Waar vandaan: Advies > Financieel advies

Wat is eigenlijk het verschil tussen brugpensioen, vervroegd pensioen, rustpensioen en overlevingspensioen?

Brugpensioen (officieel conventioneel brugpensioen):
Is ondanks de naam geen pensioen maar een vorm van werkloosheid. We spreken van conventioneel brugpensioen als iemand wordt ontslagen en naast zijn werkloosheidsuitkering aanvullende maandelijkse vergoedingen krijgt van zijn voormalige werkgever. Daarvoor moet voldaan zijn aan bepaalde voorwaarden.

Vervroegd pensioen:
We spreken van vervroegd pensioen als je voor de wettelijke pensioenleeftijd met pensioen gaat. Dat kan op zijn vroegst de maand na jouw 60e verjaardag. Verdere vereisten zijn dat jouw loopbaan minstens 35 jaar moet tellen en dat jij in elk van die jaren minstens één derde van een voltijdse tewerkstelling had. Voor de berekening van de loopbaan komen naast jouw jaren als werknemer ook de jaren in aanmerking waarin je pensioenrechten hebt opgebouwd als zelfstandige of ambtenaar, of in het buitenland. In dat laatste geval moet er hierover wel een akkoord bestaan tussen het land in kwestie en België. Verder tellen bepaalde periodes van inactiviteit mee: legerdienst, werkloosheid, ziekte,…

Rustpensioen:
Het rustpensioen is een inkomen waar jij, op basis van de betaalde wettelijke bijdragen, recht op hebt. Dit na een minimumloopbaan als werknemer, zelfstandige en/of in de openbare sector. Als je altijd als werknemer gewerkt hebt, spreken we van een werknemerspensioen.

Overlevingspensioen:
Als iemand die in aanmerking komt voor een rustpensioen overlijdt, krijgt de overlevende echtgenoot onder bepaalde voorwaarden een overlevingspensioen. Het overlevingspensioen wordt berekend op basis van het rustpensioen van de overleden echtgenoot, vastgesteld op het gezinsbedrag. De voorwaarden hebben betrekking op de duur van het huwelijk, de leeftijd, het inkomen en een eventueel hertrouwen van de overlevende echtgenoot.

Meer vragen & advies >> Archief.



In samenwerking met :