Op zoek naar een zàlige delicatesse en de ideale vleesvervanger?

Kom eens oesterzwammen of shiitakes plukken bij Eco Snooze...

Deze ideale vleesvervangers zijn niet alleen superlekker van smaak, ze zijn licht, puur natuur en heel erg gezond!

Shiitakes zijn zeer eiwitrijk en bevatten vooral vitamine B & D, ijzer, kalk en fosfor; deze geneeskrachtige paddenstoel is bloeddruk- en cholesterolverlagend en zorgt voor een verjongend effect bij iedereen die hem eet! Hij verhoogt bovendien de immuniteit en beschermt tegen virusziekten en zelfs tumoren.

De oesterzwam die we kweken is de blauwgrijze variant, dit is de meest authentieke maar vooral de smakelijkste soort. De hoed heeft een licht pittige smaak, en ook de steeltjes zijn perfect eetbaar en heerlijk in de soep! Naast zijn kwaliteiten als delicatesse, is hij rijk aan eiwitten en interessante aminozuren, arm aan vetten en bevat ie het complete vitaminengamma: de ideale beschermer tegen kanker! Daarnaast wordt de oesterzwam in de Chinese traditionele geneeskunde ook aangeraden bij spier- en gewrichtspijnen en ter relaxatie.


Zelf leren hoe je die krachtige paddenstoelen thuis kan telen?

Volg onze workshop substraatbereiding voor oesterzwammen en shiitakes! De eerstvolgende workshop vindt plaats op zaterdag 18 juni, van 10u tot 15u.

Schrijf je nu in door een mailtje te sturen naar info@ecosnooze.be.

Na de workshop krijg je een geënte strozak mee, zodat je vier weken later al heerlijke oesterzwammen kan plukken thuis!

Hoe paddenstoelen enten?

Enten op stro

Maak een vuurtje onder een grote ijzeren ketel of halve oude ton en breng het water op 65°. Dompel daarin gedurende 2 à 3 minuten het biostro, zodat het gepasteuriseerd wordt (om alle bacteriën te verwijderen). Haal het stro uit de ton, en laat het uitdruipen tot het minder dan 30° warm is.

Vanaf nu kan er geënt worden. Neem een grote stevige plastic zak. Leg daarin eerst een laag stro van ongeveer 10 cm en dan een handvol broed (mycelium), herhaal dat tot de plastic zak bijna helemaal vol is (je moet hem nog goed kunnen afsluiten). Druk het substraat na het enten zeer goed aan en laat vervolgens incuberen in het donker tussen 15° en 25°. Gebruik desnoods een deken tegen vochtcondens.

Vanaf de 4de week moet je de jonge kopjes een beetje helpen om uit te groeien doorheen het plastic. Opgelet: voor een goede oogst een beetje koeler, en een beetje licht, maar geen rechtstreekse zon (max 21°). Bij een beetje zwak licht kan je plukken van de 4de tot de 12de week, ongeveer om de 10 à 14 dagen.

Bij te weinig licht en te hoge temperaturen zullen de paddenstoelen ‘fileren’. Daardoor zijn ze niet meer mooi afgerond en vertonen ze scheurtjes. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet meer lekker zijn, maar ze zien er niet meer zo aantrekkelijk uit. Ze zullen ook niet meer mooi kunnen uitgroeien tot het gewenste resultaat.

Enten op stam

Het hout dient versgekapt te zijn, d.w.z. niet langer dan 3 – 4 maand (hard hout), of 2 maand (zacht hout). Je kan enten met entpluggen of met graanbroed. Plugenting gebeurt door gaten in de stam te boren en er pluggen in te kloppen (is vooral aangewezen voor dunnere stammetjes). Stammen met een diameter van 20 cm of meer ent je het best met graanbroed: je zaagt een schijfje van het uiteinde van de stam, plaatst het stuk hout rechtop en verdeelt het verkruimelde broed gelijkmatig over het zaagvlak. Vervolgens nagel je het schijfje terug op de stam. Daarna doe je hetzelfde aan het andere uiteinde.

De zwam moet nu het hout zo volledig mogelijk doorgroeien. Dat kan alleen mits een goede beschutting tegen zon en wind.

Bij de Japanse shiitake worden de stammen ‘gedompeld’ om de vruchtzetting te stimuleren. Daarvoor worden de geënte stammetjes minstens 12, maximum 24 uur in koud water ondergedompeld. Op die manier maak je het doorgroeide mycelium wakker: je laat de paddenstoelen ‘schrikken’, waardoor je na een goeie week de ene na de andere shiitake naar buiten ziek ploppen!

Afhankelijk van de soort zwam en de houtsoort pluk je 2 tot 6 seizoenen.

Deze tekst kwam tot stand met input van Prof. Em. Jozef Poppe.


Vanaf NU kan je bij Eco Snooze

  • Deze geneeskrachtige paddenstoelen bestellen of zélf komen plukken: maak een afspraak via info@ecosnooze.be of 0476/806021.
  • Workshops volgen om te leren hoe je zélf oesterzwammen en shiitakes kan kweken: zaterdag 18/06/2016. Inschrijven noodzakelijk want aantal plaatsen is beperkt.
  • Je kan ook een workshop organiseren vanaf 8 personen.
  • SHIMAKE bestellen: een bier van hoge gisting (9°) waarin het extract van de shiitake zorgt voor een bijzonder aangenaam en gezond aroma.

Wens je meer informatie?