Sliblaag (1 à 1,5 cm) in vijver

Hier kan je met elkaar discussiëren of vragen stellen over je tuin, tuinieren, planten, vijver, en alles wat erbij hoort

Prutser
Lid geworden op: 30 aug 2004, 21:05
Locatie: N.W Brabant

10 mei 2021, 19:43

Beste vijverbezitters,

Wij genieten al meer dan 30 jaar een volledig gepolyesterde tuinvijver (druppelvorm). Deze beslaat qua oppervlakte ongeveer 15 m² en met een diepte van ongeveer 1 à 1.20 m komen we dus aan ongeveer 15 à 18.000 liter water. Aansluitend zijn er een drietal moeras/plantenzones. We beschikken ook over een drieledige vijverfilter (borstels, matten, subtraat) met bijhorende UV-lamp.

In de voorbije weekendkrant van Het Nieuwsblad lazen we een behoorlijk uitgebreid artikel omtrent 'slib in de tuinvijver' … en laat dat nu precies datgene zijn waar ook wij mee worden geconfronteerd.
Niet dat dit slib (1 à 1,5 cm) voor grote problemen zorgt, maar toch … Enkel tijdens de heetste zomerdagen kan het wel eens gebeuren dat algen de vijver tijdelijk ontsieren.

In het krantenartikel worden twee voorname oorzaken vernoemd die aanleiding kunnen zijn voor de vorming van (een) slib(laag) in de vijver: als meest voorkomende oorzaak wordt een teveel aan fosfaten vermeld, als gevolg van een teveel aan vissen en hun ontlasting. Een tweede belangrijke oorzaak is (kan zijn) groenafval.

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat er misschien wel wat vissen teveel rondzwemmen en wellicht wordt het slib deels ook veroorzaakt door 'bladafval' (wat we wel zoveel mogelijk proberen op te vangen).

Maar nogmaals: over het algemeen zijn we tevreden met onze rustgevende vijver en genieten wij van de sierlijke bewegingen van de vissen.

Toch hadden we graag komaf gemaakt met die aanwezige sliblaag omdat ze dus wellicht de oorzaak is voor die tijdelijke warme/hete 'algendagen'.
Daarnaast zorgen ook enkele 'bodemzoekende' vissen ervoor dat de (meestal) heldere vijver plaatselijk en tijdelijk vertroebeld wordt.

Een eerste oplossing zou kunnen zijn, aldus de krant, een slibzuiger.
De tuincentra e.a. gespecialiseerde vijverwinkels bieden ze aan. De éne slibzuiger nog krachtiger dan de andere of gemakkelijker in gebruik ("een fluitje van een cent"), maar alle toestellen zorgen zonder één uitzondering voor een fantastisch eindresultaat.

Wel ...in die 30 jaar heb ik 2 dergelijke, niet goedkope 'krachtpatsers', slibzuigers gekocht (ik noem geen merknamen gezien blijkbaar andere gebruikers heel tevreden zijn over het gebruik).
Doch telkens zorgden beide toestellen voor heel wat frustraties, zowel op het vlak van gebruiksgemak als op gebied van uiteindelijk resultaat.
Het moet dus aan de onhandige gebruiker liggen (aan mij dus). :oops:

Mijn volgende bedenking was: "misschien zijn er wel bedrijfjes of éénmanszaken die tegen betaling graag eens uitpakken met hun 'krachtpatser' om onze vijver te komen 'ontslibben' ?".
Toen ik op zoek ging in het 'wereldwijde web' vond ik enkel 2 bedrijven die dit wel zouden komen doen. Alleen ... zij moesten vanuit Nederland afkomen en de verplaatsingskosten zouden hoger oplopen dan de werkingskosten.
In België zijn er ook enkele bedrijven die het slib willen komen verwijderen, maar 'slib verwijderen' maakt dan wel deel uit van hun veel uitgebreider takenpakket (filter uitkuisen, controleren en filtermateriaal vervangen, waterkwaliteit checken en noodzakelijke producten verkopen, enz …)

Terwijl er dus personen zijn die (tegen betaling) uw ramen komen poetsen, uw haag komen scheren, uw gazon 'bijknippen', uw muren komen behangen, uw schouw komen reinigen, (gelukkig) uw septische put komen leegmaken… en wat weet ik nog allemaal … zijn er blijkbaar geen personen die met hun krachtige, gebruiksvriendelijke slibzuigers, een 1 à 1,5 cm sliblaag(je) uit uw vijver komen verwijderen ... En nochtans zijn er, mijns inziens, heel wat Vlamingen, landgenoten die bezitter zijn van een mooie tuinvijver, die maar al te graag beroep zouden willen doen op een goede 'vijverslibverwijderaar'…. (moeilijk woord).

Misschien is dit schrijven iets té ludiek opgesteld … Maar mochten jullie iemand kennen die eens wilt langskomen met zijn slibzuiger om onze vijver te ontdoen van die (niet overdreven) sliblaag …. Hij mag altijd contact opnemen via een PB.

Vriendelijke groeten.
Willen is Kunnen

renzo
Lid geworden op: 25 jan 2003, 06:39

11 mei 2021, 07:37

Een sliblaag van 1.5cm is toch verwaarloosbaar, je hebt meestal helder water, en het slib verwijderen zal je niet helpen om dat beetje algen te voorkomen.

lorekke
Lid geworden op: 25 feb 2009, 16:47
Locatie: Evergem

14 mei 2021, 16:05

En 8-tal jaren terug werd ik geconfronteerd met een lek in de folie van mijn vijver. :(
Dat was erg frustrerend en dus moest alle water en ook de planten en vissen eruit! En ook al de "modder" op de bodem...
Ik droogde vervolgens de folie door tientallen keren met een dweil alle waterresten eruit te wringen.
Het moet gezegd dat dit een hele karwei was. Op die manier vond ik redelijk vlug het lek en kon ik er een stukje overschot van de originele folie op kleven, precies zoals je een lekke band van je fiets hersteld.
Dit gebeurde in het voorjaar dus dit was het ideale moment om ook de waterlelies wat te verkleinen want die waren na al die jaren veel te groot geworden.
Nadat de vijver opnieuw was gevuld kon ik weer genieten van glashelder water!
Maar enkele maanden later, in volle zomer, na een lange periode van erg warm weer, en daarna enkele regendagen, was het toch weer zover... algen en nog eens algen!
Ik twijfel dus ten zeerste aan het feit dat een sliblaag de oorzaak is van algen, alsook zoals veel gezegd wordt, dat rottende plantenresten de boosdoeners zijn.
Regenwater is dus erg zuur en daarom vul je beter je vijver bij met het harde kraanwater, dat kan al een slok op een borrel schelen natuurlijk. Het is echter een dure grap als je een grote vijver hebt.

Prutser
Lid geworden op: 30 aug 2004, 21:05
Locatie: N.W Brabant

14 mei 2021, 21:21

Beste Lorreke en Renzo,

Bedankt voor jullie reacties.

@Renzo .... Een sliblaag van 1,5cm is wellicht te verwaarlozen. Toch blijft ze voor mij mee de oorzaak dat het anders zo kristalhelder vijverwater na enkele 'hittedagen' last heeft van minuscule rondzwevende algen (ik heb het niet over 'erwtensoep' of 'draadalgen'). Gelukkig verdwijnen deze kleine algen zodra de temperatuur zakt (en ook onze vijverfilter zorgt ervoor dat de hoeveelheid 'algjes' niet gaan overheersen).
Een tweede gevolg van (slechts) 1,5cm sliblaag is het feit dat sommige vissoorten graag in die laag op zoek gaan naar wat voeding waardoor er op die plaatsen 'slibwolken ontstaan.
Nu moet je weten, in onze vijver zwemmen momenteel vissen van mogelijk meer dan 20 jaar oud, ooit gekocht als visjes van 10/15 cm en ondertussen een halve meter lang.
Een optie is om een aantal van die (prachtige) vissen wegdoen. Maar dat is dan wel de allerlaatste optie. Liever jaarlijks die anderhalve centimeter slib laten weghalen zodat we in een 'permanent' kristalheldere vijver onze prachtige vissen kunnen bewonderen.
Eigenlijk had ik in mijn allereerste bericht enkel maar één korte vraag moeten stellen: "zijn er bedrijven of zelfstandige personen die net zoals er glazenwassers, poetsvrouwen, schouwvegers, tuiniers, enz. zijn, die bijvoorbeeld jaarlijks GEWOON (enkel) vijvers komen 'slibzuigen'?
Hoewel er - als ik de reclame lees - geweldig krachtige en gebruiksvriendelijke slibzuigers bestaan (waarmee ikzelf in het verleden dus minder goeie ervaringen heb gehad) ... vind ik dus niemand, ook geen bedrijf, die zich 'specialiseert' (eventueel als bijberoep) in de bodemreiniging van een vijver.
Nochtans denk ik dat Vlaanderen heel wat tuinvijvers telt ... Een vijver met een oppervlakte van 15 à 20 m² laten slibzuigen ... Wat is eigenlijk het verschil met een haag van 15 à 20 m² laten snoeien?
Voor de haag komen te snoeien zijn er kandidaten genoeg ... Voor de vijverbodem te reinigen blijkbaar niemand.

@ Lorreke,
Als ik jouw verhaal lees, dan moet ik terugdenken aan zovele jaren geleden. Onze vijver was nog niet gepolyesterd (plastic folie). Wij hadden wel geen lek. De filterinstallatie was nog niet aangepast aan de grootte van de vijver. Van 'beluchtingselementen' was er nog geen sprake, laat staan van een slibzuiger.
Het vijverwater was toen ook niet altijd zo helder als nu. Dus was het om de vijf jaar tijd om het vijverwater te 'vernieuwen' ... Ik kan mij dus perfect voorstellen wat jij zo'n 8 jaar geleden hebt meegemaakt: de vijver (gelukkig) met een elektrische pomp leeggemaakt tot 10 à 15 cm boven de bodem ... de vissen (proberen) vangen in het modderwater ... voldoende 'bassins' voorzien om de vissen tijdelijk in onder te brengen en dan die laatste 10/15 cm smurrie, met emmers uit de vijver scheppen. Dat hele proces duurde (toen bij ons) een kleine week ... zelfs in de badkamer (het bad) zwommen vissen ... Hopend dat ze het zouden overleven. Dan de vijver terug vullen (wat eigenlijk ook niet echt gezond was) ...

Dat was bij ons zo'n 30 misschien wel 40 jaar geleden. Misschien kan worden afgevraagd: kun je ZELF met een slibzuiger die 1.5 cm slib niet weghalen (of ben je daar te lui voor)?
Wel, het antwoord is heel simpel: ondertussen ben ik ook 30 à 40 jaar ouder, heb dus geen te beste ervaring met de slibzuigers ... heb ik 5 jaar geleden een (zware) rugoperatie ondergaan waarvan ik niet volledig ben hersteld ... En dan is de vraag (ik blijf het herhalen): zijn er net als schouwvegers, glazenwassers, tuiniers, poetsvrouwen/mannen en wat weet ik nog allemaal geen bedrijven/personen die periodiek vijverbodems komen reinigen (liefst zonder verkoop van allerlei wondermiddeltjes om de vijver, de filter, de vissen te verbeteren)?

Vriendelijke groeten,

Prutser
Willen is Kunnen