8.3 Materiaal kopen

Bepaalde hulpmiddelen, bijvoorbeeld een computer, een aspiratietoestel, een rolwagen, ... kan u gedurende een zekere periode op proef gebruiken. Het geeft de zorgbehoevende persoon en uzelf de kans het hulpmiddel op gebruiksvriendelijkheid te testen en te controleren of het wel goed is afgestemd op uw noden. Informeer u indien mogelijk ook bij thuisverzorgers die reeds gebruik hebben gemaakt van dat materiaal. Zij zullen u kunnen wijzen op de voor- en nadelen.

De regionale dienstencentra beschikken over adressen voor materiaalaankoop in uw regio.

Voor de aankoop van kleine en grote hulpmiddelen kan u terecht in de mediotheek of de thuiszorgwinkel. Er is een ruim assortiment van artikelen die op verschillende vlakken het leven van het zieke kind, de persoon met een handicap of de oudere aangenamer kunnen maken. U krijgt er ook een antwoord op vragen over specifieke problemen.

U kan zich eveneens wenden tot een bandagisterie of orthopedist of tot een apotheker. Een bandagist en een orthopedist hebben een erkenningsnummer bij het RIZIV. Zij hebben een specialisatie gevolgd in één of meer van de volgende categorieën : rolstoelen, orthopedische schoenen, bandagisterie, orthesen en prothesen. Zo zal u in de éne winkel enkel rolstoelen kunnen verkrijgen, in de andere orthesen en prothesen en in nog een andere alle hulpmiddelen.

Bij een orthopedist vindt u incontinentiemateriaal, aërosolapparaten, bedtafels, loopkaders, krukken, hoofdsteunen, ziekenhuisbedden, ... Er worden steunapparaten en kunstledematen vervaardigd en individueel aangepast, bijvoorbeeld steunzolen, prothesen voor armen en benen, en nachtapparaten.

Bij de bandagist worden bandages voor het hele lichaam gemaakt en aangepast, bijvoorbeeld knie- en enkelstukken, steunverbanden (lumbostaat, breukband, buikgordel), borstprothesen en zakjes voor stomapatiënten.

Sommige winkels zijn aan een ziekenfonds verbonden, andere werken zelfstandig. Sommige hulpmiddelen kan u zonder voorschrift verkrijgen (vb. steunverbanden), voor andere heeft u wel een doktersvoorschrift nodig. Uw aanvraag wordt dan door de medisch adviseur onderzocht. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan betaalt het RIZIV u een deel van de kosten terug. Zoniet betaalt u alles zelf.

Men werkt zoveel mogelijk met de derde-betalersregeling. Een basistoestel zoals een aangepaste rolstoel wordt vaak voor 100% terugbetaald. Wil u echter extra onderdelen aanschaffen (vb. een tafeltje om te monteren op de rolstoel), dan dient u die zelf te betalen.

Voor elk hulpmiddel zijn er vaste tarieven bepaald bij het RIZIV. Een orthopedist is echter niet verplicht om zich eraan te houden, let dus op de prijsverschillen! Wanneer de zorgbehoevende persoon zich niet of moeilijk kan verplaatsen, kan u de orthopedist of de bandagist vragen aan huis de juiste maat te komen nemen. Normaal is een huisbezoek gratis.

U vindt de adressen en telefoonnummers van deze winkels in de Gouden Gids.

Informeer ook steeds bij het regionaal dienstencentrum of de sociale dienst van uw ziekenfonds of u geen tussenkomst kan bekomen voor de aankoop van hulpmiddelen (vb. rolstoel, wegwerpluiers, ...). Deze tussenkomsten kunnen komen van:

  • het RIZIV (via de nomenclatuur of via het Bijzonder Solidariteitsfonds, zie rubriek 12.5)
  • het Vlaams Fonds (eerst een tussenkomst aanvragen, pas kopen bij goedkeuring, zie rubriek 12.7)
  • het ziekenfonds, via de aanvullende vrije verzekering (zie rubriek 7.3.3).

Ook serviceclubs kunnen financieel tussenkomen.

Bron: Werkgroep thuisverzorgers vzw