Waar vandaan: Wonen & Zorg > Veilig (t)huis > 8. De berging en de garage

8. De berging en de garage

Gevaarlijke producten
Bergruimten, kelders en garages zijn dikwijls verzamelplaatsen voor allerlei schoonmaakproducten, oplosmiddelen, verven, vernissen, onkruidverdelgers, butaan- en propaangasflessen of spuitbussen. Veel van die producten zijn licht ontvlambaar. Rook dus nooit in de nabijheid van deze producten.
Volgens een Europese richtlijn moeten op de verpakking van een gevaarlijk produkt vijf elementen voorkomen:

  • de naam van het product
  • het juiste gevaarensymbool
  • de risico-zinnen (R-zinnen)
  • de waarschuwingszinnen (S-zinnen)
  • de naam van de leverancier, producent of invoerder

Koop enkel producten met een etiket dat aan deze wettelijke normen beantwoordt. Kinderen leer je zo vlug mogelijk de betekenis van de gevarensymbolen aan. De gevarensymbolen geven de verschillende categorieën aan van gevaar.

Elektriciteit
Door in contact te komen met elektriciteit kan iemand een elektrische schok krijgen of geëlektrocuteerd worden met mogelijk de dood als gevolg. De ernst van de schok is afhankelijk van de stroomdoorgang (Ampère, l). De spanning (Volt, U) en de weerstand (Ohm, R) bepalen die stroomdoorgang (I = U/R). Iemand op natte, blote voeten heeft een lagere weerstand dan iemand met droge voeten in plastic laarzen. Een ander risico verbonden aan elektriciteit is brandgevaar. Vaak werden in de loop van de jaren steeds meer elektrische toestellen op de leidingen aangesloten. Dit kan leiden tot overbelaste leidingen of kortsluitingen. Door de overbelasting smelt de isolatie rond de leiding. Zo ontstaat kortsluiting, en eventueel brand.
Enkele maatregelen om deze risico's te voorkomen.

  • de stroom beperken : Elke leiding of draad kan een bepaalde stroomsterkte aan. Wanneer er teveel stroom doorgaat, krijg je overbelasting. De leiding kan verhitten en smelten. Zo kan ook kortsluiting ontstaan. Automatische veiligheden en smeltveiligheden verhinderen verdere schade aan de installatie of omgeving. Bij een te hoge stroomdoorgang of bij kortsluiting zal de smeltveiligheid doorsmelten en de elektrische installatie uitschakelen. Een smeltveiligheid mag nooit hersteld worden, maar moet onmiddellijk vervangen worden. Een automatische veiligheid daarentegen kan je na herstel terug aanzetten.
  • aarding of equipotentiaalverbinding : Is er een lek (verlies aan elektriciteit) in de elektrische installatie, dan zal de aarding de overtollige elektriciteit afvoeren.
  • differentieelschakelaar : Een differentieelschakelaar spoort een lek op. Wanneer er een lek ontstaat, zal de differentieelschakelaar alles uitschakelen. De gevoeligheid van de schakelaar is afhankelijk van de vochtigheid in de ruimten.
    Raadpleeg steeds een vakman. Knutsel niet zelf.
    In Nederland wordt dit een "aardlekschakelaar" genoemd.

Bron: Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen