Waar vandaan: Huisdieren > Gerbils > Aanschaf

Aanschaf

Waar moet je vooraf aan denken?

Mongoolse gerbils zijn hele leuke huisdiertjes, maar toch zult u van tevoren informatie moeten inwinnen en overwegingen maken.

Koop Mongoolse gerbils nooit impulsief, want dan is de kans groot dat u later spijt krijgt. Bedenk goed dat zo'n klein knaagdiertje ook verzorging nodig heeft. Mongoolse gerbils zijn niet duur om aan te schaffen, maar bedenk wel dat je nog meer moet kopen behalve de diertjes zelf. Je hebt ook voer en een verblijf nodig. Er moet elke dag voor verzorgd worden, ook als je moe bent of als u geen zin hebt. Houd er ook rekening mee dat er iemand voor je gerbils moet zorgen als je op vakantie gaat.

Verzamel altijd van tevoren voldoende informatie over het diertje dat je aanschaft, zodat je weet wat het nodig heeft en hoe je het moet verzorgen. Is een Mongoolse gerbil wel voor u en uw gezin een geschikt huisdier? Als u een Mongoolse gerbil voor uw kinderen wilt aanschaffen, houd er rekening meer dat u goede afspraken maakt over de verzorging, zoals wie de diertjes moet voeren en wie het verblijf verschoont. Mongoolse gerbils zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar oud. Als u een jonger kind heeft die het zelf moet verzorgen, kunt u beter een konijn, cavia of een tamme rat als huisdier nemen. Ook moet er rekening mee houden dat gerbils geen echte knuffeldiertjes zijn. Het zijn drukke en beweeglijke diertjes, die wel tam kunnen worden, maar niet zullen blijven zitten om geaaid of geknuffeld te worden. Als u zo'n huisdier zoekt kunt u weer beter een konijn, cavia of tamme rat aanschaffen.

Als u Mongoolse gerbils aanschaft moet u er wel voor zorgen dat u van tevoren al een ingerichte kooi heeft klaar staan.

Eén of meer?

Mongoolse gerbils moet u ALTIJD minstens per twee aanschaffen. Ze kunnen en mogen nooit alleen gehouden worden. Het zijn sociale dieren die elkanders aandacht nodig hebben om een gelukkig en fijn leven te hebben. In het wild leven ze immers ook nooit alleen. Een mens is nooit een goede vervanger, hoe veel aandacht u uw gerbil ook geeft. U bent immers niet ook 's nachts wakker. Ze hebben soortgenoten nodig om mee te spelen, elkaar te verzorgen en om lekker samen te slapen en het territorium te verdedigen. Laat u niet ompraten door een verkoper in de dierenspeciaalzaak, want als ze zeggen dat een Mongoolse gerbil best alleen gehouden kan worden liegen ze of weten ze te weinig over Mongoolse gerbils. Ze zijn immers ook gemakkelijker te verkopen per stuk. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig veel goede dierenspeciaalzaak die wel de goede informatie geven. Als u een knaagdier wilt hebben dat u alleen kunt houden, kunt u beter een Syrische hamster (goudhamster) of een dikstaartgerbil ( Pachyuromys duprasi ) kopen.

Houd er rekening mee dat mannetjes gemakkelijker in groepen gehouden kunnen worden dan vrouwtjes. Doordat de vrouwtjes het dominante geslacht zijn bij deze soort zijn deze ook agressiever tegenover elkaar. Ik raad u daarom aan om vrouwtjes per tweetal te houden of samen met een mannetjes. Meer dan twee vrouwtjes bij elkaar in een kooi houden geeft vaak problemen. Mannetjes kunnen wel in grotere groepen gehouden worden. Voor de hun menselijke verzorgers zijn de vrouwtjes net zo aardig als de mannetjes.

Waar aanschaffen?

Tegenwoordig zijn er in de meeste dierenspeciaalzaken Mongoolse gerbils te koop. Zeker in de grotere. Ook kunt u deze gerbils aanschaffen bij fokkers of serieuze liefhebbers. Het kan ook zijn dat u vrienden of familie hebt die Mongoolse gerbils heeft die jongen hebben gekregen. Meestal krijgt u in dit geval de gerbils gratis. Ook worden Mongoolse gerbils vaak in krantenadvertenties aangeboden, maar bekijk de diertjes dan eerst goed voordat je ze koopt. Bedenk wel dat de naam gerbil ook in deze advertenties voor andere gerbilsoorten wordt gebruikt. Ook worden soms de namen renmuizen of springmuizen gebruikt.

Helaas komen er in Nederland en België ook nog steeds de broodfokkers voor. Dit zijn mensen die dieren fokken alleen voor het geld, dus zonder liefde voor het dier. Deze dieren worden dan vaak slecht verzorgt en ook onder erbarmelijke omstandigheden gehouden. Koop hier uw huisdieren dus nooit.

Waar moet je op letten als je een Mongoolse gerbil aanschaft.

De Mongoolse gerbils moeten gezond zijn. Een gezonde Mongoolse gerbil kijkt helder uit zijn ogen en is levendig. De ogen moeten dus schoon, droog en glanzend zijn. De geslachtsdelen en anus moeten schoon en droog zijn. Ook de neus moet schoon en droog zijn. De oren moeten van binnen schoon zijn en de tanden moeten ook schoon zijn en een gele kleur hebben. De vacht moet glad aanliggend zijn en niet vet. Het diertje mag geen ingevallen flanken hebben en ook niet te vet zijn. De keutels moeten zeer droog en hard zijn.

De gerbil die u aanschaft mag nooit te jong of te klein zijn. Tijdens de eerste weken van zijn leven krijgt het jong via de moedermelk afweerstoffen binnen die het heel hard nodig heeft. Gerbils drinken vanaf een leeftijd van ongeveer 3 weken niet meer bij de moeder, theoretisch zouden ze het vanaf dan zelf kunnen redden. Maar toch is het beter om de jongen een paar weken langer bij de moeder te laten, vooral om goed opgevoed te worden en de sociale structuur van een groep te leren kennen, wat belangrijk is voor een goede omgang met andere gerbils. De gerbils moeten dus minstens 5-6 weken oud zijn als u ze aanschaft.

De gerbil mag ook weer niet te oud zijn, want Mongoolse gerbils leven ook weer niet heel lang. Als u toch een oude gerbil aanschaft hebt u er waarschijnlijk niet zo lang plezier van en oudere gerbils zijn ook niet meer zo goed tam te maken. U kunt oudere Mongoolse gerbils herkennen aan een wat stuggere vacht en een gelige buik.

Controleer ook zelf het geslacht van de gerbil, want de verkoper kan het ook fout hebben. Er worden regelmatig vergissingen gemaakt. Het zal niet de eerste keer zijn dat er iemand twee vrouwtjes of twee mannetjes aanschaft en dat ze later toch ineens jongen krijgen!

Transport.

Het diertje moet natuurlijk mee naar huis als u een gerbil aanschaft. Meestal gebeurt dat in een kartonnen doosje, maar dit is niet de beste oplossing. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat een gerbil een gat in het doosje knaagt en ontsnapt. U kunt het beste een transportkooitje aanschaffen, dat in elke dierenspeciaalzaak te koop is. Ze zijn heel geschikt om kleine knaagdieren in te vervoeren naar huis of bijvoorbeeld naar de dierenarts. Het is niet geschikt om als permanent verblijf te dienen. Wel kunt u het ook gebruiken als tijdelijk verblijf als u de kooi schoon maakt.


Bron: met speciale dank aan De Mongoolse Gerbil Website