Deel via

Jij lijdt toch niet aan een natuurtekortstoornis?

April 2014
Veronika
De natuur is belangrijk voor je gezondheid! En dat geldt op meer vlakken dan je misschien zou denken. Voor je lichamelijke gezondheid én voor je geestelijk welzijn. SenNet psychologe Veronika Sjinkarenko zet de troeven van de natuur voor je gezondheid op een rijtje. En geeft tips om de natuur te beleven in de huidige verstedelijkte maatschappij. Want jij wil toch geen 'natuurtekortstoornis' krijgen?

muur natuurZo'n, mooie natuurafbeelding kan een hele wand beslaan en zo een pronkstuk worden in je woonkamer dat meteen een weldadige uitwerking heeft op je gemoed.

Vroeger was het ... anders

Als kind speelde je uren- en dagenlang buiten. Je klom in bomen, was ongeremd aan het spelen in de natuur. De kans is heel groot dat een deel van je meest gekoesterde herinneringen er een is waar je helemaal opging in de natuur, in het bouwen van een boomhut bijvoorbeeld. Als je zo’n herinnering hebt, met welke gevoelens denk je er aan terug? Hoe zou je die omschrijven?

Overwin de obstakels om van de natuur te genieten

Buiten komen is niet meer zo evident. Tegenwoordig moeten we heel wat obstakels overwinnen om ‘op pad te gaan’, zoals de verstedelijking en de te overbruggen afstand tot parken of bossen, transport vinden, het druk bezig zijn en gebrek aan tijd of gewoon het nut er niet van inzien en niet gemotiveerd zijn; het kan ons er allemaal van weerhouden om buiten te komen.

Raak gemotiveerd om de natuur in de duiken

Waar we als kinderen heel ‘gewoon’ en vrij in de natuur speelden, is dat opgaan in de natuur nu we ouder zijn en de leefomstandigheden voor veel mensen anders zijn, minder evident geworden. Maar het is gewoon een feit dat de natuur heel belangrijk is voor onze mentale en fysieke gezondheid. Daarom moeten we gemotiveerd raken om de natuur op te zoeken of ... in huis te halen. Dat je volgende dingen weet, helpt misschien .

Ga op in een harmonisch geheel

Niet voor niets wordt er aan depressieve mensen aangeraden om veel te gaan wandelen.

Wanneer je in een bos bent, al is het maar voor even, dan zie en beleef je hoe alles volledig in harmonie is. Onze psyche, onze geestelijke gesteldheid, stemt zich als het ware af op deze harmonie. Niet voor niets wordt er aan depressieve mensen aangeraden om veel te gaan wandelen.

Uit een 10 jaar durend onderzoek blijkt dat mensen na een galblaas operatie, veel sneller herstellen als ze uitzicht hebben op bomen.

Het zijn niet enkel depressieve mensen die baat hebben bij zich verbonden te voelen met het geheel. Alle mensen, van pasgeboren tot zeer oud, voelen zich anders als ze omringd zijn door groen.

Alle mensen, van pasgeboren tot zeer oud, voelen zich anders als ze omringd zijn door groen.

Groen geeft ontspanning

Heel wat mensen gaan tegenwoordig gebukt onder een enorme (werk)druk, stress en burn-out. Hoe ontspannen we ons op dagelijkse basis? Veel van ons doen een poging om zich te ontspannen door voor de televisie te gaan zitten. Dat is begrijpelijk.
Na het werk, het eten, (klein)kinderen in bed leggen en nog even opruimen en een huishoudelijk klusje hier en daar is het al snel laat en kunnen we het vaak de energie niet meer opbrengen om naar buiten te gaan.

Mensen die na een stressvolle situatie beelden van de natuur te zien krijgen, kalmeren al na 5 minuten.

Ik raad iedereen die ontspanning zoekt aan om elke dag te proberen om in contact te komen met de natuur.

Ik raad iedereen die ontspanning zoekt aan om elke dag te proberen om in contact te komen met de natuur. Je kunt dit doen in eigen tuin, in het park, in het bos, ...

Al gehoord van de natuurtekortstoornis?

Richard Louv (schrijver van het boek “Het laatste kind in het bos”) spreekt over een natuurtekortstoornis bij veel mensen vandaag. Hij wijst bijvoorbeeld naar kinderen met ADHD. Hun concentratie verbetert wanneer ze meer in contact komen met de natuur.

Mensen die in een kantoor werken doen het ook beter met veel planten in hun werkomgeving en uitzicht op bomen of groen.

Mensen die in een kantoor werken doen het ook beter met veel planten in hun werkomgeving en uitzicht op bomen of groen.

Al het onderzoek blijft in dezelfde richting wijzen; we doen het beter als we in contact zijn met de natuur. We zijn fitter, gezonder, rustiger en gelukkiger.

Relax door het werken in tuin

Als je het geluk hebt om een tuin te hebben, heb je al ondervonden of je het fijn en ontspannend vindt om er in te werken. Je handen lekker vuil maken en diep in de grond steken kan wonderen doen op dagen dat je je niet zo lekker voelt.
De ene heeft dit wel, de ander niet.

Zorg voor stukken wilde tuin

Maar al oogt zo’n grastapijt wel netjes, het kan al snel saai worden om naar te kijken of er kinderen in te laten spelen.

Sowieso kan je de tuin zo inrichten dat je er het meeste uithaalt. Zorg voor stukken “wilde tuin” waar je verschillende hoogtes en kleuren van vegetatie hebt. Het was lang de trend om vooral een grote grasmat te voorzien. Maar al oogt zo’n grastapijt wel netjes, het kan al snel saai worden om naar te kijken of er kinderen in te laten spelen.

Een stevige wandeling doet wonderen

Onderschat het nut niet van een stevige wandeling in het bos.

Fysiek gezien is wandelen zeer gezond voor heel je lichaam. Je ademt verse lucht in en beweegt al je ledematen. Je raakt door wandelen de oermens in je aan die soms verre tochten ondernam en leefde van paddenstoelen en bessen in de bossen.

Ja, je wordt gelukkiger door in het bos te zijn.

Mentaal verbeter je je concentratie, geheugen en algemeen welzijn. Ja, je wordt gelukkiger door in het bos te zijn.

Durf ook eens stil te staan tijdens je wandeling

Luister naar de wind en de vogels, voel aan het mos en aan schors, adem het moment in de natuur volledig in. Je hoeft niet van A naar B, je hoeft enkel te zijn.

Of haal de natuur in huis

Je handen lekker vuil maken en diep in de grond steken kan wonderen doen op dagen dat je je niet zo lekker voelt.
Als je geen tuin hebt of toch niet gemakkelijk in een bos geraakt, kan je al veel doen in je huis of om te beginnen in een van de kamers.

Zet mooie planten en omring je door leven en schoonheid. Veel groenten en kruiden kan je ook in potten in huis laten groeien.

Tip: Wil je geen echt groen in huis?

Als je het niet begrepen hebt op echt groen in huis, kan je het ook doen met afbeeldingen. Er zijn bijvoorbeeld prachtige posters te koop die soms een hele muur kunnen bedekken!

Of maak zelf mooie foto’s van je lievelingsplekjes in de natuur, druk ze in groot af op bv. canvas doek en hang ze op..

Geef de natuur door aan je (klein)kinderen

In contact komen met groen is ook heel belangrijk voor kinderen. En niet alleen als ze ADHD hebben. Onze kinderen krijgen minder kans om buiten te spelen en in de natuur te zijn dan onze en andere generaties toen ze klein waren.

Buiten spelen helpt alle kinderen om hun concentratie te verhogen. Maar ook gewoon eens spelen zonder ‘speelgoed’ kan de fantasie en oplossingsvermogen van kinderen verhogen.

Geef aan je (klein)kinderen door wat je weet over de natuur; van namen van bloemen en bomen tot de weetjes over het groeien van een tomaat. Je (klein) kinderen zullen er jou niet alleen voor altijd door herinneren. Maar die informatie op hun beurt weer doorgeven aan de volgende generatie.

Psychologe Veronika Sjinkarenko
Zij biedt gedragstherapeutische en oplossingsgerichte behandelingen aan: to-the-point en kortlopend. Ze komt aan huis in de regio van Brasschaat. Daarnaast doet ze ook online behandelingen.
 

5 reacties

patricia
Beste, er zijn tal van mogelijkheden om te genieten van de natuur maar veelal worden deze plaatsen gecommercialiseerd waardoor je de vrijheid niet meer hebt om gewoonweg te genieten. De natuur voor iedereen? Probeer maar aan de oevers van prachtige rivieren een plaats te vinden; allen worden ze ingenomen door campinguitbaters of restaurateurs met terrasjes. De kust is net hetzelfde; hetzij je 's morgens voor 8 uur een wandelingetje maakt langs de vloedlijn daarna komen alle uitbaters en reclamemakers roet in het eten gooien. Effe relaxen langs een kanaal kan je leven kosten; de scheldtirades en bedreigingen van "wielerterroristen" maken dat je vlug opkrast. Ergens moet er toch een plaatsje zijn waar je ongeremd je gedachten kan laten "golven" op het ritme van de natuur.........
30/04/14 10:41 REAGEER
MarkB
Wat dat wild hoekje betreft in de tuin, dat werd bij mij al geheel platgespoten door de buren. Er stond brandnetel, zelfs binnen 4 betonnen muren. De buren maaien zo vaak bij hun, dat er nooit enig brandnetel zal komen! Maar toch moest het weg... Het is spijtig dat mensen die op de buiten komen wonen een ware oorlog voeren tegen al wat leeft: muizen, mieren, slakken, insecten, mos, brandnetel, paardenbloem,... ga dan potdorie in't stad wonen en laat die dieren en planten met rust! Mij lijkt het er sterk op dat dergelijke mensen zo'n hekel hebben aan dit leven, dat ze de natuur gebruiken om hun frustraties op uit te werken. Weet dat brandnetel 6 verschillende soorten vlinders herbergt en dat dit een érg waardevol kruid is met vele vitaminen en mineralen.
30/04/14 14:20 REAGEER
bonefatius
De beste remedie tegen stress van wat voor aard dan ook is een halve liter jenever.
Het is een natuurproduct en in alcohol blijft alles goed!
30/04/14 15:48 REAGEER
Ryffranck
Volledig akkoord met de psychologe. Wandelen, fietsen, tuinieren houd mij fysiek en mentaal sterk. Je moet wel de moed opbrengen om uit je zetel te komen
1/05/14 21:56 REAGEER
moemoe
Genieten van de natuur! Daarom ben ik , na drie-en-vijftig jaar in een stad te hebben gewoond, naar mijn roots in de Westhoek teruggekeerd. Alhoewel ook hier alles veel is veranderd is, geniet ik toch met volle teugen van de natuur, de geur van de "buiten", de koeien en schaapjes in de wei, het geeft je zo een vredig gevoel,ik fiets enorm veel, fotografeer veel als een blijvende herinnering voor mijn kroost, ook zij komen tot rust in de mooie Westhoek!!
Maar zoals overal zijn ook hier huizen, zelfs een industriepark bijgekomen, het verkeer ,en vooral snelrijders kiezen de landelijke dorpen om zonder snelheidsbeperking erdoor te "vliegen"
Ook paarden zijn door tractoren vervangen, het rustige en gezellige geluid van de krakende karrenwielen en het stappende paard is nu vervangen door luidruchtige tractormotoren, die enorm storend kunnen zijn, de rust van vroeger is er niet meer, maar het leven in een dorp is toch nog heel anders dan in een stad, intiemer, je wordt helemaal in de "groep" opgenomen, ja, ik voel me hier zeer gelukkig in mijn "aards paradijs" en hoop nog enkele jaren verder te kunnen en mogen genieten!!
7/05/14 08:26 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels