Deel via

Vallende bladeren: let op voor een herfstdip of herfstkwaaltjes

September 2015
De dagen beginnen alweer merkbaar te korten. Dit heeft nefaste gevolgen voor je energiepeil. Je voelt je vaker moe en ook een vleugje melancholie ontbreekt niet. De herfstdip heeft je weer te pakken. Gelukkig kan je er met enkele eenvoudige tips iets aan doen! Peter Catthoor van Familiehulp schenkt je licht in de herfstige duisternis.

Herfst: een vleugje melancholie

/98/Welzijn/Regenzwartwit.jpgOp het moment dat ik dit artikel schrijf, plenst de regen in dikke druppels tegen het raam van mijn bureau. De lucht is grijs, de wind huilt licht en de temperaturen beginnen de eerste onaangename trekjes te vertonen. Op de kalender loopt de zomer letterlijk op zijn laatste benen, maar buiten lijkt hij al definitief verdwenen.

De nakende komst van de herfst verleidt mij niet meteen tot veel optimisme. Ik ben een gevoelsmens, een beetje nostalgicus ook. Om die reden associeer ik de herfst met vervlogen zomers, verdwenen vakantieliefdes en de terugkeer van de donkere dagen. Het feit dat ik tijdens dit seizoen mijn verjaardag vier, zal ook wel een rol spelen. Het besef van ouder worden roept bij mij altijd een lichte neerslachtigheid op.

De herfstige duisternis tast niet enkel ons gemoed aan. Ook lichamelijke kwaaltjes en slaapproblemen steken dan nog sterker de kop opBlijkbaar sta ik met die gevoelens niet alleen. Herfstsomberheid wordt sinds mensenheugenis al door kunstenaars en artiesten bezongen. Guns ’N Roses, van origine nochtans ruige rockers, schreven in 1991 met November Rain een van de mooiste ballads ooit: “And it’s hard to hold a candle in the cold November rain.” Dichter bij huis was er Will Tura, die zijn neerslachtigheid op poëtische wijze verwoordde in De Noorderwind: “Oktober doet z'n ramen dicht, want de lucht wordt koud en kil. 't Lege strand in 't vale ochtendlicht lijkt zo doodvervelend stil.” Om maar te zeggen dat de sombere gevoelens die de herfst kan oproepen, niemand vreemd zijn en vaak de voedingsbodem voor een portie melancholie vormen.

Herfstdip? Kom buiten en beweeg!

/98/Welzijn/Regen.jpgMensen die van nature meer vatbaar zijn voor neerslachtigheid en depressie, kunnen tijdens de herfst dus best extra waakzaam zijn. Zeker voor senioren, die vaker alleen leven of eenzaam zijn, is de herfst niet altijd het leukste jaargetijde. Het schooljaar en het bedrijfsleven komen weer volop op gang en de kinderen en kleinkinderen zitten weer in de dagelijkse routine. Dan kan je best zelf genoeg om handen hebben. Zo niet dreigt de verveling de sombere herfstgevoelens alleen maar te versterken.

Bij Familiehulp schenken onze verzorgden daarom voldoende aandacht aan het fenomeen van een herfstdip of een herfstdepressie. Onze oppassers zorgen dat iedereen voldoende lichaamsbeweging krijgt en regelmatig leuke activiteiten beleeft. Beweging en sociaal contact houden de geest namelijk gezond. Laat die windvlaag of regenbui je dus niet tegenhouden om buiten te komen, boodschappen te doen of vrienden te bezoeken.

Zo bestrijd je kleine herfstkwaaltjes

Beweeg overdag voldoende, eet gezond en onderhoud sociaal contact om de herfstblues de baas te kunnen!De dalende temperaturen en de opkomende duisternis hebben niet alleen invloed op ons gemoed. Voor veel senioren betekent de herfst ook de terugkeer van enkele typische lichaamskwaaltjes: naast de usual suspects als verkoudheden, griep of gewrichtspijnen zijn er ook minder ernstige ongemakken, zoals een droge huid of schrale lippen. Let op om je huid zeker voldoende te hydrateren met een crème of lotion en een dikke lippenbalsem te gebruiken als je buitenkomt.

/98/Welzijn/Regenboog.jpgSlaapproblemen kunnen het najaar ook minder aangenaam maken. Omdat je lichaam minder zonlicht ontvangt, blijft het ook overdag het slaaphormoon melatonine aanmaken. Hierdoor voel je je sneller vermoeid en raakt je biologische klok verstoord, waardoor je ’s avonds moeilijker in slaap raakt. Beweeg daarom overdag voldoende, let op een gezonde voeding en probeer toch tijdig te gaan slapen. Slaaptekort lijdt immers tot meer lichaamsklachten en maakt je geest ook vatbaarder voor sombere gedachten.

Terwijl de herfst daar eigenlijk geen concrete reden toe heeft. Want ondanks mijn nostalgische aard moet ook ik toegeven dat kastanjes rapen tijdens een boswandeling best wel zijn charme heeft.

Auteur: Peter Catthoor

1 reactie

warbout
In de herfst vallen de bladeren van de bomen doordat de natuur middels het aardmagnetisme dit mede veroorzaakt. door die straling worden veel mensen depressief omdat aardmagnetisme het weerstandsvermogen afbreekt en daardoor de kwalen waar men aanleg voor heeft wordt versnelt.
Vandaar dat we vroeger de voormalige video banden regelmatig moesten keren om die magneetbanden in kwaliteit te houden.
Sommige dieren zoals katachtige en al wat prikt zoals brandnetels gedijen er wel op.
Misscien bij klachten uw bed verzetten.
Zwarte tourmalijn wil ook wel helpen.
28/09/15 12:15 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels