Waar vandaan: Advies > Financieel advies

Ik heb een bedrag geërfd. Moet ik met specifieke zaken rekening houden als ik het wil beleggen of het een andere bestemming wil geven?

Naast de klassieke beleggingsaspecten moet je bij een geërfd kapitaal rekening houden met nog enkele specifieke factoren. Normaal maakt een geërfd kapitaal deel uit van het eigen vermogen van de erfgenaam. Tenzij via het huwelijkscontract een andere regeling is vastgelegd. Als jij dat zo wilt houden, kan je het kapitaal het best op naam van de erfgenaam beleggen. Door de erfenis is jouw nettovermogen plots gestegen. Daardoor is het mogelijk dat het geërfde kapitaal bij een volgende successie in de hoogste schijf van 27% zal vallen (successie in de rechte lijn en tussen echtgenoten en samenwonenden).

In plaats van het zonder meer te beleggen, kan je misschien andere keuzes overwegen. Koesterde je vage plannen om jouw kinderen een bepaald bedrag te schenken? Overwoog je om vastgoed te kopen? Misschien is het moment gekomen om deze plannen wat diepgaander onder de loep te nemen en na te gaan of ze nu geen interessantere oplossing vormen met het oog op jouw nalatenschap.

Als je alles op een rijtje hebt gezet en besluit het kapitaal toch te beleggen, moet je de volgende vuistregels in acht nemen: 

·     Zet jouw persoonlijke (financiële) plannen op een rij;

·     Bepaal welk type belegger jij bent;

·     Kies voor een spreiding die bij je past;

·     Kies voor specifieke beleggingen;

·     Houd de ontwikkeling van jouw beleggingen regelmatig bij.

 

Een erfenis heeft uiteraard ook gevolgen voor jouw financiële plan. Het is dus meer dan zinvol om jouw risicoprofiel opnieuw onder de loep te nemen.

Meer vragen & advies >> Archief.



In samenwerking met :