Aanduiding bloemkwaliteit

Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten (George Bernard Shaw - 1854)

SeniorMarc
Lid geworden op: 26 mar 2020, 10:42

26 mar 2020, 10:52

Hallo iedereen

In de jaren 60 - 70, werd de kwaliteit van de (bakkers)bloem aangeduid met 00, 000 of 0000.
Kent iemand deze aanduidingen en zo ja, met welke huidige aanduidingen komen deze overeen.

Met dank bij voorbaat.

Marc

flupke2
Lid geworden op: 09 jan 2005, 16:51
Locatie: naast mijn buur

27 mar 2020, 11:03

SeniorMarc schreef:
26 mar 2020, 10:52
Hallo iedereen

In de jaren 60 - 70, werd de kwaliteit van de (bakkers)bloem aangeduid met 00, 000 of 0000.
Kent iemand deze aanduidingen en zo ja, met welke huidige aanduidingen komen deze overeen.

Met dank bij voorbaat.

Marc
https://broodsmakelijk.nl/classificerin ... ijk-italie

Kijk eens op deze link. Ik heb het niet volledig gelezen maar denk dat je daar het antwoord wel zal vinden

SeniorMarc
Lid geworden op: 26 mar 2020, 10:42

30 mar 2020, 16:47

Hallo Flupke2

Oprechte dank voor je reactie.

Ik had die site reeds bezocht en gelezen.
In Italië werken ze nog met een gelijkaardig systeem, maar toch komt het niet overeen met hetgeen ik bedoelde.
Naar ik mij herinner, werd er gesproken over bloem type: 00, 000 en zelfs 0000 (vier nullen).

Ik blijf in blijde verwachting :D

Vriendelijke groeten

Marc

Paca
Lid geworden op: 28 sep 2006, 01:58
Locatie: Suzhou

30 mar 2020, 23:54

Zou het iets te maken kunnen gehad hebben met de grootte van de "korrels" in de verpakte bloem? T.t.z. hoe fijn de originele graankorrels gemalen werden.

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

31 mar 2020, 11:01

Paca schreef:
30 mar 2020, 23:54
Zou het iets te maken kunnen gehad hebben met de grootte van de "korrels" in de verpakte bloem? T.t.z. hoe fijn de originele graankorrels gemalen werden.
Het heeft inderdaad te maken met de uitmalingsgraad, meestal gebeurt dat door opeenvolgende passages. Hoe groffer het meel hoe korreliger het brood zal zijn. Voor wit brood gebruikt men bloem met een redelijk tot hoog eiwitgehalte, dat laatste is voor pistolets of pizza.
Ik gebruik voor mijn brood bloem 13/680 = 13% eiwitten en 680 is wat overblijft na het malen van 1000 kg tarwe. 11/400 is bv net nog goed genoeg voor gebak en koekskesbakkers. Ge moet maar eens gaan kijken op de website van mijn maalder/bloemleverancier in St-Joris-Weert (ik mag geen namen vermelden, maar is wel makkelijk te vinden als je even googelt) die de oude watermolen gebruikt om elektriciteit op te wekken.
In België gebruikt men de xx/... formule.
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

duikertje
Lid geworden op: 02 feb 2006, 09:06
Locatie: oostende

09 okt 2020, 14:44

Beste ,
De nullen als aanduiding staan voor het eiwit gehalte van de bloem ,hoe meer nullen hoe meer eiwitgehalte er in de bloem is.
Nu wordt dit aangeduid met een cijfer namelijk 11/680 tot 14/680 hoe hoger het eerste nummer hoe meer eiwit in de bloem ,en hoe meer eiwit in de bloem hoe sterker de bloem wat wil zeggen meer gluten in het deeg.
het tweede nummer de 680 is een aanduiding van het overgebleven as gehalte na het vermalen wat wil zeggen hoe zuiverder of witter je bloem is.
ik hoop dat je met deze info iets meer weet en kan doen ,
vriendelijke groetjes
Als je gelukkig wil zijn , wees het dan.

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

12 okt 2020, 16:49

duikertje schreef:
09 okt 2020, 14:44
ik hoop dat je met deze info iets meer weet en kan doen ,
vriendelijke groetjes
Op zich zegt het aantal nullen of cijfers niets over de kwaliteit van de bloem, die is in hoofdzaak afhankelijk van de gebruikte tarwesoort en waar ze geteeld werd. Franse bloem (hun fameuze T65 voor baguettes) heeft doorgaans meer zon gezien dan de onze en is bijgevolg ook harder en geschikter voor het doel. Franse artisanale bakkers mogen bij wet slechts vier ingrediënten gebruiken (bloem, water gist en zout) terwijl de industrie allerlei chemische brol er mag ingooien. Onlangs was er op Arte een meer dan verhelderende documentaire over wat er zoal allemaal in uw supermarktbrood en gebak zit, "De la farine au four, quel pain?" Gelukkig heeft een of andere onverlaat de complete versie op YT geplaatst want bij Arte was dat programma maar tot begin deze maand te vinden. Ik kan dit stuk niet genoeg aanbevelen, al is een minimum aan begrip van het Frans wel handig.
https://www.youtube.com/watch?v=5DS2gRsog40
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)