Wist je dit over ‘zilverpapier’?
In de eerste helft van de vorige eeuw werd ‘zilverpapier’ niet van aluminium gemaakt, maar van een tinlegering met de naam ‘stanniool’ (vandaar de Engelse benaming tinfoil). In Vlaanderen en Zuid-Nederland werd het zilverpapier ingezameld voor ‘de missies’. De paters Scheutisten beweren dat het gesmolten werd voor hergebruik. Maar er bestaat geen spoortje bewijs voor dit verhaal.
Het kan ook met de bijenwasdoek
Een al eeuwen (her)bruikbaar alternatief voor cellofaan en aluminiumfolie is een Bee’s wrap of bijenwasdoek. Het is een natuurlijk en milieuvriendelijk product, zonder risico’s op onder andere weekmakers, die van het plastic naar ons voedsel migreren.
Natuurlijk zijn een pot met een deksel of een kom met een bordje erop of een brooddoos ook perfect bruikbaar. Maar soms is een alternatief wel handig om een pot af te dekken of een broodje te verpakken.
Het maken van de bijenwasdoek is eenvoudig
Op zich is het idee heel simpel: neem een linnen of katoenen doek en impregneer die met was. Gezien de lage smelttemperatuur van was gaat dat redelijk eenvoudig.
Je kan bijenwas ‘au bain-marie’ verwarmen. Dus je doet de was in een kom, die je op zijn beurt in een pan met warm water verhit. Het stuk doek moet je voorverwarmen op de kachel, in de oven, in de magnetron of met een strijkijzer. Daarna kan je de was er op- of er inschilderen. Dat doe je met een grote platte verfborstel.
TIP om de was soepeler te maken
Om de was gemakkelijker uit te smeren over de doek, wordt er vaak wat jojoba olie toegevoegd. Bij kamertemperatuur is dat vloeibare was afkomstig uit de zaden van de jojobastruik (Simmondsia Chinensis). Je kan ook wat hars (wondvocht van naaldbomen) toevoegen. Beide producten zouden ook de ontwikkeling van schimmels en bacteriën remmen.
Een andere methode is de was te raspen en over de doek te verdelen en die dan in de oven te laten smelten en verder uit te smeren.
Het opbergen en onderhoud
Je kan klaargemaakte doeken oprollen en bewaren voor gebruik. Na gebruik kan je ze met koud water afwassen. Gebruik eventueel een milde, natuurlijke zeep. Een bijenwasdoek kan je ongeveer 10 maanden gebruiken. Daarna kan je de procedure van het impregneren met was eventueel herhalen. Of de ‘uitsmelten’ om er kaarsen van te maken.
Bijenwasdoek is niet voor alle etenswaar geschikt
Gezien de risico’s om schimmels en bacteriën over te dragen, gebruik je de bijenwasdoek best niet of slechts eenmaal om vochtige groenten, vlees of vis in te wikkelen.
Ook kant-en-klaar in de winkel?
In Angelsaksische landen zijn de doeken in meerdere maten ook in de handel te vinden. In de winkel vind je verder ook nog boterhampapier om bepaalde zaken in te wikkelen.
http://toverlevenaar.blogspot.be/
Toverlevenaar Hugo Tresinie beklaagt zich in zijn blogspot over wat er mis gaat en wil soms een lichtpuntje laten zien of tonen. De Limburgenaar schrijft op zijn website over duurzaamheid en zelfvoorziening.
Auteur: Hugo Tresinie
2 reacties
Je moet na elk gebruik het doek grondig reinigen en drogen.(bacteriƫn, schimmels) Dat zorgt wellicht voor meer vervuiling en vreet meer energie dan een stukje vershoudfolie van 9 micron dik.