Het sauna-opgietritueel

Waar vandaan: Lifestyle > Sauna: Het opgietritueel

Het sauna-opgietritueel, relaxen in een geurige hitte

Zelfs een oeroude, gezonde gewoonte die alles te maken heeft met rust en natuur, blijkt een tikkeltje onderhevig aan trends. Zo is het opgieten van de sauna de jongste jaren uitgegroeid tot een prachtig ritueel dat ervoor moet zorgen dat je nog meer geniet van je bezoek aan de sauna.

In landen waar saunabeleving van oudsher in de cultuur zit, kijkt niemand ervan op. Ook in eigen land is het niet echt nieuw, maar de voorbije maanden is het ‘opgieten’ van de sauna met een heerlijke, aromatische vloeistof een absolute trend geworden.

Het woord ‘trend’ roept meteen wel enige weerstand op, want heel eerlijk: een groot aantal fervente en traditionele saunagangers vindt het maar niks, die plotse ‘opgiettrend’. Dat het opgieten van de kolenkachel met aromatische vloeistoffen in sommige publieke sauna’s de laatste maanden is uitgegroeid tot een echt evenement, met grootse voorbereidingen en ware showelementen, vindt niet iedereen even leuk. Bovendien is het helemaal niet bevorderlijk voor de algemene rust die een saunabezoek zou moeten garanderen.
 
De ‘bil aan bil’-trend
MolenhoeveNatuurlijk hebben de sceptici niet helemaal ongelijk. Het opgieten van de kachel, al dan niet met een geurtje, hoorde altijd al bij elke saunabeurt en hoeft daarom toch niet per se gepaard te gaan met een ritueel. Dat is meteen ook de reden waarom de meeste sauna’s hun opgietrituelen laten plaatsvinden op vaste uren en deze ook duidelijk vooraf aankondigen. Je ziet ook steeds vaker dat je moet reserveren om deel te kunnen nemen aan het ritueel.

De opgietsessies zijn tegenwoordig zo populair dat je ze in sommige sauna’s alleen nog maar ‘bil aan bil’ kunt beleven en dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. Het bevestigt echter wel één ding: dat ondanks de weerstand die het oproept bij een aantal traditionele saunagangers, er juist heel veel mensen zijn die de opgietrituelen wel naar waarde weten te schatten ...

Hoezo, opgietritueel?
Wat is er dan toch zo speciaal aan een opgietsessie? Eigenlijk is het simpel. In elke sauna vind je een houten teil met water en een houten opgietlepel. Wie dat wenst, kan een drietal lepels water opgieten op de hete kolen in de sauna. Samen met het heerlijk sissende geluid ontstaat er meteen ook een geweldige stoom én stijgt de temperatuur in de sauna aanzienlijk. Deze hitteopstootjes zijn precies wat je nodig hebt om nog beter te relaxen.

MolenhoeveDe laatste tijd echter hebben steeds meer saunacentra professionele ‘opgieters’ in dienst. Zij maken van het opgieten een spectaculair, maar vooral extra heilzaam ritueel. Op vaste tijdstippen komen ze de sauna binnen en gieten de kachel op met een aromatische vloeistof waarna ze zorgen voor heftig ‘gewapper’.

Met behulp van grote doeken of badhanddoeken en flink wat armbewegingen komen ze wapperend bij je langs. Door de luchtverplaatsingen die zo ontstaan, verspreiden geuren en temperaturen zich nog eens extra, wat een heerlijke, ontspannende sensatie teweeg brengt. Alleszins ga je er extra door transpireren, wat uiteraard ook de bedoeling is.

In veel sauna’s worden aan de gasten tijdens de opgietrituelen ook ijsblokjes of stukjes fruit aangeboden. Een heerlijke verfrissing! Afhankelijk van sauna tot sauna wordt vooraf ook aangekondigd met welke aroma’s de opgieter zal werken.
 
Ook in de thuissauna!
Dat deze opgietsessies in grote, publieke sauna’s vooralsnog voor heel wat hilariteit zorgen, wordt niet altijd gewaardeerd door saunabaders die erg op hun rust gesteld zijn. Toch is er van sauna tot sauna een groot verschil. Je hebt er alle belang bij om vooraf de juiste keuze te maken. Ben je erg op je rust gesteld, dan kan je sowieso beter kiezen voor een kleiner saunacomplex, waar je al dan niet kan kiezen voor een opgietritueel. Helemaal fantastisch is het natuurlijk als je gewoon thuis kunt genieten van je sauna én van je heel persoonlijke opgietsessies.

Tegenwoordig is het aantal opgietaroma’s voor thuisgebruik bijna niet meer bij te houden. Je moet er alleen op letten dat je de middeltjes nooit puur gebruikt en dus rechtstreeks op de saunakachel giet, maar dat je ze eerst met water verdunt. Meestal staat op de verpakking een leidraad om op de juiste manier te verdunnen, maar moeilijk is dat niet. Hoe sterk je het aromatische opgietsel verdunt, hangt eerst en vooral af van je eigen voorkeur, maar ook van de luchtstroom in je sauna (hoe vaak gaat de deur open en dicht?), van de grootte van je sauna, en van het aantal personen dat er zich op dat moment in bevindt. Helemaal leuk wordt het als je een van je huisgenoten heel lief vraagt om ‘wapperaar’ te spelen!

De kracht van geuren
Nayade SaunaRozemarijn, jasmijn, orchidee, groene appels, maar ook de geuren van berkenhout, ananas, koffie of groene thee zijn verkrijgbaar als opgietmiddel, en dat is nog maar een kleine greep uit het aanbod. De meest bekende, en nog steeds de meest populaire zijn de aroma’s van eucalyptus, sinaasappel, honing en munt. Van eucalyptus is algemeen bekend dat het je helpt om goed te ademen en dan vooral bij verkoudheden een vrijer gevoel geeft.

Honing verspreidt een lieflijk zoete en ontspannende geur in je sauna. Leuk is het als je wat honing in je huid masseert terwijl je in de sauna zit. Na afloop van de saunasessie zal je huid zijdezacht aanvoelen. Met munt is het een beetje oppassen geblazen omdat de geur behoorlijk heftig is. Mensen met gevoelige ogen houden die dan ook beter gesloten om tranen te voorkomen. Maar al bij al is er maar één echt groot nadeel aan opgietrituelen in je sauna: ze zijn behoorlijk verslavend!

 

Anijs
Al eeuwen wordt het warme en kruidige aroma van anijs gebruikt om angsten te bestrijden en troost en geborgenheid te bieden. De bijzonder zoete, op drop lijkende geur van de lichtgele anijsvloeistof stimuleert de eetlust en werkt hoestkalmerend.

Den
Dennengeur werd al door de Grieken en Romeinen gebruikt tijdens hun sauna- of stoombadritueel. Deze uit de verse naalden van de dennenboom gewonnen olie heeft een zachte antiseptische werking. Dennengeur is bovendien zeer heilzaam voor de luchtwegen.

Eucalyptus
Eucalyptus heeft van nature een zuiverende en genezende werking. Deze wat kamferachtige geur met een houtige ondertoon opent de luchtwegen en werkt verkwikkend. Eucalyptus wordt ook geprezen om zijn concentratiebevorderende eigenschappen.

Lavendel
De geur van het wijdverspreide kruid lavendel werkt uitstekend tegen stress, spanning en bij slapeloosheid. Bij gebruik in de sauna wordt het aroma perfect opgenomen en creëer je een rustige ontspannen sfeer.

Rozemarijn
Dit kruid behoort tot de eerste planten die gebruikt werden als voedsel, medicijn en in magische rituelen. De geur van rozemarijn zuivert lichaam en geest en zorgt voor een optimistische stemming. Deze olie met een sterke, frisse, muntachtig tot pikante geur en een houtig-balsemieke ondertoon heeft een opwekkende werking en maakt actief.

 

Helemaal leuk wordt het als je een van je huisgenoten heel lief vraagt om ‘wapperaar’ te spelen!

Heel veel mensen weten de opgietrituelen naar waarde te schatten.

Auteur: Annemie Willemse
Bron: PSG -