Deel via

Kies een andere kleur in je interieur

Interieurarchitect
Stefan Martens
Stefan Martens
Een kamer in een andere kleur schilderen; er is geen eenvoudiger ingreep die een wereld van verschil kan maken in je leefomgeving. Maar meteen zit je met een massa vragen: welke kleur ga je kiezen? Er zijn er duizenden. Schilder je alles in dezelfde kleur? Welke combinaties zijn mooi? Wat gaat het effect zijn? Ga je spijt hebben, …? Interieurarchitect Stefan Martens heeft op al je vragen een antwoord.

De zomer is de tijd van verandering of vernieuwing

Als de zon het buiten laten afweten, kan je ze misschien zelf binnenhalen… door kleur in je interieur te brengen. Anderen voelen de lentekriebels en willen vernieuwing. Misschien kriebelt het bij jou nog niet omdat de zon het tot nu toe een beetje liet afweten. Of begin je wel te voelen dat er een tijd van verandering of vernieuwing is aangebroken. Maar lonkt ook de vakantiebestemming al en heb je geen zin om een echt grote (tijd)investering van je schilderproject te maken. Dat hoeft ook niet.

- 61 - color1.jpgEen ander kleurtje maakt een wereld van verschil

Een andere kleur in je interieur is eigenlijk een eenvoudige ingreep die letterlijk een wereld van verschil kan maken. Maar bij veel mensen slaat het koude zweet al toe bij de gedachte dat de dingen ook al eens een andere kleur kunnen hebben. Het roept ook meteen een pak vragen op: Welke kleur moet er dan gebruikt worden? Er zijn er duizenden om uit te kiezen. Moet alles dan dezelfde kleur hebben? Of moeten er verschillende kleuren gebruikt worden? Krijgt elke kamer een andere tint of gebruik je meerdere kleuren in één kamer. Zal het niet te bont worden dan…?

Durf want je doet niets definitief met kleur

Veel mensen durven gewoon niet aan een andere kleur te beginnen. En dat is verwonderlijk. De verbouwing van je keuken bijvoorbeeld is veel definitiever en onomkeerbaarder dan een muur een andere kleur geven. En toch gaan de meeste mensen veel lichter over het eerste dan over het tweede. Vreemd eigenlijk, want als de kleur je uiteindelijk toch niet zou bevallen, kan een muur gemakkelijk overschilderd worden. Ok, dat kost dan een paar uur werk en wat potten verf extra, maar het is zeker het risico van vernieuwing waard.

Een haat-liefde verhouding met mode en trends

trends en mode kunnen wel een houvast geven Zelf heb ik een haat-liefde relatie met trends. Trends zijn volgens mij ‘self furfilling prophecy’. Ze ontstaan dikwijls in de marge, worden dan gespot door trendwatchers, om vervolgens gecommercialiseerd te worden door slimme marketeers. Mode is vooraf meer uitgekiend, maar toch ook wat onderhevig aan hetzelfde mechanisme.

Maar toegegeven, trends en mode kunnen wel een houvast geven als je zelf overweldigd wordt door het enorme aanbod en tussen de bomen het bos niet meer ziet.

- 61 - color2.jpgEigentijds zijn en het kleurenpallet volgen

Er is niets mis om het actuele kleurenpallet van de dag te volgen. Bedenk wel dat je het risico loopt dat dit morgen anders zal zijn en je dus in een gedemodeerd interieur zal zitten. Eén ding heeft de tijd geleerd: als je hierin lang genoeg vertoeft wordt het interieur op een zeker moment terug hip. Kijk maar naar de vintage rage van de laatste tijd.

Volg de D.I.Y. trend in kleur!

Je kan ook zelf kleuren gaan kiezen en je eigen kleurenpallet samenstellen voor je woning. Dit is wellicht wat moeilijker, maar er is een grotere uitdaging mee gemoeid. Het past in de trend ‘D.I.Y.’, dat staat voor ‘Do IT Yourself’. Hiermee wordt niet bedoeld dat je snel naar de “Doe het zelf” zaak moet lopen. Maar wel dat je jezelf lostrekt van wat de industrie en de commerciële aanpak te bieden hebben, dat je zelf op zoek gaat naar alternatieven. In dit geval dus, je eigen kleurenpallet samenstelt.

Kleurentheorieën: werken met harmonieën of juist met dissonanten

Er bestaan veel kleurentheorieën, de ene al wat bonter dan de andere. Er zijn ook veel kleurensystemen. Wellicht zijn ze allemaal bruikbaar, maar niet echt aan mij besteed. De meesten zoeken immers nogal naar de harmonie van de dag, terwijl ik wel van de dissonanten hou om het geheel wat te peperen en een eigen karakter te geven.

Niet elke kleurcombinatie is geschikt voor elke ruimte

elke vooraf bepaalde kleurencombinatie zal nog eens getest moete worden in de ruimte waar je ze wil gebruiken. Daarenboven werken niet alle kleurcombinaties is alle ruimtes. Dit heeft te maken met de natuurlijke lichtinval, de afmetingen van wanden en plafond, de materialen die reeds aanwezig zijn (op de vloer), etc.
Kortom, elke vooraf bepaalde kleurencombinatie zal nog eens getest moete worden in de ruimte waar je ze wil gebruiken.

Bij Pantone moet creativiteit van de gebruiker komen

Pantone biedt dus geen systeem aan om op doordachte wijze kleuren te combineren Tegenwoordig komt het kleurenpallet van Pantone erg op. Het bevat prachtige kleuren, maar het i oorspronkelijk bedacht als standaard voor drukwerk. Pantone biedt dus geen systeem aan om op doordachte wijze kleuren te combineren met de kleuren die je op de kaartje vindt. Het is een tool om grafische ontwerpers en drukkers te helpen bij de uitvoering van hun werk. Alle creativiteit moet dus van de gebruikers komen.

- 61 - color3.jpgNCS is wél een kleursysteem

NCS is de tegenhanger van Pantone, maar op het gebied van muur- en andere verven. Het biedt naast een kleurenpallet ook een wetenschappelijk onderbouwde tool aan om zelf kleurencombinaties te gaan samenstellen. Met andere woorden, er zit een systeem in hoe de kleuren zijn opgebouwd en hoe je op basis daarvan een harmonisch pallet kan samenstellen. Maar ook hier moet je je eigen creativiteit inzetten om ermee aan de slag te gaan.

Alle verffabrikanten hebben uiteraard hun eigen kleurpallet. Ze bieden meestal ook wel een kleurenpallet aan dat onmiddellijk inzetbaar is in het interieur. Dit is gebaseerd op enkele basiskleuren die aangevuld worden met accenten.

Behangpapier maakt een comeback

Je kan ook waanzinnige prints zelf laten maken op behangpapier. Dikwijls wordt het pallet aangevuld met behangpapier, want ook dit is bezig aan een comeback. En toegeven, tegenwoordig kan je de meest fantastische prints op behangpapier krijgen. Je kan ook waanzinnige prints zelf laten maken op behangpapier. Een aantal kleine Belgische bedrijven hebben hier opnieuw hun schouders ondergezet en hebben oude stempels vanonder het stof gehaald, en naar de 21ste eeuw gehaald.

Wil je meer weten over kleur?

tot stand komen van kleurentrends wil weten moet je eens surfen naar de site van Box3, Colour Works. Een standaard werk over kleur is dit van Johannes Itten. Alle kunstenaars en ontwerpers hebben vele oefeningen uit dit boek gemaakt en hebben het wellicht nog in hun boekenkast staan als naslagwerk.
Als je iets over het tot stand komen van kleurentrends wil weten moet je eens surfen naar de site van Box3, Colour Works.

Aan de slag! Voorbereiden is het meeste werk

Bij het schilderen zal het meeste werk in de voorbereiding zitten. Gaatjes moeten gedicht worden, de muren moeten worden geplamuurd en opgeschuurd en de kans is groot dat dit tweemaal moet gebeuren. Dan moet je deuren en ramen gaan afplakken. En afplakken moet ook op plaatsen waar er twee verschillende materialen zijn of samenkomen. Het is belangrijk dat deze handelingen nauwkeurig gebeuren. Ze vragen dus veel tijd. Maar de voorbereiding goed gedaan is zal het schilderwerk zelf vlot verlopen en zal het resultaat er prachtig uitzien.

Het aantal lagen verf is afhankelijk van de kleur

Meestal kan een muur, nadat de grondlaag geplaatst is, in twee lagen gedekt worden. Maar afhankelijk van de kleur of de diepte die je in de kleur wil krijgen zal er nog een laag (of twee) extra overheen geplaatst moeten worden. Bij roodachtige of azuurblauwe tinten zal je dit wellicht moeten doen.

Gelukkig zijn er de professionals die je veel werk uit handen kunnen nemen, Zowel bij de samenstelling van je persoonlijk kleurenpallet, als bij de uitvoering van de werken.

Veel succes!

 
Stefan martens
Interieurarchitect Stefan Martens
Interieurarchitect Stefan Martens realiseert met zijn ontwerpbureau IDfou diverse projecten. Hij is docent aan de Universiteit Antwerpen en voorzitter van de onderwijscommissie van de opleiding interieurarchitectuur.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels