Waar vandaan: Advies > Financieel advies

Welke risico’s kan ik maar beter verzekeren als ik mijn ouders, kinderen of kleinkinderen bij mij thuis opvang?

Gezinspolis
Ouders, kinderen of kleinkinderen die bij jou inwonen, zijn mee verzekerd in jouw Gezinspolis (familiale). Die polis verzekert de aansprakelijkheid die je kan oplopen voor schade, berokkend aan derden. Alle inwonenden met wie jij samen een gezinsleven deelt, zijn opgenomen in dezelfde polis. Mede-inwoners die een eigen huishouding voeren en apart leven binnen dezelfde woning, zoals bij kangoeroewoningen, sluiten best een afzonderlijke gezinspolis.

Woningpolis
Wat de woningpolis (brandverzekering) betreft, kan je het best contact opnemen met jouw verzekeringsagent of de adviseur verzekeringen in jouw bankkantoor. Hij of zij bekijkt jouw persoonlijke situatie en kan jou vertellen of één woningpolis volstaat, of dat je beter een afzonderlijke polis sluit voor het gedeelte dat de andere gezinsleden bewonen. Als een deel van de woning afgescheiden is van de rest, kan het raadzaam zijn een aparte woningpolis te sluiten. Dat is zeker het geval als er meerdere huisnummers zijn.

Kleinkinderen
Op jouw kleinkinderen passen is dikwijls vermoeiend, maar meestal ook heel plezierig. Uiteraard neem je de nodige voorzorgsmaatregelen. Toch kan het soms wel eens fout lopen. Voor dergelijke gevallen kan je een ongevallenpolis sluiten, speciaal voor kleinkinderen.

Houd er ook rekening mee dat jouw eventuele aansprakelijkheid in het geding kan komen. Als toezichthouder kan je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade als gevolg van kattenkwaad. Maar evengoed kan je aansprakelijk zijn voor een ongeval, bijvoorbeeld doordat een putdeksel in de tuin het begeeft. Die aansprakelijkheid is verzekerd in jouw gezinspolis, die de eventuele schade tegenover derden of jouw kleinkind dekt.

Omdat aansprakelijkheid nogal ingewikkeld kan liggen, kies je het best voor een veilige oplossing. Die bestaat erin dat je zelf een polis lichamelijke ongevallen voor kleinkinderen aangaat. Daarmee vermijd je meteen mogelijke pijnlijke discussies met jouw kinderen over de vraag of je al dan niet een fout hebt begaan.

Meer vragen & advies >> Archief.



In samenwerking met :