Waar vandaan: Onderzoek en enquêtes 50-plussers > Verkeersenquête

Verkeersenquête bij 50-plussers

Wat ergert senioren in het verkeer? Vinden ze autorijden leuk? Houden ze zich aan de snelheid? Durven ze wel eens te drinken en te rijden tegelijk? Bellen ze handenvrij?

Wat ergert hen in het verkeer?
Fietsers die met 3 of meer op de baan naast elkaar rijden, dát is wat de meeste vijftigplussers het allermeeste ergert in het dagelijkse verkeer. 
Uit een onderzoek bij 2.395 Vlaamse vijftigplussers door www.SeniorenNet.be gaf 29,2% dit als antwoord. 

Het bumperkleven staat op nummer twee met 21,8% van de vijftigplussers. 
Op drie staat het voorbijsteken van vrachtwagens op de autosnelweg met 16,8% en op vier staat het blijven rijden op de middenstrook op de autosnelweg met 10,9%.  De vijftigplusser heeft minder problemen met de meer klassieke zaken zoals verkeerd voorsorteren, geen voorrang verlenen, door het oranje rijden of plots remmen.

Autorijden nog steeds heel leuk
De meeste vijftigplussers zijn al een hele tijd met de auto aan het rijden en komen dus nog van de tijd dat er eigenlijk geen files waren en weinig verkeersellende was.  Toch zegt 62% dat ze de dag van vandaag toch nog graag met de auto rijden, de overige rijdt niet graag met de auto (26,9%) of helemaal niet graag meer met de auto (11,0%).

Verkeer van vandaag: ONVEILIG
Het verkeer van vandaag wordt als onveilig tot zeer onveilig ervaren door de vijftigplussers.  Bijna 7 op de 10 vijftigplussers (69,3%) gaf dit als antwoord.  Een minderheid van 29,0% ervaart het verkeer als veilig en een kleine 1,8% als “heel veilig”.
 
Snelheidsduiveltjes
De vijftigplussers zijn snelle rijders, dat blijkt uit de enquête.  Als de politie zou gaan flitsen op de autosnelweg, kan 36,9% van de vijftigplussers meteen op de bon. 
Ook de "Zone 30" wordt niet gespaard: 64,1% zegt deze snelheidsbeperking te overtreden buiten de schooluren.  Enkel tijdens de schooluren houden de meeste er rekening mee: 87,6% houdt zich dan aan de snelheidsbeperking van 30 km/u.  (maar dus toch 1 op 8 zelfs tijdens de schooluren niet).

Verkeersinformatie populair
Bij de vijftigplussers is de verkeersinformatie populair: 80,2% luistert hier speciaal naar, met een “harde kern” van 51,5% die áltijd of bijna altijd hiernaar luistert als ze met de auto vertrekken of onderweg zijn met de auto.  Zo proberen ze files te vermijden of proberen ze later te vertrekken.
 
Alcohol
Van de ondervraagde vijftigplussers die met de auto rijden geeft 37,2% aan dat ze met de auto durven te rijden als ze mogelijk teveel alcohol op hebben.  Duidelijk maakt dit dat dus niet enkel jongeren durven drinken en rijden.
De “Bob” campagnes hebben echter bij de vijftigplussers ook succes, 1 op 5 (20,2%) zorgt voor een “Bob” als ze gedronken hebben en 2,8% belt een taxi.  Een opmerkelijke 39,2% zegt echter nooit te drinken buitenshuis.

62,2% van de vijftigplussers heeft nog nooit een alcoholcontrole van de politie gehad; 24,4% eenmalig en 13,4% zelfs 2 of meer keren.

Boetes té hoog
Ondanks dat toch heel wat vijftigplussers een zware voet hebben, zijn er relatief weinig die de laatste 5 jaar een snelheidsovertreding hebben gehad, 70,3% heeft er géén gehad.  19% heeft eenmalig een overtreding gehad en 10,7% heeft zelfs twee of meerdere boetes gekregen de laatste 5 jaar.  De meeste zijn er echter over eens dat de boetes té hoog zijn: 65,5%.  Een kleine minderheid van 11% vindt dat de boetes nog steeds te laag zijn; een 23,5% is tevreden met de huidige boetetarieven. 

9 op 10 belt handenvrij of helemaal niet in de auto
Van wie een gsm heeft én rijdt met de auto, belt 20% handenvrij.  68,9% zegt de gsm in de auto niét te gebruiken en zet deze af voor het autorijden of neemt de telefoon gewoon niet op tijdens het rijden.  Toch belt 1 op 10 van de vijftigplussers tijdens het rijden met de gsm zonder dat dit handenvrij is (11,1%).

Pakkans is niet te groot
De pakkans voor verkeersovertredingen is volgens 46,3% van de vijftigplussers hoog genoeg.  Ongeveer evenveel, 45,2% vindt de pakkans echter veel te klein.  Een kleine 8,4% vindt de pakkans te groot.  Met andere woorden zijn ze best tevreden over het werk van de politie op het gebied van controles.

Pechverhelpingsdienst succesvol
De pechverhelpingsdiensten zijn een succes bij de vijftigplussers, niet minder dan 68,0% is verzekerd bij zo'n dienst.  De meest succesvolle is de VTB-VAB (22,8%), en als tweede Touring (15,6%).  Van wie geen pechverhelpingsdienst heeft, zegt de meerderheid als reden deze vooral veel te duur te vinden (44%). 

Vrij lage kennis wegcode
6,8 punten op 10, dat is het cijfer dat de vijftigplusser zichzelf geeft over zijn of haar kennis over de HUIDIGE wegcode.  3,5% geeft zelfs een cijfer onder de 5 op 10, en amper 2,2% durft zichzelf een kenner te noemen en gaf zichzelf 10 op 10.

Betalend parkeren zeer goed nageleefd
Om af te sluiten nog dit als weetje: de vijftigplusser is zéér braaf als het aankomt voor het betalend parkeren. 
Van wie in een dergelijke zone gaat parkeren, doet maar 2,8% beroep op z’n geluk en betaald niet, de overige 97,2% gaat wel betalen, al laat toch nog een kleine 2,1% merken dat ze het enkel doen indien er op die plaats ook daadwerkelijk regelmatig wordt gecontroleerd; de overgrote meerderheid betaald dus steeds braaf.
1 op 4 vijftigplussers gaat echter gewoonweg niet staan in een zone waar het betalend parkeren is, zij zoeken een parkeerplaats verder weg waar geen parkeerautomaat staat.  Dat dit verder lopen is, hebben ze geen problemen mee.  Zo kost het geen geld, hebben ze nog eens beweging en hoeven ze niet gehaast te zijn omdat de tijd bijna om is.

Onderzoek uitgevoerd eind maart 2006.