Deel via

Photoshop mailgroep bruist van creativiteit

May 2011

Op SeniorenNet is Photoshop één van de grootste mailgroepen. Vol passie goochelen de leden met technieken, vormen, kleuren, letters en woorden om de mooiste wenskaartjes en uitnodigingen te creëren. Ze krijgen lesjes en opdrachten én staan elkaar met raad en daad bij.

SeniorenNet Magazine ging op koffieklets in Brugge voor een eerste kennismaking met de Photoshoppers en hun werk. Lees mee en check of je ook zo enthousiast wordt over Photoshop als wij.

Koffieklets

'Allemaal Photoshoppers', zegt de mentor van de mailgroep terwijl ze met een armzwaai het zonovergoten Brugs terras van café Hollywoodje aanduidt. 'En binnen zitten er ook nog mensen, in totaal zo'n 40.' Inderdaad blijken alle opgewekte gezichten toe te behoren aan leden van de mailgroep Photoshop.

'Greenstuff zit al ruim 8 jaar in de mailgroep. Hij is de Pater Familias', zegt de echtgenoot van Siska, die voor de gezelligheid is meegekomen. 'Greenstuff kan elk vraagje oplossen. Zelf ben ik de Photoshopweduwnaar van Siska', lacht hij, 'want zoveel is ze met de Mailgroep bezig!'

IJzersterk team

'In totaal zijn we met zo'n 650 leden', zegt mentor Lila1956. In mei vorig jaar heb ik de mailgroep Photoshop overgenomen. Op de Dag van de Arbeid', lacht ze. 'Veelzeggend, want er kruipt wel wat tijd in.

Ondertussen is administrator Gaviotta ook aan ons tafeltje komen zitten. 'We doen het met twee hè', zegt Lila1956, 'zonder haar ben ik niets. Maar ook met zijn tweeën is het een hele klus, hoor'.

Vrouwen en techniek

'Photoshop is veel meer dan portretten bijwerken, mooier maken of foto's verbeteren. Dat doen we eigenlijk nog het minste. Het gaat erom verschillende technieken aan te leren om iets speciaal te doen. Daar komt heel wat creativiteit bij kijken. Misschien dat er daarom meer vrouwen dan mannen aan photoshop doen, ook al is het ook vrij technisch (lacht)'.

Activiteiten

Op maandag feliciteren we de jarigen met mooie kaartjes, ontworpen door de leden. Woensdag begint steeds de nieuwe week voor 2 lesjes. We hebben een lijst met 650 stuks. Over een les kan men een week lang vragen stellen.
En vrijdag is er een project van Gaviotta.

Creatieve projecten

Een project kan rond een geselecteerd (uitgeknipt) voorwerp, een foto, spreuk, woord of een thema als Pasen, Kerstmis of moederdag draaien.

Met de computer bootsen we soms technieken na uit de donkere kamer. Zo krijg je een dromerig effect op een foto door verdieping van de tinten terwijl je een beetje wegwerkt van de details. Of we 'morphen', een techniek om delen van twee foto's in elkaar te laten overlopen.

Populaire mailgroep

Zelfs vanuit Limburg zijn ze naar West-Vlaanderen afgezakt om elkaar 'live' te ontmoeten voor een koffieklets. 'We komen meermaals per jaar bijeen. 5 juli in Neerpelt, een beetje dichter bij mij thuis', zegt de Limburgse mentor, 'en voor onze meeting in Gent op 10 augustus zijn er al 90 inschrijvingen. Daar gaan we dan lunchen en de stad bezoeken.'

Eerst Photoshop Initiatie

'Omdat Photoshop zo'n complex grafisch programma is moet iedereen die interesse heeft eerst 20 lessen initiatie volgen', zegt mentor Lila1956. 'Dat is het domein van mentor Loebass. In die lessen moet je de basiskennis onder de knie krijgen. Stap voor stap worden je de basisbegrippen en technieken bijgebracht. Een aantal enthousiaste medewerkers begeleiden je persoonlijk bij de opdrachten en beoordelen ze zodat je er iets uit kunt leren.'

Ingangsexamen

'Na een test kan je dan doorgaan naar de grote groep Photoshop. Dit systeem is uitgedokterd omdat het veel plezanter is als je al gereedschappen hebt en basisbegrippen en -toepassingen beheerst wanneer je in de mailgroep Photoshop binnenkomt. Anders is Photoshop Chinees voor je (lacht).'

Voel je het kriebelen? Zin gekregen in Photoshop?

Ga naar www.seniorennet.be, klik op mailgroepen.
Zoek vervolgens "Photoshop Initiatie" en klik op "inschrijven".

1 reactie

hans123
dit lijk me wel leuk waar staat dat. Photoshop mailgroep bruist van creativiteit
waar moet je weezen
ik hoor het heel graag van jullie
29/03/16 18:48 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels