Deel via

Gebruik een alternatief voor folie: wees vriendelijk voor het milieu

January 2015
In veel huishoudens wordt nogal wat huishoudfolie, zoals vershoudfolie, aluminiumfolie en/of plasticfolie, gebruikt om eten(sresten) enigszins te beschermen tegen bederf, uitdrogen of het verspreiden van geurtjes. Dat is heel handig, maar vooral weinig milieuvriendelijk afval, dat bovendien in de praktijk ook niet gerecycleerd wordt. Toverlevenaar Hugo Tresinie heeft daar iets op gevonden.

/73/Levensstijl/Bijenwas.jpgWist je dit over ‘zilverpapier’?

In de eerste helft van de vorige eeuw werd ‘zilverpapier’ niet van aluminium gemaakt, maar van een tinlegering met de naam ‘stanniool’ (vandaar de Engelse benaming tinfoil). In Vlaanderen en Zuid-Nederland werd het zilverpapier ingezameld voor ‘de missies’. De paters Scheutisten beweren dat het gesmolten werd voor hergebruik. Maar er bestaat geen spoortje bewijs voor dit verhaal.

/73/Levensstijl/Bijenwas2.jpgHet kan ook met de bijenwasdoek

Een al eeuwen (her)bruikbaar alternatief voor cellofaan en aluminiumfolie is een Bee’s wrap of bijenwasdoek. Het is een natuurlijk en milieuvriendelijk product, zonder risico’s op onder andere weekmakers, die van het plastic naar ons voedsel migreren.

Natuurlijk zijn een pot met een deksel of een kom met een bordje erop of een brooddoos ook perfect bruikbaar. Maar soms is een alternatief wel handig om een pot af te dekken of een broodje te verpakken.

Het maken van de bijenwasdoek is eenvoudig

Op zich is het idee heel simpel: neem een linnen of katoenen doek en impregneer die met was. Gezien de lage smelttemperatuur van was gaat dat redelijk eenvoudig.

Je kan bijenwas ‘au bain-marie’ verwarmen. Dus je doet de was in een kom, die je op zijn beurt in een pan met warm water verhit. Het stuk doek moet je voorverwarmen op de kachel, in de oven, in de magnetron of met een strijkijzer. Daarna kan je de was er op- of er inschilderen. Dat doe je met een grote platte verfborstel.

TIP om de was soepeler te maken

Om de was gemakkelijker uit te smeren over de doek, wordt er vaak wat jojoba olie toegevoegd. Bij kamertemperatuur is dat vloeibare was afkomstig uit de zaden van de jojobastruik (Simmondsia Chinensis). Je kan ook wat hars (wondvocht van naaldbomen) toevoegen. Beide producten zouden ook de ontwikkeling van schimmels en bacteriën remmen.

Een andere methode is de was te raspen en over de doek te verdelen en die dan in de oven te laten smelten en verder uit te smeren.

/73/Levensstijl/Bijenwas3.jpgHet opbergen en onderhoud

Je kan klaargemaakte doeken oprollen en bewaren voor gebruik. Na gebruik kan je ze met koud water afwassen. Gebruik eventueel een milde, natuurlijke zeep. Een bijenwasdoek kan je ongeveer 10 maanden gebruiken. Daarna kan je de procedure van het impregneren met was eventueel herhalen. Of de ‘uitsmelten’ om er kaarsen van te maken.

Bijenwasdoek is niet voor alle etenswaar geschikt

Gezien de risico’s om schimmels en bacteriën over te dragen, gebruik je de bijenwasdoek best niet of slechts eenmaal om vochtige groenten, vlees of vis in te wikkelen.

/73/Levensstijl/Bijenwas4.jpgOok kant-en-klaar in de winkel?

In Angelsaksische landen zijn de doeken in meerdere maten ook in de handel te vinden. In de winkel vind je verder ook nog boterhampapier om bepaalde zaken in te wikkelen.

http://toverlevenaar.blogspot.be/

Toverlevenaar Hugo Tresinie beklaagt zich in zijn blogspot over wat er mis gaat en wil soms een lichtpuntje laten zien of tonen. De Limburgenaar schrijft op zijn website over duurzaamheid en zelfvoorziening.

Auteur: Hugo Tresinie

2 reacties

Julieke
Een heel goede tip, zal dit zeker eens proberen.
28/01/15 11:35 REAGEER
VGGerrit
Het valt nog zeer te betwijfelen of dit een goede tip is.
Je moet na elk gebruik het doek grondig reinigen en drogen.(bacteriƫn, schimmels) Dat zorgt wellicht voor meer vervuiling en vreet meer energie dan een stukje vershoudfolie van 9 micron dik.



2/02/15 17:00 REAGEER

Login Registreer

Hugo Tresinie

Blogger
Blogger
Hugo Tresinie (1957) is een veelzijdige leraar uit Limburg met een passie voor milieuzaken, iemand die graag schrijft en blogt over onder meer duurzaamheid, zelfvoorziening.

Meer artikels van Hugo Tresinie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels