Waar vandaan: Homepage > Special

Publireportage

Hoog tijd om te besparen op elektriciteit!

Enkele maatregelen hebben er al voor gezorgd dat je energiefactuur aanzienlijk duurder is geworden, en er staan er nog een aantal voor de deur. Een overzicht:

  • Wie zelf (een deel van) zijn energie opwekt door bijvoorbeeld zonnepanelen of een andere installatie met terugdraaiende teller, betaalt sinds 1 juli 2015 het prosumententarief: dat is een bijdrage voor het gebruik van het elektriciteitsdistributienet.
  • Tot en met juli dit jaar moesten netbeheerders Eandis en Infrax geen vennootschapsbelasting betalen. Nu heeft de federale regering die uitzonderingsmaatregel geschrapt, waardoor die extra kost doorgerekend wordt naar de consument.
  • Amper anderhalf jaar nadat de btw op elektriciteit verlaagd werd van 21 naar 6%, heeft de federale regering beslist om terug te komen op die maatregel. Vanaf 1 september 2015 betaal je opnieuw 21% btw op je elektriciteitsfactuur.
  • De Vlaamse regering heeft beslist dat Vlaamse gezinnen vanaf 2016 niet langer gebruik kunnen maken van de hoeveelheid gratis energie die ze sinds 2003 krijgen. Van je eindafrekening werd steeds een basisbedrag afgehouden van 100 kWh én nog eens 100 kWh per gezinslid. Zodra de wetgeving is aangepast, zal dat dus niet meer het geval zijn.
  • Om de schuld van de groenestroomcertificaten weg te werken, zal een gemiddeld Vlaams gezin, dat zo'n 3500 kWh verbruikt, 100 euro per jaar extra moeten betalen.

De energieprijzen kan je niet bepalen, maar je kan als consument maar beter op de hoogte zijn van de laagste tarieven op de markt.

Waar wacht je op om te veranderen van energieleverancier?

Veel mensen denken dat veranderen van energieleverancier een ingewikkelde, riskante procedure is, waar een heuse administratieve rompslomp aan vast hangt. Daarnaast vrezen sommigen dat de toevoer wel eens een aantal dagen zou kunnen onderbroken worden. Daarom blijven zij vaak liever jaar na jaar bij dezelfde energieleverancier, waardoor ze wel eens honderden euro’s per jaar te veel betalen voor hun elektriciteitsfactuur.

Onterecht, want veranderen van leverancier en energiecontract gaat heel makkelijk en snel én zal er niet voor zorgen dat je thuis zit te klappertanden nu de winter voor de deur staat. Je merkt er niets van: er zijn geen risico’s of kosten aan verbonden en je toevoer wordt zeker niet onderbroken. Het enige verschil is dat je later minder hoeft te betalen!

Sinds de vrijmaking van de energiemarkt in Vlaanderen in 2003 kan je als consument vrij je energieleverancier kiezen. Door het constant veranderende spel van vraag en aanbod, is het goed mogelijk dat het tarief dat enkele jaren geleden het voordeligst was, dat nu absoluut niet meer is. Je doet er daarom goed aan je huidige tarief te vergelijken met alle andere formules en energieleveranciers op de markt. Dat klinkt als een hele klus, niet? Het aanbod is zo groot, dat je al snel verloren loopt en door de bomen het bos niet meer ziet.

Wat zou je ervan denken als iemand anders die klus voor je klaart?

Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft alles al voor jou uitgezocht.

Dankzij het succes van de vier eerdere groepsaankopen van gas en elektriciteit, heeft Test-Aankoop nu zo’n sterke onderhandelingspositie verworven tegenover de energieleveranciers, dat hun nieuwe actie Gas & Elektriciteit 2015 nóg voordeliger is!

  • Exclusieve bodemprijzen voor iedereen!
    Betaal tot 200 euro per jaar minder voor je elektriciteit!
  • Een langdurige service, ongeacht je contracttermijn en altijd zeker van de laagste prijs:
    Tegen de vervaldatum van je contract stelt Test-Aankoop je opnieuw voordeligere formules voor van je huidige of een andere leverancier!
  • De drie goedkoopste tarieven op basis van je verbruik:
    Je krijgt niet één, maar drie tariefvoorstellen. Elke formule heeft zo z’n eigen troeven: groene energie, een pakket van meerdere diensten, of simpelweg een onklopbare prijs!

Meer informatie over de actie Gas & Elektriciteit 2015 vind je hier.