Deel via

Zorg voor oudere holebi’s

June 2015
Holebi’s boven de vijftig groeiden op in een tijd dat homoseksualiteit amper bespreekbaar was. Maar ook vandaag heeft deze groep het vaak nog erg moeilijk. De onwetendheid en onverdraagzaamheid binnen rusthuizen, zowel van zorgverleners als medebewoners, is vaak groot. Daardoor voelen ze zich meestal eenzaam of stappen ze noodgedwongen terug ‘in de kast’. San Cooreman van Familiehulp pleit voor meer erkenning!

Uit de kast komen

/85/Welzijn/Happy.jpgHomoseksualiteit wordt over het algemeen vrij goed aanvaard in onze samenleving. Hoewel het nog steeds heel wat moed vraagt om uit de kast te komen, is het geen taboe meer. Oudere holebi’s hebben dat jaren geleden wellicht anders ervaren. Zij groeiden op in een homofoob klimaat. Ze vonden geen steun in hun omgeving en moesten jarenlang opboksen tegen vooroordelen. Sommigen leiden noodgedwongen een dubbelleven.

Gelukkig hebben heel wat oudere holebi’s vrede met hun situatie gevonden. Maar wat met hun ‘coming out’ in de ouderenzorg? Ben jij zo’n ‘roze oudere’ of heb je vrienden die andersgeaard zijn? Dan denk je daar vast al over na …

Roze rusthuizen?

Oudere holebi’s zijn bang dat ze omwille van hun geaardheid in een rusthuis (opnieuw) gediscrimineerd zullen worden‘Roze ouderen’ zijn niet zo zichtbaar aanwezig. Nochtans zijn er in ons land naar schatting zo’n 200 000. Uit het weinige onderzoek dat binnen deze doelgroep gevoerd is, komt naar voor dat zij er, significant meer dan anderen, tegenop zien om zorgafhankelijk te worden. Ze zijn immers bang dat ze, omwille van hun geaardheid, (opnieuw) gediscrimineerd zullen worden.

Een ‘roze rusthuis’ dan maar? Sommige holebi’s lijken gewonnen voor dit idee. Zij kijken uit naar een rustige oude dag onder gelijkgezinden, zonder afkeurende blikken. Anderen geven terecht aan dat zij in onze diverse samenleving verwachten dat zowel zorgverleners als medebewoners tolerant zijn. Wederzijds respect is daarbij het uitgangspunt. Een woonzorgcentrum enkel voor holebi’s bevordert het hokjesdenken. En dat is nu net waar de gemeenschap al zo lang tegen vecht ...

/85/Welzijn/Vrouwen.jpgBeide groepen zijn het er wel over eens dat de zorg voor oudere holebi’s bespreekbaar gemaakt moet worden. Zorgverleners mogen best meer gesensibiliseerd worden. Dit kan vooroordelen uit de weg ruimen en pijnlijke misverstanden voorkomen. Folders of andere documenten worden best genderneutraal geschreven. Foto’s of filmpjes hoeven niet altijd ‘het klassieke echtpaar’ in beeld te brengen. Daarnaast willen holebi’s met een relatie er vanuit kunnen gaan dat zij een kamer kunnen delen met hun partner. Zonder dat dit aanleiding geeft tot roddels op de gang.

Tips voor zorgverleners

Deze 4 tips zijn nuttig voor zorgverleners, maar evenzeer voor ons allemaal:

  1. /85/Welzijn/Regenboog.jpgWees je er van bewust dat oudere holebi’s bestaan. Leer deze doelgroep kennen en ga na wat hun specifieke zorgbehoeften en verwachtingen zijn.
  2. Sta open voor iedereen. Laat dat duidelijk merken in wat je zegt en wat je doet.
  3. Maak homoseksualiteit bespreekbaar. Stel de juiste vragen als je vermoedt dat een zorgvrager anders geaard is. Doe dit met respect voor zijn privacy.
  4. Heb oog voor mogelijke problemen waarmee oudere holebi’s omwille van hun leefsituatie of verleden geconfronteerd worden. Verwijs hen door waar nodig.

/85/Welzijn/Mannen.jpgOok in de thuiszorg is de vraag naar (h)erkenning van oudere holebi’s groot. Familiehulp gaat hier graag op in. Haar vormingsdienst THEO biedt een vormingspakket “Zorg voor roze ouderen” aan, op maat van huishoudhulpen en verzorgenden.

Zorgverleners vervullen een sleutelrol in de bewustwording en bespreekbaarheid van homoseksualiteit Dit artikel is gebaseerd op “De Veilige Drempel: zorgbehoeften van oudere holebi’s”, een uitgave van de Provincie Limburg.

Met vragen kan je steeds terecht bij Cavaria, de koepelorganisatie van de holebi- en transgendergemeenschap.

Auteur: San Cooreman

0 reacties

Login Registreer

San Cooreman

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van San Cooreman, manager marketing en communicatie van Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van San Cooreman

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels