Waar vandaan: Huisdieren > Konijnen > Ziekten en medische info> Diarree en andere problemen

Diarree en andere problemen

Een vorm van diarree is zachte, plakkerige keutels, die niet snel opdrogen en die je goed ruikt. Die plakken meestal tot een bergje aan elkaar. Soms blijven ze aan de vacht vastzitten. Als de reden is verandering van droogvoer, of het geven van groenvoer, is het het beste om je konijn dan een dag op hooi en water te zetten. Geef ook geen wortel, dit zal de diarree verergeren. 

Is de oorzaak niet bekend dan is het nodig om de zachte ontlasting zo snel mogelijk door een dierenarts te laten onderzoeken op coccidiose, wormen o.d.  

Hooithee.

(Hooithee is een tip van Arina Meinen, een bezoekster van mijn site). Doe een flinke pluk hooi in een emmer, en giet daar kokend water over. Laat dat een paar uur staan, en vul de waterfles daar mee. Laat je konijn alleen hooi eten en hooithee drinken. Na een paar uur verse hooithee maken. De klachten moeten de volgende dag over zijn. Als de keutels de volgende dag nog zacht zijn is het heel verstandig om voor alle zekerheid deze door de dierenarts microscopisch te laten onderzoeken, om een parasiet of een bacterie uit te sluiten. 

Als de keutels weer normaal zijn, voorzichtig weer met voer beginnen.

Erge diarree: noodsituatie!

Het konijn wordt stil, eet niet of nauwelijks . Er zijn geen keutels meer of zachte keutels, maar een dunne, bruine massa, die meestal stinkt. Het konijn is aan de achterkant ook vuil. De oren zijn ijskoud. Dit is serieus!!!   Zorg dat je konijn drinkt . Een konijn dat aan de diarree is en niet drinkt droogt onmiddellijk uit. Bel de dierenarts, of ga naar hem/haar toe, doe dit zo snel mogelijk. Laat je niet afschepen. Als je een onwillige dierenarts treft, bel een andere, net zolang tot iemand wil helpen. Houd je konijn in de tussentijd warm, desnoods met kruiken, ook tijdens het vervoer. 

Ik heb voor noodgevallen altijd injectiespuitjes zonder naald in huis. Die kun je bij de dierenarts vragen. Als het konijn aan de diarree is, en het drinkt niet zelf, moet je het spuitje vullen met water, en voorzichtig in de mondhoek van het konijn leegspuiten. Pas op dat het dier zich niet verslikt. Een konijn heeft heel weinig reserve, als het heel erg aan de diarree is, en het drinkt niet, kan het binnen een paar uur sterven. Aan het water kun je een heel klein beetje zout toevoegen. Dit water geven moet je steeds herhalen totdat je bij de dierenarts bent. NB dit zijn aanwijzingen voor als het konijn echt heel erg aan de diarree is, en misschien al een paar uur was voordat je het merkte.

Eigenlijk hoef ik na het verhaal van Wolfje niet veel meer te vertellen. Diarree, echt vloeibare poep, is slecht nieuws. Het kan een voedselkwestie zijn, bijv. bedorven voer of een vergiftiging, het kan VHS zijn, maar ook Coccidiose . Coccidiose is een ziekte die bij jonge konijntjes voorkomt, en een dodelijke afloop kan hebben. Snel ingrijpen is geboden, de dierenarts kan, na vaststelling van de ziekte door middel van een microscopisch onderzoek van de uitwerpselen, er een geneesmiddel voor geven.

Hele kleine keutels

Keutels die steeds kleiner worden zijn een signaal dat de darmen niet genoeg bewegen. Hier moet serieuze aandacht aan besteed worden, want meestal is het een ernstig signaal. Het is een teken dat het voedsel niet goed doorgevoerd wordt door de darmen. 

Als de darmen niet goed werken zal de voedselmassa langzamer door het darmkanaal gaan. Het konijn voelt zich vol, en zal minder gaan eten. De darmen gaan nog minder bewegen en een vicieuze cirkel ontstaat. Op een gegeven moment stopt het konijn met eten en drinken, omdat de bijna stilstaande voedselmassa een vol gevoel geeft.

Als er helemaal geen voedsel opgenomen wordt stoppen de darmen met bewegen. Het lichaam heeft nog steeds water nodig en haalt dat nu uit de maag en uit de bestanddelen van de keutels. Het voedsel wat nog in de maag zit droogt uit en wordt een prop. Hoe langer een konijn niet eet, hoe meer hij uitdroogt en hoe harder de prop in zijn maag wordt. De oude voedselmassa geeft ook gas, wat pijnlijk is. Nog een reden voor het konijn om niet meer te eten.

Het is belangrijk dat een konijn altijd goed hooi eet (vezels) en genoeg drinkt. Genoeg beweging krijgt, zodat het lichaam optimaal blijft functioneren. Keutels die steeds kleiner worden... dit kan eindigen met helemaal geen keutels meer. Dan is het konijn al ver heen. Let dus altijd op de keutels!

Keutels die aan het achterwerk blijven plakken

Keutels die aan het achterwerk blijven plakken zodat het konijn regelmatig schoongemaakt moet worden, trekken in de zomermaanden dikke groene vliegen aan, die eitjes leggen in de ontlasting. De maden uit die eitjes eten zich bij het konijn naar binnen en vergiftigen het konijn. De dood van het konijn treedt gewoonlijk binnen een paar dagen op.

Het gaat hier meestal om de blindedarmkeutels, die een konijn direct uit de anus hoort te eten. Deze keutels zijn heel belangrijk want ze bevatten belangrijke voedingsstoffen, die een konijn de eerste keer niet kan opnemen. Deze keutels zorgen nadat ze opgegeten zijn voor een gezonde darmflora. De keutels worden vanaf 4 uur na de maaltijd gevormd en zien er uit als een druiventrosje, of een mini-maiskolfje van kleine, glimmende keuteltjes. 

De reden voor het niet eten van de blindedarmkeutels is vaak een luxe probleem. Het konijn krijgt teveel droogvoer, en heeft niet meer de behoefte om de blindedarmkeutels te eten. Of het konijn is door het teveel aan voer te dik geworden, en kan niet goed meer bij de anus. Door het eten van teveel extra dingen (veel koolhydraten) verliest een konijn vaak blindedarmkeutels, die te zacht zijn om te eten. Deze keutels plakken om de anus vast, en alles kleeft daar weer aan vast. Op het laatst is het een dikke plak geworden, die moeilijk te verwijderen is. Het is goed om in dat geval de voergewoonte stevig onder de loep te nemen, en het konijn op dieet te zetten. Verminder het voer nooit drastisch, doe dit altijd geleidelijk aan dus elke dag minder geven. Stop wel direct met het geven van alle extra's. Verder is het nodig om veel hooi te geven, zodat je konijn geen honger heeft.

 

 

Bron: met dank aan Konijnen.nl