Deel via

Wat doet de politiek tegen de massale afdanking 55-plussers? Niets?

March 2014
SenNet Shop
Verontwaardiging, kwaadheid, herkenning ... Het artikel van SenNet columnist over de 55-plussers die overal aan de deur worden gezet, kreeg massale bijval van de lezers. Bij geen enkele politieke partij wordt dit probleem ondertussen aangekaart. Tijd voor SenNet Magazine om aan de alarmbel te trekken? Onder het artikel kan je meer verontwaardigde reacties lezen én zelf toevoegen.

En deze reacties belandden in de mailbox van de redactie. Er waren er veel. We maakten een selectie.

1. Wat een verlies aan deskundigheid!

Werknemers die 25 of 30 jaar in dienst zijn worden zonder meer ontslagen. Het argument? Modernere bedrijfsvoering en overplaatsing van producties naar het buitenland waar het goedkoper is.
Dit is niet enkel ongehoord, maar wat een verlies aan vakkundigheid en ervaring!
D.J.S.

2. Maak het bedrijven via wetten moeilijker om ouderen te ontslaan.

Kunnen er geen extra wetten komen op Belgisch of Europees niveau om het de bedrijven moeilijker te maken om oudere werknemers te ontslaan? En/of hen juist aan te moedigen oudere werknemers aan de slag te houden?

Kunnen er geen extra wetten komen op Belgisch of Europees niveau om het de bedrijven moeilijker te maken om oudere werknemers te ontslaan? De politiek is machteloos geworden tegenover de multinationals. Het is aan ons om zoveel mogelijk lokaal te kopen en onze eigen bedrijven te steunen. Onze regeringen kunnen onze plaatselijke tewerkstelling meer beschermen, ze hebben hier meer vat op.
Misschien moet er een oplossing zoals in Baskenland en moeten we coöperatieve gemeenschappen oprichten?
B.B.

3. Soms moet je geluk zelf najagen

Na 37,5 jaar voor dezelfde firma gewerkt te hebben werd ik ontslagen wegens "reorganisatie". Nooit ben ik maar één dag ziek geweest, nooit heb ik één dag gestempeld. Maar ik ging niet bij de pakken zitten en solliciteerde bij een concurrent. Niettemin blijf je toch machteloos tegenover een onterecht ontslag.
Leo V.

4. Waar wél 55-plussers aangenomen? In de politiek!

Het is inderdaad zo dat bekwame mensen, met kennis van zaken, aan de deur gezet worden wegens te duur. Jongeren, waarvan sommigen wel bekwaam zijn , worden dan weer niet aangenomen omdat ze ook niet aan de laagste loonkost willen beginnen, of werk moeten aannemen waarvoor er best anderen zouden kunnen aangenomen worden .
De 55-plussers die wel aan de slag mogen kan je vinden bij de politiekers, met een prijskaartje om U tegen te zeggen,
AnnieVDB

5. Als alleen maar winst maken telt.

We leven in een tijd waar de morele en menselijke waarden en normen erg aan de laars gelapt worden. Alleen de winst, de macht van het geld, steeds willen 'groeien', vernieuwen, veranderen'... tellen mee. Ze werken liever met slaven en profiteren van verre ontwikkelingslanden, waar de mensen geen sociale strijd kunnen voeren uit zwakte en armoede. Zouden ze niet beter op een menswaardige en respectvolle manier economie voeren?
We leven in een tijd waar de morele en menselijke waarden en normen erg aan de laars gelapt worden.
We voelen ons tegenwoordig al schuldig als we leven van ons pensioen...
Jongeren verdienen ook steeds minder. Werkgevers profiteren van 'stagiairs' en interim werknemers om zich steeds snel van hun personeel te kunnen ontdoen .... steeds met maar één doel 'winst maken' en 'dollartekens' in de ogen
De kleine man is de dupe en staat machteloos tegenover die uitbuiting.
Liever geen oudere mensen met achtergrond op de werkvloer, geen personen met ervaring, met visie, met begrip voor wat eigenlijk belangrijk is in het leven.... Neen die zouden wel eens wat geweten kunnen binnenbrengen in het bedrijf? Die zouden wel eens kritisch kunnen staan tegenover al dat winstbejag zonder ziel...
Mieke W.

6. Acties voeren is volkomen zinloos

Ik heb in werklozencomités gezeteld en we hebben serieus actie gevoerd, maar dat heeft niet veel uitgehaald. De ontslagen 55-plussers worden nog steeds (en zelfs 50- en 45- plussers) als te oud bestempeld,. Ze worden zelfs in grote mate ontslagen, (geen brugpensioen, of werkloosheid + bijpas van de werkgever). Neen, alles is teveel. Ze moeten wel beschikbaar blijven op de arbeidsmarkt. ,
Lieve D.

7. Ik heb zelf een oplossing gezocht.

Om budgettaire redenen werd ik op 57 jaar ontslagen bij een firma in hulpmiddelen voor slechtzienden.
Toen heb ik zelf het initiatief genomen om mijn taak naar de klanten toe verder te zetten door hun ondersteuning aan te bieden. Hierdoor heb ik mijn eigen zaak opgericht, met hulp van Unizo, opleidingen etc. en nu geef ik advies, opleiding en technische ondersteuning (inclusief herstellingen) van deze producten.

Het was voor mij de enige mogelijkheid om te overleven in mijn gezinstoestand, met 2 studerende jong volwassenen en mijn partner die huisvrouw is.
Ik heb met ontslagvergoeding BVBA kunnen oprichten, maar het blijft niet eenvoudig. Na 8 maanden ben ik nog altijd niet op het niveau om mijzelf een loon te kunnen uitkeren.
Het is nog steeds veel bezuinigen en zoeken naar uitdagingen om toch aan een verloning te kunnen komen die aan onze levensstandaard tegemoet komt.
Marc V.D.A..

8. Jonge directie is foute boel?

Jonge mensen worden gemakkelijker tot directielid gepromoveerd omwille van hun jeugdig karakter, maar het ontbreekt hen zeer dikwijls aan kennis van zaken. Zet ze gewoon terug in de rang en laat ze wachten tot het hun beurt is om te tonen wat ze kunnen nadat ze ervaring hebben opgebouwd. Zelfs een gloednieuw diploma is geen garantie voor bekwaamheid en geen vervanging voor ervaring.
Oudere werknemers denken meer na, handelen niet roekeloos en overwegen meer of iets haalbaar is.
Marie V.

9. Loonstructuur oorzaak van ellende

Ik heb na 5 maanden een gepaste functie gevonden. Maar wel tegen de helft van het loon dat ik daarvoor verdiende. Ik had een kaderfunctie in een klein bedrijf en werd ontslagen op 49 jaar. Ik had toen 3 kinderen die aan het einde van de humaniora waren. Ik moest wel voor een inkomen zorgen om hun toekomst te verzekeren.
Ik heb na 5 maanden een gepaste functie gevonden. Maar wel tegen de helft van het loon dat ik daarvoor verdiende.
Toch heb ik de functie aanvaard en ik heb nog tot mijn 65ste gewerkt + 2 jaar als zelfstandige medewerker. Het loon is natuurlijk wel langzaam aangepast, maar ik heb niets anders gevonden, ook niet meer gezocht, ik was er goed.
Is onze loonstructuur niet de oorzaak van al ons leed?
In Denemarken en Nederland stappen kaderleden over naar lagere functies in hetzelfde bedrijf en aanvaarden ze loonaanpassing.
Xavier L.

10. Alleen het groot aantal ontslagen haalt de media

Er is enkel belangstelling in de media voor ontslag bij grote firma's. Dat er veel "oudere mensen" ontslagen worden is helemaal niet nieuw. Dit fenomeen doet zich al 25 jaar voor en heet 'globalisering'.
Het gaat hier niet enkel om 55-plussers maar ook al om mensen die amper 40 jaar zijn. In Duitsland waardeert men oudere werknemers en houdt men ze in dienst. In België dus niet.

Er is enkel belangstelling in de media voor ontslag bij grote firma's. Als het om kleinere firma's gaat en er "maar" 15 man ontslagen wordt is dat niet spectaculair genoeg om het nieuws te halen. Maar ook die mensen zitten in een situatie dat ze opnieuw werk moeten zoeken. Naar jobs die er niet zijn en nooit meer zullen terugkomen, wat de politiekers ook mogen beloven voor de verkiezingen.
Marcel D.W.

11. Uitzichtloze toestand, maar blijven proberen

Ik ben al enkele jaren werkloos na de sluiting van een familiebedrijf. Ik kon ergens een nieuwe job krijgen maar gezien familiale omstandigheden mij niet toelieten om fulltime te werken, was dit niet mogelijk. Ik kreeg daarom 6 jaar vrijstelling wegens familiale en sociale omstandigheden, maar nu deze vrijstelling is gestopt moet ik opnieuw werk gaan zoeken op mijn 58e. Een half jaar krijg ik begeleiding door een VDAB coach, maar daarna moet je alleen verder.

Meestal krijg ik wel antwoord op sollicitaties, maar deze zijn altijd negatief wegens mijn leeftijd. Het grote nadeel is dat mijn kennis op vlak van IT het niet kan halen tegen de kennis die de huidige schoolverlaters wél hebben. Ik moet het hebben van het volgen van cursussen bij het volwassenenonderwijs. Ik blijf proberen werk te zoeken maar de situatie ziet er toch niet rooskleurig uit.
Doris V.D.H.

En deze mensen hebben een andere mening.

1. Onjuiste stelling

Als syndicalist ben ik het oneens met de stelling van Jan Schils ! Weet U dat het nog niet zo lang geleden is dat werknemers onze vakbondsafgevaardigden de vraag stelden om vroeger op brugpensioen te kunnen gaan? Weliswaar op 57 jaar, maar toch.
Destijds bij loononderhandelingen was het kiezen tussen opslag of een stukje uitgesteld loon : "brugpensioen" !

Sedert het Generatiepact en sommige "pensioenspoken" is men dat blijkbaar opeens allemaal zomaar vergeten! Zelfs de Vakbondssecretarissen weten het al niet meer.
Onze Sociale Zekerheid voor werknemers wordt systematisch opgedoekt door deze trend.
Alhoewel ik maar al te goed besef dat mijn opmerkingen geen sympathie zullen krijgen, voel ik me verontwaardigd en vraag ik me af waarom ik me daarvoor ooit ingezet heb.
Mario V.

2. Een te hoge verloning is een zwakte van de werkgever t.o.v. de werknemer.

Een jonge werknemer wordt in de beginperiode weinig betaald. Bij meer ervaring stijgt het loon. Op het toppunt gekomen, zou die stijging ook moeten stoppen en door afnemende prestaties moeten dalen.
Maar neen, nu moeten de "dienstjaren" betaald worden, nu moet er "dankbaarheid" getoond worden voor "het geven van de beste jaren"?
Voor die "beste jaren" is men betaald geweest. En ouder worden kan men, gelukkig zolang men leeft, niet tegen houden.

"Waarom zou ik een ongemotiveerde persoon, voor een hoger loon en voor minder te verwachten prestaties, aannemen"? De "oudere werknemer" had in zijn beste jaren gemakkelijk wat geld opzij kunnen leggen en voorzieningen kunnen treffen voor de magere jaren.
Elk bedrijf is een zakelijke onderneming die winst moet genereren. Is men dan beter af als er nog wat meer bedrijven over de kop gaan? Staat men dan niet op straat?
Zelf ben ik van de laagste trap opgeklommen tot commercieel directeur en heb ik goed mijn brood verdiend. Veertig jaar geleden kreeg ik al "oudere sollicitanten" die kwamen klagen dat zij zoals "een oude kast" bij het huisvuil gezet waren..
Als ik hen dan het loon van hun jongere collega's voorstelde gekoppeld aan de gewenste prestaties, dan waren zij verontwaardigd.
"Waarom zou ik een ongemotiveerde persoon, voor een hoger loon en voor minder te verwachten prestaties, aannemen"?
Een te hoge verloning is een zwakte van de werkgever t.o.v. de werknemer.(zie J.Thys)
Goed presteren en daarvoor "bewust" onderbetaald worden is integendeel een machtspositie t.o.v. de werkgever.
Tot 77 jaar werkte ik bijna voltijds en nu, onlangs 80 geworden, nog halftijds.
Met veel plezier voor mij en gewaardeerd door mijn werkgever.
Louis D.C

Wil jij ook een reactie kwijt?

Dan kan je steeds terecht onder het artikel. Het artikel van Jan Schils over de 55-plussers die aan de deur worden gezet vind je op http://www.seniorennet.be/Magazine/artikel/54/55plussers-bij-het-huisvuil/rubriek. Daaronder kan je dus nog je reactie kwijt.

6 reacties

Marilyn
Ben je op zoek naar een leuke job en wil je ook écht werken (want daar draait natuurlijk alles om), aarzel dan niet en contacteer mij via email : petram2000@hotmail.com Ben jij een verkoper ? dan maak ik van jouw job een hobby. Ben benieuwd. Grtjs, Marilyn
31/03/14 23:49 REAGEER
Samsarah
Beste,

Ik ben momenteel herstellende van een burn-out,en op zoek naar een passende
job in de verkoop,was vroeger zelfstandig,en heb al heel wat watertjes doorzwommen,graag had ik een verkennend gesprek om mijn competenties
beter toe te lichten.

Mvg
Dirk
8/12/15 17:19 REAGEER
Julieke
Zo gaat het de politiekers hebben bijberoepen zoals burgemeester (2 wedden) plus nog andere jobkes wat maakt het hen uit dat ze je de laan uitsturen als ZIJ maar genoeg hebben. Soms gaat het om hun eigen nek (zie maar naar Sabena) en dan moeten 2 à 4000 jobs sneuvelen, dat is dus het smerige aan politiek.
Denk eraan de 25e mei.
2/04/14 10:56 REAGEER
brileo
Die politiekers zorgen wél !Zie maar wat een vergoeding ze voor zichzelf behouden ! Diegene van mijn familie die haar job verloor en die nog 25.000 eur moet krijgen denkt eraan deze terug te halen bij haar oude baas die nu zijn Bed en Breakfast in een boekje aanprijst ! Dat wordt niet doorgegeven! Allen die een pensioen krijgen uit buitenland geven dat niet aan en behouden hun belgisch pensioentje héél.
2/04/14 15:32 REAGEER
Toka
Toen ik na een verkeersongeluk waar ik slachtoffer was door mijn ziekenhuis! -waar ik werkte-
werd ontslagen omdat de interne arbeidsgeneesheer me onbekwaam verklaarde stond ik op straat .....zonder ontslagvergoeding (=€13000 voor loopbaan van meer dan 15 jaar!). De ervaring die ik had was meer een belemmering dan een voordeel bij sollicitaties. Een directeur van een ander ziekenhuis zei me -off the record- dat ik teveel kostte aan loopbaanvergoedingspremies en dat een schoolganger na maximum 2 jaar ingewerkt is maar hem elke maand sommen aan geld bespaarde.
Rekenen op politici om hulp is zinloos ze geven die alleen maar aan personen die hen tot voordeel kunnen zijn. Om bedrijven op de knieën te krijgen zijn coöperatieven de oplossing. En het geeft een betere spreiding van de middelen. Voor vele kapitalistische ondernemers zijn ze een nachtmerrie!
Zopas beleefde ik, 55 plusser, na een herscholing en terug 5 jaar ervaring opgedaan te hebben dat een werkgever me in de rug stak. Na 3 lange psychotechnische rondes werd ik als ploegbaas/begeleider aangenomen in een sociale werkinstelling. Toen ik op de werkvloer begon voelde ik direct wrijving van mijn (vrouwelijke) overste. Ze voelde dat ik door mijn scholing en ervaring een bedreiging voor haar pas verworven functie vormde. Dus blokkeerde ze me direct door me te stalken en valse informatie over me te verspreiden. De directie-waar ze opvallend innig mee was- volgde haar en ik kon het na één week al vergeten. En toch moeten we zwijgen in een land van overvloed is het veelgebruikte argument. Maar voor hoe lang nog??
2/04/14 16:04 REAGEER
rudigerdemul
De positie van langdurig werkeloze ouderen is heel triest. De politiek lijkt dit probleem volledig te negeren. Vrienden van mij zijn werkeloos geworden tijdens de crisis periode Na héél véél sollicitaties en evenveel afwijzingen waarbij soms ronduit in hun gezicht gezegd werd dat ze TE OUD waren , vallen ze na 3 jaren WW in een gat en hebben ze NERGENS RECHT op !! De meesten van hun hebben 35-40 jaren gewerkt, altijd premies, belastingen etc. betaald. Ze hebben geen strafblad maar zijn goede Burgers die zich altijd positief voor deze maatschappij hebben ingezet. Daarom is het zo erg dat juist deze mensen, die buiten hun schuld om Werkeloos geworden zijn, op deze manier BUITEN DE MAATSCHAPPIJ gezet worden. Geen recht meer hebben op een uitkering, terwijl hun partner soms maar net iets meer verdient dan bijstandsnivo !! Zij verarmen. Krijgen schulden terwijl zij dat nooit eerder gehad hebben !! Sommigen moeten zelfs hun huis verkopen omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen. Het Kabinet juicht : "door hun goede beleid daalt het aantal werkelozen !". Ze "vergeten" gemakshalve dat mensen die ná 3 jaar geen WW meer krijgen, VERDWIJNEN uit de werkeloosheidscijfers en dus niet meer meetellen ! Zo ga je toch niet met mensen om.
4/08/17 21:52 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels