Deel via

Hamerteen of voetknobbel? Wist je dat de oorzaak meestal je foute looppatroon is?

December 2014
De Antwerpse orthopedist Michel Mariën heeft een doorbraak bereikt in de behandeling van voorvoetproblemen zoals pijnlijke knobbels en scheve tenen. Het goede nieuws is dat je niet onder het mes hoeft. Mariën ontwikkelde zogeheten biodynamische hulpmiddelen voor je voetzool, tenen en knobbels. Via deze revolutionaire technologie pak je al lopend de symptomen én de oorzaak van voetproblemen aan.

Doorbraak in de behandeling van voorvoetafwijkingen

/70/Gezondheid/Tenen3.jpgAntwerpenaar Michel Mariën is orthopedist en heeft een nieuwe methode ontwikkeld om iets aan voorvoetproblemen te doen. Er komt geen chirurgie aan te pas.

Michel Mariën, tegelijk wetenschapper, gebruikt ‘biodynamische technologie als therapeutische toepassing’. Om het eenvoudig te zeggen, door zijn oplossing zorgt hij ervoor dat je ànders stapt en zo de juiste spierfuncties weer gebruikt. Daardoor verdwijnen dan de symptomen stilaan. Hij heeft namelijk ontdekt dat afwijkingen aan de voorvoet, zoals zo’n scheve grote teen met een knobbel, zoals Hallux valgus en hamertenen, ontstaan door verkeerde spierfuncties.

Voetproblemen door verkeerd gebruik spierfuncties

Afwijkingen aan de voorvoet, zoals pijnlijke knobbels, zijn volgens studie in bijna 4 op 5 gevallen (78,6%) mede het gevolg van een afwijking in heupspierfuncties. Die zijn in 87% van de gevallen erfelijk bepaald. Het zit in je genen, er is een stukje van verkeerde motoriek doorgegeven. Het is de motorische aansturing van de spieren die beïnvloedt hoe je je voeten zet bij het lopen. Als dat een beetje verkeerd loopt, ontstaan er problemen.

Oplossing voetprobleem is oplossing sociaal probleem

/70/Gezondheid/Tenen.jpgWie problemen heeft aan zijn voeten kan flink op de sukkel geraken. Met pijn aan je voeten kan je minder goed stappen en kan je letterlijk niet meer mee. De Antwerpse orthopedist-podoloog Michel Mariën weet er alles van: “Sommige van mijn cliënten zijn met pensioen en zeggen ‘Ik heb geen sociaal leven meer’, ‘ik kan niet meer mee op culturele reis of gaan wandelen met mijn man, want mijn voeten willen niet meer mee. Zo zijn er zelfs mensen die in een sociaal isolement geraken en zelfs in een karretje verzeild geraken.”
In zijn praktijk helpt Michel Mariën iedereen met problemen aan de voorvoet. Ook 78 dokters, waarvan 4 orthopedisch chirurg, en een veertigtal BV’s, werden succesvol behandeld met biodynamische technologie. Mariën heeft patiënten uit het buitenland tot zelfs uit de VS.

Michel Mariën: “Destijds heb ik een opleiding in voetorthopedie gevolgd in Engeland en nadien gedurende 1 jaar de operaties geassisteerd bij een orthopedisch chirurg in België. Gezien bij een operatie aan de tenen hoofdzakelijk gewerkt wordt op het symptoom en niet naar de oorzaak, zag men dat ook na de chirurgische ingreep de klachten terugkwamen.

Ik wilde hier een antwoord op geven en ben in Engeland een postgraduaat voor toegepaste biomechanica gaan doen. Bedoeling was een nieuwe technologie te ontwikkelen om functionele klachten en afwijkingen aan de voeten op te lossen en dus herstel mogelijk te maken door de oorzaak van voetproblemen aan te pakken en niet alleen de symptomen te behandelen. Hierdoor ben ik deeltijds wetenschapper geworden en heb ik in die hoedanigheid een doorbraak in de behandeling van voorvoetafwijkingen bereikt. Nu kunnen we patiënten opvangen naar herstel toe, zonder dat operatie nodig is.

Ook patiënten die een nieuwe knie of heup laten zetten, hebben nadien soms nog last, doordat het gewricht wel vervangen is, maar ook hier aan de oorzaak niets gedaan werd. Via biodynamische technologie kunnen de spieren hersteld worden die de voorvoetprobleem veroorzaken. Dus allemaal goed nieuws en een goede vooruitgang om mensen opnieuw wat moed te geven, want sommigen zijn op de sukkel met hun voeten.”

SenNet Magazine: Michel Mariën, zegt u dat onze spieren bepalen hoe we stappen?

Michel Mariën: “Gewrichten hangen aan elkaar met spieren en ligamenten. Het zijn onze spieren die door hun functie bepalen hoe we bewegen tijdens het stappen. Als we afwijken van een normaal looppatroon, wordt ook de hiel verkeerd aangestuurd bij hielcontact en de voet rolt dan ook verder verkeerd af. Dit geeft dan meestal voorvoetproblemen.”

/70/Gezondheid/Tenen2.jpgSenNet Magazine: Hoe komt het dan tot die knobbels en hamertenen?

Michel Mariën: “Wanneer spieren niet optimaal werken, gaan die de asfuncties van de gewrichten in conflict brengen. Door de verkeerde bewegingen op de gewrichten krijgen de ligamenten of gewrichtsbanden, die de gewrichten bijeen moeten houden, een spanningsveld. Daardoor wordt op termijn verzwakking of hyperlaxiteit van de ligamenten uitgelokt. Hierdoor gaan de gewrichten verzakken of verschuiven. Ze verliezen hun neutrale positie en lokken door verkeerde druk een reactie uit van de slijmbeurzen, die dan kunnen ontsteken (bursitis).”  

SenNet Magazine: En hoe worden die ontstekingen dan hard?

Michel Mariën: “Constante wrijving zorgt voor ontsteking en verkalking. Aan onze voet hangt ook nog eens een schoen. We hebben die aan, maar bij het stappen hangt die ook weer aan de voet. Door mechanische druk en wrijving op de slijmbeurs kan die dus gaan ontsteken. Vanuit die ontsteking ontstaat op de lange duur ook verkalking (calcificatie). Verkalking is bijvoorbeeld de befaamde knobbel op het gewricht van de grote teen, de Hallux valgus. 

Dat ontstekings- en verkalkingsproces kan ook voorkomen op de gewrichten en zo hamertenen of knobbeltenen, zoals we die in de volksmond noemen, veroorzaken.”

SenNet Magazine: Hebben pijnen aan rug, heup, knie en voet met elkaar te maken?

/70/Gezondheid/Tenen4.jpgMichel Mariën: “Gezien de onderlinge relatie tussen voet-enkel-knie-bekken en lage rug kunnen er vanuit verkeerde heupspierfuncties allerlei klachten ontstaan. Dus pijn aan je voet, knie en heup kunnen inderdaad meer met elkaar te maken hebben dan je zou denken.

De huidige opleiding van therapeuten is vooral gericht op de behandeling van symptomen. Er wordt minder naar het grote plaatje gekeken en minder op de echte oorzaak van de pijn gewerkt.  

Als enkel de symptomen worden aangepakt, ga je de problemen niet oplossen en vlugger conflicten verplaatsen. In vele gevallen maak je zelfs chronische patiënten. Dat terwijl de synergie, het verband tussen spieren en gewrichten, onbetwistbaar is.”   

SenNet Magazine: U noemt biodynamische voettherapie de oplossing voor problemen aan de voorvoet?

Michel Mariën: “Als je de oorzaak van de voetklachten wil aanpakken en tot herstel van een goede voetfunctie wil komen, moet je hulpmiddelen toepassen die dynamisch op de oorzaken inwerken. Je moet er met andere woorden voor zorgen dat er bij het lopen een perfecte afwikkeling kan komen van de stap, dus van de hiel over de voetzool naar de tenen. Als de spieren een verkeerde functie vervullen en de hiel verkeerd aansturen, dan loopt de hele afwikkeling van de stap verkeerd.”

/70/Gezondheid/FOTO HALLUX VALGUS 1.jpgHulpmiddelen werken dynamisch in op herstel

De Antwerpse orthopedist en wetenschapper Michel Mariën heeft zich onderscheiden en baanbrekend werk verricht bij de aanpak van voorvoetproblemen. Door toepassing van biomechanica met goniometrie constateerde hij dat de oorzaak van de meeste voorvoetafwijkingen, zoals Hallux valgus en hamertenen, hun oorsprong vinden in een slechte heupspierfunctie. De biomechanische stapanalyse, als methode van bewegingsdiagnostiek, bevestigde dit. Dit was het begin van een doorbraak.

Er zijn twee soorten biodynamische hulpmiddelen:

1. De biodynamische zool

Om een biodynamische zool te maken, worden er eerst biomechanische opmetingen gedaan. Biomechanica meet de invloed van de spieren op het skelet. Na een minutieuze opmeting worden er geheel op jouw maat en functie biodynamische zolen vervaardigd. Die worden in het atelier helemaal ambachtelijk uitgefreesd, een erg tijdrovend werkje. Door deze biodynamische zolen te gebruiken in je schoenen worden bij het stappen de spieren die te hard werken, afgeremd of vertraagd en de spieren die niet genoeg werken, gestimuleerd. Het gaat dus om heel iets anders dan steunzolen, die enkel steun geven.

Juist spiergebruik door te stappen

De methodiek van de toepassing zou je kunnen vergelijken met de revalidatietechnieken bij de kinesist, maar nu doe je die technieken dus automatisch tijdens het stappen via de biodynamische hulpmiddelen.
Wanneer de patiënt per dag zo’n drie kilometer op biodynamische zolen stapt, kan hij op een jaar tijd de spierfuncties met 50 tot 70 procent verbeteren. Dat blijkt uit de biomechanische evaluatie op jaarbasis.

2. Siliconen ‘jasjes’ voor de tenen en knobbels

Om de symptomen, zoals pijnlijke knobbels en hamertenen, aan te pakken, wordt er na een gipsafdruk van je tenen een correctief hulpmiddel uit siliconen gemaakt. Hierdoor worden knobbels en hamertenen beschermd, vermindert de pijn bij het lopen en kunnen de knobbels langzaamaan verdwijnen en ‘leren’ de tenen weer een natuurlijke stand aan te nemen. De druk van schoenen, die voor irritatie zorgen, wordt hiermee ook opgevangen.

Wil je meer informatie over deze behandeling van voorvoetproblemen, dan kan je terecht bij:

/70/Gezondheid/Michel.jpg

Michel Mariën

Orthopedist-podoloog
De Vrièrestraat 50
2000 Antwerpen
03/237.52.94

27 reacties

riekje1962
Ik heb de ziekte van H.M.S.M type 1 heb dus hamertenen....zou dit daar ook een oplossing voor zijn,dat zou dus een grote doorbraak zijn!!
23/12/14 15:26 REAGEER
05031948
Ik heb zelf hallux valgus aan de linkse voet en ben reeds geopereerd aan de rechtse voet na jaren van pijn toch een operatie laten doen .Maar mooie schoenen kan ik toch niet aan doen ze moeten zo plat mogelijk zijn van zool omdat ik ook veel eelt heb die ik om de 5 weken laat weghalen door de pedicure .Ik kan moeilijk geloven door een andere manier van lopen dat die misvorming hierdoor verdwijnt .Ik stel daarom een operatie aan mijn linkse voet uit omdat ik er toch niet tevreden over ben en de pijn die een operatie meebrengt waardoor je enkele maanden geen normale schoenen kunt dragen .
23/12/14 16:51 REAGEER
reizen
ik ben zelf al jaren patiënt bij Michel Marien en het helpt werkelijk zonder operatie
Liliane
23/12/14 17:53 REAGEER
RudolfHenri
Wat was uw aanvankelijke klacht, mag ik dat vragen? Gaat het bij u ook over hallux falgus en hamertenen?
Betalen onze Nederlandse verzekeringsmaatschappijen deze behandeling? Zo niet, met welke kosten moet ik dan rekening houden?
Ik zou uw antwoord op deze vragen erg op prijs stellen. Ik zit nl. met een groot voorvoetprobleem en overweeg een operatie. Maar zit daar bepaald niet op te wachten...
Bij voorbaat hartelijk dank.
Ruud KARSTEN, Nijmegen
27/12/14 11:26 REAGEER
maanwijzer
een vriendin van mij heeft ruggewervels laten vastzetten maar na 5 jaar en een 2de operatie heeft ze nog dagelijks pijn. Vroeger had ze vaak een zwart ontstoken heiligbeen.Bij de laatste scans leek echter alles normaal maar de pijn blijft. Zouden hoger genoemde hulpmiddelen ook haar pijn kunnen minderen?
23/12/14 18:39 REAGEER
claessensl
Zelf heb ik steunzolen van Michel en ik kan nu het land uitgaan, vroeger had ik altijd pijn en dat is volledig verdwenen. Zo had ik ook een ontstoken slijmbeurs aan de zijkant van mijn voet en met het dragen van zo'n siliconen hulpje, ben ik er volledig van afgeraakt !
Zonder operatie!
L.Claessens
24/12/14 08:15 REAGEER
Arthrokinematika
Onze collega uit Antwerpen heeft het wiel opnieuw uitgevonden zijn behandelmethodes worden in Nederland sinds de jaren 70 toegepast.

A.Pugliese Podotherapeut,
24/12/14 09:13 REAGEER
RudolfHenri
Interessant. Waarom heeft mijn podotherapeut hier met mij niet over gesproken? Ik ben de afgelopen weken bij hem geweest, maar kreeg slechts steunzolen?
Waar kan ik een lijst van biodynamisch werkende podotherapeuten in Nederland?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Ruud KARSTEN, Nijmegen
27/12/14 11:40 REAGEER
bertvh
Ik draag nu ongeveer een jaar deze zolen en ben er supertevreden van. Vooral na het sporten voel ik het verschil: geen pijnlijke voeten/knieën meer.

Bert.
24/12/14 14:32 REAGEER
Claudine
heb jaren die zolen gedragen zonder enig verschil te merken, ze kosten veel geld en er is geen tussenkomst van mutualiteit. heb hallux valgus nu laten opereren en bijna geen pijn gehad.
24/12/14 20:22 REAGEER
Luus
Inderdaad, een bom geld voor een paar zolen en één jasje: de zolen waren na (minder dan?) een jaar al versleten en het siliconenhoesje was vooral, om het met een medische term te zeggen "aderlating (financiële)". De beginnende hamerteen was zeker niet verbeterd. Ik ben niet meer naar Antwerpen teruggekeerd.
Luus
24/12/14 23:05 REAGEER
zusje
Wie moet ik nu geloven.Zijn al die positieve reacties reclamestunts? Hoeveel kosten die polen en alles wat erbij komt kijken?
31/12/14 09:21 REAGEER
IJZERMAN
Het artikel is naar mijn idee deontologisch totaal onverantwoord (o.a. adres en telefoonnummer zouden niet vermeld mogen worden) en heeft veel weg van een 'reclameartikel'... Leest u ook de reactie van podotherapeut Pugliese nog eens. Ikzelf ben als podoloog werkzaam in Antwerpen en pas de technieken waarvan sprake in het 'reclameartikel' ook al sinds 1985 toe... Volledig ambachtelijke zolen in kurk en leder na statisch en dynamisch onderzoek op dezelfde tijdrovende manier vervaardigd, siliconen hoesjes en orthesen, etc. Technieken 30 jaar geleden aangeleerd op dezelfde manier en dezelfde plaats waar de auteur van betreffend artikel o.a. zijn kennis heeft opgedaan. Let wel: de beweringen in het artikel aangaande oorzaken en gevolgen i.v.m. voetproblemen zijn mijns inziens voor een groot deel terecht maar druisen uiteraard tegen de gevestigde orthopedische opvattingen in.

Jacob IJzerman
3/01/15 13:58 REAGEER
IJZERMAN
Aanvulling:

Steun- of correctie-zolen doen knobbels aan de grote teen (hallux valgus) en hamertenen zeker niet verdwijnen. Wel kunnen goede en perfect op maat gemaakte zolen in combinatie met goede schoenen (zéér belangrijk) en eventuele hulpmiddelen op siliconen-basis de klachten helpen te verminderen. Voorvoetproblemen met een andere oorzaak kunnen d.m.v. een goede zool daarentegen meestal wel totaal verholpen worden.
3/01/15 14:16 REAGEER
janssens
Wat de Heer Ijzerman vertelt is voor repliek vatbaar. Ik ben daar geweest voor behandeling voetklachten. Een periode nadien ben ik met knieklachten naar de kliniek geweest voor onderzoek en werd ik doorverwezen naar Michel Mariën. Daar werd ik met heel andere technologie opgevangen en met snel resultaat tot gevolg. Omdat ik zelf met patenten gewerkt heb, viel het me op dat dat Mariën zijn technologie beschermt met patenten. Dat maakt de toepassingen exclusief en voor namaak beschermd. Wat ik moet constateren is dat de Heer Ijzerman van het forum, zoals anderen, een praatbarak maakt om zelf in de kijker te komen. Met technieken van 1985 gaat dat niet lukken volgens mij en surfen op het succes van Mariën al evenmin. Michel Mariën is ook al in de zestig en het zou verstandiger zijn om zijn kennis op te nemen, wat een vooruitgang zou zijn voor de dienstverlening. Ge kunt het ook eens op een positieve manier bekijken. Patiënten vragen niet beter dat er een goede wetenschappelijke samenwerking zou zijn onderling de dienstverleners los van concurrentie en wedijver. Kan dat wel in België ?
4/01/15 16:25 REAGEER
IJZERMAN
Het is absoluut mijn bedoeling niet geweest om zoals de heer Janssens (...) stelt 'in de kijker te komen', dat heb ik gelukkig echt niet nodig.. Concurrentie en wedijver? Onzin. Ik wist dat ik door te reageren me op glad ijs zou begeven. Daarom wens ik mij verder van commentaar te onthouden, voor mij is deze discussie dan ook gesloten.
4/01/15 22:31 REAGEER
RudolfHenri
Wat bedoelt u met... *er is geen tussenkomst van mutualiteit*...?
Ruud Karsten, Nijmegen
27/12/14 12:09 REAGEER
Pieters
Ik ben overal met mijn voetklachten geweest zonder resultaat en veel geld uitgegeven, totdat een dokter op de golfclub, die zelf patiënt is bij Mariën, mij het adres gaf. Op korte tijd was ik verlost van mijn voetklachten met de juiste opvang en methode blijkbaar. Bovendien betaalde ik 10 euro minder voor de zolen, die volledig handmatig gemaakt werden, dan de duurste prefab van de 9 paar zolen die ik inmiddels verzameld had. Ik was hopeloos maar dat is nu verleden tijd.
25/12/14 23:59 REAGEER
griske
Na een behandeling bij Michel Mariën zijn mijn zes hamertenen terug netjes recht. Mijn moeder had hetzelfde probleem en bij haar werden de tenen geopereerd, maar na enige tijd waren de tenen terug even krom als voor de operatie
Omdat ik van het principe ben: 'first do no harm' wou ik de methode van Mariën eerst uitproberen alvorens een chirurg in te schakelen. En inderdaad een operatie was niet meer nodig. Ik draag zonder probleem elk type schoen.
26/12/14 14:08 REAGEER
Mathy
Ik heb zelf geen resultaat gekend bij de behandeling van Hallux Valgus.
Het is ook een vrij dure aangelegenheid.
3/01/15 14:35 REAGEER
leven
Ik ben sinds het jaar 2002 langs gegaan bij een Podologe ,afgestudeerd in Gent, en gevestigd in Tienen, zij heeft toen al na een volledig biomechanische opmeting uitgevoerd, plus nazicht bij afwijking bij het stappen op een loopband dat op hetzelfde ogenblik werd gefilmd, en op het einde van het onderzoek wordt een scan gemaakt van de voetzolen, de zolen werden afgeleverd en sindsdien heb ik reeds meer dan honderden kilometers gewandeld. Er werd mij ook gevraagd de meest gebruikte schoenen en sportschoenen mee te brengen bij de aflevering van de zolen.
Ik ga om de twee jaar eens terug voor nazicht, de zolen kunnen indien nodig aangepast worden.
L.Struys
4/01/15 13:14 REAGEER
morfre
Beste L.Struys ,

Zou je me het adres van die podologe in Tienen kunnen geven ?
Van harte dank,

F.Morren
20/04/15 20:56 REAGEER
Kaatje
Dit is allemaal heel interessante informatie. Ikzelf begin ook last te krijgen van een hallux valgus. Kan je mij het adres bezorgen van de podologe in Tienen, want dit interesseert me wel. Was dit voor jou ook een dure aangelegenheid?
5/01/15 21:47 REAGEER
morfre
Beste ,

Kan je me het adres van die podologe uit Tienen doormailen ?

L.Denivel
20/04/15 21:06 REAGEER
Marcvanisterdael
Kan u mij het adres van die pedologie uit Tienen bezorgen ?

m.van.isterdael@skynet.be
Dank bij voorbaat
11/03/16 20:37 REAGEER
debbieluits
Ik ging bij Michel Mariën ten rade op aanraden van mijn kinesist. Ik ben op mijn 18de geopereerd aan beide voeten omwille van hallux valgus. Na de operatie had ik vooral aan één voet nog erg veel last. Blijkt dat de operatie niet volledig gelukt was en ook dat ik er artrose heb. Ik ben nu 26 jaar en heb reeds van twee artsen vernomen dat ik een prothese zal moeten laten zetten. Een derde arts heeft me wat beter nieuws gebracht en het zou dan enkel gaan over een vastzetting van het teengewricht. Wat dit op langer termijn zou kunnen betekenen, weet men niet. Er is weinig wetenschappelijk onderzoek over.
Nu, ging ik bij dhr. Mariën ten rade. "Eens iets anders proberen"
Dhr. Mariën heeft mijn volledige lichaam opgemeten met ouderwetse meetinstrumenten als ook een blauwafdruk genomen van beide voeten. Mijn eerste bezoek duurde 1,5 uur waar hij een half uur afmetingen heeft genomen en 1 uur mij vertelde over zijn techniek en allerlei redenen waarom het RIZIV hem niet erkend en dus ook niet tussen komt bij de betaling van de steunzolen. Het materiaal en de tijd die hij steekt in het maken van de zolen etc, kwamen ook aan bod. Laten we ook niet de verhalen vergeten over de personen die heel veel steun hebben gehad aan zijn kennis en producten.
Ohja, zelfs vanuit Japan komen ze tot bij hem. Wel raar dat ik kon kiezen welke dag en welk uur ik kon langs komen. Zo'n druk bezette man..
Nu, ik voel mij opgelicht. Ik heb 700€ betaald voor steunzolen en materiaal voor mijn hamertenen (teen langs dikke teen).
Het resultaat: De steunzolen zitten na een paar maanden er al door. Het geeft mij helemaal geen steun. De arts van het ziekenhuis in Pellenberg, geeft ook aan dat de zolen niets waard zijn, geen steun bieden en lijken op zolen die je zo in de winkel kan kopen. Ik moet toegeven, de eerste keer dat ik de zolen zag, ik ook wat perplex stond.
Ik schrijf de enkele positieve verhalen toe aan toevalligheden en raad iedereen ten zeerste af om bij deze man ten rade te gaan.
Debbie Luits
21/12/16 14:43 REAGEER
marleentje
test
9/05/23 11:41 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels