Deel via

Sterrenrestaurant La Truffe Noire

July 2015
In de buurt van het Terkamerenbos in Brussel kan je voor een tafel terecht bij Luigi Ciciriello van restaurant La Truffe Noire. In elk van de exclusieve gerechten is een glansrol voor een van de meest delicate en mysterieuze producten uit de natuur weggelegd: de truffel. Het leverde hen een Michelinster op.

Entree met bubbels

/88/Culinair/Luigi2.jpgBij La Truffe Noire in Brussel worden de tradities van de Italiaanse en wereldgastronomie al 27 jaar in ere gehouden door gastheer Luigi Ciciriello en zijn team. Dit alles met een glansrol voor een van de meest delicate en mysterieuze producten uit de natuur: de truffel. Het leverde hen een Michelinster op. Vol verwachting stappen wij binnen in het mooie herenhuis niet ver van het Terkamerenbos, nadat we onze auto voor de deur hebben toevertrouwd aan de goede zorgen van de voiturier.

Bij La Truffe Noire worden de tradities van de Italiaanse en wereldgastronomie met verve in ere gehouden Meteen worden we door de maître zelve hartelijk verwelkomd en naar ons tafeltje geleid. We duiken in de kaart terwijl we proeven van een glas huischampagne Blanc de Noirs 1er cru ‘La Truffe Noire. Dit is zonder meer een voltreffer: de felle pareling van de godendrank blijft tot de laatste slok overeind. We worden er zelfs even stil van. Bij zowat alle gerechten op de kaart loopt het water ons in de mond, dus geven we onze gastheer carte blanche: hij stelt een viergangenmenu in licht verkleinde porties voor ons samen, want na de lunch moet er nog gewerkt worden.

De amuses

In de keuken verzamelde Luigi Ciciriello toptalenten met evenveel passie voor gastronomie en de truffel als hijzelf. Erik Lindelauf en Aziz Bhatti creëren hier al decennia de heerlijkste gerechten waarbij de diverse truffelsoorten optimaal tot hun recht komen. We zijn benieuwd!

/88/Culinair/Erik.jpg  /86/Culinair/TruffeCroque.jpg  /86/Culinair/Aziz.jpg

/86/Culinair/LTN3.jpgDaar zijn de amuses: op een zwart houten plankje ligt een degustatietrio dat we op aanraden van de jonge ober van rechts naar links afwerken. De smaken gaan dan ook crescendo, van zacht oosters naar heerlijk pittig. Eerst een mousse van langoustines geparfumeerd met citroengras en kokos, gepofte rijst en blaadjes kihuître (een groen kruid dat naar oester smaakt als je erop kauwt). Als tweede een crème brûlée van warme foie gras en appel en als laatste een rolletje van aubergine met sesam, balsamico en zalm.

Koud voorgerecht

/86/Culinair/Salle1.jpgHet eerste voorgerecht is een topper van het huis: een carpaccio van Bleue des Prés-rundvlees die door de maître aan tafel wordt bereid. “Al ons rundvlees is, net als onze andere vleessoorten en Columbuseieren, cholesterolarm”, vertelt hij ondertussen. Hij lepelt een vinaigrette over het vlees, vervolgens kaas en basilicum en tot slot een mooie portie geschaafde zomertruffel, waarvan het parfum minder uitgesproken is dan bij de wintertruffel. Aangezien in het begin van het seizoen de aroma’s nog zeer discreet zijn, krijgen we er enkele druppels truffelolie bovenop om de smaak verder te perfectioneren. De smakencombinatie is subliem. Het flinterdunne rundvlees smelt op onze tong. De vinaigrette is heerlijk en de truffeltoets tilt het geheel omhoog zonder te overheersen. We drinken er een witte Falanghina bij van het huis Polvanera uit Puglia. Een zachte, lichte wijn die de subtiele parfums van het gerecht mooi begeleidt.

Warm voorgerecht

/86/Culinair/Salon.jpgHet warme voorgerecht dat hierna volgt, vormt voor ons het hoogtepunt van de maaltijd: een ravioli met langoustines en een saus van aardappel (!) gemonteerd met olijfolie. Het lijkt op een roomsaus, maar de gastheer verzekert dat er geen druppel room in zit. Dan gaat hij enkele keren met ‘het zwarte goud’– een flinke zwarte truffel – langs de truffelschaaf. Het aardse aroma is inderdaad veel opvallender dan bij de zomertruffel. Vanaf dan gaan we helemaal op in de smaaksensaties. De romige textuur en smaak van de saus overtuigen ons, waardoor we ons bord leeg lepelen om geen druppeltje te missen. We drinken er een glas witte Minutolo bij van hetzelfde wijnhuis, voller en ronder dan zijn voorganger en dus perfect om deze smaakbom te begeleiden.

/86/Culinair/LTN.jpgHoofdgerecht

Na een korte wachttijd komt het hoofdgerecht: een stukje perfect gegaarde kabeljauw in een cappuccino van kokos, met tuinbonen en flinterdunne sneetjes granny smithappel. De vis valt in mooie grote lobben uiteen en de subtiele oosterse parfums van de saus verleiden ons om ons bord helemaal schoon te vegen met de laatste restjes van ons broodje. Een heerlijk licht gerecht, waarvoor de Minutolo ook een uitstekende compagnon blijkt.

Dessert

/86/Culinair/LTN2.jpgDe ober laat weten dat er verse bosaardbeitjes zijn en of de keuken daarmee een seizoensdessert mag samenstellen. En of! Niet veel later komt een prachtig bord voor onze neus met een croustillant van hazelnootjes, een bolletje vers gedraaid vanille-ijs, een ruime hoeveelheid bosaardbeitjes als soldaatjes errond geschikt en twee kleine bolletjes aardbeienijs. Het huis Polvanera levert ook de begeleider hierbij: een Moscato die ons zowaar verzoent met de zoetere wijnsoorten. We sluiten af met een koffie met huisgemaakte zoetigheden en lopen op wolkjes weer naar buiten.

La Truffe Noire, Terkamerenlaan 12, 1000 Brussel, tel. 02/640.44.22

/88/Culinair/HLN.jpg

/86/Culinair/Salle6.jpg   /86/Culinair/Fumoir.jpg

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels