Deel via

Verminder je stress door (meer) te knuffelen!

January 2015
Knuffelen helpt niet alleen voor innigere vriendschappen en intieme relaties. Het vermindert ook de stress. Omarm dit jaar dus je vrienden meer. Houd je kinderen dagelijks even vast. Geef iemand eens spontaan een dikke ‘hug’. Je stimuleert zo je ‘knuffelhormoon’. Wat dat precies is en hoe het werkt, vertelt SenNet specialiste Robin Timmer.

/72/Psychologie/zwanger.jpgOxytocine bij zwangere vrouwen

Al sinds het begin van de vorige eeuw is er veel aandacht geweest voor oxytocine. In eerste instantie ontdekten wetenschappers dat het een grote rol speelt bij de zwangerschap. Het hormoon bleek belangrijk bij het op gang brengen van de bevalling en het geven van borstvoeding. Daarom werd oxytocine in eerste instantie ook het ‘zwangerschapshormoon’ genoemd.

Oxytocine is ook een neurotransmitter

De aanmaak van oxytocine heeft een gunstige invloed op onze emoties en ons gedrag Tegenwoordig weten we dat de stof oxytocine in ons lichaam een nog veel grotere rol speelt. Het is namelijk naast een hormoon ook een neurotransmitter. Dit is een stof die zorgt voor communicatie tussen hersencellen. Oxytocine is bij ontzettend veel verschillende zaken betrokken, maar is vooral bekend om zijn werking bij sociale interacties. De aanmaak van deze stof heeft namelijk een hele gunstige invloed op onze gevoelswereld en ons gedrag.

Oxytocine

  • vermindert stress en pijn
  • speelt een belangrijke rol bij seks
  • verbetert het herkennen van emoties en wordt gezien als de boodschapper voor
    affectie
    gulheid
    rust
    vertrouwen
    gebondenheid

/72/Psychologie/Baby.jpgOxytocine is dus een stofje waar we allemaal graag een grote hoeveelheid van willen.

Het moedergevoel komt voort uit een stofje?

Oxytocine werd uitgebreid onderzocht en is het meest bekend bij de band tussen moeder en kind en hier is ze waarschijnlijk ook het belangrijkste. Oxytocine zorgt voor dat ‘moeder(lijke)-gevoel’. Wanneer je kleintje huilt, zorgt dat ervoor dat je liefde wilt geven en je baby wilt knuffelen. Liefde geven aan je kindje leidt tot de aanmaak van extra oxytocine in zijn of haar hersenen, wat op die leeftijd erg belangrijk is voor een goede hersenontwikkeling!

Oxytocine krijg je ook later door moederliefde

Oxytocine komt vrij bij elk lichaamscontact waar je blij van wordtMaar ook wanneer je kinderen al volwassen zijn, blijft het geven van liefde nog steeds heel belangrijk. In een recent onderzoek werd deelnemers gevraagd om een presentatie te geven, met de bedoeling dat ze zich door deze opdracht een beetje gespannen zouden voelen. Sommige proefpersonen mochten voor de test even bellen met hun moeder. Deze groep bleek meer oxytocine te hebben aangemaakt dan de deelnemers die niet mochten bellen. Ze waren over het algemeen ook meer ontspannen. Zelfs een telefoontje af en toe kan dus al het verschil maken en je oxytocinegehalte doen toenemen!

/72/Psychologie/Knuffel.jpgDaarom noemen we oxytocine ook wel ‘knuffelhormoon’

Oxytocine komt niet alleen vrij in de relatie tussen moeder en kind, maar ook tussen geliefden, vrienden en familie. Het stofje komt vrij bij alle lichaamscontact waar je blij van wordt, zoals een knuffel of een kus bij het groeten, een hand op je schouder, bij een opmerking, armen om je heen bij het troosten of bij een romantische vrijpartij. Hoe leuker je iemand vindt, hoe meer behoefte je hebt aan lichaamscontact. En omdat meer lichaamscontact meer oxytocine betekent, zal de band automatisch nog hechter worden.

TIP: is er even niemand in de buurt om te knuffelen? Boek een lekkere massage om toch je oxytocinepeil te verhogen!

Hoe werkt het knuffelhormoon in relatie met dieren?

/72/Psychologie/Huisdier.jpgDat we geen oxytocine aanmaken als we knuffelen via een game op een spelcomputer of als we een instrument vasthouden tijdens het muziek maken, is logisch. Je kan met spullen geen échte interactie hebben en ze geven geen liefde terug. Maar hoe zit dat met dieren? Onze huisdieren geven ons soms meer liefde dan mensen.

In de relaties met onze honden, katten en andere zoogdieren gebeurt hetzelfde als in menselijke relaties. Aanraking zorgt voor de aanmaak van oxytocine en oxytocine zorgt voor rust en hechting. Tegelijkertijd wordt hiermee niet alleen de relatie met je dier hechter, je wordt ook gevoeliger voor het herkennen van menselijke emoties.

Helemaal bijzonder is dat niet alleen bij de mensen, maar ook bij de dieren de oxytocinespiegel stijgt wanneer zij worden geaaid en aangeraakt. Wanneer er veel oxytocine vrij komt tussen baas en dier, lijken de dieren een hechtere band te hebben met hun baas en minder overlast te veroorzaken.


Kunstmatig ‘vertrouwen’ toedienen kan ook

/72/Psychologie/Free hugs.jpgOxytocine kan ook kunstmatig worden toegediend in de vorm van syntocinon-spray. Er zijn vele onderzoeken geweest naar het toedienen van oxytocine in de vorm van neusspray, met bijzondere resultaten. Doordat oxytocine een van de weinige stofjes is die met gemak de bloed-hersenen barrière door kan, is neusspray een snelle en effectieve manier om het stofje kunstmatig in de hersenen te krijgen. Wanneer mensen oxytocine via een spray’tje toegediend kregen, bleken zij anderen meer te vertrouwen en was hun niveau van wantrouwen minder.

Moet oxytocine vrij te verkrijgen zijn?

De neusspray met oxytocine zou een grote impact kunnen hebben. Neusspray kan nu in België en Nederland alleen meegegeven worden bij de apotheek op basis van een doktersvoorschrift. En zo’n voorschrift wordt in de praktijk eigenlijk alleen gegeven aan zwangere vrouwen.

Het lijkt zo dat mensen met psychische aandoeningen, zoals schizofrenie en depressie, te weinig oxytocine aanmakenDat oxytocine niet zomaar wordt verstrekt, is waarschijnlijk een goede zaak. Wie weet wat er zou kunnen gebeuren wanneer je, zonder dat je het weet, oxytocine toegediend krijgt, bijvoorbeeld door een spray in de lucht die je zou inademen. Mensen zoals verkopers en anderen in ‘Sales’ posities zouden dit goedje waarschijnlijk maar wat graag in handen krijgen. Zo zouden ze jou goed van vertrouwen kunnen maken op het goede moment, op de juiste plek. Zo zullen ze je snel kunnen overtuigen met waarschijnlijk stijgende verkoopcijfers tot gevolg of mooi afgesloten deals. Je kan er zelf wel filmscenario’s bij bedenken. Voorlopig moeten we ons oxytocinegehalte dus maar zelf verhogen via knuffelen.

Te weinig oxytocine?

Het verhogen van oxytocine is dus gemakkelijk mogelijk. “Maar hoe weet ik nu of ik dat nodig heb?”, zul je misschien denken. Kunnen we dan echt een tekort hebben aan het knuffelhormoon?

Het lijkt zo te zijn dat mensen met psychische aandoeningen, zoals schizofrenie en depressie, inderdaad te weinig oxytocine aanmaken. Ook bij personen met autisme worden lage oxytocine spiegels gevonden. Bij de rest van ons lijkt er niet echt sprake te zijn van een ‘tekort’.


/72/Psychologie/Knuffell.jpgHoe meer, hoe beter!

Bij het knuffelhormoon zou je simpelweg kunnen stellen: “hoe meer, hoe beter!” Dus zoek tijdens de koude dagen een geliefde op en maak plannen om lekker te knuffelen en samen te zijn. Jullie zullen zo ontspannen en fijn de rest van het nieuwe jaar inluiden!

Oxytocine is een stofje waar we allemaal graag een grote hoeveelheid van willen hebben

 

Auteur: Robin Timmer

1 reactie

aronjaco
Bij baby's speelt oxytocine een belangrijke rol in de hersenontwikkeling, het helpt bij het associëren van sociale interactie met gevoelens van kalmte en plezier. Kinderen die in een vroege levensfase individuele aandacht ontberen, zoals tegenwoordig in onze zgn. moderne gezinnen soms het geval is, kunnen symptomen ontwikkelen die sterk lijken op die van autisme.
Veel hangt blijkbaar af van de hoeveelheid oxytocine receptoren die iemand heeft. Het dat mijn inziens om een (over)gevoeligheid t.o.v. leefsituaties , en waarbij vroegere angstige en stressvolle ervaringen via de oxytocine regeling tot stress en angsten kunnen leiden.
Ik denk dat het veilige nestje van in de eerste levensdagen van het kind, en in de eerste levensjaren, onlosmakelijk verbonden is met latere angst, stress, autisme ,
depressie , enz..
Daarom ook pleit ik voor de altijd aanwezige partner binnen het gezin ,vader of moeder.
In dat kader heeft of hebben onze politici een hele weg af te leggen. Vroeger had men gezegd : "moeder aan de haard " .
13/01/15 16:49 REAGEER

Login Registreer

Robin Timmer

Psychologe
Psychologe
Psychologe Robin Timmer
SenNet Specialiste Robin Timmer werkt als trainer/coach bij Remind Learning onder meer rond discipline, motivatie, stress, concentratie en efficiëntie. Ze specialiseert zich in ‘Brein & Cognitie’ aan de Universiteit Amsterdam.

Meer artikels van Robin Timmer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels