Waar vandaan: Huisdieren > Gerbils > Voeding
Voeding
Basisvoer
Er zijn tegenwoordig goede knaagdiervoeders te koop in bijna alle dierenwinkels. Er zijn zelfs aparte voeders te koop voor de meeste knaagdiersoorten. Voorheen bestond er nog geen speciaal voer voor gerbils, maar in sommige winkels zijn ze sinds kort te koop. Maar het is geen ramp als de dierenwinkel bij u in de buurt dit niet verkoopt, want de voedingsbehoefte van een gerbil sluit goed aan bij die van een hamster. Dus u kunt uw gerbils gerbilvoer of hamstervoer geven. Als deze voeders niet bij uw dierenwinkel te koop zijn, kunt u het ouderwetse gemengd knaagdiervoer geven aangevuld met wat dierlijk en plantaardig voer. Als u voer koopt moet u er wel op letten dat er niet te veel groene graskorrels, zonnebloempitten pinda's of andere noten in zitten. Dit moet u doen omdat de gerbils de graskorrels bijna altijd laten liggen en omdat de zonnebloempitten, pinda's en andere noten veel vet bevatten, waardoor ze snel vet worden wat problemen voor de gezondheid en met het fokken kan opleveren.
U kunt het voer in een voerbakje geven, maar u mag het ook los in het verblijf strooien. Een voerbak zullen ze vaak leeg krabbelen en bijna altijd onder graven. Ze de voerbak als u deze wilt gebruiken dus op een hoge plaats, waar ze toch goed bij kunnen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de Mongoolse gerbil liever en beter eten als ze hun voedsel zelf moeten zoeken. Wat voor de gerbils heel natuurlijk is, want in de natuur moeten ze het natuurlijk ook zelf gaan zoeken.
Let er ook bij het kopen van voer op de fabricagedatum, want de vitaminen in het voer blijven maar ongeveer drie maanden werkzaam. Koop om dezelfde reden ook nooit te veel voer in één keer.
Mongoolse gerbils eten ongeveer 10 tot 15 gram gemengd knaagdiervoer per dag.
Groenvoer
Het is goed om Mongoolse gerbils af en toe wat groente en fruit te geven, want deze bevatten veel vitaminen en mineralen. Maar geef niet te veel, want de Mongoolse gerbil komt oorspronkelijk uit droge gebieden (halfwoestijnen) en is niet gewend aan veel vochtrijk voer. De dieren kunnen er zelfs diarree van krijgen. Geef ze dus ongeveer 1 of 2 keer per week wat groente en fruit.
U kunt ze bijvoorbeeld het volgende geven: witlof, bloemkool, paprika, wortels, andijvie, komkommer, rauwe of gekookte aardappel, appel, peer, banaan, mandarijn, druiven, etc. Gerbils vinden bijna alle fruitsoorten lekker, hoewel citrusfruit vaak te uur gevonden wordt. Kruidachtige planten uit de tuin of elders kunnen ook gegeven worden, zoals paardebloem, klaver, vogelmuur en gras. Was de geplukte planten altijd goed voor het geval dat ze bespoten zijn met een bestrijdingsmiddel en voor andere viezigheid. Pluk deze planten ooit in de bermen langs drukke wegen, in verband met de uitlaatgassen.
Takken en twijgen zijn zeker in de winter als vitaminerijk bijvoer zeer geschikt. Ook is het goed voor hun tanden, want de tanden blijven altijd door groeien en door te knagen blijven ze op de goede lengte. Geef alleen takken van fruitbomen, wilg, berk, hazelnoot, beuk en esdoorn.
Hooi is ook goed voor gerbils, omdat het veel vezels bevat. Hiernaast gebruikt de gerbil het ook nog als nestmateriaal. Ze maken er zacht nestmateriaal van door de strootjes in tweeën te splijten. Het houdt de gerbils dus ook bezig, wat goed is tegen de verveling.
PAS OP! Geef geen spinazie of kropsla in de winter, vanwege het hoge nitraatgehalte. Geef ook geen zuring en rabarber, omdat deze te veel oxaalzuur bevatten wat nierstenen kan veroorzaken. Geef ook geen onbekende kruiden, want sommige kunnen giftig zijn. Takken en twijgen van andere boomsoorten dan boven vermeld kunnen ook giftig zijn. Rauwe bonen en ontkiemde of groen aardappelen zijn giftig, geef dit dus nooit!
Dierlijk voer
Ook eten gerbils dierlijke voer. U kunt ze meelwormen, honden of kattenbrokjes, een theelepel yoghurt of kwark of een klein beetje gekookt ei. Vooral drachtige en zogende vrouwtjes eten graag dierlijk voer, omdat ze de eiwitten dan goed kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van de jongen en de productie van melk.
Lekkernijen
Mongoolse gerbils zijn gek op zonnebloempitten, nootjes en meelwormen. Deze lekkernijen zijn alleen niet echt gezond voor ze, omdat ze veel vet bevatten. Geef het dus niet te vaak. Gezondere lekkernijen zijn rozijnen en oud brood. Geef ze echter nooit snoep, chips, koekjes of suikerklontjes, want hier zit veel te veel vet, zout en suiker in. Uw gerbils kunnen er erg ziek van worden.
Vitaminen en mineralen
Mongoolse gerbils hebben geen extra vitamine en mineralen nodig als ze tenminste een goede en gevarieerde voeding krijgen. Sommige fokkers geven hun gerbils wel een liksteentje, zodat ze wat extra zouten en mineralen binnenkrijgen als ze er aan likken. Ook kunt u de gerbils kleine blokjes kalkzandsteen geven, zodat ze extra kalk binnenkrijgen en ze kunnen hun tanden er aan scherpen. In de meeste dierenwinkels zijn ook knaagstenen of kalkstenen voor knaagdieren te koop. Vooral drachtige en zogende vrouwtjes maken van het liksteentje en de knaag en kalkstenen gebruik, omdat ze er veel van nodig hebben voor de groei van de jongen en de productie van melk.
Ontlasting eten
Bijna alle knaagdieren eten af en toe hun ontlasting. Dit moeten ze wel doen, omdat er tijdens de spijsvertering vitamine B12 in het darmkanaal ontstaat. Deze vitamine krijgen ze dus binnen door hun ontlasting op te eten. Jonge gerbils eten de ontlasting van hun ouders, omdat daar bacteriën in zitten die ze nodig hebben om in hun eigen darmen vitamine B12 te kunnen maken. Dit hebben ze dus niet vanaf hun geboorte.
Water
Mongoolse gerbils zijn gewend om weinig water te drinken en hebben geleerd om er zuinig mee om te gaan, omdat ze uit gebieden komen waar weinig water is. Toch moet u er altijd voor zorgen dat uw gerbils altijd fris water kunnen drinken. Het beste is om een drinkfles in de kooi te hangen. Zorg er wel voor dat zowel de oude als jonge gerbils goed bij het drinktuitje kunnen komen. Als u een drinkfles niet kunt of wilt kunt u ook een drinkbakje gebruiken, maar hieraan zitten wel wat nadelen. Een drinkbakje wordt vaak omgegooid of bedekt met de houtkrullen of andere viezigheid. Gebruik dan dus altijd een zware stenen bakje en zet het op een hoge plek waar ze toch goed bij kunnen.
Bron: met dank aan De Mongoolse Gerbil Website