Deel via

Houd je hersenen en je brein scherp!

November 2014
Zouden onze hersenen ook verouderen? Zou daarmee hetzelfde gebeuren als met onze huid? Aan de buitenkant zien we wel degelijk het verouderingsproces. Daarnaast gaan onze ogen en gehoor achteruit. Hoe houden we ons brein fit? Dat is de centrale vraag. SenNet specialiste Robin Timmer heeft het toverwoord en drie tips om dat dagelijks in praktijk te brengen. Zo blijf je scherp!

Ging alles vroeger echt gemakkelijker?

Stress is slecht voor het geheugenHet is algemeen bekend wat er met je lichaam gebeurt als je ouder wordt. Je wilt het soms niet onder ogen zien, maar de spiegel liegt niet; veroudering is aan onze huid te zien. Maar wat gebeurt er nu in de loop der jaren met ons brein? Je krijgt steeds meer kennis en ervaring, maar toch leken sommige dingen vroeger gemakkelijker te gaan dan nu.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom kinderen de werking van de nieuwste gadgets zo snel oppikken, terwijl jij er zelf toch écht een tijdje voor moet gaan zitten? Werken de hersenen steeds trager? Hoe dat allemaal precies zit is één zaak. De hamvraag luidt natuurlijk: ‘Hoe houd je je brein fit?’


- 68 - pSYCHOLOGIE - Hersenen1.jpgJe hersenen veranderen

Onze hersenen bestaan uit ongeveer 100 miljard zenuwcellen die met elkaar communiceren door middel van elektrische signalen. Elke keer dat je iets nieuws leert, denkt of doet, worden er nieuwe verbindingen gemaakt. Hoe vaker je die verbindingen gebruikt, hoe sneller de communicatie verloopt en hoe eenvoudiger de taak of gedachte voor je wordt.

‘Use it or lose it’

Wanneer je iets nieuws leert, worden er in onze hersenen nieuwe verbindingen gemaaktVerbindingen maken in je hersenen kan je vergelijken met het trekken door de jungle. De eerste keer moet je moeizaam een weg banen door het oerwoud en met een kapmes de takken en bladeren weghakken. Na een aantal keer kan je gewoon je pad bewandelen. Als je de route heel veel gebruikt, zou je uiteindelijk zelfs met de auto over de weg kunnen rijden en                                                                                           kan je dus heel snel heen en weer.

Maar het tegenovergestelde is ook waar; wanneer een verbinding niet wordt gebruikt verzwakt ze. Dat noemen we ook wel het 'Use it or lose it'-principe’. Het is de reden dat het opnieuw beoefenen van een vroegere hobby soms moeilijk blijkt te zijn of dat een oude herinnering die je niet vaak hebt opgehaald, zo ver weg lijkt te zitten of dat je iemand wel herkent, maar niet meer precies weet waarvan.

Beweging is het toverwoord voor fitte hersenen!

Je zorgt voor beweging in je hersenen door veel nieuwe dingen te doenHet toverwoord voor fitte hersenen lijkt beweging te zijn. In de eerste plaats zorg je voor beweging in je hersenen door veel nieuwe dingen te ondernemen. Dit kan gaan van het starten met een nieuwe hobby tot puzzelen, van onbekende steden bezoeken tot nieuwe mensen ontmoeten … Een frisse start zorgt er immers voor dat er nieuwe verbindingen in je brein gemaakt worden.

TIP: Probeer af en toe 'out-of-the-box' te denken om je hersenen fit te houden. Doe daarnaast elke dag minstens één nieuw ding. Neem bijvoorbeeld eens een andere route naar je werk of naar de supermarkt, kijk een film in een andere taal of kook een nieuw gerecht.

Ook lichamelijke beweging is goed voor het brein

Beweeg elke dag een half uur! Lichamelijke beweging vermindert geheugen- en concentratieproblemenUit onderzoek blijkt dat lichamelijke beweging een andere goede manier is om je hersenen fit te houden. Je hersenen gebruiken ongeveer 15% van al je bloed, 20% van al je zuurstof en 25% van je energie. Dat alles terwijl ze maar twee                                                                                                                             procent van je lichaamsgewicht uitmaken.

Door lichamelijke beweging ontstaan er kleine bloedvaten in je hersenen, waardoor je brein meer zuurstof en energie krijgt en aldus beter gaat functioneren. Interessanter nog is dat lichamelijke inspanning maakt dat er nieuwe zenuwcellen ontstaan in de hippocampus, een belangrijk geheugengebied dat een centrale rol speelt bij het leren. Lichamelijke beweging vermindert om die reden ook geheugen- en concentratieproblemen.

De hersenstichting raadt daarom iedereen aan minimaal een half uur per dag matig intensief te bewegen.

Drie tips om dagelijks een halfuur te bewegen:

  1. Beweeg buiten en in daglicht.
    Dit helpt voor de aanmaak van vitamine D. Die speelt een belangrijke rol voor de gezondheid van je botten en spieren.
  2. Beweeg samen.
    Wanneer je samen beweegt, kan je elkaar helpen en stimuleren. Je geniet daarbij tevens van het positieve effect van sociale interacties.
  3. Combineer lichamelijke inspanning met geestelijke inspanning.
    Bijvoorbeeld bij musiceren. Hoe actiever je bent, hoe meer nieuwe verbindingen je in je hersenen aanmaakt.

Kan beweging dementie vertragen?

Lichamelijke beweging blijkt zo effectief voor het brein, dat het zelfs een remmende invloed kan hebben op dementie. Volgens de Nederlandse hersenstichting lijkt lichamelijke beweging op dit moment het enige dat het proces van beginnende dementie kan vertragen.

Werkt braintraining?

Probeer af en toe 'outside the box' te denken en liefst elke dag ten minste één nieuw dingDe laatste jaren wordt er steeds meer gesproken over ‘braintraining’. Dit gaat om het fit houden van je brein met behulp van bijvoorbeeld spelletjes of oefeningen. Maar werken deze oefeningen en spellen wel echt? Of zijn ze vooral een marketing truc?

Het gaat meestal om reken-, taal- of cijferspellen, die vaak met de computer worden gespeeld. In verschillende onderzoeken werd een vergelijking gemaakt tussen mensen met en zonder braintraining. Daaruit bleek dat er in de braintraining groep wel degelijk een verbetering werd opgetekend tegenover de groep zonder braintraining. De mensen uit de braintraining groep waren alleen beter geworden in de specifieke taak die zij voordien hadden geoefend. Proefpersonen die dus hoofdrekenen als braintraining hadden geoefend, waren beter in hoofdrekenen dan de deelnemers die dit niet hadden geoefend. Dat is natuurlijk allemaal nogal logisch.
Uit onderzoek is evenwel nog niet gebleken dat braintraining ook de algemene hersenfuncties, zoals de globale werking van het geheugen, verbetert.

Voorlopig blijkt het dus waardevoller om je brein te fit te houden door buiten in het daglicht te wandelen, dan op de bank te zitten met een spelcomputer in de hand.

Lichamelijke- en geestelijke beweging vormt zo de sleutel tot het fit houden van je brein. Doe wel voornamelijk dingen die je leuk vindt, want stress is slecht voor de hersenen!

Auteur: Robin Timmer

17 reacties

Gerdamouton
Dank u voor dit artikel. Met mijn persoonlijke ervaring kan ik de inhoud van dit bovenstaande artikel alleen maar beamen.
Het is nu elf jaar dat ik bezig ben met taiji (taichi). Vloeiende bewegingen die gepaard gaan met diepe ademhaling hebben echt mijn verouderingsproces tegen gegaan op alle vlakken. Maar de frequentie, zoals sprake in het artikel, is belangrijk. Eenmaal per week oefenen is echt te weinig als we iets willen leren. Elke dag wat oefenen is nodig om echte vorderingen te maken. Er is al wat studie verricht naar het effect van taiji maar er is nog steeds te weinig aandacht van de wetenschap voor de wonderbare wereld en het meditatieve aspect, van taiji. ik volg zelf les bij Tine Vandromme (Evenwicht in beweging: Mechelen - Leuven) en geef taiji lessen in Beveren (bij Antwerpen). Nogmaals dank voor dit artikel, Gerda Mouton.
25/11/14 12:11 REAGEER
Hugoo
Reclame maken voor eigen winkel kan ook geen kwaad zeker ?
Taiji (en dergelijke) is onzin. Beetje gaan stretchen in een apepakje ? Doe gewoon.
25/11/14 15:57 REAGEER
Jesse
Vivere vis : scis enim ?
3/12/14 16:40 REAGEER
depoezekes
heeft U al tai chi beoefend dan zou toch ook het ontspannend effect moeten gevoeld hebben. In tai chi heeft elke beweging een fysiologisch effect en als je reuma en artrose hebt voel je het effect wel degelijk ! Probeer het maar eens !
4/12/14 00:09 REAGEER
vic
Ik ben man van 63 en mijn kort geheugen laat me al wel is in de steek. Ik slik sinds drie jaar bioflow medicijn dat zuiver natuurlijk is. Taichi schijnt heel goed te zijn dat neem ik aan maar het wordt niet overal beoefend en er hangt ook een prijskaartje aan en ik heb het niet te breed. Wandelen zou ook kunnen. Maar telkens op je eentje gaan wandelen zie ik niet zo direct zitten. Niet alleen omdat het eentonig zou zijn, maar ook het feit dat ik wat ouder ben en in de omstreken van Brussel woon en niet graag overvallen zou worden. Ik los vaak sudoku puzzeltjes op van de derde graag en dat is meer dan genoeg want het mag niet te moeilijk worden of ik erger er me aan. Ik doe graag dingen maar het moet doenbaar zijn. Ik hou zeker van nieuwe dingen. We gaan trouwens ook steeds naar andere oorden is op reis. Ik ga graag op verkenning en op ontdekking. Ook de voeding is zeer variabel. Toch ben ik wat ongerust over de toekomst.
25/11/14 14:43 REAGEER
gigi
stress is slecht voor alles!
25/11/14 15:04 REAGEER
Beth
Ik vind dat men niet moet veroordelen als iemand een manier vindt om te bewegen. Wat je ook doet, taichi is wel degelijk een goede manier. Ook yoga, bidden, zingen, praten en lachen geeft stimulance om te bewegen. Iedereen opzijn eigen manier en met een eigen portemonnee. Wandelen kost helemaal niets en samen met iemand wandelen geeft je de mogelijkheid om sociaal te zijn en niet in een isolement te geraken als je single bent. Ik ben diabeet, de 60 gepasseerd en ik beweeg elke dag. Ik geneit van de kleine dingen in de natuur en wandel graag een half uurtje met de hond van de buren! Daarnaast beweeg ik eenmaal per week 1,5 uur in de sportschool onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ik voel me jong en fit? Ik sta positief in het leven en geef niets om rijkdom of luxe. Doe gewoon, geniet van wat kan en denk positief. Het kan echt.
25/11/14 20:01 REAGEER
quickbase
Beste Allemaal, Er is een bewegingsvorm die en bewegen, en geheugen, en samenzijn, en het sociaal contact verbeteren en die naast het wandelen in buitenlucht uw algemene prestaties zal bevorderen: DANSEN en misschien schrijf je in bij een echte dansclub om je prestaties op een hoger niveau te brengen. Mijn echtgenote en ik zijn ook maar begonnen met wedstrijddansen als onze kinderen zoals men zegt ' het huis uit zijn' en nu we al enkele jaren boven de 65 zijn doen we het nog. Zijn je ambities niet zo hoog ga dan naar de dansnamiddagen die her en der georganiseerd worden.
25/11/14 20:18 REAGEER
sylverebas
Inderdaad, dansen is de meest volledige manier om je lichaam en geest soepel te houden. En als je geen partner hebt, doe dan aan lijndansen.

S. Bastiaenssens
27/11/14 10:07 REAGEER
Elisabeth
Incognito

Er is geen enkele vrouw die meer bewogen en dagelijks gewandeld heeft dan mijn mama! Ze loste elke dag kruiswoordraadsels op, ging regelmatig op reis en zat nooit stil. Ze heeft wel héél veel stress in haar leven gehad door een slepende ziekte, van zowel haar echtgenoot als een van haar dochters. (erfelijke ziekte)
Toen ze 72 was, herkenden we de eerste tekenen van Alzheimer. Nu is ze 85 en zit in de laatste fase van dementie, weegt nog amper 35 kg, tettert de godganse dag en af en toe komt er nog een herkenbaar woord uit!
25/11/14 22:57 REAGEER
mystiesterrevrouw
ja mijn mama heeft ook dementie gekregen op haar 55( was ook verstandig maar heeft ook heeel veel stres gehad)....ze is er 69 geworden..ze.kon nietmeer praten...niet bewegen...verstijft en een wrak...mijn raad... geniet ook van deze laatste fase. een handmassage...een zachte schommelbewegingvoor haar...praten...zingen...met haar mee tettere het kan nu nog allemaal...droevig....maar bij haar overgaan blijf je achter met wel duizend vragen en onvervulde verlangens ...dus probeer er gewoon te zijn en te genieten van haar en de mooie herinneringen die ze je gaf...lieve groetjes en sterkte
26/11/14 09:02 REAGEER
mschouppe1
Zeer goede tips voor wie het geluk heeft gespaard te blijven van ernstige hersen- en geheugenproblemen. Laat mensen ook vrij bewegen zoals ze zelf willen en kiezen.
En inderdaad, overmatige stress is slecht voor jong en oud!
Het " outside the box " denken vind ik ook een aanrader.
We zijn daar als Vlamingen soms niet zo vaardig in. En laten we vooral positief blijven denken: dat maakt goede stoffen in onze hersenen aan.
26/11/14 07:03 REAGEER
bonefatius
Iemand die geen alcohol drinkt wordt hier genoemd: geheelonthouder. Dit zegt genoeg.
27/11/14 13:10 REAGEER
reneknops
Een andere bewezen manier is natuurlijk muziek maken! Ik ben al ruim 30 jaar pianodocent en heb geweldige resultaten gezien. Ga lekker piano of keyboard spelen. Hierdoor moeten je beiden hersenhelften flink aan de bak. Het kan nu ook online. Voor iedereen die dit leest wil ik graag een proefles aanbieden op mijn website: wwww.pianolesvanrene.nl of klik op contact voor vragen. Ik help je graag persoonlijk verder. Mvg Rene Knops
28/11/14 10:24 REAGEER
marientje
ja, ben er zeker van dat dit belangrijk is...interessen ook behouden, wat het ook is, dat maakt niets uit..
zelf ben ik heel blij ooit beginnen te bridgen;.Had daar helemaal geen zin in in die tijd, maar heb me toch laten overhalen, dit is echt super, overal kun je spelen, overal ontmoet je nieuwe mensen, en bridge is echt een superspel...ik zou het iedereen aanraden, je kunt het zeker nog leren op elke leeftijd...het is natuurlijk een "zitspel", dit compenseer je dan wel weer door t e wandelen met....je bridgevriendinnen,
30/11/14 22:12 REAGEER
hvp
Pas tegen het eind realiseerde ik me dat die tekst me toch enigszins bekend voorkwam. Die moet ik afgelopen week al 'ns ergens gelezen hebben. Dat is mijn conclusie.
3/12/14 17:50 REAGEER
poentje
Mijn schoonmoeder is bijna 100 jaar geworden. Ze dronk elke dag haar borreltjes of pintjes. Was heel goed bij verstand tot de laatste dag, ik denk dat het veel met de genen te maken heeft. Zij zal ook veel stress gehad hebben, haar man is drie jaar politiek gevangene geweest tijdens de oorlog.
3/12/14 19:16 REAGEER

Login Registreer

Robin Timmer

Psychologe
Psychologe
Psychologe Robin Timmer
SenNet Specialiste Robin Timmer werkt als trainer/coach bij Remind Learning onder meer rond discipline, motivatie, stress, concentratie en efficiëntie. Ze specialiseert zich in ‘Brein & Cognitie’ aan de Universiteit Amsterdam.

Meer artikels van Robin Timmer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels