Waar vandaan: Huisdieren > Gerbils > Interieur & speelgoed

Interieur & speelgoed

U kunt de inrichting van het gerbilverblijf alleen vullen met een laagje bodembedekking en het daarbij laten. Maar dat is natuurlijk erg saai, zowel voor u als voor uw gerbils. Mongoolse gerbils zijn actieve diertjes die steeds iets nieuw te doen willen hebben. Zorg daarom voor afwisseling en opwinding in de kooi. In de dierenspeciaalzaak kunt u letterlijk honderden verschillende knaagdierenspeeltjes en dingen voor de inrichting. Maar de handige doe-het-zelver kan natuurlijk ook zelf dingen voor de inrichting en speeltjes verzinnen en maken. Op deze pagina wordt uitgebreid ingegaan hoe u het gerbilverblijf kunt inrichten en welken speeltjes u kunt geven en maken. Heeft u nog ideeën? Laat het me weten, eventueel met foto, door me een e-mail te sturen.

Welke materialen?

Knaagdierenspeeltjes en dingen voor de inrichting kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Maar niet alle materialen zijn even geschikt voor gerbils. Hier de voor- en nadelen.

Kunststof: ik raad het af om iets van kunststof of plastic te kopen. De reden hiervoor is dat Mongoolse gerbils echt aan alles proberen te knagen. Dingen die van kunststof gemaakt zijn zullen binnen de kortste keren in hele kleine stukjes geknaagd zijn. Dus als ik u was zou ik niets van kunststof kopen voor uw gerbils en het geld besparen voor iets anders.

Hout: hout is een beter materiaal. Ook hier zullen uw gerbils aan knagen en zal het na een tijd ook verdwenen zijn, maar houten voorwerpen in een gerbilverblijf gaan wel een tijdje mee. Daarnaast is het goed voor de tanden om er aan te knagen. Het kan ook heel decoratief zijn.

Metaal: metalen voorwerpen zijn bestand tegen het knagen van uw gerbils. Ze zullen het niet kapot krijgen.

Steen: stenen voorwerpen zullen ook niet kapot geknaagd worden en kunnen dus lang meegaan. Alleen porreuze stenen, zoals kalksteen en gips zijn natuurlijk wel kapot te knagen. Ook zijn stenen en keien erg decoratief.

Huisjes.

Er zijn veel verschillende soorten huisjes te koop in de dierenspeciaalzaak en natuurlijk ook zelf te maken. Hier zal ik er een aantal bespreken.

Kunststof (hamster)huisjes: iedereen kent wel de plastic huisjes die in elke dierenspeciaalzaak eigenlijk wel te koop zijn. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei leuke vormen en kleuren. Deze huisjes zijn echter totaal ongeschikt voor Mongoolse gerbils. Niet kopen dus. Ze zullen heel snel in kleine stukjes geknaagd worden.

Bloempot: huisjes gemaakt van een bloempot zijn zeer geschikt voor gerbils en goedkoop. Alleen moet u ze wel zelf maken. U koopt ergens een bloempot en maakt hier een gat in. Dit kan door er een gat in te boren of zagen en natuurlijk door er een stuk uit te slaan. Zorg er wel voor dat er geen scherpe randen en punten overblijven, want hieraan kan uw gerbil zich dan verwonden. Eventuele scherpe randen en punten kunt u bijvijlen. Als er een gat in zit kunt u de pot op z’n kop zetten en u heeft een huisje.

Houten huisjes: houten huisjes zijn natuurlijk weer te koop in dierenspeciaalzaken, maar ook gemakkelijk zelf te maken. Deze huisjes zijn erg warm en kunnen erg decoratief zijn. Uw gerbils zullen er wel aan knagen, dus het ligt aan de dikte en de houtsoort hoelang het huisje meegaat.

Stenen huisjes: stenen huisjes zijn er in alle vormen en maten. Zo zijn er huisjes te koop in dierenspeciaalzaken in de vorm van boomstammen, appels, paddestoelen, en ga zo maar door. Vaak zijn ze ook nog zeer kleurrijk. U kunt deze huisjes natuurlijk ook zelf maken van klei, dan kunt u alles maken wat u maar wilt. Deze stenen huisjes kunnen over het algemeen niet stuk geknaagd worden.

Kokosnoot: ook lege kokosnoten zijn heel geschikt voor gerbils. Ze zijn wel weer minder bestand tegen het knagen, dan bijvoorbeeld stenen huisjes. Het nadeel is wel dat deze huisjes vaak klein zijn. Als uw gerbils er niet in passen met z’n allen, dan kunt u het natuurlijk ook gewoon als schuilhuisje gebruiken in plaats van een slaaphuisje.

Kapot gevallen schalen, potten, etc.: als u bijvoorbeeld een schaal, pot, soepkom, etc. kapot laat vallen hoeft u deze niet weg te gooien, maar als u de scherven weer bij elkaar plakt en er een opening in laat heeft u een heel leuk goedkoop huisje. En op deze manier hergebruikt u uw afval, wat nog goed voor het milieu is ook! Zorg er wel voor dat er geen scherpe randen meer aan de opening zitten. Deze kunt u eventueel met een vijl bijwerken.

Looprad (tredmolen)

Over er in een gerbilverblijf een looprad aanwezig moet zijn en het nut daarvan zijn de meningen sterk verdeeld. Het valt natuurlijk niet te ontkennen dat ze er extra lichaamsbeweging door krijgen, als ze er tenminste gebruik van maken. Mijn eigen gerbils gebruiken hun looprad eigenlijk alleen maar om aan te knagen en op te klimmen, niet echt om in te rennen. Maar van andere hoor ik dat ze er wel veel gebruik van maken. Naar mijn mening zijn Mongoolse gerbils meer gravers dan renners. Als ze genoeg gelegenheid hebben om te graven en woelen en te knagen zullen ze van het looprad over het algemeen weinig gebruik maken.

Er zitten ook nadelen aan een looprad. Het zorgt dus wel voor extra lichaamsbeweging en tegen verveling, maar een looprad biedt wel een dwangmatige, eentonige beweging. Deze eentonigheid kan mogelijkerwijs uitmonden in psychische problemen, stereotiep gedrag. Een looprad met spijltjes kan ook een volautomatische gerbilstaartamputatie-machine zijn! Vooral de oudere exemplaren zijn dat. Ik moet er wel bij zeggen dat tegenwoordig een looprad veiliger is. Vroeger had een looprad geen ruimte tussen het de stang en het standaard , waardoor het dus werkte als een guillotine. Het hakte de staarten eraf. Tegenwoordig hebben de meeste loopradjes wel een ruimte ertussen. Als u er een pen tussen kunt doen is het wel veilig, omdat de staart dan niet klem kan komen te zitten.

Wilt u toch een looprad aan uw gerbils geven, zorg er dan voor dat deze dan groot genoeg is (Ø > 17 cm), zodat uw gerbils er in kunnen lopen zonder dat te hoeven doen met een holle rug. Zorg er dan voor dat u een veilig exemplaar koopt, dus met zowel een gesloten loopvlak en een gesloten achterwand, zodat de staart niet klem kan komen te zitten. En zoals hierboven al beschreven moet er een pen tussen de stang of het wiel en de standaard passen.

Overige Speeltjes

Stro-artikelen: tegenwoordig zijn er ook huisje, tunnels en bollen van stro te koop in dierenspeciaalzaken. Deze artikelen zijn gemaakt van gevlochten stro en hooi dat bijeengehouden wordt met ijzerdraad. De artikelen zijn erg leuk voor uw gerbils. Ze kunnen er doorheen kruipen en aan het stro en hooi knabbelen. Hierdoor is alle stro en hooi na een tijdje verdwenen en kunt u gewoon het ijzerdraadskelet uit het verblijf halen. Deze huisjes en speeltjes gaan dus niet erg lang mee, maar verder zijn ze erg leuk en geschikt voor gerbils.

Houten speeltjes: er zijn erg veel verschillende speeltjes gemaakt van hout verkrijgbaar in dierenspeciaalzaken, maar ook kunt u ze zelf maken natuurlijk. Er zijn allerlei speeltjes met gaten erin waar uw gerbils in en doorheen kunnen kruipen, wat ze erg leuk vinden en ook nog als schuilplaats kan dienen. Dan zijn er nog veel klim speeltjes, een wip, etc. U moet er wel rekening mee houden dat uw gerbils er aan zullen knagen, waardoor het minder mooi gaat worden en op den duur kapot geknaagd word.

Loopbal: een loopbal is een kunststof bal waar u uw gerbil in kunt doen. Uw gerbil kan er dan in lopen, zodat de bal gaat rollen. Dit is een manier om uw gerbil “los” in de kamer te laten lopen zonder dat het diertje weg kan lopen. Het is dus eigenlijk een soort mobiel looprad. Mijn menig is dat een gerbil liever rondloopt zonder bal. In de bal kunnen ze nergens aan snuffelen, knagen. Kunnen nergens in, onder, of op kruipen. En ze kunnen er niet zelfstandig uit. Dit speeltje is naar mijn mening leuker voor de eigenaar dan voor de gerbil.

Knaagmateriaal

Zoals u waarschijnlijk wel weet zijn Mongoolse gerbils echte knagers. Ze doen dit omdat hun tanden hun hele leven blijven groeien en moeten dus afslijten anders worden ze te lang. Als knaagmateriaal worden door de gerbils eigenlijk alles in het verblijf gebruikt. Maar leuke en goedkope dingen zijn bijvoorbeeld takken, stukken hout, kartonnen doosjes, wc-rolletjes, hooi, etc

Takken en twijgen: takken en twijgen zijn een erg goed knaagmateriaal. Hierop kunnen ze hun tandjes lekker op afslijten. In de winter zijn takken en twijgen erg geschikt als vitaminerijk bijvoer. Gerbils zijn er dol op. Maar geef alleen takken van fruitbomen, wilg, berk, hazelaar (hazelnoot), beuk en esdoorn, want veel andere boomsoorten kunnen giftig zijn. Voor naaldbomen kunnen sommige gerbils allergisch zijn.

Stukken hout: naast takken en twijgen kunt u natuurlijk uw gerbils ook gewoon stukken, planken, of blokken hout geven, waar ze naar alle hartelust aan kunnen knagen. Zorg ervoor dat het hout niet geverfd, gelakt of geïmpregneerd is, omdat het dan giftig kan zijn.

Kartonnen doosjes en wc-rolletjes: de meeste gerbils zijn gek op kartonnen doosjes, wc-rolletjes, etc. Ze kunnen hiermee lekker bezig zijn en het knagen is natuurlijk nog goed voor hun tanden ook. Als ik een wc-rolletje of een doosje in een gerbilkooi doe, vliegen de gerbils er meteen op af en beginnen meteen intensief te knagen totdat deze kartonnen dingen helemaal in kleine stukjes geknaagd is.

Hooi: gerbils zijn dol op hooi. Het is heel leuk om te zien hoe een gerbil een strootje feilloos in tweeën splijt door het met behulp van zijn voorpootjes tussen zijn knaagtanden door te schuiven. Op deze manier ontstaat er een heel zacht nestmateriaal. Mongoolse gerbils gebruiken hooi niet alleen als knaagmateriaal en nestmateriaal, maar ze eten er ook nog van, wat weer goed is voor hun spijsvertering, want hooi bevat veel vezels. Hooi is eigenlijk in elke dierenspeciaalzaak verkrijgbaar, maar misschien kent u ook wel een boer met weilanden die elk jaar hooi heeft waar u wat van kunt krijgen.

Zandbad

Als u geen zand als bodembedekking heeft, moet u uw gerbils wel de mogelijkheid geven om regelmatig een zandbad te nemen. Mongoolse gerbils vinden het fijn om af en toe een zandbad te nemen. Op deze manier houden ze hun vacht vetvrij en schoon en daardoor dus goed geïsoleerd. Daarnaast is het voor ons mensen ook nog leuk om te zien hoe ze door het zand rollen tijdens het badderen.

Als zandbad kunt u bijvoorbeeld een schaal, bak en zelfs een viskom gebruiken. U kunt ook een hoek van de kooi afschermen en daar zand in doen.

U kunt het zandbad permanent in de kooi laten, maar u kunt het ook elke dag een bepaalde tijd in de kooi zetten. Als u een permanent zandbad in de kooi wilt hebben, dan kunt u er het beste voor zorgen dat het zandbad op een steen of een andere verhoging staat, omdat de gerbils het anders kunnen bevuilen met de bodembedekking. Daarnaast kunt u er ook het beste voor zorgen dat het zandbad een hoge rand heeft, zodat de gerbils het zand er niet uit kunnen gooien tijdens het graven en woelen in uw permanent zandbad. Uw gerbils kunnen een permanent zandbad naast het nemen van zandbaden ook gebruiken als een toilet. Mijn gerbils doen dit ook. Daarom moet u in een permanent zandbad heel vaak het zand vervangen. Een afgeschermde hoek en de omgekrulde hoge rand van een viskom voorkomen wel dat het zand eruit gegooid wordt en niet vermengt word met de bodembedekking. Als u er voor kiest om niet een permanent zandbad aan uw gerbils te geven, maar ze elke dag even laten baden, dan kunt u het zand zeven en hergebruiken als het tenminste droog is gebleven. Na ongeveer 3 keer hergebruiken moet u het zand wel vervangen.

Als zand is schelpenzand en/of chinchillazand het meest geschikt, maar u kunt ook speelzand, duinzand en bouwzand gebruiken.

Schelpenzand, dat normaal als bodembedekking van vogelkooien wordt gebruikt, bevat stukjes schelp en anijszaadjes. De anijszaadjes worden meestal door de gerbils er meteen met plezier uitgehaald en opgegeten. Ook eten ze soms de stukjes schelp, waarmee ze zich voorzien in hun kalkbehoefte. Er wordt wel eens gezegd dat schelpenzand te scherp en het de vacht en de ogen kan beschadigen. Dit is echter NIET waar! Gerbils hebben hier geen last van, maar bijvoorbeeld chinchilla’s wel, doordat die zulke fijne en dunne haren hebben dat de stukjes schelp hun vacht wel kunnen beschadigen, daarom is er voor deze knaagdieren een speciaal badzand ontwikkeld, namelijk chinchillazand dat ik hieronder ook bespreek.

Chinchillazand is gemaakt van gemalen klei en verkrijgbaar in verschillende structuren, van fijn tot grof. Ook voor gerbils is dit badzand zeer geschikt. Er zitten alleen wel twee nadelen aan chinchillazand: het stuift heel erg en het is relatief duur. Een oplossing hiervoor is het mengen van chinchillazand met schelpenzand.

Speelzand, duinzand en bouwzand zijn wat grover van structuur en daarom zeer geschikt als u in een hoek of een gedeelte bijvoorbeeld de helft van het gerbilverblijf zand wilt doen. Naast het nemen van een bad kunnen ze er dan ook tunnels in graven. Een nadeel van duinzand en bouwzand is dat u er niet helemaal zeker van kunt zijn dat het schoon is. Er kunnen giftige stoffen in zitten of het kan besmet zijn door zieke in het wild levende (knaag)dieren. Speelzand wordt normaal gebruikt voor de zandbak van kleine kinderen om er in te spelen en is daarom als u dit zand in dichte zakken koopt wel veilig. Dit zand kunt u natuurlijk ook zeven en ongeveer 3 keer hergebruiken.

Decoratie

Keien en stenen: met stenen, zoals keien en bakstenen, kunt u uw gerbilverblijf mooi inrichten. Met de stenen kunt u kunstmatige holen en kamers maken, waar uw gerbils lekker in kunnen schuilen en/ of slapen. Zorg er wel voor dat de stenen zeker niet kunnen omvallen of instorten. Ook kunnen ze lekker klimmen op de stenen. De keien staan daarnaast ook nog eens heel decoratief.

(Grillige) takken: ook (grillige) takken staan heel decoratief, kunnen als schuilplaats dienen, en de gerbils kunnen er lekker in klimmen en aan knagen. Deze takken kunt u zelf zoeken in het bos of kopen bij een dierenspeciaalzaak.



Bron: met dank aan De Mongoolse Gerbil Website