Gezondheid

Slapen zonder rugpijn

8 op de tien Belgen krijgen vroeg of laat te kampen met rugproblemen. Uit een grootschalige gezondheidsenquête van 2004, in opdracht van verschillende ministeries, blijkt dat 33% van de Belgische bevolking momenteel chronische rugpijn heeft. In de leeftijdsklasse vanaf 35 jaar beginnen de klachten toe te nemen.

Osteoporose

OsteoporoseOsteoporose komt vaak voor, namelijk bij 1 vrouw op 3 boven de 50 jaar. Bovendien zijn osteoporotische fracturen (bij de postmenopauzale vrouw) frequenter dan hartinfarcten, cerebrale vasculaire accidenten en borstkanker samen. En toch is osteoporose zo weinig gekend, en leven er bij de patiënten nog vele vragen... een paar aantwoorden in dit dossier!

Voeding

VoedingWie er een gezonde en evenwichtige levenswijze op nahoudt, leeft langer en behoudt een grotere zelfstandigheid. Dat tonen alle recente studies over ouder worden aan.

Levenseinde

LevenseindeEr kunnen meerdere dingen worden verstaan onder levenseinde. Wij hebben in deze rubriek uitgebreid informatie samengebracht over palliatieve zorg. Hoe regel je een uitvaart? Met welke kosten moet je rekening houden? Goede informatie vooraf, kan achteraf de zorgen verlichten.

Gezondheid en preventie

Hoe omgaan met kanker?

Hoe omgaan met kanker?Als het op kanker aankomt, voelt iedereen zich betrokken. En terecht, want jaarlijks telt België meer dan 60 000 nieuwe gevallen van kanker. Steun aan het wetenschappelijk kankeronderzoek, preventie, vroegtijdige opsporing en sociale begeleiding voor mensen met en na kanker zijn dan ook heel belangrijk. Dat zijn de prioriteiten waar de Stichting tegen Kanker zich voor inzet, met de onmisbare steun van haar talrijke donateurs. In dit dossier ontdekt u hoe wij een maximale vooruitgang tegen kanker willen mogelijk maken.

Eerste hulp

Eerste hulp Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dagelijks veroorzaken ongevallen thuis kleine of grote letsels. In dit onderdeel van Seniorennet.be maken wij je wegwijs in de eerste hulp bij veel voorkomende letsels of ongemakken om de 'schade' te beperken!

Stoppen met roken

Stoppen met roken U stopt met roken, nu! U hebt al een datum 'geprikt' en u bent vast van plan om te slagen! Dat alleen is al een felicitatie waard.

Het krachtigste uit de natuur

Onze leeftijd kunnen we niet veranderen en dus ook niet terugschroeven. De leeftijdskwaliteit of de hoedanigheid waarin ons lichaam en onze geest vertoeven, kunnen we echter wel positief beïnvloeden. En dit is goed nieuws wetende dat de levensverwachting voor man en vrouw steeds toeneemt.

Kijken en zien

Zonder moeite een boek of een krant kunnen lezen of een verkeerssituatie kunnen overzien, het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Wanneer iemand iets minder goed ziet, zal dat hem of haar in het begin nauwelijks opvallen. Een mens went namelijk aan het beeld dat hij ziet en gaat een verminderd gezichtsvermogen op andere manieren compenseren, bijvoorbeeld door de ogen dicht te knijpen of de krant of het boek wat verder weg te houden.

Beter horen is beter leven

Relaties

RelatiesOp elk potje past een dekseltje, zo wil het cliché. Maar wat als er te weinig dekseltjes zijn voor te veel potjes? Simplistisch natuurlijk, maar het symboliseert precies wat relatiebemiddelingskantoren dagelijks merken en dan vooral onder vijftigplussers.

Wellness Behandelingen

Wellness BehandelingenNiet weten wat je te wachten staat, kan een leuke verrassing zijn. Als je je echter verheugt op een ontspannende hoofdmassage en plots begint men aan je voeten, dan was je niet goed ingelicht. Wil je misverstanden vermijden en genieten zonder zorgen, weet dan waaraan je begint

Sauna

SaunaSauna is een van oorsprong Finse benaming voor een ruimte waarin een droog heteluchtbad genomen kan worden. De temperatuur is zo hoog, 80-120 °C, dat de saunaganger snel gaat zweten. Het zweten wordt als reinigend ervaren. Daarom wordt het bezoeken van een sauna ook wel als “saunabad” aangeduid in de zin van persoonlijke verzorging. Ook mentaal wordt zo’n heteluchtbad door regelmatige saunabezoekers als “reinigend”, ontspannend, ervaren.