Deel via

Een groot leeftijdsverschil in een relatie. Maakt het iets uit?

July 2013
Computer
"Mijn echtgenote is 19 jaar jonger dan ik en wij zijn al meer dan 15 jaar getrouwd en 17 jaar samen. Taboe? Ik dacht het niet. Het gaat niemand iets aan hoe een mens zijn eigen leven inricht.", dat zegt Michel F. (76) uit Landgraaf. Sommigen, vooral vrouwen, ondervinden op latere leeftijd problemen met hun oudere partner.

Als we alle reacties lezen lijkt 'Liefde' met een grote L toch het allerbelangrijkste, die kan ook het leeftijdsverschil in een relatie overbruggen. Voorts stellen velen een goede communicatie voorop. Sommigen vinden dat er problemen opduiken als de ene partner ouder wordt, vrouwen lijken daar meer problemen rond te maken.

Een goede communicatie is belangrijk

Ik heb al meer dan 4 jaar een relatie met mijn vriend die 7.5 jaar jonger is. Tot op heden moet ik niet klagen over het leeftijdsverschil en komen wij in vele opzichten goed overeen. Maar ik denk dat je in elke relatie moet blijven communiceren. Het heeft niets met leeftijdsverschil te maken. Het klikt of het klikt niet en zoiets ondervind je snel.
Kristine R. (48) Wetteren

Feiten nuchter bekijken

We hebben ook altijd het gevoel gehad dat de buitenwereld meer het verschil zag Mijn 22 jaar oudere man en ik zijn ondertussen 9 jaar samen, waarvan 3 jaar getrouwd. Dit is wel een keuze geweest waar ik eerst een tijd over nagedacht heb. Je moet vooral samen over dingen kunnen praten en nuchter de feiten bezien.

In het begin werd er ook wel eens de vergissing gemaakt dat mensen dachten dat we vader en dochter waren, maar dat hebben we vooral altijd grappig gevonden en ondertussen is onze vriendenkring er al lang aan gewend.

We hebben ook altijd het gevoel gehad dat de buitenwereld meer het verschil zag dan wij.
Cathy D.B. (39) Blankenberge

Aan elke relatie moet men werken

Mijn man is 12 jaar ouder dan ik en we zijn al 39 jaar gelukkig samen. Aan een relatie tussen mensen met dezelfde leeftijd moet ook gewerkt worden.
Elisabeth L. (59)

Niet altijd gemakkelijk

Ik heb een relatie met een man die 16 jaar jonger is dan ik. Het is enorm moeilijk.
Patricia J. (53) Oudegem

Op langere termijn kunnen er problemen komen

Ik ontmoette mijn nieuwe relatie toen zij 35 en ik 55 was. Vijf jaar geleden was het leeftijdsverschil nauwelijks merkbaar, doch momenteel kan ik bij sommige gezamenlijke activiteiten (duiken, lange wandelingen, trektochten) minder goed mee. Dan is twintig jaar wel veel.
Richard W. (70) Amsterdam

Wijn wordt beter met de jaren

Onze relatie is perfect in onze ogen. Mijn man is 56 en ik word 46. We zijn al 10 jaar samen. Onze relatie is perfect in onze ogen. Ik zou me niet kunnen voorstellen om met een 10 jaar jongere man samen te leven. Mannen worden, net als wijn, beter met de jaren die ze ouder worden !
Inge V.W. (46) Bredene

Een happy end bestaat echt!

Ik kan er zeker inkomen dat mensen afwijzend reageren op koppels met een groot leeftijdsverschil. Mijn reactie was zeker niet anders toen mijn oudste dochter op 17 jarige leeftijd een relatie begon met een man die 2 jaar ouder was dan ikzelf.
Ik heb hemel en aarde bewogen om haar op andere gedachten te brengen maar tevergeefs. Ik heb de strijd opgegeven toen ze van huis wegliep en ik heb haar dan carte blanche gegeven de dag dat ze 18 werd.
Op 21 jarige leeftijd zijn ze gaan samenwonen in het ouderlijk huis van mijn man
Ze hebben beiden dezelfde hobby en zijn koning en keizerin in hun discipline.
Nu is zij 45 en haar vriend 68 en nog steeds zijn ze samen en gelukkig
Dus: oordeel niet te snel over leeftijd en relaties
Erna D. (66) Brugge

In moeilijke momenten elkaar steunen

Ik zou hem niet kunnen missen. Ik ben reeds 38 jaar gelukkig met mijn man, hij is dit jaar 81 en ik 61 dus wij hebben 20 jaar leeftijdsverschil, hoewel je dat niet zou zeggen. Onze vrienden zeggen altijd dat ik hem jong hou.
Wij hebben een piekfijne relatie. Ik zou hem niet kunnen missen. Natuurlijk zijn er dingen die hij niet meer zo goed kan als vroeger, maar daar ben ik dan voor om dat op te vangen. Wij vullen elkaar goed aan.
Nicole V. (61) Ronse

Veel jonger en toch gelukkig

Na twee keer weduwe te zijn geworden leerde ik op 60 jaar m'n vriend kennen. Hij is 15 jaar jonger dan ik. Het klikte heel goed tussen ons en intussen wonen we nu 6 jaar samen. Mijn kinderen zijn het huis uit en hij heeft geen kinderen. We krijgen nogal eens de opmerking van " is dat je moeder", maar daar kunnen we beiden mee lachen en leggen dan de situatie uit.
Wij zijn gelukkig, de kinderen zijn tevreden dat ik niet meer alleen ben, wat moet een mens nog meer hebben.
Francine V. (65) Alken

Soms wordt de kloof onzichtbaar groter

Ik was 18 jaar jonger dan mijn man. De eerste 20 jaar liep alles van een leien dakje. Maar daarna werd de kloof onzichtbaar breder. Je weet dat zoiets ooit zal komen , toch vergeet je dat na 20 jaar. Je man wordt een vriend en je begint stilaan naast elkaar te leven.
Francine V. (66) Berendrecht

Soms twijfel

Ik ben ambitieus en mijn partner is een persoon die zijn keuze gemaakt heeft Ikzelf ben 9 jaar ouder dan mijn partner. Wij zijn gelukkig samen, maar dit heeft bij mij toch wel in de loop der jaren veel zorgen meegebracht. Ik had steeds het gevoel dat iedereen dat zag en dat hij misschien met de jaren nog een jongere vrouw zou kiezen. Ik probeer er zo goed mogelijk uit te zien en mijn partner is gelukkig met mij.
Ik ben ambitieus en mijn partner is een persoon die zijn keuze gemaakt heeft en trouw is. Volgens hem is zijn keuze de beste, dus ik ben de beste voor hem !
Alice C. (67) Wilrijk

Leeftijdsverschil laat zich voelen

Mijn echtgenoot is 10 jaar ouder, dus 70 jaar. De laatste 2 jaar heb ik er meer moeite mee dat hij ouder is. Zijn reactie is minder, ook in het verkeer. Het contact tussen ons is veel minder. Hij zit echt in zichzelf gekeerd.
Els V.H. (60) Den Haag

Leeftijdsverschil niet altijd een probleem

Hij is erg sterk en heeft een lichamelijke gezondheid om u tegen te zeggen. Mijn man is 23 jaar ouder dan ik. We zien elkaar nog even graag als in het begin, zelfs meer. Toch hebben we op het eerste zicht niet veel gemeenschappelijke interesses. Op zijn 68 jaar beoefent mijn man nog altijd gevechtssport (hakko denshin ryu) en gaat hij heel graag naar de fitness. Hij is erg sterk en heeft een lichamelijke gezondheid om u tegen te zeggen. Zelf heb ik al veel tegenslag gehad met mijn gezondheid . Daarom zeg ik ook altijd: "hij heeft de leeftijd, ik de kwaaltjes". Wat we wel gemeenschappelijk hebben is onze creativiteit. Mijn man kan heel mooi tekenen, piano spelen en leert nu spelen op een mondharmonica. Zelf ben ik bezig met kaartjes maken, mandala's en patchwork.
Jolanda K. (45) Turnhout

Blijven denken aan de mooie jaren

Mijn vrouw is 9 jaar ouder dan ik en is nu op een leeftijd waar alles een beetje moeilijker gaat. Ik ga ervan uit dat je elkaar moet steunen in goede én slechte tijden. We hebben de voorbije 20 jaar samen een fantastische tijd gehad en laat het nu wat minder gaan, toch vullen we elkaar nog altijd aan en houden we vol.
Ludo V.B. (65) La Nucia (Spanje)

Leeftijdsverschil voel je aan bij pensioen

Het verschil in onze (nieuwe) relatie is 10 jaar. Een probleem dat misschien onderschat wordt bij een (groot) leeftijdsverschil is de pensionering. Zelf heb ik het geluk als ambtenaar met 56 jaar gepensioneerd te worden. Mijn partner die 10 jaar jonger is mag pas op pensioen met 65 jaar (of tegen dan vermoedelijk nog later).
Resultaat is dus dat ik binnen onze relatie minstens 20 jaar alleen op pensioen zal zijn en dat ik minstens 76 jaar oud zal zijn voordat we samen kunnen genieten van ons pensioen.
Ludo M. (56) Lubbeek

Een groot leeftijdsverschil en toch heel gelukkig

Mijn vader was 38 jaar ouder dan mijn moeder. Hij leerde haar kennen over de muur van een klooster. Hij werd de eerste keer vader (op 73 jarige leeftijd) toen ik geboren werd en was er 75 toen mijn zus geboren werd .
Soms zorgde het wel voor frustraties als men mij uitlachte (zelfs door een leerkracht) telkens ik zei dat hij mijn echte vader was.
Jozef R. (58) Zottegem

Een groot verschil en toch héél gelukkig.

De kans zit erin dat zulk een relatie zeker kans heeft op slagen! Zou ik mijn zoon een 'sugar daddy' en mijn schoondochter een 'cougar' noemen? Neen, toch niet. Mijn zoon was 22 toen hij mijn schoondochter van 35 leerde kennen. Hij woonde nog thuis, zij was gescheiden en moeder van 3 jonge tienerkinderen. Hij was Vlaming, zij was Waalse. Na 3 maanden is hij bij haar ingetrokken. Nu zijn we 19 jaar later, de kinderen zijn het huis uit, en zij zijn als koppel nog steeds even sterk EN verliefd op elkaar! Dus ja, de kans zit erin dat zulk een relatie zeker kans heeft op slagen!
Liliane (63) Aalst

Een mooi leven samen

Ik ben getrouwd toen ik 43 was met een man van 59. Ik was bevriend met zijn eerste vrouw. Toen ze stierf zijn wij anderhalf jaar later getrouwd. Ik heb 23 zeer gelukkige jaren gehad tot hij op 83 jaar stierf. Ik heb het me nooit een minuut beklaagd.
Nora D.B. (87) Blankenberge

4 reacties

moemoe
Mijn docter trouwde een man die 21jaar ouder is , toen ze nog allebei jonger waren, was er niet het minste probleem, maar nu is haar man 66j, zij 45j. Ze hebben samen twee kinderen, dochter 22, werkend en nog thuiswonend, heeft een relatie, zoon 12j De man van mijn dochter is met pensioen, houdt zich bezig als vrijwilliger in een school om vooral de PC's in orde te houden, mijn dochter werkt als administratief medewerker in een school.
Hij werkt goed mee in het huishouden, PC'S en boeken lezen zijn zijn passie, hij houdt vooral van rust, niet te veel familie-of ander bezoek, terwijl mijn dochter juist zo graag bij mensen is, maar door deze grote tegenstelling, meestal alleen naar familie of vrienden gaat. Ze vindt dit heel jammer, ook voor de kinderen, want zo gaan er veel contacten verloren. Zijn reeds in relatietherapie geweest, is wat beter geworden, maar toch zijn de verschillen en behoeften van de partners té verschillend om alles 'rond' te laten draaien.
2/04/14 09:50 REAGEER
testkut
Ik vind het aanstotelijk, ik heb elke dag met dit probleem te maken en jullie lachen hier mee op deze website! Die jongeman zijn piemel hangt gewoon uit zijn broek!
5/04/14 05:02 REAGEER
wolven
soms is dat wel ik heb het ook gehad dus ik weet wat het is.
1/11/14 16:58 REAGEER
josi
ik zoek een man lief zacht geen kinderen verzorgt en deftig 45 &50 jaar mijn dochter, is mooi, slank, een kind ,46jaar wie wil antwoorden
26/01/16 16:36 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels