Waar vandaan: Nieuws > Allergie hooikoorts informatie

Actuele hooikoorts allergie informatie

Op deze pagina krijgt u actuele informatie en een voorspelling vinden over de toestand voor allergie: hooikoorts, of met andere woorden dus allergie voor stuifmeelkorrels.
Elke werkdag bijgewerkt in de voormiddag. Eveneens krijgt u op deze pagina een heleboel informatie over deze allergie.

Voorspelling:

 

Grafische voorstelling metingen :
De blauwe waarden zijn de gemiddelde waarden van vorige jaren. De zwarte lijn geeft de metingen van dit jaar weer. Zo kan u zien of we boven of onder het gemiddelde zitten van andere jaren. Eveneens is uit bovenstaande grafiek af te lezen hoe hoog de kans op allergie is.

Meer informatie: hooikoorts, informatie, tips, uitleg

Velen hebben last van de hooikoorts allergie. Vanaf het voorjaar worden al een hoop mensen getroffen door de pollen van de bomen, maar het gros van de mensen krijgt last vanaf half mei: de grassen beginnen nu ook met productie van de pollen. Elk jaar verhoogt het aantal mensen met allergie voor deze pollen.

Wat is hooikoorts?
Hooikoorts, ook wel in technische termen "seizoensgebonden allergische rhinitis" genoemd, is een allergie voor de luchtwegen. Je lichaam gaat reageren tegen deze gras- of boompollen. Het afweersysteem van je lichaam gaat in actie schieten en antistoffen gaan op jacht op de pollen in je luchtwegen. En deze reactie, die eigenlijk niet nodig is, want die pollen zijn helemaal niet gevaarlijk, zorgen ervoor dat je de reactie krijgt van hooikoorts. Een lichamelijke reactie alsof je ziek bent. Bij echte ziekte is het goéd dat je lichaam reageert, bij allergie reageert je lichaam tegen iets waar het helemaal niet moet tegen reageren.

De klachten
Je krijgt een prikkeling van de neus en bijgevolg niesbuien en een overvloedige waterige en lopende neus. Eveneens kan dit alles leiden tot verlies van geur en smaak door de verstopping van de neus en door het opgeblazen gevoel eveneens tot hoofdpijn. Voor de oren kan de buis van Eustachius (die de oren met de keel verbinden) een gevoel van druk en pijn in de oren geven. Je keel kan een branderig gevoel geven. Eveneens een droge irriterende hoest, kortademigheid en/of een piepende ademhaling kunnen voorkomen. Eveneens (maar in mindere mate) kunnen zwellingen rond de mond en gezicht voorkomen. Moeheid en lusteloosheid.
Tot slot ontsnappen de ogen er ook niet aan. Jeuk en irritatie. Eveneens bloeddoorlopen ogen en gezwollen oogleden kunnen voorkomen.

Wat veroorzaakt hooikoorts?
Het stuifmeel van de grassen en bomen zorgt voor de hooikoorts. Dit stuifmeel, ook wel "pollen" genoemd zorgt voor de (foutieve) afweerreactie van het lichaam. Stuifmeel komt overdag vrij en zweeft rond in de lucht. Bij warm, droog en winderig weer zijn zo de concentraties zeer hoog. De meeste mensen die hooikoorts hebben, reageren op de grassen, maar een minderheid reageert eveneens op het stuifmeel van bomen. Hoe kleiner het stuifmeel is van de boom of gras, hoe verder de pollen geraken en dus allergie kunnen veroorzaken. Zo kan je toch een allergie hebben voor bijvoorbeeld de berk, ondanks in de buurt totaal geen berk staat. Hooikoorts wordt uitsluitend veroorzaakt door levende planten (hooi is dood en geeft dus geen allergische reactie); niet enkel de graansoorten geven trouwens een allergische reactie, ook de meeste gazon- en weideplanten.

Hoe komt het?
Hooikoorts is genetisch bepaald. Indien je beide ouders geen hooikoorts hebben, heb je zelf maar 10% kans om dit toch te hebben. Heeft een van de beide ouders hooikoorts, heeft het kind 50% kans en indien beide ouders hooikoorts hebben, dan heb je zelfs 90% kans om hooikoorts te hebben. Het is echter niet enkel genetisch aangelegd. Onderzoek wijst uit dat de luchtvervuiling hier ook voor een belangrijk deel voor tussenzit. Tot slot blijkt ook nog een mogelijke oorzaak te zijn dat we te proper leven: antibiotica, sterke hygiëne, enz. Het komt erop neer dat ons lichaam te weinig in contact komt met "vuil" en hierdoor sneller gaat reageren.

Goed om weten
Personen die allergisch zijn voor berkenpollen, hebben dikwijls (63%) ook een voedselallergie voor bepaalde vruchten (appels, hazelnoten, kiwi's, perzik, kers, peer en meloen).
Allergieën voor het stuifmeel van de eik en de beuk zijn eerder zeldzaam en komen voor bij sommige personen met een berkenpollenallergie.
Personen die allergisch zijn voor het stuifmeel van de bijvoet lopen eveneens een hoog risico op een voedselallergie voor selderij, wortel en venkel.
Het stuifmeel van de bomen van de dennenfamilie is niet allergieverwekkend.
Het stuifmeel van de paardenkastanje kan oorzaak zijn van enkele zeldzame gevallen van buurtallergieën.

Vreemd verschijnsel
Als er grote hoeveelheden stuifmeel in de lucht zit, dan kan je op de grond, auto's, tafel en andere (gladde) oppervlakken een laagje geel poeder zien. Dit is voornamelijk stuifmeel dat is neergeslagen op het oppervlak.
Om zoveel mogelijk allergie te vermijden, was de tafel af met een vochtige doek, zodat het stuifmeel niet opnieuw begint rond te vliegen en je lichaam er allergisch op kan reageren.

Ik moet vaak niezen en heb een jeukende neus, heb ik hooikoorts?
Dit is best mogelijk. Maar dergelijke klachten kunne ook een gevolg van iets anders zijn. Het hangt bovendien ook af of je de klachten enkel tijdens het hooikoortsseizoen hebt, of het hele jaar door. Het kan namelijk zijn dat je last hebt van huisstofmijt, huisdieren, schimmels of andere aanleidingen die een allergie kunnen veroorzaken. U kan uw huisarts vragen voor een allergietest, die dan precies kan nagaan waarvoor u wel of niet allergisch bent en of u al dan niet hooikoorts hebt.

Iets tegen doen!! 21 tips bij hooikoorts

  • Als eerste: indien je allergisch bent, probeer dan zoveel mogelijk de pollen te vermijden. Blijf binnen op de dagen dat het erg is (hoe erg het is, kan je volgen op deze pagina op SeniorenNet met dagelijkse voorspelling en grafiek). Indien je toch buiten komt, probeer dan geen dingen te doen in de tuin die veel pollen veroorzaken, zoals het gras afmaaien; want je gaat het geweten hebben achteraf!
     
  • Laat het gras geregeld maaien door iemand anders, zodat dat het gras niet in bloei komt.
     
  • Ga op reis. In de bergen (boven 1500 meter) of aan zee zijn nauwelijks pollen.
     
  • Installeer een pollenfilter in de auto, vele auto's hebben dit tegenwoordig standaard voorzien bij de airconditioning. Houd de ramen gesloten van de wagen.
     
  • Hou ramen gesloten van het huis.
    Als je het huis wil verluchten, doe het dan 's morgens. 's Avonds hangt er namelijk meer pollen in de lucht dan 's morgens. Of na een regenbui.
    Wil je toch je ramen open hebben, open dan de ramen waar geen wind op staat en zet er horren in
     
  • Als je sport, probeer dan 's morgens te sporten, dan zijn er het minste pollen. Of ga sporten juist na een regenbui, wanneer de concentratie van pollen ook bijzonder laag is.
     
  • Heb je last van je ogen, wrijf er dan niét in, dit maakt het enkel maar erger.
     
  • Je kunt de irritatie verminderen door een vochtig washandje op je ogen te leggen of te spoelen met lauw water. Ook het druppelen van de ogen brengt vaak verlichting
     
  • Kleed je niet om in de slaapkamer, pollen op de kleding komen hierdoor vrij in de ruimte waar je ook slaapt
     
  • Vermijd tabaksrook en rokerige ruimtes, deze zorgen namelijk voor extra prikkeling en snellere reactie op pollen. Vermijd eveneens zelf roken.
     
  • Hooikoorts wordt erger door huisstof, chloor, ammoniak, haarlak, uitlaatgassen en sterk ruikende bloemen en planten
     
  • Draag een zonnebril als je buiten gaat; ze beschermen je ogen tegen invliegend stuifmeel.
     
  • Haal geen bloemen in huis. Deze verspreiden ook pollen binnen in je huislucht.
     
  • Stofzuig regelmatig en met een stofzuiger die een goede filter heeft. Pollen vallen snel op de grond (indien er geen tocht is), zodat je in huis de concentratie van pollen zo laag mogelijk kunt houden.
     
  • Je huisdieren verspreiden eveneens stuifmeel in huis die ze binnen brengen van buiten. Hou hiermee rekening. (bovendien zijn ook veel mensen allergisch voor huisdieren hun huidschilfers en haren; die versterkend kunnen werken in combinatie met stuifmeel).
     
  • Hou rekening mee dat op het platte land drie tot vijf keer méér stuifmeel in de lucht is dan in de stad. In de stad is het rond drukke autowegen dan weer meer stuifmeel dan in de buurt van stillere wegen.
     
  • Droog je was niet buiten. De pollen kunnen zich namelijk ook in kleding nestelen
  • Vermijd plaatsen met hoge pollenconcentraties zoals parken, tuinen en velden.
     
  • Was je haar wat vaker en borstel je haar vóór het slapen gaan. De pollen komen dan niet op je hoofdkussen terecht
     
  • Als de allergische reactie te sterk wordt, neem dan een (warme) douche.
    De warme vochtige lucht zuivert de lucht van pollen in de badkamer waardoor je ademhaling stabiliseert. Tevens zorgt het water dat alle pollen van je huid verdwijnen.
    Eveneens zorgt het water dat je ogen gezuiverd worden en het jeukend en/of branderige gevoel zal verdwijnen en je ogen kunnen herstellen. Eveneens heeft het een positieve werking op de prikkelende neus en keel. Je lichaam kan hierdoor herstellen.
    De allergische reactie zal sterk verminderen tot zelfs tijdelijk verdwijnen tijdens en kort na het douchen. Gebruik tijdens het douchen geen shampoo/douchegel/zeep die té sterk ruikt, omdat sterke geuren de allergische reactie versterken.
     
  • Tot slot kan je je toevlucht nemen naar medicijnen. Hooikoorts is voorlopig NIET te genezen. De medicijnen proberen de allergische reactie te onderdrukken. Neem hiervoor echter contact op met je huisarts. De meeste medicijnen mogen maar een korte tijd genomen worden, andere langdurig. Niet iedereen reageert evengoed op elk medicijn en soms is het zoeken tussen de verschillende producten die voorhanden zijn. Hou er rekening mee dat medicijnen geen wondermiddel zijn, ze proberen de hooikoorts te onderdrukken, maar dit lukt niet altijd 100%.

Medicijnen tegen hooikoorts?
Er bestaan verschillende medicijnen die kunnen helpen tegen hooikoorts en allergie in het algemeen. De eerste keer dat u last hebt van hooikoorts kan u het best de huisarts raadplegen voor zekerheid. Neem niet zomaar medicijnen tegen allergie zonder de raad van uw arts.
Uw arts zal u waarschijnlijk medicijnen voorschrijven die allergische reacties verminderen of onderdrukken; dergelijke producten worden ook wel "antihistaminicum" genoemd. De oudere medicijnen tegen allergie hadden verschillende bijwerkingen waaronder een zeer vervelende slaperigheid. De nieuwe, maar ook duurdere, medicijnen hebben dit niet meer. Er zijn allerlei mogelijkheden van medicijnen voor toediening: tabletten, vloeibare vorm, neusspray, neusdruppels,... Afhankelijk van de klachten zal de arts u een andere vorm geven.
Indien u vooral last hebt aan de neus kunnen neusdruppels het beste zijn, indien u echter overal last hebt, kunnen tabletten beter zijn.
Er zijn nieuwe methoden waarbij men via injecties de allergie probeert op te lossen, maar deze hun (blijvende) werking zijn voorlopig nog onvoldoende uitgetest, al boekt men wel vorderingen.
Voorlopig zal u dus nog allergie blijven hebben en moet u gedurende de hele hooikoortsperiode medicijnen nemen; mogelijk zal er later een echte oplossing zijn waarmee men je kan "genezen"; de allergische reactie dus definitief tegengaan zonder dat u continu medicijnen moet nemen.

Wat als ik klachten heb op een specifieke locatie? (werk, sportclub, thuis...)
Indien er klachten zijn op specifieke locaties, is dit meestal het geval doordat er "allergenen" daar aanwezig zijn in een bepaalde hoeveelheid, die u elders niet tegenkomt. Zo'n allergenen zijn op zich onschadelijke stoffen, die echter uw lichaam een allergische reactie kunnen veroorzaken.
Thuis kunnen dergelijke allergenen de huisstofmijt, huisdieren, schimmels en pollen zijn. Op uw werk kunnen dit beroepsgerelateerde stoffen zijn, schimmels van slecht onderhouden airco/ventilatie of huisstofmijt. Ook op de sportclub kan u een allergie krijgen van dieren, schimmels en huisstofmijt. Het feit dat u op bepaalde plaatsen wel en op andere plaatsen geen allergie hebt, kan dus te wijten zijn dat op bepaalde plaatsen er stoffen zijn waar u allergisch voor reageert. Ook beplanting of kamerplanten kunnen de dader zijn.

Wat als ik allergie krijg na contact met dieren?
Indien u een allergie krijgt nadat of tijdens u contact hebt met huisdieren zoals hond, kat of knaagdieren, dan is dit in de meeste gevallen te wijten aan een allergie voor die dieren zélf. Zeker indien u de allergie vrij snel krijgt, binnen het kwartier bij in contact komen. Het is echter eveneens mogelijk dat u niet allergisch bent voor de kat, maar dat de kat door buiten rond te spelen helemaal bedolven is onder pollen, en het zo binnen in huis meeneemt, waarop u dan allergisch reageert, niet op de kat, maar op de pollen in de vacht van de kat.

Wat als ik een heel jaar door last heb van hooikoorts?
Een heel jaar door last hebben van hooikoorts is weinig waarschijnlijk, u zou dan voor zowat alle mogelijke pollen super gevoelig voor moeten zijn. Meer waarschijnlijk hebt u dan een andere allergie: huisstofmijt, huisdieren of schimmels.

Voor schimmels als de Aspergillus en Penicillium kan u een heel jaar last hebben, schimmels als Cladosporium, Alternaria en Botrytis vooral in de zomermaanden van mei tot september met in het bijzonder juli en augustus.

Tips voor huisstofmijt te vermijden?

  • Gebruik speciale matrashoezen tegen huisstofmijt
  • Verwijder pluche knuffeldieren; deze kunnen eventueel vervangen worden door speciale allergeenvrije knuffels
  • Gebruik geen tapijten in de (slaap)kamers
  • Gebruik geen meubilair met stof
  • Verlucht de kamer regelmatig
  • Probeer een lage luchtvochtigheid te houden (<50%)
  • Verlucht het bed zoveel mogelijk, als u er niet in slaapt, leg dan het deken helemaal achteraan zodat de matras kan verluchten (en hierdoor temperatuur en vochtigheid doen dalen van de matras)
  • Veel licht in de kamer als u er niet bent, laat dus geen rolluiken of gordijnen dicht, maar open ze.
  • Kuis regelmatig, liefst de vloer met nat, zodat zo min mogelijk stof achterblijft
  • Ruim de kamer zoveel mogelijk op, zodat er zo weinig mogelijk plaatsen zijn waar stof tussen en op kan blijven liggen

Pollenkalender - hoeveelheid verspreiding

febr. maart april mei juni juli aug. sept. okt.
Hazelaar
Els
Taxus
Cipres
Iep
Populier
Es
Berk
Wilg
Eik
Den
Spar
Rozen
Zuring
Grassen
Vlier
Kastanje
Weegbree
Brandnetel
Ganzevoet
Bijvoet
Moerasspirea
= Matige verspreiding
= Sterke concentratie

Pollenkalender - hoeveelheid mensen die er last van heeft

Naam
Jan
Feb
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Aug
Sept
Okt
Nov
Dec
Hazelaar (Corylus)
                           
Els (Alnus)
           
Geel :

Algemeen weinig last

Oranje :

Matig last

Rood :

Veel last

Bruin :

Zeer veel last

Populier (Populus)
           
Wilg (Salix)
             
Es (Fraxinus)
               
Berk (Betula)
             
Haagbeuk (Carpinus)
                         
Beuk (Fagus)
                       
Eik (Quercus)
                         
Weegbree (Plantago)
                         
Zuring of zurkel (Rumex)
                         
Grassen (Gramineae)
                           
Tamme kastanje (Castanea)
                       
Brandnetel (Urtica)
                       
Melganzevoet (Chenopodium)
                       
Alsem of bijvoet (Artemisia )
                         

 

Bron: Metingen en voorspelling zijn gemaakt door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, afdeling Mycologie: Airallergy
Informatie wordt elke werkdag in de voormiddag bijgewerkt.