Deel via

Column Jan Schils: Crisis drijft middenklassers, kleine zelfstandigen en gepensioneerden massaal naar voedselhulp.

March 2013
Column
Jan Schils
Jan Schils
De Belgen kloppen massaal aan voor voedselbedeling bij de Belgische Federatie van Voedselbanken. Vorig jaar ging het om 122.000 mensen. Dat zijn er 4500 meer dan in 2011. De aanhoudende financiële en economische crisis zou daarvan de oorzaak zijn. SenNet columnist Jan Schils vraagt zich af of die uitleg niet wat al te gemakkelijk wordt aanvaard. Is het anno 2013 aanvaardbaar dat in ons land honderdduizenden om voedsel moeten bedelen? En... bespaar jij op voeding?

"Triest record".

Vorig jaar klopten er 4500 Belgen meer aan voor voedselhulp dan het jaar voordien. Volgens directeur Alfons De Vadder van de Voedselbanken, die negen afdelingen voor voedselbedeling telt (ook voedselbanken genoemd), gaat het om een "triest record".

Bovenop de voedselbedeling door de Voedselbanken worden in België ook nog eens tienduizenden mensen geholpen via voedselbedeling door de grote supermarkten en voedingsbedrijven. In de media wordt gezegd dat het hier om 200.000 mensen gaat.

Systeem van voedselhulp aanvaardbaar?

Is deze situatie van voedselhulp anno 2013 nog wel aanvaardbaar?

De aanhoudende financiële en economische crisis is daarvan de oorzaak, zo wordt dit fenomeen algemeen verklaard.
Maar wordt die uitleg niet wat al te gemakkelijk aanvaard? Er werpen zich heel wat vragen op. Schieten onze overheid en ons economisch systeem hier bijvoorbeeld niet tekort? Is deze situatie van voedselhulp anno 2013 nog wel aanvaardbaar?

Maar aan het feit dat honderdduizenden Belgen honger lijden en anderhalf miljoen mensen onder of tegen de armoedegrens leven, doet zij bitter weinig. De overheid biedt een waaier aan (al dan niet terechte) sociale uitkeringen, premies enz. Maar aan het feit dat honderdduizenden Belgen honger lijden en anderhalf miljoen mensen onder of tegen de armoedegrens leven, doet zij bitter weinig. Integendeel. De politici blijven te pas en te onpas hun "good news show" opvoeren, terwijl een deel van de bevolking om voedsel moet bedelen om niet te verhongeren.

Afhankelijk van EU-steun.

De VZW Voedselbanken is voor zijn voedselbedeling ook nog eens afhankelijk van subsidies van de Europese Unie. Daartegen bestaat binnen een aantal EU-lidstaten heel wat weerstand omdat deze steun "te duur" en moeilijk controleerbaar zou zijn. Volgens De Vadder neemt de EU in België 60 procent van alle steun voor voedselhulp voor haar rekening.
Het zou dan ook een regelrechte ramp betekenen als Europa deze vorm van steun zou stopzetten of drastisch verminderen, want de federale regering in Brussel zit ook al te krap bij kas om desnoods te kunnen inspringen.

Bijna 1 op 4 kinderen onder de 18 in ons land lopen risico op armoede.

In 2011 liepen 23% van de Belgische kinderen, jonger dan 18, risico op armoede of sociale uitsluiting. Het Europees gemiddeld bedroeg toen 27%. Dat maakte Maggie De Block bekend, Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding:

"Vooral alleenstaande vrouwen met kinderen hebben het in deze barre economische tijden steeds moeilijker" legt staatssecretaris De Block uit. "Maar mannen worden uiteraard geconfronteerd met dezelfde moeilijkheden. Ik hoop dan ook dat er zeer praktische en doeltreffende projecten worden aangeboden die de situatie van alleenstaande ouders daadwerkelijk verbeteren of aan hen oplossingen bieden voor problemen waarmee zij nu, meer dan koppels met kinderen, geconfronteerd worden."

Wrevel tegen voedselhulp?

In België wordt de meeste voedselhulp verstrekt in Brussel en Wallonië. Er bestaat wrevel over het feit dat een groot deel van de voedselbedeling naar het allochtone bevolkingsdeel gaat. Maar het feit dat daar de meeste kansarmen zitten (zeer hoge werkloosheid, relatief veel uitkeringstrekkers en gezinnen met veel kinderen) is daar natuurlijk niet vreemd aan.

Meer controles...

Anderzijds zouden de Voedselbanken en OCMW's misschien wat beter moeten controleren naar wie het voedsel in werkelijkheid gaat. Als er een dure Mercedes of BMW komt aanrijden waaruit telkens vier of vijf mensen stappen die om beurten met zakken voedsel naar buiten komen, lijkt dat op zijn minst vreemd om niet te zeggen verdacht ... Dat gaat ook ten koste van mensen die het wel echt nodig hebben. De Vadder: "Misbruiken zullen er wel zijn, maar als 95 procent van de voedselbedeling bij de juiste mensen terecht komt, mogen we tevreden zijn."

Voorwaarden voor voedselhulp.

De voedselhulp is ook aan bepaalde voorwaarden verbonden. Doorgaans verloopt deze via het OCMW. Jaarlijks mag ook maar voor een bepaald bedrag per persoon aan levensmiddelen worden verstrekt.

Dank zij de vrijwilligers.

In feite is de Voedselbank een nationale organisatie van vrijwilligers. Zij verzamelen de levensmiddelen en verdelen die (altijd) gratis onder de aangesloten verenigingen (met een sociaal doel) die deze doorgeven aan de behoeftigen, zoals hierboven vermeld.

Na faillissement gedupeerd.

De Vadder: "Het zijn niet langer alleen maar kansarmen die zich voor voedselhulp aanbieden. Meer en meer is er sprake van mensen uit de middenklassen, kleine zelfstandigen, eenoudergezinnen en gepensioneerden. Het gaat meer bepaald om kleine zelfstandigen, die door de crisis failliet zijn gegaan. Zij hebben schulden opgestapeld en kunnen geen kant meer uit. Ze slagen erin hun trots opzij te zetten en komen wat soep of blikvoeding halen."

Kleine pensioentjes niet voldoende.

"Niet alleen zitten heel wat mensen met een kleiner inkomen, hun reserves raken ook op..."

Bij de gepensioneerden gaat het volgens De Vadder om mensen die met een klein pensioentje moeten zien rond te komen, dat niet is opgewassen tegen het steeds duurder wordende leven. Wat de politici ook mogen beweren over de "voordelen" van het eurotijdperk, in werkelijkheid maakt de crisis zowel rechtstreeks als onrechtstreeks in binnen- en buitenland dagelijks slachtoffers. De Vadder legt de vinger op de wonde: "Niet alleen zitten heel wat mensen met een kleiner inkomen, hun reserves raken ook op..."

Ook elders in de wereld.

Het Rode Kruis zegt momenteel meer voedselpakketten uit te delen dan op het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Niet alleen in België, ook elders in de wereld leidt de crisis tot honger en armoede. Het Rode Kruis zegt momenteel meer voedselpakketten uit te delen dan op het einde van de Tweede Wereldoorlog. De organisatie heeft het accent van de voedselhulp in veel landen moeten verleggen van buitenlandse projecten naar binnenlandse hulp. Zo deelt het Rode Kruis massaal voedsel uit in landen als Griekenland, Spanje en Portugal, maar krijgt het ook aanvragen uit rijkere landen zoals Finland en Luxemburg.

Voor meer bijzonderheden over dit thema kan men zich wenden tot de Belgische Federatie van Voedselbanken VZW, Glasgowstraat 18, 1070 Brussel. Tel. 02 559 11 10. E-mail: Info@Foodbanks.be

Bespaar jij op voeding?
Dat is wat SenNet Magazine graag zou weten. Kies jij andere producten, andere gerechten, andere winkels om te bezuinigen en meer te doen met je budget? Laat het ons weten op redactie@sennetmagazine.be..

 
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels