Waar vandaan: Huisdieren > Konijnen > Hoeveel voer?

Hoeveel voer?

1. Wat is een goed basisvoer voor een huiskonijn
Een konijnendieet zou moeten bestaan uit een goede kwaliteit biks (groene korrels), vers hooi, water en verse groenten. Al het andere is >lekkernij= en zou alleen in kleine hoeveelheden verstrekt moeten worden. Gemengd voer bestaat meestal uit veel lekkere dingetjes die de konijnen er uit eten, terwijl ze dan de groene korrels, die waardevolle voedingsstoffen bevatten, laten liggen.

2. Waaruit bestaat goede biks?
Biks moet vers zijn, met een relatief hoog gehalte vezels (14%-18% vezels minimaal). Het zou geen chemische toevoegingen en Robenidine of Meticlorpindol (beide een coccidiostaticum) mogen bevatten (staat op de verpakking), zie "Voeranalyse". Koop niet meer dan je nodig hebt voor een paar maanden voeren, want het kan bederven (Let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking). Biks moet minder gegeven worden naarmate het konijn ouder wordt, en hooi moet altijd 24 uur per dag onder bereik zijn.

3. Welke groente moet ik mijn konijn geven?
Als je groente gaat kopen, let dan op verscheidenheid. Koop donkergroene bladgroente zowel als knolgewassen, en probeer verschillende kleuren te kopen. Koop GEEN bonen en/of rabarber! Beter geen kool vanwege het gevaar van gasvorming. Zie "Welke voeding".

4. Hoe belangrijk is hooi?
Hooi is essentieel voor de gezondheid van een konijn, het zorgt voor ruwvezels die het gevaar van haarballen en andere verstoppingen verminderen. Hooi bevordert de goede werking van de darmen. Geen hooi betekent in veel gevallen slechtere functionering van de darmen, waardoor voedsel blijft zitten en haarballen kunnen ontstaan...Takken van appelbomen geven ook goede ruwvezels evenals jonge berkentakken die goed zijn voor een goede darmwerking. Maar een konijn mag nooit zonder hooi zijn, dus geen takken in plaats van hooi, wel extra er bij.

5. Welk voer moet ik baby's en 'teenagers' geven?
Vanaf de geboorte tot 3 weken oud - moedermelk
3 tot 4 weken - moedermelk, knabbelt wat aan zacht, groen, eiwitrijk hooi en biks
4 tot 7 weken - moedermelk, mag nu helemaal zacht, groen, eiwitrijk hooi en biks
7 weken tot 7 maanden - ongelimiteerd biks, ongelimiteerd hooi.
Groente mag gegeven worden MITS strikt gehouden wordt aan de voorwaarden van toediening. Dus heel langzaam opbouwen. 1 Soort groente tegelijk, en hele kleine stukjes!

6. Hoeveel mag ik jonge volwassen konijnen voeren? (7 maanden tot 1 jaar)
Er mag begonnen worden met gras en gewoon hooi, dus stop met het zachte, groene, eiwitrijke hooi.
Verminder de biks tot 25 gram per kg. lichaamsgewicht van je konijn (weeg je konijn).
Vermeerder geleidelijk de dagelijkse groente.
Dagelijks fruit niet meer dan 30 to 60 gram per 2 kg. lichaamsgewicht (vanwege de calorieën).

7. Hoeveel voer mag ik volledig uitgegroeide konijnen (1 tot 5 jaar) geven?
Ongelimiteerd hooi en stro
25-40 Gram biks per kg. lichaamsgewicht (hangt af van de stofwisseling en/of aangepast aan de hoeveelheid groente)
Minimaal 2 koppen gesneden groente per 2,5 - 3 kg. lichaamsgewicht.
Dagelijkse hoeveelheid fruit niet meer dan 2 ons per 2,5 - 3 kg. lichaamsgewicht.

8. Hoeveel voer mag ik oudere konijnen (ouder dan 6 jaar) geven?
Als het konijn goed op gewicht blijft, blijf dan doorgaan met het dieet voor volgroeide konijnen. Fragile, oudere konijnen kunnen onbeperkt biks nodig hebben om op gewicht te blijven. Alfalfa (eiwitrijk!) kan aan konijnen met ondergewicht gegeven worden, maar alleen als het calcium-niveau normaal is. Jaarlijks bloedonderzoek wordt aanbevolen bij konijnen die vanwege hun leeftijd een speciale behandeling nodig hebben.

9. Als ik minder biks geef, hoe moet ik dat dan compenseren?
Als je minder biks geeft moet je dat compenseren met meer groenten. Ook moet het hooi en stro eten aangemoedigd worden. Dit doe je door een paar keer per dag vers hooi te geven.

 

Bron: met dank aan Konijnen.nl