Waar vandaan: Wonen & Zorg > De Secufone getest

De Secufone: test en beschrijving

Secufone GSM getest en beschrijving

INLEIDING

De Secufone is een toestel waar waarschijnlijk velen op hebben gewacht.  Verwonderlijk dat het eigenlijk zolang heeft geduurd voor er iemand eens met een GSM kwam die eenvoudig, gebruiksvriendelijk en goed leesbaar is.  En dat wil de Secufone zijn.
Het toestel heeft maar 6 knoppen en een heel groot kleuren (!) scherm.  Het duurdere model heeft tevens GPS ingebouwd én heeft een alarmknop.

De bedoeling van de Secufone is niet enkel voor oudere mensen, maar tevens voor wereldreizigers.  Dankzij de GPS kan men niet enkel zich eenvoudig oriënteren, maar kan men bij problemen tevens hun positie doorgeven.  Het is zelfs mogelijk dat het thuisfront de reiziger overal mee kan volgen.  Dankzij de triband functie kan je ook bijna overal ter wereld bellen; als je tenminste signaal hebt natuurlijk.

DE TEST

We kregen een Secufone in onze handen en hebben deze getest. Als eerste ontbrak een Nederlandstalige handleiding en ontbrak de CD-ROM die er normaal moet inzitten.  Waarschijnlijk meer een foutje bij juist ons toestel dan een algemeen probleem.  Na wat zoeken is de Nederlandstalige handleiding op het Internet gevonden en eveneens de inhoud van de CD-ROM, zodat we verder konden.  De handleiding is in kleur en het lettertype is duidelijk leesbaar, wat zeker en vast een pluspunt is.

Handleiding
Bij het toestel is er helemaal geen technische handleiding bijgeleverd (ook niet in het Frans).  In de (Franse) handleiding wordt wel uitgelegd hoe te werken met het toestel en worden alle menu's uitgelegd, maar niets meer.  Het toestel wordt geleverd en de verschillende stukken moeten in elkaar gezet worden (batterij, de SIM-kaart van je GSM,...).  Hiervan is GEEN uitleg voorzien.  Eveneens ook geen uitleg of tekening hoe het toestel op te laden.  Men verwacht blijkbaar dat je dit zelf wel zal vinden.  Toegegeven, het is geen onbegonnen zaak, maar dit had toch wel beter aanwezig kunnen zijn voor een GSM die het juist moet hebben van de gebruiksvriendelijkheid.

Opladen
De Secufone moet 3 uur opladen, valt dus goed mee.  De meegeleverde oplader is nogal groot ten opzichte van laders van GSM's van tegenwoordig.  Maar goed, dit is nu niet iets dat je keuze moet beïnvloeden.  Fijn is wel dat je de GSM ook kan opladen via de USB poort van je computer (duur is dan 6 uur).
Eenmaal opstarten van de Secufone GSM en we komen het eerste probleem tegen: alles Duitstalig.  De taal is onmogelijk te veranderen op het toestel zelf, enkel via de bijgeleverde CD-ROM, kan je de taal wijzigen naar het Nederlands. (al ontbrak dus bij ons de CD-ROM). De reden dat de taal niet te veranderen is, is omdat standaard het "menu" uitgeschakeld is op de Secufone, waardoor je dus niet aan de instellingen geraakt. Je kan dit menu enkel maar tevoorschijn halen via de meegeleverde software. Datum/uur is niet in te stellen, het toestel zoekt het blijkbaar via een radiosignaal automatisch, al duurde het erg lang. Maar uiteindelijk gevonden is de datum en uur perfect ingesteld. Maar hierover geen woord in de handleiding.

Bijgeleverde software
Het bijgeleverde programma is op zich wel handig: je kunt via je computer het telefoonboek vullen.  Het is handiger de gegevens in te typen met het toetsenbord van je computer dan met je telefoon.  Je kunt bovendien een foto koppelen aan een telefoonnummer.  De foto kan je enkel toevoegen via je computer (en dus niet via MMS of van die andere moderne toestanden).  Dankzij die foto is het wel handig om steeds het juiste telefoonnummer te nemen.
Tevens kan je de instellingen van je GSM ook via dit programma regelen.  Het installeren van de software op de computer verliep vlot en zonder problemen.  Het aansluiten van de Secufone via de USB poort op de computer verliep ook zonder problemen.  De USB kabel is overigens tot onze vreugde bijgeleverd. 

Maar bij dit alles komt ook één gigantisch groot nadeel: je hebt een werkende computer nodig om je GSM van taal te veranderen!  Een groot minpunt.
De andere functies zoals de andere instellingen en het telefoonboek kan je wél handmatig met de GSM zelf doen.

Aanraakscherm (touchscreen)
De menu's van de Secufone zijn netjes met pictogrammen geregeld en zijn duidelijk.  Het scherm is een aanraakscherm waardoor je eenvoudig met je vinger kan aanduiden wat je wil.  Het is dus gedaan met op allerlei knopjes te duwen om in het menu te geraken.
Het aanraakscherm van de Secufone werkt goed.  Je kan zowel je vinger als de achterkant van een stylo gebruiken.

Bellen
Bellen is eenvoudig: met je vinger rechts onderaan drukken op het boekje om de telefoonboek te openen en vervolgens de persoon selecteren die je wil bellen.  Alles is vrij goed leesbaar.  Het gesprek beëindigen is eenvoudig met de rode knop op de Secufone.

SMS
SMS is ook bijzonder belangrijk.  Niet enkel jongeren maken er veelvuldig gebruik van, het is ook een zeer goed middel om te communiceren.  Bijvoorbeeld indien een familielid in het buitenland zit, om zo korte berichtjes te versturen.  Vele goedkoper en je kunt het versturen als het jou uitkomt en direct contact is dus niet nodig.
Een SMS versturen is eveneens eenvoudig door op het menu te drukken met je vinger en vervolgens bericht versturen.  Je krijgt het hele alfabet op je scherm te zien.  Vele handiger dus dan met de traditionele GSM's waarmee je één, twee of drie keer op een knop moet drukken voor een bepaalde letter.  Neen, gewoon op het scherm de juiste letter drukken.
Maar nu komen we aan een volgend nadeel: de knopjes zijn erg klein en je drukt gemakkelijk een verkeerde letter.  Om een goed berichtje in te geven zal je dus genoodzaakt zijn een bik/potlood erbij te nemen.

Noodknop
De noodknop is nog een belangrijk gegeven en reden waarom we de Secufone zouden in huis nemen.  Het is een rode knop op de zijkant van het toestel.  Indien je deze enkele tellen ingedrukt houdt, dan gaat de Secufone automatisch een vooraf ingesteld nummer opbellen.  Althans, dat is de theorie.  Standaard staat het noodnummer 112 ingesteld.  Dit wijzigen is mogelijk volgens de handleiding, maar was onmogelijk op ons toestel.  We hebben deze functie dus niet kunnen uitproberen.  Kinderziekte?  Toch wel een groot nadeel, want dit is zeker een van de troeven van dit toestel, dat niet werkt.

De noodknop heeft nog een klein minpunt, volgens de handleiding kan er maar één nummer aan toegekend worden.  Indien er dan net niet opgenomen wordt... het is dus niet mogelijk een reeks nummers van de halve familie in te voeren in die noodknop.

GPS (Global Positioning System: sattelietnavigatie)
Tevens is het toestel uitgerust met GPS.  Zo kan je dus je exacte locatie (tot op enkele meters nauwkeurig) worden bepaald.  Zeer handig in combinatie met de noodknop en/of voor reizigers die dit kunnen gebruiken om te zien waar ze zijn.  De GPS werkt, zoals alle GPS toestellen, niet binnen in gebouwen, en dat is uiteindelijk toch wel de plaats waar je het meeste aanwezig bent. 
Het toestel heeft een hele nacht de tijd gehad om in een gebouw de locatie te vinden en het is nooit gelukt. In de auto kan de GPS ook niet echt zijn signaal vinden, pas na bijna 45 minuten kreeg de GPS een positie.
Als de GPS eenmaal een locatie heeft, en je gaat dan een gebouw binnen, dan blijft het nog wel een tijdje zijn positie vinden. Minder nauwkeurig, maar nauwkeurig genoeg.

De Secufone heeft ook geen mogelijkheid om het GPS signaal door te sturen naar bvb. een computer, waardoor het ook geen waarde voor deze functie heeft om bijvoorbeeld in combinatie met een draagbare computer te worden gebruikt op reis.
Voor alle duidelijkheid: de Secufone geeft uitsluitend de coördinaten weer; de positie op de wereldbol dus.  Géén kaarten of iets dergelijks, uitsluitend dus de 2 cijfers als coördinaten. Het geeft wel de snelheid aan die je loopt en de totale gelopen afstand.

Toch ook nog even meegeven dat indién je wil dat de noodcentrale je exacte positie weet, je hiervoor een apart abonnement voor moet nemen bij een speciale noodcentrale en dat dit dus niet standaard voorzien is.  Voor Nederland vinden we informatie op de website, voor België echter... geen woord...

Beltonen en trilfunctie
Het toestel heeft een trilfunctie wat een mooi pluspunt is, maar heeft nog een nadeel: "maar" 3 beltonen wat toch wel heel weinig is, maar vooral: de beltonen zijn vrij stil en zeker in een lawaaierige omgeving niet goed hoorbaar. 
Eveneens heeft het nog een nadeel dat hiermee te maken heeft: geen eenvoudige modus om het signaal op stil te zetten, zoals vele GSM's wel hebben (als je bvb. in een vergadering zit, in de bioscoop,...).

Toetsenvergrendeling
Het toestel heeft net zoals vrijwel elke GSM een functie om de toetsen uit te schakelen, zodat als het toestel in je zak zit, je niet per ongeluk gaat bellen.  De toetsenvergrendeling inschakelen is doodeenvoudig (gewoon op het sleuteltje drukken op het scherm met je vinger), maar is ook véél te eenvoudig terug af te zetten: door de knop om het toestel op te zetten maar eventjes in te drukken.  Door het te eenvoudig af te zetten van de toetsenbordvergrendeling ga je zeker meemaken dat deze per ongeluk terug uitgeschakeld gaat worden.

Beeldschermverlichting
De achtergrondverlichting van de Secufone gaat nogal snel uit, na 10 seconden al.  Als je met het toestel bezig bent, ondervind je al snel dat dit eigenlijk te snel is.  Waarschijnlijk doen ze dit om zo de batterij extra te sparen; echter wel ten nadele van het gebruiksgemak. Je kan dit wel aanpassen via de computer en dit verlengen.  Dat is een pluspunt.

De Secufone heeft een groot scherm, maar dat brengt een groot nadeel voort van dit toestel: het heeft een bijzonder korte autonomie.  Het gaat (volgens de handleiding) maar 24 uur mee in stand-by en in werking maar 5 uur. Dit is wel bijzonder kort voor de GSM van de dag van vandaag.  Om bijna te zeggen: als je dan ooit eens die noodknop nodig hebt, dan is waarschijnlijk de batterij leeg...  Je zal hierdoor bijna dagelijks het toestel moeten opladen.

Binnen is het scherm goed leesbaar en voldoende verlicht. Buiten in de schaduw is het moeilijk leesbaar en in de zon is het vrijwel onmogelijk leesbaar. Hier scoort de Secufone GSM duidelijk slechter dan de meeste GSM's die hier toch beter op scoren op leesbaarheid in sterke lichtomstandigheden.

Wereldreiziger
De Secufone wil zich profileren voor de wereldreiziger, maar voorziet spijtig genoeg geen adapter die wereldwijd kan gebruikt worden.  De adapter die meegeleverd is, werkt trouwens enkel maar voor 220 Volt en niet op bijvoorbeeld het Amerikaanse 110 Volt.  (al zal dit wel werken, maar dan zal het opladen dubbel zo lang duren).

Onmiddellijk starten
Als je een SIM-kaartje hebt van je huidige GSM, kan je die er gewoon uithalen en in de Secufone steken.  Je Secufone werkt hiermee prima.  Geen nieuw abonnement of nieuw telefoonnummer nodig dus. 

Gemiste oproep
Indien je een gemiste oproep hebt, dan komt dit duidelijk op het scherm te staan.  Je ziet de naam en/of telefoonnummer, samen met datum en uur wanneer er gebeld is.  Je kan eenvoudig terugbellen.

UITZICHT SECUFONE

Uitzicht Secufone
Tot slot nog een woord over het uitzicht van de Secufone.  De GSM is zeer groot en past niet zomaar in je broekzak.  Het heeft ook een antenne.  Het is dus niet zo handig om op te bergen.  Het toestel zelf lijkt wel stevig gebouwd en zal tegen een stootje kunnen.  Verwacht van dit toestel enkel maar bellen, SMS, de GPS en alarmknop.  Verwacht géén polyfone beltonen, MMS, surfen op internet, WAP, GPRS, fototoestel, opname, agenda, wekker, i-mode en al die andere snufjes (die waarschijnlijk toch niemand gebruikt).

BESLUIT

Algemeen genomen is dit toestel wel een goed idee, maar is de uitwerking toch niet helemaal zoals het zou moeten.  Het verplicht gebruik van een computer voor het instellen van de taal, het ontbreken van toch wel enige technische uitleg en hier en daar toch nog wel wat nadelig gebruiksgemak maken dit absoluut niet het perfecte toestel.  Neem erbij dat dit toestel toch erg groot en vrij zwaar is, samen met dat de batterij het niet lang volhoudt; en we geven het toestel maar een 6,5 op 10. 

Indien je dit toestel in de winkel koopt, kan de verkoper je mogelijk wel meer informatie geven voor een dergelijke alarmcentrale in België; maar hou er rekening mee dat dit een extra maandelijkse kost is, bovenop dit toch zeer dure toestel.

PLUSPUNTEN:
+ eenvoudig in gebruik
+ groot kleurenscherm
+ SMS is eenvoudig
+ bellen is eenvoudig
+ alarmknop
+ foto bij telefoonnummer plaatsen
+ trilfunctie
+ GPS

MINPUNTEN:
- bellen is zeer stel (beltoon niet goed hoorbaar)
- handleiding niet voor in elkaar steken toestel en vergeet toch een aantal zaken (uur instellen,...)
- hier en daar toch te kleine knoppen op het scherm
- verplicht een computer nodig om taal te wijzigen
- extreem korte batterij duur
- niet echt gemakkelijk (groot en zwaar)
- toetsenvergrendeling kan te gemakkelijk vanzelf uitgaan
- prijs