mozaïek zwembad

Waar vandaan: Lifestyle > Zwembaden: mozaïek

Een regenboog van mogelijkheden

Mozaïekzwembaden zijn nooit weggeweest. In het hoogste zwembadmarktsegment zijn ze immers steeds immens populair gebleven. Dat komt niet enkel door het prachtige uitzicht en de nagenoeg eindeloze combinatiemogelijkheden. Het aanbrengen van de mozaïekstukjes is een kunst op zich en het delicate resultaat is een ware streling voor de zintuigen.

Mozaïekbaden bestaan al eeuwen, of liever millennia. Getuige daarvan zijn de prachtige mozaïekvloeren van de Romeinse badhuizen in Sicilië en ook elders in Europa, die al meer dan 2000 jaar weer en wind doorstaan.

Aan het eind van de 19de eeuw, in de Belle Epoque flakkerde de interesse voor mozaïek weer op, en dat niet alleen bij diegenen die zich een zwembad konden veroorloven.

Mozaïek heeft immers altijd al symbool gestaan voor tijdloze klasse. Aangezien we de zwembaden uit die periode vandaag nog laten restaureren, zegt dat iets over de duurzaamheid van de materialen uit die periode.

Het gebeurt natuurlijk wel dat sommige tegeltjes lossen. Dat was vroeger zo en het gebeurt vandaag nog steeds. Vaak zorgt de vorst er voor dat tegeltjes los komen te liggen.

Ook een pover onderhoud, de gebruikte lijmsoort en het type van voegsel dat werd gebruikt, kunnen de boosdoener zijn. Vandaar dat je mozaïek sneller toegepast ziet in een binnenbad dan in een buitenbad.
Daar heeft men alle omstandigheden wat meer onder controle. En vorst kan al helemaal geen kwaad meer verrichten.

Opgerakeld uit het roemrijke verleden
Aangezien de keuze voor mozaïek in badkamer en hammam kan worden omschreven als een nieuwe trend, blijft het mozaïek zichzelf steeds opnieuw heruitvinden.

Ook voor buitengebruik zijn de mogelijkheden nagenoeg eindeloos. Dat gaat van keramiek, glad porselein, inox, aluminium, roestvrij staal, natuursteen tot oneindig veel kleuren glasmozaïek.

Dat alles in ronde of ovale vormen, als kleine of grotere vierkantjes. Eénkleurig, gemengd of gewoon los. Met papier aan de bovenzijde of een plaatsingsnetje aan de onderkant.

Het uitzicht van het glasmozaïek wordt sterk bepaald door de dikte en de kleur. Maar natuurlijk ook door de doorzichtigheid, door de glans en glitter, door het iridiserend parelmoer en zelfs het spiegel- en marmereffect.

Eigenlijk kan elke soort mozaïeksteen in het zwembad worden toegepast, toch voor zover het materiaal vorst-, UVA-, zuur- en chloorbestendig is.
Of dit ook echt het geval is, kan de zwembadspecialist je best vertellen.

Je komt het natuurlijk ook te weten bij je leverancier van bouwmaterialen. Maar het kan geen kwaad om steeds je infobron dubbel te checken. Het kan veel narigheid te voorkomen.

In zwembaden die ‘niet’ worden gezuiverd met behulp van chemicaliën is de chloorresistentie uiteraard niet vereist. Vandaar dat de keuze dan plots sterk wordt verruimd. Het is pas dan dat je ook het gebruik van natuursteen kan overwegen. Zeer exclusief, maar let wel op voor de gladheid.

La bella Italia
Ook China dringt zich op aan de Europese markt. Vaak gaat het om goedkopere kopieën. Maar Italië heeft hierin een duidelijke en traceerbare traditie. Het bekende Italiaanse merk Bisazza biedt tegenwoordig ook glasmozaïek aan waarin bladgoud (24 karaat) werd geïntegreerd tussen twee glaslaagjes?

Dit goud en witgoud zijn evenwel minder goed bestand tegen chloorwater dan de rest in hun uitgebreide gamma. Bij Bisazza kan je nu ook eigenhandig je mozaïek samenstellen. Je prent, foto of tekening wordt aan de fabriek in Italië bezorgd en aan de hand van de pixels worden de matjes klaargemaakt voor het transport.

Ook sommige webshops hebben een gebruiksvriendelijke tool voor de surfer om zelf een mozaïekcombinatie te ontwerpen. Je kunt er ook kiezen uit bepaalde patronen waaraan je de gekozen kleuren onderwerpt. Het creatieve luik blijkt een aantrekkelijk gegeven, gezien het aantal hits op deze sites.

Puzzelen met kleuren
Welke mozaïeksoort je ook verkiest, het gaat steeds om een zeer arbeidsintensieve en dure zwembad- afwerking die makkelijk kan worden gepersonaliseerd, vermits je de legpatronen zelf kan kiezen.
Er zijn mensen die hun wapenschild laten samenstellen op de bodem van hun zwembad of kiezen voor een symbolische figuratieve tekening of zelfs een familieportret onder water. Diverse kunstenaars hebben zich hierin gespecialiseerd, maar dankzij de inwasbare matjes hoef je de mozaïeksteentjes zelf niet te (laten) puzzelen, want de voegen zullen steeds kloppen. De aangeboden standaardpatronen zijn anders ook niet mis. Grotere tegels worden tegel per tegel gelijmd en gevoegd.

Een beproefde plaatsingsmethode
Er zijn verschillende bouwprocedés voor mozaïekbaden, maar we beschrijven er slechts één, want waar het steeds op neerkomt is dat de basis waarop wordt gewerkt vlak en waterdicht moet zijn. In de praktijk is dit meestal een zeer gladde RDC-betonnen ondergrond. En het is op deze noodzakelijk gladde uitgevlakte betonnen structuur dat de mozaïek wordt aangebracht. Matje per matje of soms steentje per steentje.

Die matjes die het mozaïekpatroon samenhouden, meten (al naargelang de leverancier) ongeveer 32 cm bij 32 cm. De tegeltjes ongeveer 2 cm bij 2 cm. Door de rasterbedrading en de geringe grootte van het mozaïek blijft het perfect mogelijk om rondingen van het bad of de traptreden te volgen.

De tegelmatjes worden met watervaste lijm aangebracht, waarna de voegen worden opgevoegd met een twee-componenten-epoxyhars, al dan niet gekleurd met pigment. Perfect waterbestendig, maar nooit voldoende om je zwembad waterdicht te maken. Vandaar dat de ondergrond steeds waterdicht moet zijn.


Voor de afwerking van de hoeknaden, de geïntegreerde verlichting en inspuiters kit men meestal af met siliconen. Misschien wil je de betegeling zelf uitvoeren, zodat je de prijs kan drukken, want het gaat uiteindelijk om dure werkuren. Besef wel dat we hier spreken over een serieuze investering die in optima forma moet worden aangebracht. Daarom is het aangeraden om te kiezen voor een zwembadspecialist die ervaring heeft met het plaatsen van mozaïek.

Laat je evenwel niet verleiden om te kiezen voor de vloerder die met veel succes je keukenvloer heeft geplaatst. Een zwembadspecialist weet als geen ander dat de dikkere glastegeltjes minder geschikt zijn, dat keramische tegeltjes hun glans kunnen verliezen als er minder zorgzaam wordt omgesprongen met de basiskwaliteit, dat deze best afgerond zijn aan de hoeken en nog veel meer …

Mosaïc Infinita Plus
Wat geldt voor een zwembad, gaat ook op voor een spa of zwemspa. Specialist in het betegelen van spa’s is bijvoorbeeld Climaworld uit Knokke-Heist. Een van hun zwemspa’s, de Mosaïc Infinita Plus, is een tijdloos tegenstroomzwembad met ingebouwde whirlpool.

Het toont zich als een ovaal compact zwembad met inlooptrap die sierlijk de rondingen van de geïntegreerde spa volgt.
Gek genoeg toch een voorgevormd, zelfdragend en volledig geïsoleerd monobloksysteem.

Maar ter afwerking wordt het wel nog betegeld met glanzende porseleinmozaïek ‘Emaux de Briare’ die alle rondingen van het bad netjes volgt. Hoe dit gebeurt kiest de klant zelf. Deze porseleinmozaïek is verkrijgbaar in meer dan zesendertig kleuren en is gehard tegen alle soorten van waterbehandeling. De porseleinmozaïek kan ook worden aangewend als randafwerking.

Auteur: Anne-Marijn Somers
Bron: PSG -