Waar vandaan: Weetjes >

De computer, uw vriend

Iconen maken

Op heel eenvoudige wijze kunt u zelf iconen maken. Wanneer u met een willekeurig grafisch programma, zoals bv. Paintshop Pro, een afbeelding maakt en deze in een formaat van 32 x 32 pixels opslaat als .BMP bestand en deze vervolgens (in de Verkenner) hernoemt met de extentie .ICO, dan heeft u uw eigen icoon.


Vorige 7:

1) Verkenner met achtergronden

Het is mogelijk om uw mappen te voorzien van eigen gekozen achtergronden. Klik in de gewenste map op de rechtermuisknop. Kies voor 'Deze map aanpassen' en vervolgens 'Kies een afbeelding'. Om de afbeelding weer te verwijderen klikt u wederom met de rechter muisknop in de map en u kiest 'Deze map aanpassen' en 'Aanpassing verwijderen'.


2) Een schermafdruk maken

Met de Print Screen-toets kunt u van het huidige scherm een afdruk maken, waarna deze in het Klembord wordt geplaatst. Door middel van de optie "plakken" kunt u vervolgens de afbeelding plaatsen in diverse programma's (bv. Word, Paint, etc.). Naast de mogelijkheid het hele scherm te kopieeren, is het ook mogelijk alleen het actieve scherm te selecteren. Kies hiervoor de combinatie Alt+Print Screen.
Dit is handig als u fouten krijgt of iets leuks hebt ontdekt, om dit door te geven aan de support, vrienden, familie,...

3) Printen vanuit DOS programma's

Het kan misschien nog wel eens voorkomen dat u vannuit een DOS-applicatie onder Windows iets wilt afdrukken. De kans bestaat dat dit niet (goed) werkt. In dat geval kunt u het beste binnen Windows een nieuwe printer toevoegen. Hierbij wordt op een bepaald moment gevraagd of u ook vanuit DOS-programma's wilt afdrukken. Zorg ervoor dat hierbij de keus 'ja' is ingeschakeld.


4) Autostart cd-rom speler uitschakelen

Om permanent te voorkomen dat de cd-rom automatsch start wanneer deze in de speler wordt geplaatst, kunt u het volgende doen. Klik met de rechter muisknop op 'Deze Computer' en kies voor 'Eigenschappen'. Kies voor het tabblad 'Apparaatbeheer', dubbelklik op 'cd-rom' en dubbelklik op de onderliggende cd-rom speler. Kies voor 'Instellingen' en plaats een vinkje bij 'Bericht bij automatisch invoegen' (tekst is afhankelijk van uw Windows-versie en taal).


5) Geheugen besparen en snelheid opvoeren van uw pc!

Het bestand win.ini wordt door Windows in het geheugen geladen, dus het is zaak dit bestand zo klein mogelijk te houden. U kunt dit bewerkstelligen door bijvoorbeeld flink te snoeien in de aanwezige fonts.


6) Plakken in een DOS scherm

Wanneer u informatie vanuit Windows wilt plakken in een DOS-scherm selecteert u de tekst binnen Windows, klikt u op de rechter muisknop en kiest u voor copy. Start het MSDOS prompt en zorg ervoor dat deze niet op volledig scherm staat (druk hiervoor evt. op ALT + Enter). Klik op het 'Paste' icoontje van het DOS scherm en de tekst wordt geplaatst.


7) Printer op bureaublad

U kunt op een geheel andere wijze printen dan gebruikelijk. Ga naar Start / Instellingen / Configuratiescherm / Printers en sleep de gewenste printer naar uw bureaublad. Open de Windows Verkenner en selecteer een document. Sleep het document naar de printer op het bureaublad en het document wordt afgedrukt.