Waar vandaan: Advies > Financieel advies

Moet ik belastingen betalen op mijn aanvullend pensioenplan? (Deel 1: pensioensparen)

Deel 1: In het geval van pensioensparen

Je moet alleen belastingen betalen als je minstens één keer een belastingvermindering hebt gekregen voor jouw gestorte premies. Hieronder vind je een overzichtstabel van de te betalen belastingen:

 

Aard contract
Tijdstip van uitkering Soort belasting Moment van belasting

Tarief

Opgebouwd met premies, gestort voor 01-01-1993 Opgebouwd met premies, gestort vanaf 01-01-1993
1. Pensioen-spaarrekening + pensioen-spaarverzekering met uitkering bij leven Vanaf 60 jaar
1) Contract afgesloten voor 55 jaar
2) Contract afgesloten vanaf 55 jaar
a) Uitkering na 10 jaar
b) uitkering bij (brug)pensionering
c) Uitkering vroeger
Anticipatieve heffing 1) Op 60 jaar

2a) Na 10 jaar
2b) Bij uitkering
2c) Bij uitkering
1) 16,50%

2a) 16,50%
2b) 16,50%
2c) Marginale aanslagvoet
1) 10%

2a) 10%
2b) 10%
2c) 33%
Voor 60 jaar
Bij pensionering op de normale datum of binnen 5 jaar voorafgaand aan de normale datum of bij brugpensionering met als extra voorwaarden dat het contract een looptijd heeft van minstens 10 jaar, er minstens 5 stortingen zijn gedaan (tenzij het gaat om contracten die dateren van voor 4 augustus 1992) en elke storting minstens 5 jaar is belegd.
Personenbelasting + gemeentebelasting Bij uitkering 16,50% 10%
In andere dan de hierboven genoemde omstandigheden. Personenbelasting + gemeentebelasting Bij uitkering Marginale aanslagvoet 33%
2. Pensioen-spaarverzekering met alleen uitkering bij overlijden, of uitkering bij overlijden voor 60 jaar Bij overlijden Personenbelasting + gemeentebelasting Bij uitkering 16,50% 10%
Afkoop Personenbelasting + gemeentebelasting Bij uitkering Marginale aanslagvoet 33%
3. Pensioen-spaarverzekering met betrekking tot een hypothecaire lening Bij overlijden, of bij pensionering op de normale datum of binnen een periode van 5 jaar die de normale datum voorafgaat, of bij brugpensionering met als extra voorwaarden dat het contract een looptijd heeft van minstens 10 jaar, er minstens 5 stortingen zijn gedaan (tenzij het gaat om contracten die dateren van voor 4 augustus 1992) en elke storting minstens 5 jaar is belegd. Personenbelasting + gemeentebelasting Bij uitkering 16,50

10%

In andere dan de hierboven bescrheven omstandigheden Personenbelasting + gemeentebelasting Bij uitkering Marginale aanslagvoet 33%

 
Anticipatieve heffing
De zogenaamde anticipatieve heffing is een eenmalige belasting. Daarna moet je geen personenbelasting meer betalen. Je hoeft zelf niets te doen, de belasting wordt automatisch van het kapitaal afgehouden.
Daardoor daalt de reserve op dat ogenblik natuurlijk, wat je zal zien op de individuele pensioenstaten.


Op welk bedrag?

De belasting wordt geheven op de som van alle gestorte bedragen, vermeerderd met een bepaald kapitalisatiepercentage.

  • In geval van een pensioenspaarrekening (PRICOS, PRICOS Defensive) worden alle stortingen voor 1 januari 1992 gekapitaliseerd tegen 6,25%. Vanaf 1 januari 1992 worden ze gekapitaliseerd tegen 4,75%. De premies worden pas vanaf 1 januari van het jaar na storting gekapitaliseerd. De kapitalisatie gebeurt aan het einde voor een volledig kwartaal. Als u bijvoorbeeld jarig bent in februari, zal de kapitalisatie tot en met 31 maart worden berekend.
  • In geval van een pensioenspaarverzekering (KBC-Life Pension Plan) wordt het opgebouwde kapitaal (stortingen + gegarandeerd rendement) belast. De winstdeling wordt dus niet belast.


Tips

  • Op de premies die u stort van uw 60e tot uw 64e verjaardag voor uw pensioensparen, blijft u het fiscale voordeel genieten, op voorwaarde dat het contract werd afgesloten vóór uw 55e verjaardag. Bovendien krijgt u een mooi extraatje: achteraf wordt u op deze supplementaire premies niet meer belast.
  • Als u uw premie voor het jaar dat u 60 wordt pas na uw verjaardag betaalt, wordt het bedrag niet meer belast.

Meer vragen & advies >> Archief.



In samenwerking met :