....
2/04/14 10:10 REAGEER
RuytA
RuytA

Reguliere medici staan heus niet te springen op dergelijke aanpak - bang voor hun job - zijn ook maar weinigen die hierover willen meedenken. Vanzelfsprekend is de hele farmaceutische industrie verre van gelukkig met een dergelijke ontwikkeling en zal alles doen om "goedkeuring ter behandeling" te willen verhinderen (zij willen best wel enkele miljoenen hiertegen investeren). Klinkt doemdenken, doch is realiteit. De multinationals hebben en willen de macht(behouden).
Het verhaal over zuurzak van Tsong - Ayong heb ik van meerdere kankerpatienten gehoord zijnde baat het niet dan schaadt het niet...tot nu toe met resultaat. Producten zijn goed verkrijgbaar en betaalbaar.
Canabis is een plant die feitelijk niet bestrijdt, doch de symptomen van ziekten maskeert ... bv pijnbestrijding bij o.a. kankerpatienten; in vele landen is dit ook nog een verboden plant. In Nederland mag je zij beperkt en voor eigen gebruik wel enkele planten zelf telen.
Het artikel op zich is hoopgevend doch nog zo prematuur en expirimenteel dat ik er weinig
2/04/14 13:30 REAGEER
RuytA
RuytA

correctie vervolg

dat ik er nog weinig zelfs te weinig hoop aan kan hechten.
2/04/14 13:33 REAGEER
woefie45
Inderdaad, de Pharmaceutische multinationals weten veel meer aangaande middelen tegen kanker dan wij kleine mensjes vermoeden (en mogen weten), als al deze geheimen naar buiten moesten komen en wij te weten kwamen dat er gewoon planten in de natuur te vinden zijn die...
Stel u voor daNeen, de pharma industrie zal er alles aan doen om hun geldkistje mooi gevuld te houden en er alles aan doen om met chemisch spul op de markt te blijven, ze zorgen er ook voor dat men bij gebruik van medicatie er net niet van geneest maar dat men er afhankelijk van blijft en er worden vaak middelen aan toegevoegd welke dan weer "niet goed zijn voor iets anders" waardoor de patiënt alweer een ander middel moet bijnemen om ook dit weer onder controle te houden, en zo blijft dit een vicieuze cirkel.
2/04/14 13:47 REAGEER
Toka
Toen ik nog aan de universiteit zat verklaarde de prof. Pharmacie dat de reden waarom men op zo lang op een geneesmiddel tegen kanker moet wachten ligt in het feit dat de farmaceutische industrie zoekt naar een middel dat een vergelijkbare werking heeft als insuline bij diabetes of virusremmers bij Aids ipv. een genezend middel. De reden ligt in het feit dat zulke middelen de inkomstenstroom niet droogleggen. Over de ethische aspecten van zulke visie had ie zijn bedenkingen.
2/04/14 19:18 REAGEER
Alberto
Voor al de kritikasters op de farmaceutische industrie: 1. zijn jullie vertrouwd met het concept dat een farmaceutisch patent na 7 jaar in het publiek domein valt? Waarom heeft een van jullie dan niet allang een handeltje opgezet in bijvoorbeeld acetyl salisylisch zuur, waarmee zoooveel miljoenen te verdienen zijn. Bayer kan daar allang niets meer aan doen. In het "achterlijke" Latijns Amerika waar ik woon is dat allang gebeurd en heeft Aspirine enkele flinke konkurrenten. 2.Guanábanas kun je hier op elke markt kopen, maar waar U het kankervernietigend vermogen van de vrucht haalt is mij een raadsel. Sinds enkele tientallen jaren geleden de nieren van een 60tal Belgische vrouwen onherstelbaar werden verwoest door het ongecontroleerd gebruik van een Chinees kruid (zonder kontrole van die miljonairs dokters) zou ik toch maar oppassen wat ik aanraad. 3. Niet om de dwergen van Zurich te verdedigen maar weten jullie wat wezen ziekten zijn? (Orphan diseases) Dit zijn aandoeningen waarvoor er maar een zeer klein aantal patiënten zijn en die voor medicijnen helemaal geen markt voorstellen. De farmaceutische industrie heeft voor humanitaire redenen tientallen miljoenen dollar uitgegeven aan research in deze ziekten. Ik dacht dat dit toch ook mocht vermeld worden.
2/04/14 19:53 REAGEER
navyman
Acetylsalicylzuur is zeer maagonvriendelijk met uw welnemen en moet je poepie voorzichtig zijn.
Aspirine zeer matig gebruiken. Neem liever Paracetamol dat tevens een betere werking heeft op het centrale zenuwstelsel, dé plaats voor pijnbestrijding.
Zou er niet aan beginnen, aan Aspirine.
8/04/14 16:56 REAGEER
maestro
Prima antwoord A.Egueur. Gelukkig zijn er nog mensen die de andere kant van de zaak benaderen en een verhelderende uitleg geven. Hopelijk krijgen de 'eenzijdige denkers' een reflectie-moment van : 'Zo had ik het nog niet bekeken' en kunnen we in een breder perspectief stilletjesaan wat wijzer worden. Het licht in de ogen van de ander gunnen is een zeer mooie eigenschap niet ?
2/04/14 23:28 REAGEER
navyman
Zou graag de naam van het eiwit, de naam dus van dat molekuul, willen weten. Wie weet die? Ik houd mij aanbevolen.
8/04/14 16:57 REAGEER
Rigel
Ik volg kompleet A.Egueur. De onzin die hier bijeen geschreven wordt over a) kanker geneesmiddelen en al de fabeltjes daarrond en b) de status van de farmaceutische industrie.
De zogezegde remedies .. eerst en vooral heb ik al een probleem met de "vulgarisatiee van een complex probleem zeker als de schrijver al niet het verschil kent tussen "effectief" (=daadwerkelijk) en "efficient" (= doeltreffend). Er circuleren tegenwoordig nogal wat heksenmiddelen rond op het internet gaande van rotte bananen tot ik weet niet wat allemaal. .. en het werkt allemaal tegen kanker. Stel u echter de vraag! Als ge kanker krijgt wat gaat ge dan doen? rotte bananen eten of maken dat ge in een UZ terrecht komt voor een klassieke behandeling? Helaas vult de verbeelding altijd aan wat de kennis tekort komt!
Wat het artikel in kwestie betreft. Voor mij zitten er veel te veel hiaten in, losse eindjes, vragen waar geen antwoord op is ... ttz ik loop er niet erg hoog mee op want ik heb al de zoveelste déja vu ..
Wat de rol van de farma industrie betreft man man man dat gaat hier helemaal uit de bocht. Jullie hebben werkelijk niet het minste idee he ...
De farma industrie werkt nooit op de manier die jullie hier afschilderen. Denken jullie werkelijk dat die mensen gek zijn? Eerst en vooral, zoals aangehaald, is de kost voor de ontwikkeleing, het testen en de uiteindelijke toelating om een geneesmiddel te gebruiken, torenhoog. Die mensen behoren echter niet tot het leger des heils dus dat moet terugverdiend worden.
Dat de farma industrie geneesmiddelen zou "tegen houden" is klinklare onzin! Integendeel, veelbelovende moleculen worden al dan niet in een variant GEPATENTEERD! Daardoor verdient men geld aan al wie het middel gebruikt, tenminste tot het patent vervallen is. Aangezien ALLE moleculen die een "geneeskrachtige" activiteit vertonen een potentieele bron van inkomsten zijn is er bijgevolg geen enkele reden om wat dan ook tegen te houden!
Maar voor wie het allemaal niet "gelooft" (geloven is helaas "religie" geen "wetenschap") die kan zich nog altijd in de peperdure "voedingssupplementen" werpen met de niet geringe kans om zichzelf te vergiftigen ... LOL!
oh ja .. ik ben zelf ex-patient en ik heb gans mijn leven vergooid met wetenschappelijk onderzoek te doen ...
8/04/14 17:06 REAGEER
Rigel
BTW .. het artikel in kwestie is waarschijnlijk dit
http://www.cell.com/abstract/S0092-8674(14)00220-7

De korte inhoud laat een heel ander verhaal lezen ... :-D
8/04/14 17:12 REAGEER
Mary
Bij CoffeeShopBon schijn je online te kunnen bestellen. Ze hebben ook een shop gericht op medicinale gebruikers.

3/04/15 19:11 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels