Deel via

Ontdek elektronisch roken met de e-sigaret!

February 2015
De elektronische sigaret is aan een enorme opmars bezig. Zo vindt ook in België de e-sigaret steeds meer haar weg naar de consument. Er zijn duidelijk twee kampen: de voorstanders en de tegenstanders. Zo kwam het in de media al tot verhitte discussies. Is de elektronische sigaret echt ‘gevaarlijk’? Of is dat slechts een storm in een glas water? Wij zochten het voor je uit!

/74/Levensstijl/Roken4.jpgWat is een elektronische sigaret?

Een elektronische sigaret of e-sigaret is een apparaatje dat op dezelfde manier als een gewone sigaret gebruikt wordt. Sommige zien er zelfs ongeveer hetzelfde uit! Ze bestaan uit een batterij, een cartridge om de vloeistof vast te houden en een verdamper. Een e-sigaret produceert geen rook, maar damp. De damp ontstaat doordat de verdamper, die werkt als verwarmingselement, de vloeistof bij het zuigen aan het mondstuk omzet in damp. Bij het trekken van de e-sigaret kan je de damp die geproduceerd wordt, inhaleren. De damp voelt en ziet eruit als echte rook. Zo wordt het gevoel van roken en de handeling van het roken door de elektronische sigaret gesimuleerd.

Té hot nieuwsitem

/74/Levensstijl/eGo.jpgEen recent krantenartikel had de volgende alarmerende kop: “Elektronische sigaret is mogelijk 5 tot 15 keer kankerverwekkender dan gewone sigaret”. Dit moet even in perspectief geplaatst worden. Elektronische sigaretten die een sterkere batterij dan 5 volt hebben, zijn inderdaad schadelijk. De vloeistof wordt dan namelijk aan een te hoge temperatuur verbrand, waardoor er zeer hoge concentraties formaldehyde vrijkomen. Dit is een stof die longkanker kan veroorzaken.

MAAR bij e-sigaretten met een batterij die een voltage van 3 volt heeft, is daarvan geen sprake. Zorg er dus voor dat, indien je een elektronische sigaret wil aankopen, de batterij lager dan 3,7 volt is. De SenNet Shop hecht belang aan je gezondheid. Daarom verkopen wij enkel e-sigaretten met een lager voltage dan 3,7 volt.

Voordelen

Dat e-sigaretten steeds populairder worden, komt voornamelijk voort uit de hele reeks voordelen die eraan verbonden zijn. De belangrijkste vind je hier op een rijtje:

  1. Gezond(er)

    /74/Levensstijl/Evod.jpgDe e-sigaret vormt een gezond(er) alternatief voor het roken van een gewone sigaret. De damp die met een elektronische sigaret wordt geïnhaleerd, bevat geen teer, koolstofmonoxide of andere schadelijke stoffen. Het aantal schadelijke stoffen in de gewone sigaret loopt op tot meer dan 4.000 chemische stoffen. Deze stoffen zijn toxisch en kankerverwekkend. De hoeveelheid schadelijke bestanddelen van de elektronische sigaret kan je op één hand tellen.

    Laat het wel duidelijk zijn: echt gezond is de e-sigaret ook niet. In zekere mate is de e-sigaret schadelijk voor de gezondheid, voornamelijk doordat ze nicotine bevatten.

  2. Ook nicotinevrij

    Er bestaan ook elektronische sigaretten zonder nicotine! De sterk verslavende stof nicotine tast je hart en je bloedvaten aan. Daarom zijn er in de SenNet Shop enkel elektronische sigaretten zonder nicotine verkrijgbaar.

  3. Betere conditie

    De gezondheidsvoordelen zijn duidelijk merkbaar. De rokershoest verdwijnt en je moet ook aanzienlijk minder hoesten. Je ademhaling gaat erop vooruit. Dat uit zich in een algemeen betere conditie, zoals een groter uithoudingsvermogen. Je hebt ook meer energie en bent minder vatbaar voor ziektes.

  4. Betere uitstraling

    Door over te schakelen op de e-sigaret zie je er stralender uit. Dit komt onder andere tot uiting in een mooiere en gezondere huid, geen gele tanden meer door de teeraanslag, gezonder en glanzender haar en niet langer bruine vingers en nagels.

  5. Geen nare geurtjes

    /74/Levensstijl/Roken.jpgDe tabaksrook bij gewone sigaretten laat nare geurtjes na. De geur kruipt in je kleren, je haar, je lakens ... Ook je adem ruikt niet fris. Als je binnen rookt, ruikt je hele woonruimte naar tabak en ook je muren verkleuren.

    Dit probleem verdwijnt volledig met de elektronische sigaret. De damp die ze produceren, laat geen onaangename geuren na en ze verspreiden ook geen assen. Een frissere en schonere levensstijl is het fijne gevolg!

  6. Goedkoper

    /74/Levensstijl/Geld.jpgRoken wordt fors goedkoper met de elektronische sigaret. Hoewel je eerst een (kleine) investering moet doen om je materiaal aan te kopen, kan je er wel duizenden euro’s mee besparen. Een flesje vloeistof is erg goedkoop en gaat net zo lang mee als 100 sigaretten.

    Bovendien brandt een e-sigaret niet op, waardoor je automatisch geen drang voelt om je sigaret volledig op te roken. Daardoor rook je minder, wat je portefeuille nog meer ten goede komt!

  7. Smaak en reuk

    Je smaak- en reukzin worden beter. De smaak en de reuk van je eten dringt opnieuw dieper in je door. Zo geniet je weer ten volle van elke maaltijd.

  8. /74/Levensstijl/Liquid.jpgVerschillende smaken

    De vloeistof voor de e-sigaret zijn in veel verschillende smaken verkrijgbaar, zoals cola, munt, aardbei, cocktail en zelfs gewone tabaksmaak. Voor elk wat wils dus!

  9. Positief voor mensen in je omgeving

    Hoewel de elektronische sigaret damp produceert, is deze niet schadelijk of storend. De damp blijft niet hangen en stinkt ook niet. Zo ondervinden de mensen in je omgeving geen hinder van de rook. Passief roken is bijgevolg voorgoed verleden tijd.

  10. Alternatief voor gewone sigaret

    Door al de bovenstaande voordelen vormt de e-sigaret een schoner en gezonder alternatief voor de gewone sigaret. Het kan perfect als vervangend middel dienen om de behoefte van het roken te bevredigen. Ze biedt je vrijwel dezelfde rookervaring als het roken van sigaretten. Sommige e-sigaretten zien er zelfs echt uit, wat de beleving alleen maar versterkt. Onderzoek wees zelfs uit dat 40% van de gebruikers na verloop van tijd volledig rookvrij waren.

Nadelen

“Elk voordeel heb z’n nadeel”, stelde Johan Cruijff ooit. Dat is bij de elektronische sigaret niet anders. Maar verrassend genoeg blijft het aantal nadelen beperkt. De nadelen op een rijtje.

  1. Een aantal gezondheidsrisico’s

    /74/Levensstijl/Evod2.jpgAan de e-sigaretten zijn er een aantal gezondheidsrisico’s verbonden, maar gelukkig zijn deze niet groot. Ten eerste kunnen ze uitdroging veroorzaken. Daarom is het van belang om steeds voldoende water te drinken wanneer je ze gebruikt. Af en toe treedt er, vooral bij beginnende e-rokers, een branderig gevoel in de maag op. Dit kan je eenvoudig oplossen door minder te roken of vloeistoffen te kopen die weinig of geen nicotine bevatten te kopen.

    Op korte termijn zijn er weinig risico’s, op langere termijn is dit nog niet duidelijk. Wat er ook van zij, elektronische sigaretten zijn veel minder schadelijk dan gewone sigaretten.

  2. /74/Levensstijl/Gewoonversuselektronisch.jpgUitzicht sigaret

    Professionele e-sigaretten zien er niet echt meer als een echte sigaret uit. Dit vormt voor sommige mensen een stoorzender om de echte rookervaring te beleven. Er bestaan wel ook e-sigaretten die eruitzien als een gewone sigaret. Deze zijn lichter en kleiner dan de professionele, maar nog steeds zwaarder en langer dan een gewone sigaret.

  3. Elektronisch materiaal kan het wel eens begeven

    Aangezien je met elektronisch materiaal, zoals een batterij en oplader werkt, kan die het wel eens laten afweten. Om te vermijden dat je dan zonder sigaret valt, kan je ervoor zorgen dat je steeds over reservemateriaal beschikt.

  4. Niet in de winkel

    Zit je zonder vloeistof? Of zonder e-sigaret? Dan kan je die niet zomaar even snel in de winkel gaan halen. Je kan dit scenario vermijden door steeds een voorraad vloeistof en een reserve e-sigaret in huis te halen.

  5. Elektronische sigaretten met nicotine

    /74/Levensstijl/Roken2.jpgSommige elektronische sigaretten bevatten nicotine. Hoewel niet aangetoond is dat nicotine een kankerverwekkend stof is, is deze wel schadelijk voor de gezondheid. Zo loop je een verhoogd risico op hartproblemen en treedt er een vernauwing van je bloedvaten op. De stof is daarnaast erg verslavend. Koop dus bij voorkeur e-sigaretten zonder nicotine.

     

    Het is aan jou om de voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen.

E-sigaret kopen?

Ondertussen bestaan er al talloze producenten van elektronische sigaretten. Jammer genoeg bieden ze niet allemaal producten van een even goede kwaliteit op de markt aan.

Bij SenNet Shop hebben we verscheidene e-sigaretten voor jou met elkaar vergeleken. In onze shop bieden we dan ook enkel kwaliteitsvolle elektronische sigaretten aan. Momenteel zijn er 5 e-sigaretten én navulflesjes in verschillende smaken te koop aan een fantastische prijs. Bovendien worden ze bij je thuis geleverd. Een overzicht:

8 reacties

Vlieger
Hello, even mijn opinie!

Ik denk dat elke (long)-arts, in functie, zal zeggen dat er maar 1 ding gezond is: en dat is stoppen met roken.
Maar ja roken is een serieuze verslaving en buitengewoon moeilijk om mee te stoppen.

Volgens de tabaksindustrie verlangen we naar het aroma van de tabak bij een kopje koffie enzovoort, enzovoort!
Larie: we blijven tabak roken omdat we verslaafd zijn geraakt aan de nicotine en niet aan het aroma en de toegevoegde ongezonde stoffen.

+/- 20 maanden geleden ben ik overgestapt op E-dampen als alternatief voor het ongezonde en stilaan onbetaalbaar geworden tabak-roken.

Natuurlijk smaakte het anders en mis je de eerste dagen het gebruikelijke échte tabak-aroma, maar dat went.
Na enkele weken was ik het over-gewaardeerde aroma al vergeten.
Belangrijker: geen vuile stinkende asbakken meer, geen achteloos weggegooide peuken meer, geen gemorste asse meer, geen stank van tabaksrook in de auto, of andere onmiddellijke omgeving.

De betaalbaarheid van ouderwets ongezonde tabak lijkt mij ook een belangrijke factor voor de vlucht die het E-dampen nu neemt.
Woekeraccijnzen, het rookverbod, de kennis over de schadelijkheid van “rook”, de prijzen van nicotinepleisters, enzovoort, leiden er toe dat er naar minder schadelijke, sociale acceptabele en betaalbare, goed werkende gezondere alternatieven wordt gezocht.
De overheid is er op zijn zachts gezegd mede voor verantwoordelijk.

Natuurlijk moet de overheid de volksgezondheid bevorderen en roken en nicotinegebruik ontraden en de gezondheidskosten beperken.
Maar verslaafde rokers en de tabaksindustrie, de handelaars, enzovoort, zorgen ook elk jaar voor vele miljarden inkomsten.
75% van de prijs van een pakje ongezonde tabak gaat als accijns rechtstreeks de staatskas in.
De overheid heft dus een waarschuwende vinger, geen enkel voorzichtig optimisme klinkt er door van die kant.

Het heeft er op zijn minst alle schijn van dat E-dampen veel minder ongezond is dan tabak roken.
Er is overal ter wereld al heel veel onderzoek verricht naar E-dampen.
Ik las pas nog over een Franse long-arts die over dit E-dampen zei dat hij eventueel liever 600 doden door E-roken heeft, dan 60.000 doden per jaar als gevolg van het tabak roken.
(in Frankrijk is ongeveer al de helft van de rokers inmiddels E-damper geworden!!!!)
Hoe kan het dat het in ons land met al die uitstekende medische faculteiten zolang duurt voor er gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de eventuele schadelijkheid van E-dampen verricht wordt?
Stel je voor: men komt dan tot de conclusie dat het E-dampen veel minder of welhaast niet schadelijk is, dan is ontmoedigen en enkel waarschuwen voor mogelijke schadelijkheid een gemiste kans op verbetering van de volksgezondheid.

En, is het niet zo dat we tegenwoordig bij ongeveer elke ademhaling die we doen, wel degelijk kankerverwekkende stoffen middels fijn-stof inademen?
Misschien gemakkelijker om enkele omhooggevallen professoren en experten, via de media, E-dampen, te laten afbreken, ontmoedigen, en op grond van uitlatingen van sommige kwakzalvers het te kunnen verbieden!!!!

Natuurlijk zijn de Nederlanders ons weeral ver vooruit, verscheidene websites, organisaties, artikelen en informatie: http://hotcoildm.nl/
Misschien de moeite om een uitgebreide "E-dampersgids" te bekijken/lezen, hier staat ook een tabel over veilige combinaties van gloeiweerstand/batterievoltage: http://www.hotcoildm.nl/ergb1.pdf
9/02/15 22:04 REAGEER
Kathleen
Het is en het blijft slecht en ik betreur het ten zeerste dat het toegelaten is in de restaurants.
10/02/15 17:11 REAGEER
kate60
Hallo
Door het gebruik van de elektronische sigaret, ben ik zelf gestopt met roken.
Deze heb ik ongeveer 6 maand gebruikt en daarna volledig gestopt.

Het is nu 2 jaar geleden en nog steeds geen sigaret aangeraakt en heb er ook geen zin meer in. Alhoewel ik hier een zoon in huis heb die wel rookt.

Dus het is wel een ideaal middel om hulp te bieden bij het stoppen. Aan mensen die het héél moeilijk hebben om te stoppen, proberen.

Groetjes Kate
11/02/15 12:42 REAGEER
scorpio3009
Zo'n 54 jaar geleden heb ik ooit enekele sigaretten gerookt. Ik vond er niets aan, dus weg ermee. Er waren toen nog geen e-sigaretten.

Mijn vader en ooms heb ik altijd gekend als pijprokers en sigarenrokers.

"Voorbeelden trekken" zeggen wel eens. Dus het alternatief voor de sigaretten was gevonden. En ja, mensen ik rook dus nog steeds de pijp en sigaartjes.

De elektronische sigaret?

Ik vrees bij de tegenstanders te behoren. De man die ze uitvond zal nu wel al een fikse rekening bij een zwitserse bank hebben.

Een geslaagde commerciële operatie, dat wel.

Maar wat krijg je ? Een toestelletje vol electronica, een soort vloeistof en een hele rits
"smaken"

Iemand die het te toen is om het aroma van een goede natuurlijke tabak (geen gesauste)
gaat zich toch niet laten verleiden door aardbijen en andere smaakjes?

En hoe zit het nu : is de e-sigaret nu onschadelijk of niet? Er worden in het artikel al enkele nadelen opgesomd. En volgens mij zal het wel een beetje zijn gelijk met genetisch gemanipuleerde planten : ze weten er ook nog niet het fijne van en er wordt heftig over getwist.

Toch zijn die planten ook aan een opmars bezig...

e-sigaret voor mij ? nee dank U!

groetjes
scopio3009
12/02/15 02:27 REAGEER
robusto
Jullie beseffen toch dat de verkoop van E-sigaretten met nicotine in België bij wet verboden is.
Ik betreur dat Seniorennet met zijn steun aan deze commerciële actie duidelijk de Belgische wetgeving negeert. Ik hoop dat dit geen precedent is en vind dat jullie je eigen betrouwbaarheid en geloofwaardigheid hiermee hypothekeren.

Frank
16/02/15 18:32 REAGEER
SeniorenNet
Bedankt voor uw reactie.

SeniorenNet verkoopt geen e-sigaretten met nicotine. De e-sigaretten zijn zonder nicotine en zijn goedgekeurd voor verkoop. Op de productpagina's staat ook geen aanduiding van nicotine.

Het FAGG, ofwel het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, houdt ons in het oog zodat we volgens de nodige regels verkopen.

We doen er alles aan om onze betrouwbaarheid en geloofwaardigheid maximaal te houden.
17/02/15 09:51 REAGEER
walter65
ik ben het volledig eens met a. verheyen,in ander landen promoot men het behalve in belgie.
maar ja als wij allemaal overgaan op de e-sigaret dan slaat dat een groot gat in de schatkist.
ik zelf heb 35 jaar gerookt,ja en er zijn er die zeggen gewoon stoppen maar voor iedereen gaat dit niet even goed.
ik heb van alles geprobeerd,acupunctuur,pleisters,kauwgom enz,maar steeds terug ging ik naar mijn tabak.
nu met de e-sigaret heb ik voor het eerst geen behoefte meer naar een gewone sigaret.
maar ik ga het nicotine gehalte stilletjes verlagen tot nul.
en wat betreft dat je het langs deze kan kopen,waarom niet en anders gaan de mensen net de grens over naar nederland.
16/02/15 23:20 REAGEER
Starrider
Zoals met alles wat nieuw is, zijn er voor-en tegenstanders. Ikzelf ben een maand of 2 geleden overgestapt naar de E-sigaret. Het is in het begin wel even wennen maar al gauw ebt het weg. Ik rookte tussen de 25 en 30 sigaretten per dag, een serieuze hap uit het budget. Met de E-sigaret spaar ik een enorme som uit. In het begin is het een kleine investering, ong 60 euro, alles in. De vloeistof betaal ik 4,50 euro en daar kom ik 2 a 3 weken met toe. Bedoeling is om na enige tijd volledig te stoppen en dit is voor mij het ideale hulpmiddel, zonder lukt het mij niet, al dikwijls genoeg geprobeerd. In Nederland kan men vloeistof met nicotine(smaak) kopen, in Belgie niet. Dus wat de goede Belg, juist ja, we gaan naar Nederland om een voorraad te halen, zoals vroeger. In Frankrijk is de helft van de rokers overgestapt naar de electronische sigaret, daar wordt er promotie rond gemaakt, hier bij ons niet, het zou de schatkist teveel kosten. Wat het roken van een E-sigaret op restaurant of café, normaal kan men er niets tegen hebben omdat er geen tabaksgeur of -rook vrijkomt, enkel een vorm van waterstof die geurloos is en heel snel oplost. Voor mij persoonlijk is het ideaal om definitief vaarwel te zeggen tegen de gewone sigaret en nadien ook met de E-sigaret definitief te breken. Als er een lezer echt wil stoppen met roken en hulp nodig heeft, probeer de E-sigaret.
17/02/15 10:35 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels