Waar vandaan: Huisdieren > Hamster > Syrische hamster (goudhamster) > Het gedrag

Het gedrag

Intelligentie

Syrische hamsters zijn niet erg intelligente dieren. Bijna al hun gedrag wordt bepaald door instinct. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ratten kun je ze geen trucjes of kunstjes leren. Wel kunnen ze de stem van hun verzorgen leren herkennen en kunnen ze sommige gebeurtenissen onthouden. Als iemand bijvoorbeeld een hamster hard laat vallen en de hamster onthoudt zijn stem, kunnen ze als ze die stem horen snel wegkruipen en zich verstoppen.

Solitair dier

Syrische hamsters zijn solitaire dieren, dat wil zeggen dat ze alleen leven. Daarbij komt nog dat het ook erg territoriale dieren zijn, en dat ze indringers (inclusief andere hamsters) zullen aanvallen. Syrische hamsters kunnen dus nooit samen gehouden worden met andere dieren!

Hoe maak je een Syrische hamster tam?

Als je een Syrische hamster hebt aangeschaft kun je hem het best de eerste dagen met rust laten, zodat het dier aan zijn nieuwe omgeving kan wennen. Probeer het dier niet meteen op te pakken, maar laat het eerst aan je hand en stem wennen. Leg je hand in de kooi, met eventueel wat lekkers er op. Praat ook wat tegen het diertje, om hem aan je stem te laten wennen. Na verloop van tijd zal de hamster uit nieuwsgierigheid aan je hand gaan snuffelen en het snoepje pakken. Doet de hamster dat niet, leg dan het snoepje in de kooi. De hamster zal weten dat het van jou afkomstig is. Het kan een behoorlijke tijd duren voordat de hamster op je hand zal gaan staan, dus zul je aardig wat geduld nodig hebben.

Communicatie

Hamsters markeren hun territorium met hun eigen geur door er met flanken langs voorwerpen te wrijven. Hamsters herkennen via geur dus ook het territorium van een andere hamster, en weten dan dus dat ze uit de buurt moeten blijven. Vrouwtjes die paringsbereid zijn geven een andere geur af, zodat mannetjes weten dat ze gedekt wil worden.

De belangrijkste manier van communiceren voor hamsters is lichaamstaal. Een hamster die zich uitrekt, gaapt en zich uitgebreid gaat zitten wassen voelt zich op zijn gemak. Als hij inelkaar kruipt met zijn kopje schuin omhoog is hij bang. Ligt de hamster op zijn rug op de grond, dan drukt deze houding angst, onderwerping, maar ook verdediging uit. Wanneer een belager dan toch aanvalt kan het dier zich met pootjes en bek verdedigen. Wanneer een hamster gaat aanvallen staat hij op zijn achterpootjes. Hij probeert dan te bijten en met zijn pootjes te slaan.

Hamsters laten zich niet vaak horen, maar beschikken wel over een heel scala aan geluiden: van krijsen en sissen tot kleine piepjes. Krijsen doen ze allen als ze vreselijk ruzie hebben of worden aangevallen door een vijand (zoals een kat). Dit schreeuwen kan heel indrukwekkend zijn. De bek wordt wijd opengesperd en de tanden steken dreigend naar voren. Jonge dieren kunnen luid piepen als ze wakker worden, honger hebben en hun moeder toevallig niet in de buurt is.

 

Bron: met speciale dank aan Knaagdiertjes